SON DAKİKA
Hava Durumu

İmralı heyeti Erbil’de Mesud Barzani’yi ziyaret edecek

DEM Parti’nin İmralı heyeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni ziyaret edecek. Heyet, Mesud Barzani, Neçirvan Barzani, Bafıl Talabani ve diğer yetkililerle görüşerek sürecin detaylarını paylaşacak. Ziyaretin, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan süreçle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2025 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2025 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
İmralı heyeti Erbil’de Mesud Barzani’yi ziyaret edecek

DEM Parti’nin İmralı heyeti, bu hafta sonu Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) ziyaret edecek. Heyetin, IKBY eski Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Bafıl Talabani ve IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Ziyaret kapsamında, İmralı’da terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin detaylarının paylaşılacağı ve süreçle ilgili görüş, öneri ve değerlendirmelerin alınarak Öcalan’a iletileceği ifade ediliyor.

DEM PARTİ'DEN AÇIKLAMA: KİMLER HEYETTE YER ALACAK?

DEM Parti tarafından yapılan açıklamaya göre, heyette şu isimler bulunuyor:

  • Pervin Buldan (Eski DEM Parti Eş Genel Başkanı)
  • Sırrı Süreyya Önder (Eski Milletvekili)
  • Keskin Bayındır (DBP Eş Genel Başkanı)
  • Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri ve parti yetkilileri

Heyetin, 16 Şubat Pazar günü Erbil’de KDP lideri Mesud Barzani ve IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile, 17 Şubat Pazartesi günü ise Süleymaniye’de KYB lideri Bafıl Talabani ve IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile görüşeceği bildirildi.

SÜRECİN ARKA PLANI: BAHÇELİ’NİN ÇAĞRISIYLA BAŞLADI

Bu temasların, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te yaptığı çağrı ile başlatıldığı belirtiliyor.

Bahçeli, TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, TBMM’de konuşsun ve örgütün lağvedildiğini duyursun. Bu dirayet gösterilirse, 'umut hakkı' için yasal düzenleme yapılabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Birkaç hafta sonra, Bahçeli DEM Parti heyetinin İmralı’ya gitmesine izin verilmesi çağrısında bulunmuş ve 26 Kasım 2024’te DEM Parti, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’la görüşme yapmak için Adalet Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunmuştu.

9 Aralık 2024’te TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın “Demokratik Cumhuriyet” vurgusuyla yaptığı konuşmayı Bahçeli’nin alkışlaması dikkat çekmişti.

Bakırhan, "2025 yılında, Cumhuriyetin 103. yılında yeni bir başlangıç yapabiliriz. Bu Meclis, Demokratik Cumhuriyetin kuruculuğunu üstlenebilir" ifadelerini kullanmıştı.

ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE NE OLACAK?

DEM Parti heyetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki temasları, İmralı ile yürütülen süreç açısından kritik önemde görülüyor. Heyetin gerçekleştireceği görüşmelerin ardından nasıl bir yol haritası izleneceği merak konusu.

Özellikle, 15 Şubat’ta İmralı’dan bir silah bırakma çağrısı gelebileceği iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.