SON DAKİKA
Hava Durumu

Korkut; “Mısır fiyatı en az 1.5 TL olmalı”

Mısır hasadı ile birlikte tarımdaki yüksek maliyetlere dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üretimin sürdürülebilirliği için mısırın üreticiden 1,5 TL’ye alınması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2020 18:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2020 18:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Korkut; “Mısır fiyatı  en az 1.5 TL olmalı”

ADANA(İLKHABER) – Mısır hasadı ile birlikte tarımdaki yüksek maliyetlere dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üretimin sürdürülebilirliği için mısırın üreticiden 1,5 TL’ye alınması gerektiğini söyledi.

Mısırın binlerce yıldan beri tarımı yapılan ender bitkilerden biri olduğuna dikkat çeken Korkut, mısırın anavatanının Amerika kıtası olup buradan Dünya’nın her yerine yayıldığını, yapılan tüm arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre mısır bitkisinin 8 bin ile 10 bin yıllık bir geçmişi olduğunu göstermektedir dedi.

Yem sanayi başta olmak üzere nişasta bazlı şekerler ile gıda sektöründe ve diğer sektörlerde çeşitli kullanım alanına sahip olan mısırın, son yıllarda alternatif kullanım alanı olarak biyoyakıt üretiminin yanı sıra üretim miktarındaki artış ve ekim alanlarındaki coğrafi değişim ile de gündeme geldiğini belirten şu bilgilere yer verdi;

“Türkiye mısır ekim alanları 2015 yılında 6,9 milyon dekar iken 2018 yılında ise 5,9 milyon dekara gerilemiştir. Diğer yandan 2015 yılında 6,4 milyon ton olan mısır üretimimiz 2019 yılında 6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında 930 kg/da olan verim ortalaması, %4 oranda artarak 2018 yılında 963 kg/da yükselmiştir.”

1,1 MİLYON TON İLE EN BÜYÜK ÜRETİCİ ADANA

Mısırın, sulama imkanlarının artışı, rakip ürünlere oranla yüksek karlılığı, TMO alımları, destekleme politikası ile yem talebindeki artış gibi faktörlere bağlı olarak çiftçiler arasında tercih edilen ürün konumunda olduğuna dikkat çeken Korkut,

“Akdeniz 2 milyon tonun üzerindeki üretim miktarı ile halen en önemli bölge olma konumunu korumaktadır. Bölgede yüksek üretime sahip illerde verim 1.100 kg ile ülke ortalamasının üzerindedir. 1,1 milyon ton ile en büyük üretici Adana ve 386 bin ton ile komşu ilimiz Osmaniye’dir.”

MISIR FİYATI EN AZ 1,50 TL OLMALI!

Üretim sezonunda sıcaklığa bağlı verim düşüklüğü yaşanacağına da değinen Korkut, “Her koşulda üretim yapmaya devam eden üreticimizin korunması için mısır üreticiden 1,50 TL’ye alınmalıdır. Üretici emeğinin karşılığını aldığı zaman ülkemiz ithalat kıskacından kurtulur ve tarımsal faaliyetin devamlılığı sağlanabilir.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.