SON DAKİKA
Hava Durumu

Okay: Türkiye su kıtlığı yaşayan bir ülke

Adana Ekoloji Platformu, 22 Mart Dünya Su Günü'nde su krizine dikkat çekerek basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan Nejat Okay, Türkiye’nin su kıtlığı yaşayan bir ülke olduğunu belirterek, suyun ticarileştirilmesine karşı çıkılması ve su kaynaklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2025 00:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2025 00:07
Muhabir: Meryem Ünal
Okay: Türkiye su kıtlığı yaşayan bir ülke

Adana Ekoloji Platformu, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Abidin Dino Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı platform adına Nejat Okay okudu. Su krizine dikkat çeken Okay, Türkiye’nin su kriziyle karşı karşıya olduğunu belirten Okay, su kaynaklarının korunması gerektiğini belirtti. 

“Su kaynaklarının yağmalanmasına son verilmeli” 

Nejat Okay , Türkiye’nin su stresi ve su kıtlığı yaşayan bir ülke olduğunu ifade ederek, “Türkiye su stresi, su kıtlığı yaşayan bir ülkedir, giderek artan doğa ve emek sömürüsü, altın madenciliği, su ve güvenli gıdaya erişimi olumsuz etkiliyor. İklim krizi derinleştikçe, kuraklık yıllarının suyu olan yeraltı suyu kaynakları giderek daha kritik hale gelecektir” şeklinde konuştu. 

"Sağlıklı i̇çme suyu herkes i̇çin ücretsiz olmalı" 

Nejat Okay, sağlıklı içme suyunun yüzey ve baraj sularından elde edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sağlıklı içme suyu yüzey suyudur, baraj suyudur. Sağlıklı içme suyunun herkes için erişilebilir olması ve vatandaşa parasız sunulması gereklidir. Merkezi ve yerel yönetimler topluma güvenli, içilebilir ve ekonomik musluk suyu sağlamakla yükümlüdür. Su hizmetlerinin özelleştirilmesi, alınır satılır ve ticari amaçlarla işletilebilir bir kaynak olarak görülmesi kabul edilemez. Su temini, arıtılması, dağıtımı, atık suyun toplanması ve arıtılması genel ve yerel yönetimlerin önemli görevleri arasındadır” diye ifade etti. 

 İklim krizi

"İklim krizi kış aylarında daha belirgin hissediliyor" 

Küresel ısınmanın etkilerine dikkat çeken Okay, bilimsel çalışmaların iklim krizinin derinleştiğini ve kuraklık riskinin arttığını gösterdiğini belirterek şunları söyledi:  “Çok sayıda bilimsel çalışma, küresel ölçekte hem gözlenen hem de öngörülen gelecek dönemler için iklim krizinin derinleştiğini ve kuraklık riskinin arttığını gösteriyor. Kış aylarında küresel ısınma etkilerinin hissedilir derecede arttığını belirten uzmanlar kış mevsiminin normallerine göre yaklaşık 0 ila 2-2,5 derece daha sıcak geçtiğini söylüyor. Sonbahar ve kış ayları  kurak ve sıcak geçti. Önümüzdeki bahar ve yaz aylarının da 2023 ve 2024’te olduğu gibi kurak geçeceği öngörülüyor.”                        

"İklim krizi ve kuraklık kapıda" 

Nejat Okay, yeni bir kurak dönemin başladığını belirterek çağrıda bulundu: “Yeni bir kurak dönemin içindeyiz, kurak yıllar başladı. Toplumcu, kamucu su politikalarıyla su kaynakları kamu yararına kullanılmalı, su havzalarında madencilik yapılması yasaklanmalı, yer altı su kaynaklarının yağmalanması önlenmeli, su kaynaklarında özelleştirme uygulamalarından vaz geçilmelidir. İklim krizi ve kuraklık etkilerinden doğanın, toplumun korunabilmesi için gerekli önlemler merkezi ve yerel yönetimler tarafından alınmalıdır.”

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.