TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Nedir? Kısmi Seferberlik Nedir?

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı, seferberlik ilan etme yetkisine sahip olacak. Yürürlüğe giren yönetmelikle bazı eski yönetmelikler yürürlükten kaldırıldı. Seferberlik, savaşa hazırlık ve ülkenin savaş şartlarına uygun hale getirilmesini kapsar. İşte ''Kısmi seferberlik'' nedir? "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği" nedir? gibi soruların cevabı haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Nedir? Kısmi Seferberlik Nedir?

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar ile "Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü" yürürlükten kaldırılarak yerine "Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği" getirildi. Bu düzenleme ile seferberlik ve savaş hali konusundaki uygulama esasları, hazırlık ve teşkilatlanma hususları, kamu idareleri personeli ile gerçek ve tüzel kişilere verilecek görev ve sorumluluklar ile seferberlik ve savaş halinin ilan ve kaldırılmasına yönelik duyuruların esasları belirlendi.

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Yeni yönetmeliğe göre, savaş gerektirecek bir durumun ortaya çıkması, ayaklanma veya vatan ya da Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın meydana gelmesi, ülkenin ve milletin bölünmezliğini tehlikeye düşüren davranışların içten veya dıştan kaynaklanması halinde Cumhurbaşkanı, genel veya kısmî seferberlik ilan etme yetkisine sahip olacak. Seferberlik kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra aynı gün TBMM onayına sunulacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, daha önce Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bazı yönetmelikler de yürürlükten kaldırıldı. Bunlar arasında 1980 tarihli Türk Silahlı Kuvvetleri lojistik seferber olma hazırlıkları yönetmeliği, 1991 tarihli Türk Silahlı Kuvvetleri personel seferberliği yönetmeliği ve 2010 tarihli yedek personel erteleme yönetmeliği bulunuyor. Bu düzenlemelere yapılan atıflar artık yeni yönetmeliğe yapılmış sayılacak.

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Nedir?

Seferberlik ve savaş hali yönetmeliği, savaş gerektirecek durumların ortaya çıkması veya henüz ilan edilmemiş gergin ve buhranlı dönemlerde uygulanacak eylem planlarını ve hazırlıkları kapsayan bir düzenlemedir.

Seferberlik Nedir, Hangi Durumlarda İlan Edilir?

Seferberlik, bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazırlamak, ülkenin ekonomisini ve yönetimini savaş şartlarına uygun hale getirmek için yapılan hazırlıkların ve önlemlerin tümüdür. Milli Savunma Bakanlığı seferberliği şöyle tanımlamaktadır:

"Seferberlik, ülke ve millet olarak devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak üzere, savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin bütün faaliyetlerin uygulandığı, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen veya tamamen sınırlandırıldığı haldir."

Seferberliğin ilan edilmesi için, bir devletin diğer devlet veya devletlerle savaş ihtimalinin kaçınılmaz hale gelmesi veya iç bünyedeki karışıklıkların normal şartlarla karşılanamadığı bir durumun ortaya çıkması gereklidir. Bu durumlar gerçekleştiğinde Cumhurbaşkanı, genel veya kısmî seferberlik ilan etme yetkisine sahiptir.

Kısmi Seferberlik Nedir?

Kısmi seferberlik, ülkenin belirli bir veya daha fazla bölgesinde uygulanır ve tüm güç ve kaynakların kullanılmasını gerektirmez. Bu, seferberlik halinin ilan edildiği veya savaşın devam ettiği döneme verilen isimdir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.