TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seyit Onbaşı: Çanakkale'nin efsanevi kahramanı

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin kahramanlarından biri olan Seyit Onbaşı, Türk tarihinde unutulmaz bir isimdir. Çanakkale Savaşı'nın 108. yıldönümünde yeniden gündeme gelen Seyit Onbaşı'nın yaşamı ve hikayesi, milletimizin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. İşte Seyit Ali Çabuk veya Seyit Onbaşı'nın yaşamı ve kahramanlığına ilişkin detaylar.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
Seyit Onbaşı: Çanakkale'nin efsanevi kahramanı

Seyit Onbaşı, Çanakkale cephesinde gösterdiği kahramanlıkla öne çıkan bir askerdir. Savaşın en kritik anlarında, çok ağır olduğu iddia edilen top mermilerini sırtlayarak kundağına yerleştirmesiyle tanınır. Bu olağanüstü cesaretiyle, İngiltere’ye ait Ocean Zırhlısı'nı batırarak savaşın seyrini değiştirmiştir.

seyit onbaşı

Seyit Onbaşı kimdir ve nerelidir?

SEYİT ONBAŞI: EFSANEVİ BİR KAHRAMAN

Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Manastır köyünde dünyaya geldi. Babası Abdurrahman, annesi Emine olan Seyit Onbaşı, 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı ve Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte 1914 yılında Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı.

seyit onbaşı

SEYİT ONBAŞI'NIN KALDIRDIĞI MERMİNİN AĞIRLIĞI

Seyit Onbaşı, 18 Mart 1915 günü Çanakkale Zaferi'nde kahramanca gösterdiği bir olayla tarihe geçti. Kaldırdığı top mermisiyle İngiltere'ye ait Ocean zırhlısını dümeninden vurarak kontrolden çıkmasına ve bir mayına çarpıp batmasına sebep oldu. Seyit Onbaşı'nın o gün kaldırdığı top mermisinin ağırlığı hakkında çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler bulunmaktadır. Bazı araştırmalara göre, 276 kg olarak geçen top mermisi aslında 215 kg ağırlığındadır. Osmanlı döneminde Almanya ile olan ağırlık birimi farkından dolayı, sehven 215 kg olan merminin ağırlığı 215 okka (yaklaşık 276 kg) olarak kayıtlara geçmiştir.

seyit onbaşı

SEYİT ONBAŞI'NIN HİKAYESİ

Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a gitmek isteyen Müttefik donanması 18 Mart 1915'te Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman yaparken, Seyit Ali'nin görev yaptığı Rumeli Mecidiye Tabyası da hedef alındı. Bombardıman sırasında düşman gemilerinden atılan bir mermi, Seyit Ali'nin bataryasına isabet ederek cephaneliği havaya uçurdu. Bu saldırıda on dört asker hayatını kaybederken, yirmi dördü ise yaralandı. Ancak Seyit Ali ile Niğdeli Ali adlı arkadaşı bu saldırıdan yara almadan kurtuldular. Bu saldırı sonrasında bataryadaki topların sadece bir tanesi kullanılabilir halde kaldı. Türk topçularının yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisi tarafından yerleştirilen mayınlar, düşman saldırısını püskürtmeye yardımcı oldu.

seyit onbaşı
Seyit Ali, bombalamalar sırasında tek işlevsel topun mermi kaldıran mekanizmasının bozulmasıyla, Niğdeli Ali'nin yardımıyla gemiye ateş etmeyi başardı. Üçüncü atışında, HMS Ocean adlı İngiliz savaş gemisini vurarak gemiyi etkisiz hale getirdi. Bu saldırı sonucunda gemi suya gömüldü. Seyit Ali'ye cesareti nedeniyle onbaşılık unvanı verildi.

SEYİT ONBAŞI

(Fotoğraflar: AA)

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.