TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkent Bağdat'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havaalanında resmi bir törenle karşılandı.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 17:17
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkent Bağdat'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havaalanında resmi bir törenle karşılandı.

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Kalkınma Yolu Anlaşması'nın imza törenine katıldı.

ERDOĞAN, IRAK ZİYARETİ KAPSAMINDA ERBİL'E DE GİDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti kapsamında, resmi programın bir parçası olarak Bağdat'a ek olarak Erbil'e de bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. Bu ziyarette, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik adımlar ele alınacak.

Ayrıca, Erdoğan'ın Irak ziyareti çerçevesinde bir İş Forumu düzenlenecek. Forumda, Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin artırılması ve işbirliğinin geliştirilmesi için atılacak adımlar masaya yatırılacak.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin, Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor. Bu ziyaretin, bu hedefe ulaşma yolunda atılacak adımları hızlandıracağı öngörülüyor.

Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı 2

TÜRKİYE'Yİ BASRA KÖRFEZİ'NE BAĞLAYACAK KALKINMA YOLU PROJESİ 'YENİ İPEK YOLU' OLARAK TANIMLANIYOR

Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi, 'Yeni İpek Yolu' olarak tanımlanıyor. Projenin ilk ayağı olan liman, Fırat ve Dicle nehirlerinin denize dökülmeden önce birleştiği Şattülarap'ın ağzında konumlanıyor.

Kalkınma Yolu Projesi, limandan başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul üzerinden geçerek Türkiye sınırına uzanan demir yolu ve kara yolu hatlarını içeriyor. Bu hatlar, Türkiye sınırından Mersin Limanı'na kadar erişim sağlayacak ve karayoluyla İstanbul üzerinden Avrupa'ya bağlanacak.

Projenin tasarımını PEG Infrastructure isimli İtalyan şirketi üstlenirken, Kalkınma Yolu'nun rotası, Musul'dan sonra Ovaköy üzerinden Türkiye'ye geçiş yapacak şekilde planlanıyor. Bu proje, Türkiye'nin bölgesel ve küresel ticaretteki rolünü güçlendirerek önemli bir ulaşım ağı oluşturmayı hedefliyor.

Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı 3

TÜRKİYE'Yİ BASRA KÖRFEZİ'NE BAĞLAYACAK KALKINMA YOLU PROJESİ, 2029'A KADAR TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ağını içeriyor. Bu proje, Yeni İpek Yolu olarak tanımlanmakta olup Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda sağlamayı hedefliyor.

Basra'dan başlayan bu güzergah, Irak'ın önemli şehirlerinden geçtikten sonra Irak, Türkiye ve Suriye'nin temas noktasından Türkiye'ye girerek Mersin Limanı'ndan Avrupa'ya devam edecek. Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olan projenin 2029'a kadar tamamlanması beklenmektedir.

Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı 4

TÜRKİYE VE IRAK ARASINDAKİ DEV PROJENİN FİNANSMANI İÇİN BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ BEKLENİYOR

Türkiye ve Irak arasında hayata geçirilmesi planlanan devasa proje olan "Yeni İpek Yolu"nun maliyeti, Irak hükümetinin tek başına karşılayabileceği bir boyutta değil. Projenin 17 milyar dolarlık devasa maliyeti nedeniyle Türkiye, Körfez ülkeleri ve Çin gibi bölgesel aktörlerden finansal katkı bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyaret sırasında, proje konusunda Türkiye, BAE ve Irak'ın baş aktörler olduğunu belirterek, bölgenin yeni bir İpekyolu'na dönüşeceğini ve bölgesel barışa hizmet edeceğini ifade etmişti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Fidan da Irak, BAE, Türkiye ve Katar arasında yoğun görüşmelerin devam ettiğini ve projeye yatırım yapmayı düşünen çeşitli ülkelerin olduğunu dile getirmişti.

Mart ayında Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in yaptığı açıklamada ise proje için Türkiye ile iyi bir görüşme içinde olduklarını ve büyük finansmana ihtiyaç duyulduğundan çeşitli ülkelerin projeye yatırım yapmaya katılabileceğine vurgu yapmıştı. Bu çerçevede, Körfez ülkelerinin projeye yatırım yapmayı düşündüğü belirtilmişti.

Türkiye ile Irak arasında Kalkınma Yolu Anlaşması imzalandı 5

TÜRKİYE VE IRAK, KALKINMA YOLU PROJESİ İÇİN 5,8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAK

Türkiye ve Irak hükümetleri, Kalkınma Yolu Projesi'ne devam eden çalışmalar kapsamında 23,8 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımların büyük bir kısmı Türkiye tarafından demir ve kara yollarına yönlendirilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat ve 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol planlanıyor.

Türkiye'nin bu projeye yönelik yatırımlarının bir kısmı Gaziantep ile Ovaköy arasında gerçekleştirilecek olan demir yoluna odaklanacak. Bu bölge için 5,8 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor.

Ayrıca, proje kapsamında ülkeden geçen kara yolu ağı da güçlendirilecek. Halihazırda 1592 kilometrelik kara yolunun bulunduğu güzergahta, Şanlıurfa ile Ovaköy arasında 320 kilometrelik yeni bir kara yolunun yapılması planlanıyor. Bu kara yolunun yatırım tutarı ise 2 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte Kalkınma Yolu Projesi'nin Türkiye ve Irak arasındaki bağlantıyı güçlendireceği ve bölgesel ticareti artıracağı öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.