SON DAKİKA
Hava Durumu

Yapının orkestra şefi mimarlardır

Mimar Çelik ve Altuner, “Dünya Mimarlık Günü” etkinlikleri kapsamında Sungurbey Anadolu Lisesi’nde mimarlığın önemini anlattı:

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2016 16:14
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2016 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Yapının orkestra şefi mimarlardır

Yapının orkestra şefi mimarlardır

 

 

 

Zekeriya ŞAHİN

ADANA(İLKHABER) -   Mimarlar Odası Adana Şubesi üyesi Mimar Gökçe Çelik ile Mimar Serhat Mehmet Altuner, bir binanın, bir yapının orkestra şefinin mimarlar olduğunu söyledi.

Her yıl ekim ayının ilk haftasında kutlanan “Dünya Mimarlar günü” etkinlikleri Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da tüm hızıyla sürüyor. Bu çerçevede Mimarlar Odası Adana Şubesi Çukurova Sungurbey Anadolu Lisesi’nde mimarlığın önemi adlı bir etkinlik düzenledi.

Okulun toplantı salonunda düzenlenen toplantıda 11 ve 12. Sınıf öğrencilerine “Mimarlık nedir? Mimar nasıl olunur? Mimarlık eğitiminde neler vardır? Mimar eğitimden sonra Ne yapabilir?“ gibi konularda aydınlatıcı bilgi aktarıldı.

Öğrencilerin ufkunu da genişleten konferansta konuşan yılların deneyimli Mimarı Gökçe Çelik ve Mimar Serhat Mehmet Altuner, amaçlarının üniversite öncesi meslek seçimi yapacak öğrencilere mimarlık hakkında bilgi vermek olduğunu ifade etti.

“MİMAR ORKESTRA ŞEFİDİR”

Çelik ve Altuner, dünyanın en eski mesleğinin mimarlık olduğunu ve mimarlığın imar etmek anlamına geldiğini ve bu mesleğin tarihin her döneminde önemli bir gurup oluşturduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

“Mimarın işi yaşanacak mekan hazırlamaktır. Dini yapıları, bir ülkeyi yönetenleri simgeleyen sarayları veya bir kentin dokusunu oluşturan yapılara, basit yapıların ortaya çıkmasını tasarlayan her zaman mimarlar olmuştur. Bunu en güzel örnek Mimar Sinan’dır. O’nun eserleri iyi mimarlık sonucu günümüze dek ulaşmıştır. Geçmişin birikimleri ile geleceği hazırlayacak gelecekte yaşanacak kaliteli yaşam çevrelerini oluşturacak vizyon sahibi bireylerin mesleğidir mimarlık. Hastane, AVM, gökdelen aklınıza gelecek her türlü yapı mimarların eserleridir. Onlar tasarlar, çizer ardından da hayata geçirilir ve yeni bir yaşam alanı oluşur. Bir binanın, bir yapının orkestra şefi mimardır.”

 

YELPAZE GENİŞ

Mimarlık fakültelerini bitiren öğrencilerin, iş hayatında geniş bir iş yelpazesinin bulunduğunu da açıklayan Çelik ve Altuner, bu yönüyle mimarların çok fakrklı alanlarda iş yapabildiğini hatırlattı ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir mimarın Kamu Kurumları’nda, yapı denetimi amacı ile yasa ve yönetmeliklerin hazırlanmasında, özel sektörde, serbest çalışan mimarların bürolarında tasarımcı  ya da uygulamacı olarak, şirketlerde, banka gibi kuruluşlarda sürekli görevli mimar olarak çalışabilirler. Şantiyelerde görev alabilir, yapı sektörüne ilişkin malzemelerin tasarımında, üretiminde, pazarlamasında ve satış noktasında, sergi gibi organizasyonların hazırlanmasında aranan isim mimardır. Akademisyen olarak yeni öğrenciler de yetiştirebilirler, Mimarlıkla ilgili ilgili alanlarda dergi yayıncılığın da yapabiirler.”

 

Konferansın ardından Çukurova Sungurbey Anadolu Lisesi mezunu Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğrencisi olan ve aynı zamanda konuşmacı mimar Serhat Mehmet Altuner’in oğlu Serkan Altuner’in öğrencilere gönderdiği mektup okundu.

Daha sonra konuşmacılar, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

 

Çukurova Sungurbey Anadolu Lisesi Müdürü Yakup Aşıcı okullarına gelerek öğrencilere mimarlıkla ilgili geniş bilgi veren Mimar Gökçe Çelik ve Mimar Serhat Mehmet Altuner’e teşekkür ederek, mimarların gününü kutladığını ifade etti.

Mimarlar Odası Adana Şubesi, kutlama etkinliği çerçevesinde mimarlık mesleğinde 30-40-60 yılını dolduran mimarları plaketlerle onurlandırmıştı.

 

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.