TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Günlerinde eğlendiler

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle kentte çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikte engelli bireyler günlerini kutlayarak doyasıya eğlendi.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2022 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2022 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Günlerinde eğlendiler

Bayram Bulut

ADANA (İLKHABER)-3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle kentte çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikte engelli bireyler günlerini kutlayarak doyasıya eğlendi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle tören düzenlendi.  Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü organizesinde Atatürk Parkı içerisinde düzenlenen törene kentte bulunan engellilere ait STK’lar ve engelli bireyler katıldı. Kimileri üzerlerine polis kıyafeti giydi, kimi ise farkındalık için hazırlanan dövizlerden taşıdı. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı etkinlikte konuşan Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer, 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nün bir kutlama günü olmadığını belirtti.  Günün ciddi bir mesaj verme ve bu alanda engellilerin hakları, engelli vatandaşlar hakkında yapılacak her türlü çalışmaya ciddi bir farkındalık oluşturma günü olduğunu aktaran Özer, bu nedenle etkinliklerinin yapıldığını anlattı.

EMPATİ YAPMAK GEREKLİ

Engelli bireylerin anlaşılmak, anlamak ve empati yapılmasını istediklerini belirten Özer, “Biz engellilerimizi acımak ya da acınası gereken bir alanda anılmasını asla istemiyoruz.  Engellerimizin buradan en çok istedikleri şeyi dile getirmek istiyorum. Engellerimiz ciddi anlamda anlaşılmak, anlamak ve empati yapılmasını istiyorlar. Biz de kamu olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak yaralı ve hasarlı gönülleri tamir edip ediyoruz ve onlara merhem oluyoruz. Kadın, engelli, çocuk, şehit aileleri ve gazilerimiz, yaşlılar her zaman devletin dezavantajlı kesimlerine hizmet eden çalışanlar olarak engellilerimiz de bu kapsamda elbette ki başımızın tacıdır. Onlar için yaptığımız tüm çalışmaları bir lütuf ekseninde değil, bir hizmet anlayışıyla ele aldığımızı buradan söylemek istiyorum” dedi.

HASSAS BİR TOPLUMUZ

Türk toplumunun hassas bir toplum olduğunu kaydeden Özer, “Düşündüğümüzde ecdadımız kanadı kırık kuşlar için bile dernek kurmuş. Yani o kadar hassas bir toplumuz. Dünyada yaşayan her canlı, cinsi ve niteliği ne olursa olsun değerli ve önemlidir. Gerek Devlet, gerek Aile Bakanlığı olarak kim dara düşmüş, kim yolda kalmış ise onun da ailesi olmaya şiar edilen bir felsefe ile hareket etmekteyiz.  Özellikle Adana ilimizde bugün aramızda oldukça engelli alanın da çalışan sivil toplum kuruluşları başkanlarımız var sağ olsunlar. Arkadaşlarımız, ekibimiz bizzat kendileriyle iletişim halindeyiz. Onların sorunlarına çözüm olacak, önerilerini ekibimle dinlemekteyiz” şeklinde konuştu.  

ADANA’DA 17 BİN 880 AĞIR ENGELLİ VAR

Adana’da 17 bin 880 ağır engelli vatandaşın bulunduğunu belirten Özer, “Bugün Adana'mızı 17 bin 880 ağır engelli vatandaşımız var. Bu engelli vatandaşlarımıza bakanlık olarak her ay 60 milyon TL destek vermekteyiz. Aileleri tarafından daha iyi bakasın diye bu hizmeti vermekteyiz. Elbette ki biz bu desteğin psikolojik ve psikososyal desteğe de önem vermekteyiz. Bugün Adana'mızda total olarak 75 bine yakın engelli kimlik kartı verdiğimiz vatandaşımız var. Bu da şu demek oluyor Adana'mızda yaklaşık 75 ila 80 bin arasında engelli vatandaşımız var. Bu oldukça önemli bir rakam” ifadelerini kullandı.

ERİŞİLEBİLİR BİR DÜNYA BIRAKMAK

Erişilebilir bir dünya bırakmak, hazırlamak gerektiğini işaret eden Özer, sözlerini şöyle tamamladı,

“Biz devlet olarak vatandaşlarınızın refahı, huzuru her türlü haklarını savunmak ve elimizden gelen her şeyi daha fazlasıyla yapmak zorunda hissediyoruz. Ben bu duygu ve düşüncelerle özellikle engelli vatandaşlarımızın daha yaşanılabilir daha ulaşılabilir ve her şeyden önce daha erişilebilir bir dünya bırakmak, hazırlamayı umut ediyorum.”

TAŞKINLAR: ÇEŞİTLİ FAKTÖRLER VAR

Engelliler adına konuşan Nilgün Taşkınlar ise, engelliler için kurulmuş dernekler, federasyonlar, üst örgütler toplumu bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Engelli olmanın çeşitli faktörlere bağlı ortaya çıkan bir sonuç olduğunu anlatan Taşkınlar, “İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla beraber, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür. Bu anlamda engelli vatandaşlara acıma duygularıyla yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir” diye konuştu.

KÜÇÜK YAŞTA İNSANLAR EĞİTİLMELİ

Çocukların engellilere duyarlılığı konusunda küçük yaşta eğitilmeleri gerektiğini vurgulayan Taşkınlar sözlerini şöyle sürdürdü;

“Değiştiremeyeceğimiz engellilerimiz karşısında bireylerin daha çocuk yaşta eğitimine başlayarak, onlara engelliliğin nedenlerini en iyi şekilde anlatmalıyız. Toplumun her alanında engellilere saygı göstermede onların da toplumun bir ferdi olarak kabul edip, suçlamamak gerekir. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerinin çevrelerinin toplumun kısaca tüm insanların ortak sorunudur. Bu sorunların üstesinden gelebilmemiz için her daim yanımızda olan Sayın Adana Valimiz Süleyman Elban'a, Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer'e, Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeydan Karalar’a ve yerel belediye başkanlarımıza ve tüm engelli demek başkanlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.”

HALK OYUNLARI VE TÜRKÜ ŞÖLENİ

Konuşmalarından ardından engellilerin hazırladığı halk oyunları gösterisi gerçekleşti. Büyük beğeni toplayan halk oyunları gösterisinin sonunda halay başı olan engelli birey Türk Bayrağı açtı. Görme engelli Ali Bulut isimli genç ise bağlama çalarak türkü söyledi. Birbirinden güzel türküleri seslendiren Ali Bulut törene katılanlardan tam not aldı.

Etkinlik verilen konser ile devam etti. Konserde çalınan parçalara eşlik edip halaylar çekip, dans eden engelli vatandaşlar günlerinde gönüllerince eğlendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.