TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da kışlık bulgur hazırlıkları başladı

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde buğday hasadının ardından kışlık bulgur için hazırlıklar başladı. Kadınlar, bin bir emek ile bulgur kaynatıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2023 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2023 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana'da kışlık bulgur hazırlıkları başladı

NİLGÜN TAZE

ADANA (İLKHABER) - Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde buğday hasadının ardından kışlık bulgur için hazırlıklar başladı. Kadınlar, bin bir emek ile bulgur kaynatıyor.

AW032229_02

Tufanbeyli ilçesine bağlı İstiklal Mahallesinde yaşayan kadınlar, kışlık yiyeceklerini hazırlamak için yoğun mesai harcıyor. Sonbahar ile birlikte kışlık hazırlıklarına başlayan kadınlar, geleneksel yöntemlerle bulgur kaynatıyor.

Evlerin önüne konulan bakır kazanlarda kaynatılan buğdaylar, daha sonra yerlere serilen çadır ve hasırlar üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra değirmenlere gönderilerek bulgur haline getiriliyor.

AW032229_05

Kırsal kesimde oldukça yaygın olan bulgur kaynatma, geleneksel yöntemlerle yapıldığı için doğal bir üretim ortaya çıkıyor.

AW032229_07

İstiklal Mahallesinde yaşayan Fatma Öztürk, her yıl bulgur kaynattıklarını belirterek, "Adana'nın en ücra köşesi olan Tufanbeyli'de yaşıyoruz. Kış hazırlığımız yapıyoruz. Biz burada hem kendimize hem de akrabalarımıza yardımcı oluyoruz. Hasat edilen buğdayı önce yıkıyor temizliyor, kaynatmaya başlıyoruz. Akşama kadar sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Pişince kurumaya bırakıyoruz. Buğday hedik haline geliyor. 3 gün de çadır ve hasırlarda kuruyor. Çok zahmetli oluyor. Temizlikten sonra değirmene gidiyor. Orada nasıl yemek istersek ona göre çektiriyoruz. Yemesi güzel ama yapması çok zahmetli bulgur kaynatmak çok zor oluyor" dedi.

AW032229_06

Yarım asırdır bu işle uğraşan Hatice Araz ise şunları söyledi:

"58 yaşındayım 10 senesi çıkarırsak 48 yıldır bu işin içindeyim. Bu değirmene getiriyorlar ben de ona göre işimi yapıyorum. İyi bir yemek istiyorlarsa iyice seçip kurutacaklar ben de burada eski usul değirmenimde eleyeceğim sizlere hazır hale getireceğim. 230 TL ye çekimi yapıyoruz en iyi haliyle hizmet vermeye çalışıyoruz."

Bölgede yaşayan vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle yapılan bulgurun daha lezzetli olduğunu belirterek, kış boyunca bulgurdan yapılan yemekleri tüketeceklerini söylediler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.