TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Meteoroloji

İLKHABER-Gazetesi - Meteoroloji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Meteoroloji haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Meteoroloji uyardı: Çöl Tozu bu kez Suriye'den geliyor Haber

Meteoroloji uyardı: Çöl Tozu bu kez Suriye'den geliyor

Türkiye'nin birçok şehrinde hayatı zorlaştıran çöl tozu taşınımı etkisi devam ederken, pazartesi gecesi Suriye üzerinden ülkemize çok kuvvetli bir toz girişi olabileceği belirtildi. Çöl tozu Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak’ı geçip Suriye’den Türkiye’ye giriş yapacak. Çad ve Libya üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Afrika çöl tozları yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başlamıştı. İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hava kalitesini fazlasıyla düşüren kronik hastalar ve yaşlıları etkileyen tozlar bir kez daha Türkiye’ye gelecek. SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPACAK Hava Forum isimli hesaptan yapılan paylaşıma göre Yemen üzerinden yeni toz dalgası Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak’ı geçip Suriye’den Türkiye’ye gelecek. Söz konusu paylaşımda, "Yemen'den havalanan yoğun çöl tozları Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak üzerinden geçerek pazartesi akşamı Suriye'den ülkemize giriş yapacak” ifadelerine yer verildi. ÇÖL TOZU NEDİR, KAÇ GÜN SÜRECEK, HANGİ İLLERİ ETKİLEYECEK? Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre; Trakya; Akdeniz'in, İç Anadolu'nun ve Karadeniz'in batı kesimleri ile Marmara'nın doğusu yağmurlu olacak. 44 il için sarı kodlu uyarı yapılırken, Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Batı ve Orta Karadeniz'de yoğun çöl tozu etkili olacak. Lodosun hızı zaman zaman 80 km'yi bulacak. Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Maske takın" uyarısında bulundu. Havva sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın genellikle güney, güneydoğu kesimlerinde kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Uzmanlardan gelen yorumlara göre çöl tozunun ülkemizde birkaç gün daha etkili olması bekleniyor. TOZ TAŞINIMI UYARISI İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Adana’da toz taşınımı etkisi devam ediyor Haber

Adana’da toz taşınımı etkisi devam ediyor

Adana'da sabah saatlerinde ortaya çıkan toz bulutu, kentin tamamını etkisi altına aldı. Vatandaşlar, görüş mesafesinin azalması ve sağlık sorunlarına neden olması konusunda endişeli. Adana'da sabahın erken saatlerinden itibaren ortaya çıkan toz bulutu, kentin atmosferini kapladı. Bu durum, kentin gri ve sarı renge bürünmesine neden oldu ve görüş mesafesini olumsuz etkiledi. Astım hastaları başta olmak üzere vatandaşlar, toz bulutunun sağlıkları üzerindeki olumsuz etkilerinden endişe duyuyor. Toz Taşınımı Nedir? Toz taşınımı, yerdeki tozun rüzgarın etkisiyle havaya taşınması olarak tanımlanır. Atmosferde en baskın aerosol çeşitlerinden biri olan Mineral Toz Partikülleri (Çöl Tozları), dünya ekosistemi için büyük önem taşır. Tozun Kaynakları Nelerdir? Başlıca toz kaynakları arasında Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ve Avustralya'daki çöller bulunur. Doğal kaynaklar arasında deniz spreyleri, çöl tozları ve volkanik faaliyetler yer alırken, insan faaliyetleri de (endüstriyel yanma, ulaşım, tarım, inşaat ve madencilik gibi) toz taşınımına katkı sağlar. Tozun Etkileri Nelerdir? Toz bulutlarının atmosferdeki seyahati sırasında, göreceli olarak büyük parçacıklar yakın alanlarda çökerken, küçük parçacıklar binlerce kilometre yol alabilir. Toz bulutları, görüş mesafesini azaltır, solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabilir ve genel hava kalitesini düşürebilir. Meteoroloji'den yapılan uyarılar, toz taşınımının etkilerine karşı vatandaşların tedbirli olmasını öneriyor. Güncel hava durumu raporları ve uyarılar, toz taşınımının yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olunmasını sağlayabilir.

Antalya'da fırtına ve sağanak başladı Haber

Antalya'da fırtına ve sağanak başladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyardığı Antalya'da fırtına ve sağanak yağış etkili olmaya başladı. Fırtına nedeniyle Konyaaltı Sahili'ndeki bazı ağaçlar devrildi, işletmeler uçuşan şemsiye ve tezgahlarını tutmaya çalıştı. (AA) Denizde dev dalgalar oluştu. Fırtına ve dalgaya rağmen bazı vatandaşlar sahile inerek fotoğraf çektirdi. Kentte sağanağa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar otobüs duraklarına sığındı, bazı bölgelerde trafikte aksama yaşandı. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, rüzgarın saatteki hızı kent merkezinde 68,4, Kemer ilçesindeki Sığlık Feneri'nde ise 118 kilometreye ulaştı. Hava sıcaklığının düne göre 2 derece düştüğü kentte, fırtına ve sağanak etkisini sürdürüyor. YAĞIŞ UYARISI: Başlama saati; Bu gece yarısından sonra saat 03.00… Bitiş Saati; Cumartesi akşam 21.00 civarı… “Yapılan son değerlendirmelere göre; Cumartesi (20.04.2024) sabah saatlerinden itibaren; Antalya ve ilçelerinde beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel kuvvetli yer yer çok kuvvetli (30-70 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve kıyı kesimlerde oluşabilecek hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.” FIRTINA UYARISI: “Yapılan son değerlendirmelere göre rüzgarın, (20.04.2024 Cumartesi) ilk saatlerden itibaren Antalya çevrelerinde güney ve güneybatı yönlerinden fırtına (51-75 km/saat) ve yer yer kuvvetli fırtına (75-90km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek ağaç ve direk devrilmesi, hortum, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, toz savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır Fırtınanın etkisini (21.04.2024) Pazar ilk saatlerden itibaren kaybetmesi bekleniyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.