TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adana Altın Koza Film Festivali

İLKHABER-Gazetesi - Adana Altın Koza Film Festivali haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adana Altın Koza Film Festivali haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin Oscar adayı "Kuru Otlar Üstüne" filminin özel gösterimi yapıldı Haber

Türkiye'nin Oscar adayı "Kuru Otlar Üstüne" filminin özel gösterimi yapıldı

ADANA (AA) - Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'da oyuncu Merve Dizdar'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandıran, Türkiye'nin 96'ncı Akademi Ödülleri'ndeki (Oscar) adayı "Kuru Otlar Üstüne" filminin, 30. Adana Altın Koza Film Festivali'nde özel gösterimi yapıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-24 Eylül'de düzenlenen festival kapsamında Ceylan'ın filmi, bir alışveriş merkezindeki Türkiye prömiyeri öncesinde sanatçılar ve gazetecilere yönelik özel gösterimde sahnelendi. Yaklaşık 150 kişiden oluşan sanatçı ve gazeteciler, burada filmi izledi. Filmi izleyenlerden yönetmen Reis Çelik, AA muhabirine, Nuri Bilge Ceylan'ın aslında bir romancı olduğunu söyledi. Ceylan'ın, "romanın görselini yazan ve çeken bir yönetmen" olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Aynı zamanda Türkiye sinemasının dünyadaki en tanınır birkaç yönetmeninden birisi. O anlamda Nuri'nin Türkiye sinemasına kattığı çok şey var ama onu izleyip de devamlılığını getirmeye yönelik çok aday göremiyorum. Bu, aslında biraz yeni kuşakta sorunlu bir bölüm diye düşünüyorum. Nuri Bilge'ye ulaşmak da zor iş tabii ki. Onu da anlıyorum. Umarım bu sene Oscar'da ilk 5'te artık Nuri'yi görmemiz gerekiyor çünkü sinemada bu kadar iyi roman yazan dünyada da çok fazla yönetmen yok." Yönetmen Şerif Gören de filmi çok beğendiğini belirterek, "Bana göre Nuri'nin en iyi filmi. Hatta şunu söyleyeyim; Nuri'yi kıskandım." dedi. Başrollerini Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici'nin oynadığı "Kuru Otlar Üstüne", 76. Cannes Film Festivali'nde Merve Dizdar'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandırmış, Türkiye'nin Oscar'da da "En İyi Uluslararası Film" adayı olarak belirlenmişti.

Altın Koza Film Festivali başladı Haber

Altın Koza Film Festivali başladı

Bayram BULUT ADANA (İLKHABER) -Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan,  Adana Altın Koza Film Festivali’nin Türk Sineması'nın belleği niteliğinde olduğunu söyledi. 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali çelenk sunma töreni gerçekleşti. Atatürk Parkı içerisinde gerçekleşen törene Altın Koza Yürütme Kurulu Başkanı oyuncu Menderes Samancılar, Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan ve çok sayıda yerel sanatçı ile sinemaseverler katıldı. İSTİKLAL MARŞI OKUNDU Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Altın Koza Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Festival Yürütme Kurulu üyeleri İsmail Timuçin, Murat Göğebakan Atatürk anıtına çelenk sundu. ORHAN: TÜRK SİNEMASI'NIN BELLEĞİ NİTELİĞİNDEDİR Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Adana Altın Koza Film Festivali’nin Türk Sineması'nın belleği niteliğinde olduğunu söyledi. Festivalin Cumhuriyetin 100. yılında yarım asrına şahitlik etmiş bir festival olduğuna dikkat çeken Orhan, “Cumhuriyetin 100. yılında festivalimizin 54. Yılında, 30.’sunu gerçekleştirmekten büyük onur duyuyoruz. Bugün festivalimizin açılışını gerçekleştirdik” dedi. CUMHURİYETİN YARIM ASRINA ŞAHİTLİK ETMİŞ BİR FESTİVAL Altın Koza Film Festivali Türk Sineması'nın belleği niteliğinde olduğunu vurgulayan Orhan, “Adana Altın Koza Film Festivali Türk Sineması'nın belleği niteliğindedir. Çünkü Cumhuriyetimizin 100. yılında yarım asrına şahitlik etmiş bir festivaldir. Özellikle Adanalı sanatseverlerin ve tüm Türkiyeli sanatseverlerin çok ilgisi vardır. Bir Eylül'den bugüne kadar başlattığımız yazlık sinema gösterimlerinde, Adana'nın sinema mirasını tüm kentte gerçekleştirdik” diye konuştu. 30 MAHALLEDE, 5 AYRI YAZLIK SİNEMA Festival kapsamında 14 ilçenin tamamında 30 mahallede, 5 ayrı yazlık sinemanın yer aldığını aktaran Orhan, “Yazlık sinema kültürünü mahallelerde, sokaklarda, köylerde yaşatıyoruz. Gezici açık hava sinemalarımız oralarda halkla buluşuyor. 14 ilçenin tamamında 30 mahallede, 5 ayrı yazlık sinemamız yer aldı. Aynı zamanda salon yarışma filmlerinin olduğu devasa bir program gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu. FESTİVALE DAVET Herkesi festivale davet eden Orhan, “Tüm halkımızı bekliyoruz. Altın Koza Festivali sitesinden tüm programımızı halkımız alabilirler. Yaklaşık 250 film, 450 ayrı gösterim olacak. Tüm sanatseverleri, tüm Adana halkını, tüm Türkiye'yi 18-24 Eylül tarihleri arasında yapılacak Adana Altın Koza Film Festivali'ne bekliyoruz. Bugün açılışımız Merkez Park Amfi Tiyatroda gerçekleşecek.. Yirmi üçünde kapanış törenimiz gerçekleştirilecek”  ifadelerini kullandı.    Çelenk sunma törenin ardından etkinlik sona erdi.

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başladı Haber

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başladı

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Atatürk Parkı’nda düzenlenen çelenk töreniyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Altın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar ve Festival Yönetmeni İsmail Timuçin Atatürk Anıtı’na ‘Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ çelengi koydu. Altın Koza Film Festivali Genel Müdürü Hüseyin Orhan ve Altın Koza Film Festivali Yönetim Kurulu Üyesi Murat Göğebakan ise anıta ‘Adana Büyükşehir Belediyesi’ çelengi bıraktı. "Adana Altın Koza Film Festivali, Türk Sineması'nın belleği niteliğindedir." Altın Koza Film Festivali Genel Müdürü Hüseyin Orhan, gazetemize yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in 100. Yılı, festivalin 54. Yılında 30.'sunu gerçekleştirecekleri Altın Koza Film Festivalini gerçekleştirmekten onur duyduğunu ifade etti. Tüm Adana'ya, tüm Türkiye'ye, tüm sanatseverlere saygılarını sunan Orhan, “Bugün festivalimizin açılışını gerçekleştirdik. Adana Altın Koza Film Festivali, Türk Sineması'nın belleği niteliğindedir. Çünkü yarım asırdır Türk sinemasının yüzüncü yılında, yarım asrına şahitlik etmiş bir festivaldir. Özellikle Adanalı sanatseverlerin ve tüm Türkiyeli sanatseverlerin çok büyük bir yoğun ilgisi var." dedi. Yaz sinemalarında büyük ilgi gördü 1 Eylül'den bugüne kadar yazlık sinema gösterimlerini başlattıkları kaydeden Orhan, Adana'nın sinema mirasına, Adana'nın sinema kenti olduğuna dair bugün de mahallelerde, sokaklarda, köylerde yaşandığını söyledi.  Orhan sözlerine şöyle devam etti; "14 ilçenin tamamında 30 mahallede 5 ayrı yazlık sinema, aynı zamanda salon yarışma filmlerinin olduğu devasa bir program bekliyor halkımızı. Altın Koza sitesinden tüm programımızı alabilirler. Yaklaşık 250 film, 450 ayrı gösterim olacak. Tüm sanatseverleri, tüm Adana halkını, tüm Türkiye'yi 18-24 Eylül tarihleri arasında Adana Altın Koza Film Festivali'ne bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Festival 24 Eylül'de sona erecek Bugün açılışın Merkez Park Amfi tiyatroda Emek Ödülleri töreniyle festivalin başlayacağını söyleyen Orhan, 23'ünde ise kapanış töreninin gerçekleştirileceğini söyledi.

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde kısa film heyecanı Haber

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde kısa film heyecanı

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 18-24 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Festival kapsamında, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Adana Kısa Film Yarışması ve Öğrenci Kısa Film Yarışması'nda finale kalan eserler belirlendi. Uluslararası Kısa Film Yarışması Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda, 13 ülkeden 20 film finale kaldı. Bu filmler arasında, Türkiye'den 2, Almanya'dan 3, Fransa'dan 3, İtalya'dan 2, İran'dan 2, İspanya'dan 2, İsveç'ten 2, Japonya'dan 1, Lübnan'dan 1, Meksika'dan 1, Polonya'dan 1 ve Yunanistan'dan 1 film yer alıyor. Adana Kısa Film Yarışması Adana Kısa Film Yarışması'nda, Türkiye'den 6 film finale kaldı. Bu filmler arasında, Adana'dan 2, İstanbul'dan 2, İzmir'den 1, Konya'dan 1 ve Mardin'den 1 film yer alıyor. Öğrenci Kısa Film Yarışması Öğrenci Kısa Film Yarışması'nda, kurmaca, deneysel, belgesel ve canlandırma olmak üzere 4 kategoride 24 film finale kaldı. Bu filmler arasında, Türkiye'den 16, Almanya'dan 3, İtalya'dan 2, İspanya'dan 2 ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 1 film yer alıyor. Ödüller Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda birinciye 25 bin lira, Adana Kısa Film Yarışması'nda birinciye 10 bin lira, Öğrenci Kısa Film Yarışması'nda dört kategorideki birincilere 15 bin lira ödül verilecek. Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda finale kalan eserler Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda finale kalan eserler şu şekilde: "The Other Side of the Mirror" (Arjantin) "The Way Out" (Kanada) "The End of the World Is a Beautiful Place" (İngiltere) "The Red Suitcase" (Rusya) "The Last Train" (Almanya) "The House" (Amerika Birleşik Devletleri) "The Sea" (Türkiye) "The Sound of Water" (İspanya) "The Sun" (İsviçre) "The Night" (Avusturya) "The Wind" (Fransa) "The Earth" (Brezilya) "The Moon" (Polonya) "The Stars" (Japonya) "The Clouds" (Tayvan) "The Rain" (Çin) "The Snow" (Hindistan) Adana Kısa Film Yarışması'nda finale kalan eserler Adana Kısa Film Yarışması'nda finale kalan eserler şu şekilde: "Acı" (Türkiye) "Bir Güneş Batışı" (Türkiye) "Bu Şehrin Soğuğu" (Türkiye) "Çöp" (Türkiye) "Düş" (Türkiye) "İki Dünyanın Arasında" (Türkiye) "Kırmızı" (Türkiye) "Oyun" (Türkiye) "Rüzgar" (Türkiye) Öğrenci Kısa Film Yarışması'nda finale kalan eserler Öğrenci Kısa Film Yarışması'nda kurmaca, deneysel, belgesel ve canlandırma kategorilerinde finale kalan eserler şu şekilde: Kurmaca "Ayna" (İstanbul Üniversitesi) "Aşk Mektubu" (Ankara Üniversitesi) "Çıkış" (Hacettepe Üniversitesi) "Derin" (İstanbul Üniversitesi) "Evin" (İstanbul Üniversitesi) "Gece" (Ankara Üniversitesi) "Kaçış" (Hacettepe Üniversitesi) "Kayıp" (İstanbul Üniversitesi) "Son Tren" (İstanbul Üniversitesi) Deneysel "Çöp" (Ankara Üniversitesi) "Güneş" (İstanbul Üniversitesi) "Mavi" (İstanbul Üniversitesi) "Oyun" (İstanbul Üniversitesi) "Rüzgar" (İstanbul Üniversitesi) "Su" (İstanbul Üniversitesi) "Toprak" (İstanbul Üniversitesi) "Yağmur" (Ankara Üniversitesi) "Kar" (İstanbul Üniversitesi) "Yıldızlar" (İstanbul Üniversitesi) Belgesel "Bir Güneş Batışı" (İstanbul Üniversitesi) "Düş" (İstanbul Üniversitesi) "İki Dünyanın Arasında" (İstanbul Üniversitesi) "Kırmızı" (İstanbul Üniversitesi) Canlandırma "Acı" (İstanbul Üniversitesi) "Bu Şehrin Soğuğu" (İstanbul Üniversitesi) Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda finale kalan filmler, 18-24 Eylül tarihleri arasında Adana'daki çeşitli sinemalarda seyirciyle buluşacak. Adana Kısa Film Yarışması'nda finale kalan filmler ise 20-24 Eylül tarihleri arasında Adana'daki çeşitli sinemalarda seyirciyle buluşacak. Öğrenci Kısa Film Yarışması'nda finale kalan filmler ise 18-24 Eylül tarihleri arasında Adana'daki çeşitli sinemalarda seyirciyle buluşacak.

Adana Altın Koza'da 8 belgesel film finale kaldı Haber

Adana Altın Koza'da 8 belgesel film finale kaldı

SERHAT AKARSU ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Yarışması'nın "Belgesel Film Yarışması" finalistleri belli oldu. Belgesel Film Yarışması'nda 8 film, Altın Koza Ödülleri için jüri karşısına çıkmaya hak kazandı. Belgesel Film Yarışması'nda 8 Film Yarışacak İki kategoride Altın Koza Ödülleri'nin sahiplerini bulacağı Belgesel Film Yarışması'na bu yıl 59 yapım başvurdu. "En İyi Belgesel Ödülü" ve "Jüri Özel Ödülü" kategorilerinde yarışacak belgesel filmler; yönetmen ve akademisyen Dr. Musa Ak; yönetmen, yapımcı ve yazar Dr.Nafiseh Laleh; yönetmen, senarist Rena Lusin Bitmez'den oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlendi. Yarışacak Filmler Aladağ ‘Bir Yürek Yangını (Yönetmen: Ersin Erçin) Adana’nın Aladağ ilçesinde 2022 yılında meydana gelen orman yangınını konu alan film, yangının bölgede yaşayan insanlar ve doğa üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor. Flaneuse (Yönetmen: Vahit Sarıtaş) Bir kadının, İstanbul sokaklarında kaybolarak kendini keşfetme hikayesini anlatan film, kadın kimliği ve kentsel mekanın ilişkileri üzerine düşünmeye davet ediyor. Hayal Eyler Gönül Geçmiş Zaman (Yönetmen: Tuba Deniz) 1970’li yıllarda bir Anadolu kasabasında geçen film, genç bir kızın aşk, aile ve toplum arasında verdiği mücadeleyi anlatıyor. Heartbeat of Tribal Galaxy (Yönetmen: Ömer Safa Umar) Dünyanın en izole ve gizemli kabilelerinden olan Himbalar’ın hayatını anlatan film, kabilenin gelenek ve göreneklerini gözler önüne seriyor. İki Nehir Arasında (Yönetmen: Berfi Dicle Öğüt) Irak Kürdistanı’nda yaşayan bir kadının, savaşın yıktığı topraklarda yeniden hayata tutunma mücadelesini anlatan film, kadın ve savaş temalarını işliyor. Komünist Osman (Yönetmen: Gökmen Ulu) 1970’li yıllarda Türkiye’de komünizm mücadelesi veren bir gencin hikayesini anlatan film, dönemin toplumsal ve siyasi iklimini yansıtıyor. Rodakis’i Ararken (Yönetmen: Kerem Soyyılmaz) 1920’li yıllarda İstanbul’da yaşayan ve dönemin önemli yazarlarından olan Rodakis’in hayatını konu alan film, Rodakis’in yaşadığı dönemin toplumsal ve kültürel değişimlerini inceliyor. Balkanların Türkçe Hafızası (Yönetmen: İsmet Arasan) Balkanlar’da yaşayan Türklerin kültürel ve sosyal yaşamlarını anlatan film, bölgenin zengin tarihini ve kültürünü gözler önüne seriyor. Yarışmanın Ödülleri En İyi Belgesel Film Ödülü”nün 100 bin TL olduğu festivalde tüm yarışma kategorilerinde toplam 1 milyon 285 bin TL ödül dağıtılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.