TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adana Barosu

İLKHABER-Gazetesi - Adana Barosu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adana Barosu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Çevreci Avukat Atal'a 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava Haber

Çevreci Avukat Atal'a 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava

Adana Barosu avukatlarından İsmail Hakkı Atal'a, İliç'teki maden faciasıyla ilgili olarak  "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende 13 Şubat'ta 9 işçinin kaybolduğu toprak kayması ile ilgili olarak Adana Barosu Avukatlarından İsmail Hakkı Atal aleyhine, İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'na, madeni işleten şirket avukatları tarafından "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusu kapsamında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İsmail Hakkı Atal, yaptığı açıklamada, yargılamanın 4 Eylül 2024 tarihinde başlayacağını söyledi. Şirketin Yönetim Kurulu üyelerini, toprak kayması öncesi siyanürün doğal ekosistemlere karışmasıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikâyet ettiklerini anımsatan Atal, "Bugün Avukatlık Kanunu ve ruhsat alırken ettiğim yemin gereği görevimi yaparken bana dava açılması, bizi susturmak için baskı oluşturma çabasıdır. İddianamede bana yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu ortaya koyan bilimsel delilleri savunmamızda mahkeme heyetine sunacağız. Açılan davalar evvel Allah bizim için bir şey ifade etmez. Vazifemiz, bağımsızlığımızı ve Türk Cumhuriyetini korumaktır." dedi. TCK Md. 217/a "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır." 2 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı İliç'teki maden faciasında kaybolan işçilerden Uğur Yıldız'ın cansız bedenine 5 Nisan, evli ve 2 çocuk babası Adnan Keklik'in cenazesi ise 19 Nisan tarihinde ulaşılarak çıkarılmıştı.

Çevreci avukat aleyhine yapılan şikâyette Adana Barosu kararını verdi Haber

Çevreci avukat aleyhine yapılan şikâyette Adana Barosu kararını verdi

Muğla'nın Milas ilçesinde Yeniköy Kemerköy Termik Santrallerini işleten firma tarafından Avukat İsmail Hakkı Atal aleyhinde meslek etik ilkelerine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle yapılan şikâyetle ilgili Adana Barosu kararını verdi. Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi yakınlarında kömür madeni işleten Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri avukatları, Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal aleyhinde Adana Barosuna şikâyet dilekçesi verdi. Verilen şikâyet dilekçesinde, İsmail Hakkı Atal'ın, Kahramanmaraş merkezli depremlerde iş makinelerini deprem bölgesine göndermediği, arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmadığı yönünde şirketi karalayıcı bayanlar içeren videoları sosyal medyada paylaştığı ifade edildi. Şirketin, deprem felaketinde bölgeye yardımda bulunduğu ve bir kısım araçlarını gönderdiği halde haksız yere itham edildiği belirtilen dilekçede, Av. İsmail Hakkı Atal hakkında Avukatlık Kanunu 134. Madde kapsamında hakkında soruşturma açılması talep edildi. Adana Barosu Yönetim Kurulu tarafından konuyla ilgili olarak ön inceleme dosyasında karar verildi. Kararda, şu ifadeler yer aldı: "Şikâyet konusu olayla ilgili olarak savunmasını vermesi hususunda şikâyetli avukata tebligat yapılmış ancak, herhangi bir savunma vermemiştir. Şikayet konusu dosya ve ekinde sunulan fotoğraf ile video incelendiğinde; 6 Şubatta meydana gelen ve 11 Ili kapsayan, yaklaşık 52.000'nin üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği ve yaklaşık 150.000'in üzerinde vatandaşın yaralandığı Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında tüm Türkiye'nin seferber olduğu ve insanların araç gereç bulamadıkları için elleriyle yıkılan binalarda bir can kurtarma çabasında olduğu bir dönemde, şikâyetli avukatın, araç, alet, edavatı olan kişi ve kurumların arama kurtarma çalışmasına daha fazla katkı sağlamaları için bir can kurtarma çabası ile hareket ettiği ve taraflar arasındaki davalar ile ilgili herhangi bir beyanının olmadığı, tüm Türkiye ve hatta dünyanın yıkılan binalarda can veren ve kurtarılmayı bekleyen insanlar için yüreğinin yandığı ve seferber olduğu bir dönemde, üzüntü içinde daha fazla ne yapılabilir gayreti ile duyarlı bir vatandaş olarak hareket ettiği bir eylem olması ve Avukatlık mesleğiyle ilgili her hangi bir suç unsuru bulunmaması nedeniyle, Av. İsmail Hakkı Atal hakkında disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına katılanların oy birliği ile karar verildi.”

Kira Tespit ve Tahliye Davaları  konulu seminer düzenlendi Haber

Kira Tespit ve Tahliye Davaları konulu seminer düzenlendi

Türkiye Barolar Birliği ve Adana Barosu işbirliğiyle Avukatlar Haftası etkinlikleri kapsamında “Kira Tespit ve Tahliye Davaları” konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi. Seyhan Oteli’nde düzenlenen seminer açılış konuşmaları ile başladı. Burada söz alan TBB Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük ve Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz gerçekleştirdi. TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, verilen eğitimlerle ilgili “TBB Eğitim Merkezi, Birliğimizin yüz akı merkezlerinden biri olarak çalışmaları yürütüyor. Aradan geçen zaman içerisinde son dönemde 597 eğitim programı yapıldı. 70318 meslektaşımız bu programlara katıldı. Meslektaşlarımızın bilgi birikiminin canlı kalması ve artması noktasındaki çabalarımız devam ediyor” dedi. İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre; Ardından konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, 27 Nisan'da Ankara'da düzenlenecek olan Büyük Savunma Mitinge vurgu yaptı. Artık kitlesel olarak avukatlık mesleğinin sorunlarını daha yüksek sesle dile getirmek gerektiğini anlatan Gökayaz, “Şikayetlerimizi kendi içimizde değil, Ankara'nın kalbinde, 27 Nisan'da dile getireceğiz. Bu ülkede istendiği takdirde çözülmeyecek sorun yoktur. Sorunlarımıza sahip çıkalım ve 27 Nisan'da hep birlikte Ankara’da olalım” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından seminerin moderatörlüğünü TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Burcu Otman Taşdan’ın gerçekleştirdiği seminerin sunumları TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal ve Ankara BAM 15. Hukuk Dairesi Em. Başkanı Mithat Ceran tarafından yapıldı. Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, kira sözleşmesinin temel özellikleri, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin kurulması, kira bedeli ve belirlenmesi hakkında; Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 15. HD. Em. Başkanı Mithat Ceran da tahliye sebepleri ve süreleri üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler. Seminer sonunda sunum yapan panelistlere plaket takdim edildi. Eğitim seminerine, Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, TBB Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük, Baro Başkan Yardımcımız Avukat Miyesser Ersalan Önenli, Genel Sekreterimiz Avukat İlker Güzel, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Avukat Nevzat Elçi, Avukat Timur Ortatepe, Avukat Esem Yiğit çok sayıda avukat ve stajyer avukat katıldı.

Adana Barosu'ndan meslekte 25 yılını dolduran avukatlara plaket Haber

Adana Barosu'ndan meslekte 25 yılını dolduran avukatlara plaket

Adana Barosu tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında düzenlenen törende, meslekte 25 yılını dolduran avukatlara plaket verildi. Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, önceki dönem Adana Barosu başkanlarından Ziya Yergök, İbrahim Gazioğlu, Aziz Erbek, Mengücek Gazi Çıtırık, Adana Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, çok sayıda avukat, stajyer avukat ve davetli katıldı. Törende konuşma yapan Başkan Semih Gökayaz, meslekte 25 yılını tamamlayan meslektaşlarını tebrik etti. Gökayaz, şunları söyledi: "Meslekte 25 yılını geride bırakan meslektaşlarımızın onur ve gurur günü. Avukatlık mesleğine kendisini adayan, mesleğimizin her türlü zorluğuna karşı mücadeleden asla vazgeçmeyen, taşıdığı cübbenin onur ve kutsallığını bilen, mesleğimize ömrünün çeyrek asrını vermiş meslektaşlarımı kutluyor, en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlıkla ifa edilecek ve meslek heyecanlarının hiç solmadığı nice 25 yıllar diliyorum." Konuşmanın ardından meslekte 25 yılını tamamlayan avukatlara günün anısına plaket ve çiçek takdim edildi. Törende, meslekte 25 yılını tamamlamış olan; Murat Mürsel Güleçyüz, Öner Hasanefendioğlu, Meryem Duyul Erdoğan, İbrahim Ateş, Atıf Akçal, Duygu Özmen Ölçülü, Hakan İlbeyi, Özlem Aydın, Alparslan Akçakoyun, Erkut Tatlıcı, Tuncay Cinbay, Bekir Çalışır, Nilgün İnal, Utku Feyyaz Akı, Tolga Çökdü, Ali Tetik, İsmail Koca, Cahide Karakaş Bilgiç, Ulaş Balamir." Törene katılamayan avukatları Erkut Tatlıcı’nın yerine Hakkı Aksay, Tuncay Cinbay’ın yerine de Mehmet Müftüoğlu'na plaketler takdim edildi.

Avukatlar günlerinde taleplerini dile getirdi Haber

Avukatlar günlerinde taleplerini dile getirdi

Adana’da 5 Nisan Avukatlar Günü’nde Adana Barosu tarafından etkinlikler düzenlendi ve avukatların talepleri dile getirildi. İLKHABER Gazetesi'nden Selma Duman'ın haberine göre; 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Adana Barosu tarafından kentte etkinlikler düzenlendi. İlk etkinlik sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Burada Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz ve yönetim kurulu üyeleri anıta çelenk sundu. Ardından ise bir sondaki etkinlik Adana Adliyesi içerisinde bulunan Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda düzenlenen basın açıklaması ile devam etti. Açıklamaya çok sayıda avukat katıldı. Açıklamayı Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz okudu. Gökayaz,  demokratik toplumun temel direğinin adalet, adalete erişimin güvencesinin ise avukatların olduğunu söyledi. Avukatların yalnızca müvekkilinin değil, savunma hakkının temsilcisi ve hak savunucusu olduğunu işaret eden Gökayaz, “Avukat olmadan adil yargılanma olmaz. Adil yargılanma olmadan, toplumsal barış ve güven tesis edilemez, hukukun üstünlüğü korunamaz. Savunma hakkının güvencesi olarak avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar. Bizler, yüklendiğimiz bu onurlu görevi, kutsallığına yakışır şekilde özen, doğruluk ve onurla yerine getirmenin çabası içerisindeyiz” dedi.  Adalete erişim hakkı için güçlü avukat, güçlü avukat için güçlü baronun gerektiğini vurgulayan Gökayaz, “Yurttaşın haklarının savunucusu avukat, avukatın savunucusu Baro’dur. Baro yalnızca meslek örgütü değil, yurttaşların başta adil yargılanma olmak üzere, hak ve özgürlüklerinin takipçisidir. Baro ve avukat zayıf düşerse, bundan en büyük zararı yurttaşlar ve hukuk düzeni görür. Bunu dile getirmek için bugüne kadar hep “Güçlü Baro Güçlü Avukat”, “Herkes için adalet, adalet için avukat” dedik. Ancak ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları her geçen gün artmıştır. Mesleğimizin ve Baroların ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve öldürülüyor. Meslek sorunlarımızın çözümü noktasında yetkili olanlar; bizleri dinliyor ama kıllarını bile kıpırdatmıyorlar. Bugün “Avukat İçin de Adalet!” diye haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, mesleğimizin icrasını imkansız hâle getirirken adaletin tesisi önünde bir engel oluşturuyor” diye konuştu. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde mesleğin sorunlarının çözümüne yönelik taleplerini aktaran Gökayaz, “Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını istiyoruz. Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı istiyoruz. Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyoruz. Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini istiyoruz. CMK Ücret Tarifesi’nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz. Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini istiyoruz. Mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz. Stajyer avukatlar için Hazine’den karşılanacak ücret istiyoruz. Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını istiyoruz. Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimi istiyoruz. Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini istiyoruz. Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz. Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini istiyoruz. Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını istiyoruz. Avukatın tekel hakkını olduğu kadar yurttaşın adil yargılanma hakkını da ihlal eden hukuka aykırı faaliyetlere son verilmesini istiyoruz. Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü istiyoruz” şeklinde konuştu. “Türkiye’nin 81 ilinde, 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olarak, avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmiyoruz” diyen Gökayaz sözlerini şöyle sürdürdü; “ Yurttaşın hak arama özgürlüğünün teminatı olan savunmayı temsil eden avukatlar, onların örgütlü gücü Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara’da “Avukat İçin de Adalet” demek, mesleğimizin çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlarımıza karşı meslek onurumuzu ve emeğimizi savunmak için buluşuyoruz. 27 Nisan’da “Büyük Savunma Mitingi” için tüm meslektaşlarımızı Ankara’da, omuz omuza olmaya davet ediyoruz. Mesleğimizin içinde bulunduğu ağır sosyo-ekonomik koşulların, avukata dönük şiddet vakalarındaki artışın ve mesleğimizi icra ederken önümüze çıkartılan her türlü engelin, özünde vatandaşın en temel hakkı olan savunma hakkına yönelik olduğunun bir kez daha altını çizmek istiyoruz Savunma makamı, tüm bu olumsuz koşullara rağmen dün olduğu gibi bugün de yurttaşlarımızın yanında yer alarak hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma, yargılamanın adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlama görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Bugün aynı zamanda meslekte 25 yılını geride bırakan meslektaşlarımızın onur ve gurur günü. Avukatlık mesleğine kendisini adayan, mesleğimizin her türlü zorluğuna karşı mücadeleden asla vazgeçmeyen, taşıdığı cübbenin onur ve kutsallığını bilen, mesleğimize ömrünün çeyrek asrını vermiş meslektaşlarımı kutluyor, en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlıkla ifa edilecek ve meslek heyecanlarının hiç solmadığı nice 25 yıllar diliyorum. Bugün, yaşanan tüm zorluklara, karşı karşıya kaldıkları tehdit, şiddet ve engellere rağmen vatandaşın hak arama özgürlüğünün temsilcisi olmaktan asla vazgeçmeyen avukatların günü. İnsan haklarının, demokrasinin ve hukuk devletinin güvencesi olan tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü yürekten kutluyorum.” Basın açıklamasının ardından meslekte 25. yılını dolduran avukatlar için plaket töreni düzenlendi.

CHP Adana'dan Adana Barosuna ziyaret Haber

CHP Adana'dan Adana Barosuna ziyaret

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim çalışmaları kapsamında CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, CHP İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Seyhan Belediye Başkan Adayı Oya Tekin, CHP İl Disiplin Kurulu Başkanı Av. Hakan İlbeyi, CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz'ı makamında ziyaret ettiler. Baro Başkanı Av. Gökayaz, nazik ziyaretleri için misafirlerine teşekkür ederek; duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kadınların yerel yönetimlerde temsilinin ve yerel yönetimlerin demokrasi açısından önemine vurgu yapan Gökayaz, CHP Seyhan Belediye Başkan Adayı Oya Tekin’e seçim yarışında başarılar diledi. BULUT: HAK, HUKUK VE ADALET’ MÜCADELESİNE KATKILARI İÇİN ADANA BAROSUNA TEŞEKKÜR CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, ‘hak, hukuk ve adalet’ mücadelesine büyük katkı koyup destek sunan Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz’a ve yönetim kurulu üyelerine çalışmaları için teşekkür etti. Seyhan Belediye Başkan Adayı Oya Tekin, ilçenin çözüm bekleyen sorunlarına yönelik düşüncelerini aktardı. Adana Barosu’nun bir mensubu olmaktan her zaman onur ve gurur duyduğunu belirten Tekin, sosyal belediyecilik anlayışının önemine işaret etti. Tekin, “Bir kadın aday olarak, aldığım sorumluluğun farkındayım. Seçildiğim takdirde, hak, hukuk ve adaletten ayrılmadan, herkese eşit hizmet ilkesiyle Seyhan’ımızı yöneteceğiz. Misafirperverliği için kıymetli başkanıma ve Adana Barosu’na teşekkürü bir borç bilirim.’ dedi. CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu da, seçimde elde edecekleri başarıyla, meslek odaları ve STK’larla birlikte çalışarak şehirleri katılımcı bir şekilde yöneteceklerini ifade etti. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, yaşanan ekonomik krizin ilimize yansımasının çok daha şiddetli olduğunu belirterek, insanların geçinemediklerini özellikle yerel seçimlerin bu anlamda önemine değindi. Görüşmede karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Son siyasi ve hukuki gelişmeler değerlendirildi. Ziyaret esnasında, Adana Barosu yönetim kurulu üyeleri de yer aldılar.

Adana Barosu’ndan 8 Mart açıklaması Haber

Adana Barosu’ndan 8 Mart açıklaması

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Adana Barosu’nda etkinlik düzenlendi ve açıklama gerçekleştirildi. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) üyesi Av. Ayça Kara Sığırcı, “8 Mart, “eşit işe eşit ücret” isteyen kadınların neredeyse iki yüz yıl öncesinden bugünkü eşitlik ve adalet mücadelemize ışık tuttuğu dayanışmanın ve direnişin adı; tüm dünyada kadının insan hakkı ihlallerine karşı yaşamın her alanında eşitlik ve adalet talep etme kararlılığının, ayrımcılığa ve şiddete karşı duruşun ve örgütlü kadın mücadelesinin sembolüdür” dedi. Av. Sığırcı, “Başta, Cumhuriyetimizin devrim yasalarından olan ve kadın ile erkeği eşit konuma getirmeyi amaçlayan laik Medeni Kanunumuz olmak üzere örgütlü kadın mücadelesi sonucunda yasal güvenceye kavuşturulan kazanımlarımızın daha ileriye taşınmasını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlak surette sağlanmasını, kadına yönelik şiddeti önleyici bütüncül politikaların geliştirilmesini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin son bulmasını savunurken; İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir biçimde keyfiyetle çıkıldığı, şeriat karşıtı düşüncelerini açıkladığı için meslektaşımızın gözaltına alındığı, bir günde 8 kadının katledildiği, uygulanan cezasızlık politikalarının erkek failleri daha da cesaretlendirdiği bir süreçten geçiyoruz. Bütün bunlara rağmen Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlar sanat, spor ve bilim alanlarında uluslararası arenada elde ettiği başarılarla mücadelemize güç katıyor ve kadınların yıllardır büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü mücadele, demokrasinin temelini oluşturuyor” şeklinde konuştu. TÜBAKKOM olarak uzun yıllardır verilen kadın mücadelesi sonucunda elde edilen kadın hak ve kazanımlarından bir nebze dahi geriye götürecek her türlü söylem, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin karşısında olacaklarını bir kez daha vurgulayan Av. Sığırcı, devamında şunları söyledi: “Kadının insan haklarının yaşama geçirildiği, kadının hayatın her alanında erkekle eşit konumda ve özgür bir birey olarak var olduğu; ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu, kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya özlemiyle mücadelemizi ve dayanışmamızı sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.” Adana Barosu adına konuşma gerçekleştiren Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Açelya Can Güneş, “167 yıl önce bugün New Yokta tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler ağır çalışma şartlarını protesto etmek ve eşit işe eşit ücret gibi insanca yaşama ve çalışma koşullarına sahip olabilmek adına bir eşitlik mücadelesi başlattılar. 129 dokuma işçisi kadın bu insanca yaşam hakkı ve eşitlik taleplerinin bedelini, atölyelerinde çıkarılan yangında kilitli kapılar ardında can vererek ödediler” dedi. Bundan yıllar sonra, ‘Zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yok, fakat kazanacağınız koca bir dünya var’ diyen bir başka kadın Clara Zetkin’in 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerdiğini söyleyen, Av. Güneş, kadınların mücadelesini tarihin sayfalarına yazdırdığını kaydetti. Av. Güneş, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Görüyoruz ki; kadınların temel hak ve özgürlükler mücadelesinin tarihi, insan hakları mücadelesi tarihidir. İnsanca çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret amacıyla başlayan bu mücadele, daha sonraki yüzyıllarda hatta ve hatta günümüzde cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması mücadelesine dönüşmüştür. 2024 yılında sözüm ona uzay çağında olmamıza rağmen, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fırsat eşitliğinin sağlanamaması nedeniyle, kadınlar eğitim haklarından yoksun bırakılmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta, yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği hayatın her alanında kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete, kadın cinayetlerine neden olmaya devam etmektedir. Ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenememesini aksine artarak devam etmesinin nedeni de kadını özgür ve eşit bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslediği, gittikçe güç kazanan sosyal ve siyasi ortamdır. Bu nedenle aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bizler biliyoruz ki; kadının emek, beden ve en önemlisi de yaşam hakkını koruyamayan yasaların hiçbir meşruiyeti yoktur. Kadın cinayetlerindeki önlenemez artış, istihdam oranlarında kadın sayısının akıl almaz düşüşü; kadın cinayeti davalarında gözümüzün içine baka baka her türden gerekçe ile uygulanan iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinin ve her fırsatta kadının yerinin evi ve tek görevinin de çocuk doğurmak olduğunu vurgulayan bir zihniyetin sonucudur.” Av. Güneş, Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak; bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlemiş oldukları Av. Ülcaz ŞAHİN ödül törenini depremde kaybettikleri kadın mücadelesinin önde gelen isimlerimden Av. Hatica CAN'a ithaf ettiklerini söyledi. Konuşmaların ardından Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, kadınlara karanfil dağıttı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.