#Adana Güçbirliği Vakfı (Agv) Başkanı Burhan Kavak

İLKHABER-Gazetesi - Adana Güçbirliği Vakfı (Agv) Başkanı Burhan Kavak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adana Güçbirliği Vakfı (Agv) Başkanı Burhan Kavak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

AGV ve Adana Ticaret Borsası Çukurova’da sulama problemlerini görüştü Haber

AGV ve Adana Ticaret Borsası Çukurova’da sulama problemlerini görüştü

Adana Güçbirliği Vakfı (AGV) Başkanı Burhan Kavak, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç’i makamında ziyaret etti. Adana Güçbirliği Vakfı’nın Adana Ticaret Borsası’nı ziyaretinde, AGV Başkanı Burhan Kavak, Başkan Yardımcıları İhsan Oğuz Beyarslan, Süleyman Baş, Genel Sekreter Mehmet Uluğtürkan, Yönetim Kurulu Üyesi A. Selami Güleç, AGV Müdürü Dilek Samancı hazır bulundu. Ziyarette, Çukurova’da yaşanan sulama sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. "Tarımda sulama sorunu Türkiye’nin stratejik konusu haline geldi" AGV Başkanı Burhan Kavak, “Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Gıdaya ulaşımın her geçen gün zorlaştığı günümüzde, tarımsal sulama sadece Çukurova’nın değil, Türkiye’nin stratejik konusu haline geldi. Bölgede henüz suyla buluşturulmamış toprakların yanı sıra, suyun ancak açık kanaletlerle götürülebildiği tarımsal alanlar var. Damlasına ihtiyacımız olan su, açık kanallarda buharlaşıyor; salma sulamayla toprak çoraklaşıyor. DSİ’nin projesi tamamlanmış yatırımlarına, ekonomi yönetimi tarafından kaynak aktarılmasını bekliyoruz. Bunlar arasında en acil iki proje; Seyhan’dan alınacak su için 15 kilometrelik tünelin inşası ve kapalı basınçlı sulama sisteminde ilk etabın tamamlanması. Adana Ticaret Borsamızın önderliğinde, tarımın ilgili paydaşlarıyla Başkent Ankara’ya gitmek, milletvekillerimizle birlikte ilgili bakanlıklardan destek talep ederek sulama projelerimizin Cumhurbaşkanlığı Ek Yatırım Programı’na alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Bilgiç, “Su kıtlığına karşı Adana’da basınçlı sulama sistemi projesi hayata geçiyor” Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında gerçekleştirilen ‘İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konunun tüm detaylarıyla değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi: “Adana Güçbirliği Vakfımızın da yer alacağı bir heyetle talebimizi ilgili makamlara sunabiliriz. Kuraklıktan kaynaklı olarak sadece ayçiçeğinde yüzde 30’lara varan bir üretim azalışı var. Gelecek yıllar için daha da kaygılıyız. Nehirlerimizdeki suyun damlasını çok dikkatli kullanmamız gereken günlerdeyiz. Özellikle ovamızda ‘Kapalı Devre Basınçlı Sulama Sistemi’ projesini hayata geçirme zorunluluğumuz var.”

AGV Başkanı Kavak: Çukurova toprağını suyla buluşturmak üretimi ve istihdamı artıracak Haber

AGV Başkanı Kavak: Çukurova toprağını suyla buluşturmak üretimi ve istihdamı artıracak

Adana Güçbirliği Vakfı (AGV) Başkanı Burhan Kavak, geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan Dünya Bankası’nın Türkiye’nin tarımsal sulama projelerine ayırdığı 757.1 milyon euroluk finansmanın önemli olduğunu söyledi. İklim krizi ve dünyanın farklı bölgelerindeki çatışmalardan dolayı gıdaya erişimin zorlaştığı bir dönemde tarımsal üretimin arttırılmasının hayati olduğunu belirten Kavak, “Dünyanın en bereketli topraklarına sahip Çukurova’yı tamamen suyla buluşturduğumuzda, suyu doğru kullandığımızda tarımsal üretimi artırmış olacağız. Gıda enflasyonu yaşayan Türkiye’nin de açlığın hüküm sürdüğü ülkelerin yani dünyanın daha fazla üretime ihtiyacı var. Ayrılan finansman kaynağını çok önemli buluyoruz” dedi. “Çukurova’ya tarımsal sulama kaynakları şart” AGV olarak bölge için en elzem projeler arasında tarımsal sulamayı en üste koyduklarını belirten Başkan Kavak şunları söyledi: “Çukurova’da 31 bin hektarı planlamada, 185 bin hektarı proje ve 115 bin hektarı inşaat aşamasındaki sulama projeleri kaynak bekliyor. Toplamda 331 bin hektarlık Çukurova toprağını daha sulu tarıma geçirecek Türkiye, bu alanda kendine yettiği gibi tarımsal ürün ve gıda ihracatına da ciddi hamle yaptırabilir. Ayrılan kaynak kadar Hazinemizden de bir kaynağın Çukurova’nın sulama projelerine aktarılması, bu alandaki çalışmaları hızlandırdığı gibi birçok tarımsal üründe Türkiye’nin dışa bağımlılığını sonar erdirir.” “Çukurova’nın suyu, Türkiye’nin geleceği” AGV Başkanı Burhan Kavak, “Bereketli topraklara sahip Çukurova’nın her bir avuç toprağını suyla buluşturmak, değerlendirmek, her geçen gün daha da kıymetlenen su kaynaklarına sahip çıkmak sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin önceliği olmalı. Bu kapsamda hazırladığımız çalışmayı önümüzdeki günlerde Ankara’da yetkililerle paylaşacağız. Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye milletvekillerimize, TBMM Tarım Komisyonu Başkan ve Üyelerine, Tarım ve Orman Bakanımıza talebimizi aktaracağız. Çukurova’nın sulama projelerine aktarılacak kaynak tarımsal üretimi artırırken bu bölgenin işsizine iş olacak. AGV olarak bu projeleri takip edecek, hızla hayata geçirilmesi için lobi çalışması yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.