TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adana İl Tarım Ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu

İLKHABER-Gazetesi - Adana İl Tarım Ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adana İl Tarım Ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Adana'da patates hasadı başladı Haber

Adana'da patates hasadı başladı

Türkiye'nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana'da erkenci patates hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen işçiler, traktör yardımıyla çıkartılan patatesleri topraktan arındırdı. Türkiye'nin dört bir yanına gönderilecek patatesler tarım işçileri tarafından özenle selelere alındı. Ardından patatesler yakın şehirler için kasalarla, uzak şehirler için ise çuvallanıp kamyonlara yüklenerek satış için hallere gönderildi. Kentte yaklaşık 66 bin dekarda ekilen ve dönüm başına ortalama 4 ton verim alınan patatesten yaklaşık 300 bin ton rekolte beklendiği belirtildi. Verimi yüksek olan patates, çiftçinin yüzünü güldürdü. Önümüzdeki günlerde hasadın kent genelinde yoğunlaşmasıyla fiyatların da biraz daha düşmesinin beklendiği kaydedildi. “Patates üretimi yüzde 10 arttı” Hasat sırasında gazetecilere konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, “2023 yılında 1 milyon 500 bin dekarlık alanda 5 buçuk milyon ton patates üretmiştik. Adana’da da 60 bin dekar alanda 220 bin tonluk üretim gerçekleştirdik. Bu sene de yüzde 10’luk bir artışımız var. Adana patates üretiminde 10.sırada yer almasına rağmen ilk patates Adana’da hasat ediliyor” dedi. “Tüketiciyi ve üreticiyi mağdur etmiyoruz” Tarımsal üretim planlaması kapsamında patates üretiminin de planlandığını anlatan Kökçüoğlu, “Patates üretimini planlıyoruz. Hem fiyat anlamında tüketici ve üreticiyi mağdur etmiyoruz. İhtiyacımız kadar patates üretmek istiyoruz. Talimatlar doğrultusunda üretimi sürdürülebilir halde insanların sofrasına getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Verimden memnunuz” Kentte 130 dönüm alanda patates üretimi yapan Tuna Yıldırım, “Maliyetlerimiz yüksek o nedenle fiyatlar şu anda 17 lira. İstanbul’a bu patatesi biz buradan ücretsiz yollasak 6 liraya satılır. Verimi patatesin yüksek, memnunuz” dedi.

Tarım Bakanlığı Adana'da üreticilere 528 ton tohum desteği sağladı Haber

Tarım Bakanlığı Adana'da üreticilere 528 ton tohum desteği sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında Adana’daki üreticilere 528 ton hibeli tohum dağıtımı yapıldı. Boş veya nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki arazileri tarımsal üretime kazandırmak amacıyla başlatılan TAKE Projesi kapsamında Adanalı üreticilere ayçiçeği, soya, nohut ve fasulye tohumu verilmesi kararlaştırıldı. Tarım topraklarının hem dünyada hem de ülkemizde etkin ve verimli kullanılmasından hareketle yola çıkan Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü soya ve ayçiçek tohumlarını yüzde 50 hibe ile nohut ve kuru fasulye tohumlarını da yüzde 75 hibe ile üreticilerle buluşturdu. İmamoğlu ilçesinde üreticilere soya tohumu dağıtımı programına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticiden üretmesini isterken yaptığı desteklerle de her zaman yanında olduğunu kaydetti. Kökçüoğlu, “Adana’da soya, ayçiçek, fasulye, nohut tohumları dağıtarak üreticimize destek oluyoruz. Sadece tohum dağıtarak değil sulama, kırsal kalkınma yatırımları gibi konularda da destekçiyiz. Bütün bunları yaparken tek bir amacımız var bir karış toprağımız boş kalmasın. Dağıtımını yaptığımız soyaya da ülkemizin hem yem hem de yağ anlamında ihtiyacı var. Üretici olarak sizler yetiştireceksiniz. Arz açığının olduğu bu ürünün ürün deseni içinde daha çok yer almasını sağlayacağız. Desteklerimiz gelecek yıllarda da devam edecek.” dedi. İl Müdürü Kökçüoğlu ve İmamoğlu Kaymakamı Osman Şahin daha sonra üreticilere soya tohumlarını dağıttı. Üreticilerden  Seyyare Korkmaz da Koyunevi Mahallesinde üreticilik yaptığını belirterek mahallesine basınçlı sulama sisteminin gelmesiyle gelirlerinin arttığını verilen tohumların da  girdi maliyetini azalttığı için memnun olduklarını söyledi.  Ufacıkören Mahallesinden Ergün Alıç ise 200 dekar soya ektiğini belirterek tohum desteği sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığına teşekkür etti.  Adana’da TAKE Projesi çerçevesinde 9 ilçede 400 ton soya ile 34,6 ton ayçiçeği, 4 ilçede de 40 ton kuru fasulye ile 53,8 ton nohut tohumu dağıtıldı. Tohum dağıtılan üretici sayısı 3186 olurken dağıtılan tohum miktarı ise 528,4 ton oldu.ilerinin verimli kullanımını destekledi.

Kökçüoğlu, Kozan canlı hayvan pazarı inşaatını inceledi Haber

Kökçüoğlu, Kozan canlı hayvan pazarı inşaatını inceledi

Kökçüoğlu, projenin yapımı tamamlandığında Kozan’ın ve çevre ilçelerin faydalanacağı modern bir hayvan pazar yeri olacağını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), çerçevesinde Kozan ilçesine mevcut Canlı Hayvan Pazar Yeri’nin yerine Kamu Altyapı Yatırımları kapsamında yenisinin yapılmasına karar verildi. Geçen yıl projesi hazırlanan ve ihalesi tamamlanan Canlı Hayvan Pazar yerinin yapımına da 3 ay önce başlandı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, inşaat sahasında incelemelerde bulunarak yüklenici firma temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) temsilcisinden mevcut durumla ilgili bilgi aldı. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının projesi ile Kozan’a modern bir canlı hayvan pazar yerinin kazandırılacağını belirterek, pazar yerinin sadece Kozan’daki hayvan üreticilerine değil çevre ilçelerdeki üreticilere de hizmet vereceğini kaydetti. Kökçüoğlu, “Kozan ve kuzeydeki ilçelerimizde küçükbaş hayvancılık yoğun olarak yapılıyor. Canlı hayvan pazar yeri bir ihtiyaçtı. Önce tasarım ihalesi sonra da yapım işi ihalesi gerçekleşti. 6 Aralık 2023 tarihinde de yapımına başlandı. Projenin tamamlanma süresinden önce canlı hayvan pazar yerini tamamlayarak üreticilerimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.” dedi. 13 bin 372 metrekare tahsisli alanda 350 büyükbaş ve 2 bin 400 küçükbaş hayvan kapasiteli olarak projelendirilen hayvan pazarında 2 bin metrekare alan kapalı olacak. İçerisinde alıcı ve satıcıların konaklamasına imkân sağlayacak 14 yatak kapasiteli konaklama ünitesi, sosyal tesis, idari bina, ahır, yem, karantina, kantar ve otopark birimleri bulunan hayvan pazarının projede belirlenen süreden önce tamamlanarak Kurban Bayramı öncesinde hizmete girmesi bekleniyor.

Tarımsal üretim planlaması: Hem üretici hem de ülke kazanacak Haber

Tarımsal üretim planlaması: Hem üretici hem de ülke kazanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci ve ilgili daire başkanlarının katılımıyla Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda Tarımsal Üretim Planlaması bilgilendirme toplantısı yapıldı.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Adana’daki bağlı kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu’nun yanı sıra il müdür yardımcıları, şube ve ilçe müdürlerinin katıldığı toplantını açılışında konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem Tarımsal Üretim Planlaması ile ilgili katılımcılara detaylı sunum yaptı. Erdem, ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve su kısıntının tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilediğini, diğer taraftan artan nüfus ve gelir seviyesi ile kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışının, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak planlamaları zorunlu hale getirdiğini söyledi. Tarımsal Üretim Planlamasının bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi bakımından bir bütün olarak ele alındığını kaydeden Erdem, “Orta vadeli olarak ortaya koyduğumuz üretim planlaması ile ülke ihtiyaçları doğrultusunda stratejik önem arz eden ürünleri belirleyerek hangi ürünün hangi havzada ne kadar üretileceğini, az talep dengesini sağlayarak gıda güvenliği ve güvencesini sağlayacağız. İllerde oluşturulan teknik komiteler temelde 14 ürün üzerinden üretimi planlayacak” dedi. Yapılacak çalışmaların sonucunda ürünlerin üretildiği havza sayılarının ortaya çıkacağına vurgu yapan Genel Müdür Erdem, “Ülkemiz için her bir üründe tahmini üretim miktarı, hasıla, dış ticaret öngörüsü, il bazında ise ürün deseni, tahmini üretim miktarı, ilin hasılası, o ilde üretilen ürüne göre ne kadar destek verileceği ortaya çıkacak. Böylece hem ülkemiz yapılacak planlama ile kazanacak hem de üreticimiz kazanmış olacak” şeklinde konuştu. Toplantıda bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılık ve su ürünler alanında yapılacak planlı üretimin yol hartası katılımcılara anlatılırken katılımcılarda soru, görüş ve önerileri ile planlı üretime geçişe katkıda bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde tüm paydaşların görüşlerinin alınmasının ardından Tarım Kanunu'nun 7’nci maddesinde yapılan değişikliğe istinaden üretim planlamasına yönelik usul ve esasları düzenlemek amacıyla bir taslak mevzuat hazırlandı. Tüm sektör paydaşları ve bakanlığın ilgili birimlerinden uzmanların katılımıyla nihai hale getirilen "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Düzenlemeyle ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.