TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#adana olgunlaşma enstitüsü

İLKHABER-Gazetesi - adana olgunlaşma enstitüsü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, adana olgunlaşma enstitüsü haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Osmanlı geleneği puşideler, Maraş işi tekniğiyle Adana'da yeniden işleniyor Haber

Osmanlı geleneği puşideler, Maraş işi tekniğiyle Adana'da yeniden işleniyor

Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde usta öğreticiler, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen örtü olarak bilinen puşideleri, Maraş işi tekniğiyle ilmek ilmek işliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2016'da imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde Puşide Projesi başlatıldı. Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen örtü olarak bilinen puşideler, Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü'ndeki 8 kişilik ekip tarafından ilmek ilmek işlenerek yeniden yapılıyor. 12'nci puşidesini çalışan usta öğreticilerden oluşan ekip, oldukça sabır gerektiren, yapımı meşakkatli olan puşideleri özenle işliyor. KIRILAN: “BU PROJE BİR ANLAMDA MARAŞ İŞİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI” Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nde projede görevli usta öğretici Sibel Kırılan, türbelerin yenilenmesi amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını belirterek, “Kumaşlarımızın üzerine ‘Maraş işi’ tekniğiyle işliyoruz. İşlemeler Maraş işinin bütün tekniğini kapsıyor. 8 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Şu an elimizde olan puşideyi 6 ayda tamamlayacağız. Geleneksel el sanatlarımızdan biri Maraş işi, çok eski bir sanattır ve unutulmaya yüz tutmaktadır. Bizler olgunlaşma enstitümüzde elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Bu proje bir anlamda Maraş işini gün yüzüne çıkardı. Sadece puşidelerde değil biz okulumuzda da zaten Maraş işi örtülerimiz, kaftanlarımız ve kıyafetlerimiz ve günümüze uyarlamak adına çantalarda kıyafetlerde de kullanıyoruz. Maraş işi yok olmadı ama elimizden geldiğince günümüze uyarlamaya çalışıyoruz” dedi. KIRILAN: “HÜRREM SULTAN TÜRBESİ HANIM SULTAN PUŞİDESİNİ MARAŞ İŞİ TEKNİĞİYLE ÇALIŞIYORUZ” Bakanlıkla yapılan protokol çerçevesinde çalışmaları büyük titizlikle yaptıklarını kaydeden usta öğretici Kırılan, “Türbelerdeki sanduka örtülerini yenileme çalışması yapıyoruz. Bu yenileme çerçevesinde biz 12'nci puşidemizi çalışıyoruz. Hürrem Sultan Türbesi Hanım Sultan puşidesini Maraş işi tekniğiyle çalışıyoruz şu anda. Tamamladıktan sonra puşidemizi İstanbul’a gönderiyoruz orada dikimi yapıldıktan sonra türbelerdeki sandukaların üzeri kaplanıyor” diye konuştu. KIRILAN: “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ İŞLERİ YAPIYORUZ” Yıllardır Maraş işi tekniğini çalışan usta öğreticilerden Sinem İpek de, “Çok mutluyum sevdiğim işi yapıyorum burada. Uzun yıllardır bu işi yapıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş işleri yapıyoruz bizler burada ve bunu keyifle, zevkle yapıyoruz” dedi.

Adana’da “Kadın” Sinerjisi Haber

Adana’da “Kadın” Sinerjisi

ADANA (İLKHABER)-  Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan’ın girişimleriyle, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Kadın Sanayiciler Platformu katılımcıları, Adana Olgunlaşma Enstitüsü ve Adana Kadın Kooperatifleri Birliği üyeleri bir araya gelerek sinerji oluşturdular. Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Seher Çoşkun ve Adana Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Zeynep Kırılmış’ın ev sahipliğinde gerçekleşen kahvaltılı buluşmada, kadınlar tanışma ve bundan sonraki süreçte birlikte projeler hayata geçirme konusunda görüş alışverişinde bulundular. AOSB Kadın Sanayicileri Platformu kurucu katılımcılarından Ayça Çelik, Adana Hacı Sabancı OSB’de faaliyette olan Kadın Sanayicilerin bir araya gelerek güç birliği oluşturmasını sağlayan ve ilk defa 20 katılımcı ile 2016’da 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde bir araya geldiğini belirtti. Halihazırda 80’e yakın katılımcısı ile Kadın Sanayicilerin rekabet gücünü arttırmak, sürdürülebilir olmasını sağlamak, kadın çalışanların istihdamını arttırmak, gelecek nesillere daha güzel ve daha temiz bir dünya bırakabilmek amacıyla çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.  AOSB Kadın Sanayiciler Platformu katılımcılarının iki grup halinde misafir edildiği programda, Adana Olgunlaşma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi Sergi Salonu ve Atölyeleri gezilerek, kadın kooperatiflerinin hünerli ellerinden çıkan tekstilden, gıdaya ve dekorasyona kadar farklı alanlarda üretilen çok sayıda ürün ile ilgili bilgi akışı sağlandı. Tepebağ ve Büyük Saat gezisinin ardından, Adana Kadın Kooperatifleri Birliği’nde kahve ikramı ve Ulucami Külliyesi Sergi ve Satış Mağazası gezildi.  Oldukça verimli geçen buluşmada, kadınlar bu tür birliktelikleri tekrarlamayı, Adana için faydalı projelerde hep birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardılar.

Adana'da 143 yıllık okul restorasyonla kültür sanat merkezine dönüştü Haber

Adana'da 143 yıllık okul restorasyonla kültür sanat merkezine dönüştü

ADANA (AA) - KORAY KILIÇ - Adana'da 143 yıl önce yapılan ve 1998 Ceyhan depremine kadar okul başta olmak üzere farklı kurumlarca kullanılan bina restore edilerek kültür sanat merkezi haline getirildi. Tepebağ Mahallesi'nde doğu bölümü 1880, batı bölümü de 1914 yılında inşa edilen 1100 metrekare alana sahip 3 katlı bina, yıllar içerisinde farklı kurumlarca kullanıldı. Son olarak ortaokul binası olarak hizmet veren yapı, 1998 Ceyhan depreminin ardından boşaltıldı. Atıl durumdaki tarihi bina, geçen yıl kültür ve sanat merkezi olarak kullanılması için Adana Olgunlaşma Enstitüsüne tahsis edildi. Restorasyon çalışmalarının ardından binanın doğu bölümünde dokuma, ahşap oyma, moda sanat tasarımı, el sanatları ve nakış atölyeleri ile kütüphane oluşturuldu. Diğer bölümleri de sergi salonu, satış mağazası ile yöresel lezzetlerin sunulduğu alan olarak düzenlendi. Tarihi yapı Adana Olgunlaşma Enstitüsüne ait Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. - "Enstitülerimizi tarihi dokusu olan binalarda açmaya çalışıyoruz" Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, faaliyete başlayan merkezi ziyaretinde AA muhabirine, çalışmaları yerinde görmek adına kente geldiğini söyledi. Olgunlaşma enstitülerinin geçmişten geleceğe köprü vazifesinde olduğunu anlatan Şensoy, şöyle devam etti: "Tepebağ Höyüğü, tarihi dokusu açısından aslında olgunlaşma enstitüsünün amacına uygun olarak seçilmiş bir yer. Burası hemen hemen en büyük olgunlaşma enstitülerimizden biri ve yeni baştan modernize oldu. Daha da ilerleyecektir. Bakanlık olarak biz buralara yatırım yapıyoruz. Çünkü buralar tarihi mirasımızın, dokumuzun yaşatıldığı yerler. Çok da güzel olmuş. Burada çok güzel çalışmalara imza atılacağına inanıyorum." Şensoy, son yıllarda olgunlaşma enstitülerinin bulunduğu tesislerde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Enstitüleri tarihi dokusu olan binalarda açmaya çalıştıklarını aktaran Şensoy, şöyle konuştu: "Yeni yaptığımız tüm olgunlaşmalarda fiziki mekanları daha güncel hale getiriyor, eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin desteğiyle olgunlaşma enstitüleri tekrar canlandı ve gerçekten çok güzel projelere imza atmaya başladılar. 29 ilde 30 olgunlaşma enstitümüz var. Bunların hemen hemen hepsinin restorasyonu gerçekleştirildi. Biz inanıyoruz ki olgunlaşma enstitüleri, vatandaşlarımızın gelip yeni meslekler öğreneceği, kendilerini geliştirerek yeni ürünler ortaya koyacakları merkezler olacak." Şensoy, olgunlaşma enstitülerinin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek üzere de hizmet verdiğini dile getirdi. Bakanlık olarak sadece öğretim çağındaki çocuklara değil, toplumun her kesimi için önemli çalışmalara imza attıklarına dikkati çeken Şensoy, yaptıkları faaliyetlere büyük katılım olduğunu söyledi. Şensoy, hizmete açılan Adana Olgunlaşma Enstitüsü Kültür ve Sanat Merkezi'nde güzel çalışmalara imza atılacağını vurgulayarak herkesin buraya gelmesini istedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.