TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Afetzede

İLKHABER-Gazetesi - Afetzede haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afetzede haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş'ta afetzedeler imece usulü kışlık yiyecek hazırlıyor Haber

Kahramanmaraş'ta afetzedeler imece usulü kışlık yiyecek hazırlıyor

6 Şubat depremlerinden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden olan Türkoğlu ilçesinde 1180 bina yıkıldı, 957 kişi hayatını kaybetti. İlçede barınma sorununun çözümüne yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında 5 mahallede konteyner kent kurulurken, kırsal mahallelere de 1816 konteyner yerleştirildi. Yaklaşık 2 bin depremzedenin kaldığı Türkiye-Azerbaycan Geçici Barınma Merkezi'nde barınan afetzede kadınlar, kış koşullarının ağır geçtiği ilçede, imece usulü ile bir araya gelerek, yufka, salça, turşu ve erişte, cevizli sucuk, kurutulmuş patlıcan, biber gibi kışlık yiyeceklerini hazırlıyor. Konteyner kent sakinlerinden Şaheser Selci, AA muhabirine, depremden sonra evlerinin yıkılması nedeniyle oğluyla önce çadır kente, ardından konteyner kente yerleştirildiklerini anlattı. Tüm bunlara rağmen hayatın devam ettiğini belirten Selci, "Şimdi kışlıklarımızı yapıyoruz. Dolmalık oyduk, biberlerimizi, salçalarımızı, tarhanamızı, bulgurumuzu yaptık. Bunları bu sene inşallah komşularımızla yiyeceğiz. Konu komşu ile iyi geçinip gidiyoruz. Devletimiz bize çok iyi bakıyor. Halimizden anlıyorlar ve ne dersek onu yapıyorlar. Biz çok iyiyiz, çok rahatız. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun." diye konuştu. Hatice Oktay da depremin ardından çok zorluk yaşadıklarını ancak devletin sağladığı imkanlar sayesinde acılarının bir nebze olsun hafiflediğini söyledi. - "Daha önce evimizde konserve yapardık" Yaşanan felakette 10 yakınını kaybettiğini anlatan Oktay, şunları kaydetti: "Ayakta durmak zorundayız. Çocuklarım var. 10 tane cenazem var, annem, babam, kardeşlerim, yeğenlerim. Onların acısını dindirmeye çalışıyoruz. Bir yandan hayat devam ediyor. Devam ettirmek zorundayız çünkü 3 çocuğum var. Devletimizden Allah razı olsun. Şu anda konteynerde huzurluyuz, sağlıklıyız. Allah bundan kötüsünü göstermesin. Bir acı daha yaşayamayız. Mesela savaş olan yerden çok iyiyiz. Onlar su bulamıyor, yemek bulamıyor, elektrik bulamıyor, yakıt yok. Burada deprem olduğu an suyumuz, erzaklarımız her şeyimiz yetişti. Biz bu günümüze çok şükür edeceğiz. Daha önce evimizde konserve yapardık, şu anda da yeteri kadar konservemizi yaptık. Kurutulmuş sebzelerimizi, salçamızı, taze fasulyemizi tek tek yaptık. Çok değil yeteri kadar yaptık. Huzurla, çocuklarımızla yiyeceğiz. Allah razı olsun devletimizden." Fatma Dikilitaş, kışlık hazırlıkları kapsamında patlıcan ve biber kurutup konserve yaptığını belirtti. Yasemin Saygılı da depremde evinin yıkıldığını, kiracılarının enkaz altında kaldığını, o günleri zor şartlar altında geçirdiklerini belirterek, bu yıl devletin sağladığı imkanlarla kışa hazırlıklı girdiklerini söyledi. Nejla Batuş da "Hayat devam ediyor, herhangi bir sıkıntı yok. Kış hazırlıkları başladı. Salça, cevizli sucuk, tarhana gibi kışlık hazırlıklar yaptık." diye konuştu.

Adana'da depremzedeler için kurulan konteyner kentte yaşam başladı Haber

Adana'da depremzedeler için kurulan konteyner kentte yaşam başladı

ADANA (AA) - KORAY KILIÇ - Adana'nın merkez Çukurova ilçesinde kurulan, içerisinde duş, lavabo, mutfak, buzdolabı, ocak ve termosifon bulunan 514 konteynerde depremzedeler ağırlanıyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle yıkık, ağır ve orta hasarlı evlerin bulunduğu kentte afetzedeler için barınma alanları oluşturma çalışmaları sürüyor.AFAD koordinesinde Şambayadı Mahallesi'nde kurulan geçici konaklama merkezinde 514 konteyner bulunuyor. Altyapısı, elektrik ve sokak aydınlatma sistemleri ile küçük bir mahalle gibi yapılandırılan konteyner kentte afetzedelerin yemek, tuvalet, banyo ve çamaşır yıkama gibi tüm ihtiyaçları karşılanıyor.Sürekli sıcak su bulunan konteynerler, tuvalet, banyo, mutfak, oturma bölümü ve yatak odasından oluşuyor. Ortak alanlarda çamaşırhane, sosyal market, mescit ve park gibi bölümler de bulunuyor.Konteyner kentte bazı kamu kurumları da depremzedelere yerinde hizmet sağlıyor.- "Yerleşen sayısı 122'ye ulaştı"Vali Süleyman Elban, AA muhabirine, depremlerde Adana'da 418 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı.Kentte 13 binanın yıkıldığını ifade eden Elban, daha sonra da riskli olduğu belirlenen 23 binanın kontrollü yıkımının yapıldığını söyledi.Elban, daha sonra yürütülen çalışmalarda yaklaşık 10 bin binanın hasarlı olduğunun tespit edildiğini belirterek, şöyle konuştu:"Bağımsız bölüm sayısının 60 bini geçmesini bekliyoruz. Dolayısıyla bu süreçte vatandaşlarımız mağdur olmasın diye gerek çadır, gerek yurtlarımız, gerekse diğer şekilde kendilerinin barınmasıyla ilgili çalışmaları yürüttük. Ağırlıklı olarak hasar görmeyen spor salonlarımızda, fuar merkezlerimizde, gençlik merkezlerimizde, düğün salonlarımızda kendilerini barındırdık. En nihayetinde şu anda iki noktaya toplanmış oldu. Birisi Kredi Yurtlar Kurumumuzda barındırıyoruz depremzedelerimizi, diğeri ise konteyner kentlerimiz."- Talebe göre konteyner kent sayısı artırılacakVali Elban, Adana'da iki konteyner kent çalışması olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:"Biri Şambayadı Mahallesi'ndeki konteyner kentimiz. Burası kamu hariç, 514 konteynerde aile barınacak şekilde tamamlandı. Altyapıları bitti, geçen haftadan itibaren de aile kabullerine başladık. Şu an yerleşen sayısı 122'ye ulaştı. Her geçen gün yeni hak sahipleri geliyor ve onları burada barındırmaya devam ediyoruz. Eğer burası beklediğimiz gibi gider ve dolarsa talep ve hak sahipliğiyle şartlar oluşursa Buruk Mahallesi'nde de 3 ayrı noktada yer ayarladık. Bir tanesinin altyapısını büyük ölçüde tamamladık. Eğer konteyner kent talebi devam ederse orada da yeni konteyner kent kurabileceğiz. Bu alanlarda da 3 bin konteyner kurabiliriz."Yerleştirmede önceliğin binası yıkılmış ya da riskli olup kontrollü yıkılan ve ağır hasarlı binaların sahiplerinin olduğunu anlatan Elban, bunlar içerisinde de şehit ve gazi aileleri ile engellilerin önceliğinin bulunduğunu kaydetti.

Kahramanmaraş'ta 2 bin 880 konteynerde 11 bin depremzede kalıyor Haber

Kahramanmaraş'ta 2 bin 880 konteynerde 11 bin depremzede kalıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ALİ RIZA AKKIR / TUNAHAN AKGÜN - Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş'ta 11 bin afetzede 2 bin 880 konteynerde barınıyor. Kahramanmaraş'ta depremzedelerin barınma sorununun çözülmesi için çalışmalar sürüyor.Bu kapsamda kentin farklı noktalarına kurulan konteyner kentlerde barınan afetzedelerin ihtiyaçları da gideriliyor.Konteyner kentlerde sağlık, spor ve eğitim alanları da yer alıyor.İçişleri Bakanlığınca depremlerin ardından bölgede barınma hizmetlerinden sorumlu olarak görevlendirilen Ağrı Valisi Osman Varol, AA muhabirine, il genelinde 11 bin kişinin 2 bin 880 konteynerde misafir edildiğini söyledi.İl genelinde 21 bin 500 konteyner kurulmasının planlandığını belirten Varol, "Bu sayı ihtiyaca, talebe göre artabilir. Planlanan konteynerlerin 9 bini kente geldi. Geldiği anda yerleşim mümkün olmadığı için bulundukları yerde montaj ve tesisat bağlantıları yapılıyor. Yeni konteyner kentlerimizin altyapısı ve iç donanımı tamamlanarak vatandaşlarımızı hiç bekletmeden konteyner kentlerimize transfer ediyoruz." dedi.- 500 konteynere bir aile sağlığı merkezi düşecekKonteyner kentlerin sadece yerleştirilip elektrik, su bağlantılarının yapıldığı noktalar olmadığını vurgulayan Varol, "Konteyner kentlerimizde birçok sosyal donatı da var. Vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Giyim ve gıdayla ilgili sosyal marketler bulunuyor. Aynı zamanda sağlık hizmetleri yer alıyor. 500 konteynere bir aile sağlığı merkezi düşecek şekilde bir organizasyon var. Bunun tamamını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.Varol, bir süre sonra konteynerleri tek tek ziyaret edip depremzedelere ihtiyaçlarının doğrudan konteynerde teslim edileceği sosyal market uygulamasını hayata geçireceklerini anlattı.Vatandaşların depremin travmasını atması amacıyla psikososyal çalışmaların da konteyner kentlerde yürütüldüğünü dile getiren Varol, her yaş grubundan çocuğa göre sportif, sosyal ve eğitim etkinliklerinin gerçekleştirildiğine işaret etti.Konteyner kentlerin kompleks bir yaşam alanı olduğunun altını çizen Varol, şunları kaydetti:"Vatandaşlarımızın kalıcı konutları yapılana kadar burada konaklayacakları sürede mümkün olduğu kadar her türlü ihtiyaçlarının karşılanması öngörülüyor. Bir taraftan eğitim bir taraftan da ihtiyaçların karşılandığı faaliyetler devam ediyor. Necip Fazıl bölgesi dediğimiz alana da Katar'dan gelen 1050 konteyner kuruluyor. Bu konteynerlerin de kurulumu tamamlanmak üzere, yakında vatandaşlarımızı burada da ağırlayacağız."

Hatay'da kurulan mobil gözlük istasyonu depremzedelere ücretsiz hizmet veriyor Haber

Hatay'da kurulan mobil gözlük istasyonu depremzedelere ücretsiz hizmet veriyor

HATAY (AA) - YUSUF SOYKAN BAL - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Hatay'daki depremzedelerin gözlük ihtiyacı mobil istasyondan karşılanıyor.Konya Optisyenler ve Gözlükçüler Odası ve Konya Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle gönüllü gözlükçüler, Hatay'da hizmet veren mobil gözlük istasyonu kurdu. Mobil istasyonla belli aralıklarla Hatay'ın birçok ilçesine giden gönüllüler, buralarda ihtiyacı olanlara ücretsiz olarak gözlüklerini veriyor.Gözlük dükkanı sahibi Uğur Kızılcalıoğlu, depremde gözlükleri hasar görmüş ya da kaybolmuş kişilerin eski kayıtlarından bakarak aynılarını yaptıklarını söyledi.Gönüllüler olarak dönüşümlü bir şekilde Hatay'a geldiklerini aktaran Kızılcalıoğlu, kendisinin bir haftadır depremzedelere bu hizmeti sunduğunu belirtti.Hatay'da ihtiyaç kalmayıncaya kadar hizmet vermek istediklerini anlatan Kızılcalıoğlu, "Burada verdiğimiz gözlük ve camlardan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Verdiğimiz gözlükler, tedarikçi firmalarımız, Konya ve bağlı bulunan optisyenler tarafından bağış olarak veriliyor. Hiçbir depremzededen ücret alınmıyor." dedi.Kızılcalıoğlu, kentte bulunan farklı bölgelerdeki konteyner ve çadır kentlerde belli aralıklarla hizmet sunduklarını ve günde yaklaşık 150 kişiye gözlük verdiklerini belirtti.Gündüz aldıkları siparişleri akşam hazırladıklarını ifade eden Kızılcalıoğlu, vatandaşın tepkisinin de çok olumlu olduğunu anlattı.Kızılcalıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:"Depremden bu yana gözlüksüz idare etmiş olanlar için çok memnuniyet verici oluyor. Bu da bizi ayrıca morallendiriyor. Depremden etkilenen diğer illerde çalışabilen meslektaşlarımız var. Hatay'da hiç olmadığı için buradaki meslektaşlarımız kendi düzenlerini kurana kadar bu hizmeti vermeyi düşünüyoruz."

Akranlarının gönderdiği oyuncaklar depremzede çocuklara "sevginin dili" ile ulaşıyor Haber

Akranlarının gönderdiği oyuncaklar depremzede çocuklara "sevginin dili" ile ulaşıyor

HATAY (AA) - YUSUF SOYKAN BAL - Türkiye'nin dört bir yanındaki çocukların gönderdiği oyuncaklar, üzerlerindeki duygu yüklü notlarla Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'daki akranlarına ulaşıyor.Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan 6 Şubat depremlerinin ardından ülke genelinde, depremzedelere maddi ve manevi yardımda bulunmak üzere seferberlik başladı.Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hatay Müftülüğü koordinesinde kurulan lojistik deposuna gönderilen yardım kolileri türlerine göre ayrılarak ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor.Bunların arasında bulunan oyuncak kolileri ise Türkiye'nin dört bir yanındaki çocukların saf duygularıyla yazdığı notlarla daha anlamlı hale geliyor.Duygu yüklü notlar, çalışanları duygulandırırken depremzede çocuklara moral oluyor.- "Ayrı bir yardımlaşma ve dayanışma ruhu ortaya çıkıyor"Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu çocuklardan gelen kolilerin içindeki mesajları görünce duygulandıklarını söyledi.Topçu, kendisini etkileyen bir nota değinerek "Mina kızımız 'İnşallah size ve aileniz bir şey olmamıştır. Depremde zarar görmemişsinizdir. Bu gönderdiğimiz yardımlarla da mutlu olursunuz. Sevinirsiniz. Biz sizin için dua ediyoruz.' demiş. Böylesi küçük mesajları minik yavrularımızın dilinden alınca ayrı bir yardımlaşma ve dayanışma ruhu ortaya çıkıyor." dedi.Çocukların, yaşıtlarının dilinden daha iyi anladığını işaret eden Topçu, "Çocukların anlayacağı cümlelerle bu yardımları gerçekleştirdikleri zaman, biz büyüklerin veremeyeceği çok anlamlı mesajları onlar vermiş oluyorlar. Onlar birbirlerinin dilini çok iyi biliyor. Teselli, sevgi ve üzüntü dilini çok iyi biliyorlar. Onların kendi aralarındaki iletişimi de dolaylı olarak sağlamış oluyoruz. Onlarda yaşama bağlanma sevinci ortaya çıkıyor." diye konuştu.Konya Müftülüğü destek ekibinden Fatma Zehra Doğan ise depremin ardından bölgeye geldiklerini kaydetti.Doğan, Hatay'da çeşitli yerlerde gönüllü olarak çalıştığını ve gücünün yettiğince yardıma devam edeceğini belirtti.Kolileri açarken çıkan yardımlardan ve çocukların yazdığı notlardan etkilendiğini anlatan Doğan, "En güzel oyalı havlularını, başörtülerini, yazmalarını ablalarımız çeyiz düzer gibi hazırlayıp koymuşlar. Yavrularımız evlerindeki oyuncaklarından hazırlayıp üzerlerine çok güzel notlar yazmışlar." dedi.

Diyanet gönüllüleri Osmaniye'de yaraları sarmaya devam ediyor Haber

Diyanet gönüllüleri Osmaniye'de yaraları sarmaya devam ediyor

OSMANİYE (AA) - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Osmaniye'de, Diyanet gönüllüleri yaraları sarmak için seferber oluyor."Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerden etkilenen Osmaniye'de afetzedelere yönelik çalışmalar devam ediyor.Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde deprem sonrası kente gelen Diyanet gönüllüleri, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik yardımlarını sürdürüyor.Bölgedeki çadır kentlerin yanı sıra yurtlarda kalan depremzedelerle de bir araya gelen gönüllüler, buralarda manevi rehberlik hizmeti de gerçekleştiriyor.Diyanet gönüllüleri depremzedelere ramazan ayı boyunca da desteğini sürdürecek.Gönüllülerden Hatice Gerek, AA muhabirine, yaşanan depremden dolayı çok büyük üzüntü duyduklarını söyledi.Depremzedelere yardım etmek için gayret gösterdiklerini dile getiren Gerek, ekip olarak afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışma yaptıklarını belirtti.Deprem bölgesinde çalışmanın önemli olduğunu aktaran Gerek ,"İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak bizim için çok önemli. Birlikte olduğumuzu hissettirmek, kenetlenmeyi, dayanışmayı sağlamak bizi mutlu etti. Vatandaşımız 'biz kendimize yetiyoruz, teşekkür ediyoruz' diyene kadar buradayız." diye konuştu.- "Yaraları sarmaya geldik"Hacer Tiftik de Osmaniye'ye gönüllü olarak geldiklerini ve depremzedelerle acıları paylaştıklarını anlattı.Bölgede çalışmalarının devam ettiğini aktaran Tiftik, "Buraya yaraları sarmaya geldik. Millet olarak onların yanındayız. Kardeşlerimiz başta çok acılı, gözleri yaşlıydı. Beraber sarılıp ağladığımız oldu. Dertlerini dinledik. Yaşadıklarını bizimle paylaştılar. Burada manevi destek hizmeti de veriyoruz." dedi.Yusuf Dönertaş, Diyanet gönüllülerinin depremden sonraki süreçte her zaman sahada olduklarını ve insanlara destekte bulunmaya çalıştıklarını söyledi.Gönüllülerden Osman Çavuşoğlu da Osmaniye'ye geldiklerinden bu yana çalışmalarını aksatmadan devam ettirdiklerini belirterek, bölgede dönüşümlü olarak hizmet verdiklerini aktardı.Hamza Ayçiçek ise güçlerinin yettiği kadar depremzedelere hizmete devam edeceklerini kaydetti.

Burdur'da kaldığı yurtta işe başlatılan depremzede kadın afeti unutmaya çalışıyor Haber

Burdur'da kaldığı yurtta işe başlatılan depremzede kadın afeti unutmaya çalışıyor

BURDUR (AA) - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'ın Antakya ilçesinden Burdur'a getirilen 35 yaşındaki Yesret Çerçi, geçici ikameti Gençlik ve Spor Bakanlığı yurdunda işe başladı.Yesret Çerçi, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 11 ili etkileyen Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından eşi ve 3 kızı ile Antakya'dan Burdur'a getirildi.Gençlik ve Spor Bakanlığının Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Asım'ın Nesli Yurdu'na yerleştirilen Çerçi ailesi, burada görevlilerin ve hayırseverlerin desteği ile afetin psikolojik etkilerinden kurtulmaya çalışıyor.- Depremlerden önce İŞKUR'a müracaat etmiştiDepremlerden önceki hafta Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında İŞKUR'a yardımcı personel alımı için müracaat eden Yesret Çerçi, kaldığı yurda tanınan dört kişilik 4 aylık süreli işçi kontenjanından biri için uygun bulunarak işe de başlatıldı.Yesret Çerçi, AA muhabirine, Akhisar Mahallesi'nde yeni taşındıkları evlerinin yakınındaki okula yardımcı personel olarak girmek için depremden önceki hafta İŞKUR'a başvurduğunu söyledi.Başvuru sonuçlarının açıklanacağı gün depremle sarsıldıklarını aktaran genç kadın, "Depremler olmasaydı pazartesi günü başvuru sonucunu öğrenecektik. O gece işe kavuşma heyecanıyla uyumuştum. Saat 04.17 sıralarında büyük bir sarsıntıyla uyandık, duvarları yıkılan, camları kırılan, mobilyaları devrilen evimizden eşim ve üç kızımla dışarıya çıkmayı başardık." diye konuştu.Bunu öğrenen AFAD yetkililerinin ve yurt görevlilerinin kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Çerçi, "Yurdun kıyafet reyonunda ve yemekhanesindeki bazı işleri yapıyorum." dedi.Gözyaşlarıyla deprem anında yaşadıklarını anlatan Çerçi, şunları kaydetti:"Sarsıntı hiç bitmeyecek gibi sürdü. Eşim, 8 ve 2 yaşlarındaki iki kızımızı dışarıya çıkardı. Ben de odasının kapısı sıkışan 14 yaşındaki büyük kızıma koştum. Kızımın 'Anne kapı açılmıyor, beni bırakma.' sözleri kulaklarımdan asla gitmiyor. Kapı açılmadı ancak kızım odanın yıkılan duvarından dışarı çıktı. Dışarıdan bize gelmeye çalışırken binanın çatısındaki 2,5 tonluk su deposu önüne düşmüş. O duvar kızımın üstüne yıkılabilirdi, o su deposu üzerine düşebilirdi. Biz evden sağ çıkamayabilirdik. Nefes aldığımız için Rabb'ime şükrediyorum."Akrabalarından, tanıdık ve arkadaşlarından çok sayıda kayıplar verdiklerini dile getiren Çerçi, "Devletimiz bu süreçte herkesin annesi, babası oldu." ifadelerini kullandı.- "Eşim memlekette başvurduğu işe Burdur'da başladı"38 yaşındaki Mustafa Çerçi de depremden iki ay önce açtığı berber dükkanının bulunduğu binanın yıkıldığını belirterek, "Devletimize sığındık, küçük bir kıyamet yaşadık diyebiliriz. Eşim memlekette başvurduğu işe Burdur'daki bu yurtta başladı. Kısmet derler ya kısmetimiz buradaymış." diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta afetzede kadınlar çadırda kıyafet dikiyor Haber

Kahramanmaraş'ta afetzede kadınlar çadırda kıyafet dikiyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - CİHAN DEMİRCİ/ÖZGÜN TİRAN - Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta konteyner kentte kalan kadınlar çadırda kıyafet dikiyor.Depremlerin ardından evi yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşlar kentte kurulan konteyner ve çadır kentlerde kalıyor. Karacasu mevkisindeki konteyner kentte kadınların vaktini verimli değerlendirmesi amacıyla Kahramanmaraş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce çadırda iş atölyesi kuruldu.Atölyede çalışma yapan kadınlar hem kendileri hem de konteyner kentte kalan afetzedeler için kıyafet ve nevresim takımı dikiyor.Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli sosyal çalışmacı Zehra Köroğlu, AA muhabirine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve kadın kooperatiflerinin desteğiyle çadırda atölye oluşturduklarını söyledi.Atölyede afetzede kadınların 1 Mart'tan bu yana çalıştığını belirten Köroğlu, "Buraya konteyner kentte kalan depremzede kadınlarımız geliyor. Burada hem dikiş hem nakış kursumuz var. Hocalarımız meslek edinme kursları da veriyor. Kadınlarımız burada hem üretim yapıyor hem rehabilite oluyor. Temin ettiğimiz kumaşlarla kendi giyecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar." diye konuştu.Günde 60 kadının üretim yaptığını ifade eden Köroğlu, atölyede çalışan depremzede kadınların kendini daha iyi hissettiğini kaydetti.- "Psikolojik olarak rahatlıyoruz"Kahramanmaraş Kadın Kooperatifi üyesi Betül Çamlıdağ da kadınların atölyede meslek edindiğini belirterek, afetzede kadınlara ürettikleriyle para kazandırmayı amaçladıklarını da ifade etti.Depremzede Tuğba Sarıkaya ise depremin izlerini silmek için çalışmaya başladıklarını ve bir işle uğraşmanın psikolojisine iyi geldiğini belirtti.Depremzede Duru Başer ise zor zamanlar geçirdiklerini vurgulayarak, "Hoclarımız burada bize yardımcı oluyor. Psikolojik olarak rahatlıyoruz, kafa dağıtıyoruz. Allah razı olsun devletimizden, böyle bir hizmet verdiği için." dedi.

Farklı ülkelerde fırın işleten 3 kardeş, deprem sonrası hemşehrileri için Kahramanmaraş'a koştu Haber

Farklı ülkelerde fırın işleten 3 kardeş, deprem sonrası hemşehrileri için Kahramanmaraş'a koştu

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ÖZGÜN TİRAN / CİHAN DEMİRCİ - Azerbaycan, İran ve Ukrayna'da ekmek üretim tesisleri bulunan Kahramanmaraşlı üç kardeş, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından geldikleri memleketlerinde ekmek üretip afetzedelere ücretsiz dağıtıyor.Yurt dışında ekmek üretim tesisleri bulunan 51 yaşındaki Hasan, 48 yaşındaki Servet ve 45 yaşındaki Emrah Akkuş kardeşler, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardından hemşehrilerinin yardımına koştu.Depremlerin üçüncü gününde memleketlerine dönen kardeşler, eskiden üretim yaptıkları fırında odun ateşinde kısıtlı imkanlarla ekmek pişirmeye başladı.Yaklaşık bir hafta 20-25 bin ekmek üretebilen kardeşler, kente doğal gazın yeniden verilmesinin ardından üretim kapasitelerini 40-42 bine çıkarttı.Fırında 24 saat dönüşümlü çalışan kardeşler, ürettikleri ekmekleri afetzedelere ücretsiz dağıtıyor.- "İnsanların ekmeğe, suya, aşa, yardıma ihtiyacı var"Fırıncı Hasan Akkuş, AA muhabirine, yaklaşık 30 yıldır Azerbaycan, İran ve Ukrayna'da ekmek ürettiklerini söyledi.Depremin yaşandığı gün Kahramanmaraş'ta bulunan eşinin kendisini telefonla arayıp "Çok büyük bir deprem oldu, binalar yıkıldı, insanlar enkaz altında kaldı." demesi üzerine Ukrayna'dan memleketine geldiğini anlatan Akkuş, kentte afetzedelere ekmek üretmeye başladığını belirtti.Akkuş, Azerbaycan ve İran'da bulunan iki kardeşinin de depremzedelere destek olmak için memleketlerine geldiğini dile getirerek, "Böyle bir günde halkımın yanında olmazsam hangi gün olacağım. İnsanların ekmeğe, suya, aşa, yardıma ihtiyacı var. Enkaz altında kalan insanlarımız, canlarımız var, perişan olan insanlarımız var. Memlekete geldiğim gece insanlarımıza sıcak ekmek üretmeye başladık. Burada vatandaşlarımıza ücretsiz ekmek dağıtıyoruz." diye konuştu.- Fırında 24 saat ekmek üretiliyorKendilerine un yardımında bulunan hayırseverlere teşekkür eden Akkuş, fırında aile fertlerinden 38 kişinin çalıştığını söyledi.Akkuş, afetzedeler için 24 saat ekmek ürettiklerini, kardeşleriyle dönüşümlü çalıştıklarını belirterek, "Canlarımız, ailelerimiz enkaz altında yok oldu, ben kendi ailemin veya kendimin hayatta olduğuna bile çok sevinemiyorum, çok mutlu olamıyorum çünkü hangi tarafa baksan acı, hüzün, yıkım, kayıp var. İnşallah bu yaraları, acıları, sıkıntıları el ele, sırt sırta verip çözeceğiz." ifadelerini kullandı.Günde 2 saat uykuyla çalıştığını anlatan Akkuş, insanların hayır duasının her şeyden önemli olduğunun altını çizdi.- "Bir nebze de olsa insanları mutlu edebilmek için çalışıyorum"Akkuş, hiçbir beklentisi olmadan çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:"Bir nebze de olsa insanları mutlu edebilmek için çalışıyorum. İlk bir hafta sadece odun ateşinde 20-25 bin arasında ekmek üretebildik. Sonrasında devletimizin destekleri ile doğal gazımızın açılmasıyla günlük 40-42 bin arasında ekmek üretiyoruz. Bu yeterli mi? Kesinlikle değil. Keşke imkan olsa da 100 bin ekmek üretebilsek. Keşke her ihtiyacı olana dokunabilsek."Hiçbir vatandaşı fırından geri çevirmediklerini belirten Akkuş, "Bugün hiçbir şeyi düşünecek, tartışacak zaman değil. Bugün birlik beraberlik zamanı, tek yürek olma zamanı, bu acıları hep beraber paylaşıp, sarıp, bu sıkıntıları hep beraber atlatacağımız zaman." değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.