TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Afetzedeler

İLKHABER-Gazetesi - Afetzedeler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afetzedeler haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Psikologlar el işi atölyeleriyle "depremin izlerini" silmeye çalışıyor Haber

Psikologlar el işi atölyeleriyle "depremin izlerini" silmeye çalışıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - CİHAN DEMİRCİ/ÖZGÜN TİRAN - Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta Türk Kızılay psikologları, 12 bin afetzedeye "psikolojik" destek sağladı.Türk Kızılay psikologları, Kahramanmaraş'ta depremzedelere yönelik 4 merkezde, eğitim, grup çalışmaları, psikolojik ilk yardım ve atölye çalışmaları yürütüyor. Psikologlar, depremzedelerle birebir görüşmeler de yapıyor.Türk Kızılay Sosyal Destek Sorumlusu Psikolog Nesrin Ergün, AA muhabirine, Türk Kızılay Toplumsal Hizmet Merkezlerinde afetzedelere destek olmak amacıyla hizmet verdiklerini söyledi.Depremden etkilenenlere yönelik el işi atölyeleri de kurduklarını anlatan Ergün, bugüne kadar 12 bin afetzedeye ulaştıklarını belirterek şöyle devam etti:"Uğraş terapisi adı altında farklı şeylerle uğraşarak aslında yaşadıkları durumları konuşabilmeleri için daha uygun ortamlar hazırlıyoruz. Böylece yaşadıkları zor durumlar hakkında konuşabiliyorlar, paylaşımlarda bulunuyorlar. Beraber birbirlerini anlayarak yaşadıkları durumun sadece kendilerine özgü değil de herkes tarafından yaşanabildiğini görüyorlar. Afetzedeler farklı aktivitelerle uğraşarak biraz daha normalleşmeye başlıyorlar, bu da onların 'psikososyal iyilik hallerine' katkı sağlıyor."Zaman geçtikçe kişilerin kendilerinin ve duygularının farkına vardığını aktaran Ergün, ulaştıkları her kişideki olumlu değişimin Türk Kızılay ekipleri için değerli olduğunu vurguladı.- "Daha az düşünmeye başladım"Türk Kızılayın el işi atölyesine katılanlardan Huri Kürtül de depremde evlerinin bulunduğu binanın yıkıldığını, eşiyle enkazdan çıkarıldığını ifade etti.Türk Kızılay ekiplerinin kendilerine destek olduğunu dile getiren Kürtül, şunları kaydetti:"Psikolojik açıdan kendimi toparlayabilmek hem de yaşadıklarımı düşünmemek adına etkinliklere katılıyorum. İlk olarak örgü etkinliğine katılmıştım şimdi de 'punch' (özel iğne ve kasnakla yapılan bir tür el işi) etkinliğinde yer aldım. Daha az düşünmeye başladım. Yaşadığımız süreç zor bir süreç, hepimiz aynı şeyi yaşadık. Enkaz altında kalmak, o karanlıkta kalmak ve çaresiz kalmak, o betonların düşmesi, sesler... Bunlar çok ağır şeyler. Hala geceleri aklıma geliyor ama en azından gündüzleri düşünmek istemediğim için böyle bir etkinliğe katıldım. Zamanla, onları düşünsem bile çok etkilenmediğimin farkına vardım. Bir nevi terapi gibi geliyor aslında."- "Buradaki her örgü benim için çok değerli"Depremzedelerden Menşur Bayrak ise ev hanımı olduğunu, daha önce de el işi yaptığını söyledi.Türk Kızılay ekiplerine teşekkür eden Bayrak, "Buradaki her ilmek ve örgü benim için çok değerli, anısı da çok büyük olacak. Allah'ım bunu unutturmasın. Bu Allah'tan geldi. Sizlerin sayesinde, askerimizin, polisimizin sayesinde ayaktayız. Bunları yaptıkça, içimdekileri de her ilmekte anlatıyorum." ifadesini kullandı.

Kahramanmaraş'ta yaklaşık 3 bin tır yardım malzemesi afetzedelere ulaştırıldı Haber

Kahramanmaraş'ta yaklaşık 3 bin tır yardım malzemesi afetzedelere ulaştırıldı

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ÖZGÜN TİRAN/CİHAN DEMİRCİ - "Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yaklaşık 3 bin tır yardım malzemesinin afetzedelere dağıtımı gerçekleştirildi. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen illerde, valilikler, belediyeler ve AFAD'ın yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin ekipleri, afetzedelere destek için çalışıyor.Afetlerin ardından başlatılan yardım seferberliğinde şu ana kadar yurt genelinde toplanan yardımları taşıyan tırlardan 4 bini Kahramanmaraş'a sevk edildi, yaklaşık 3 bin tır malzeme kentteki depremzedelere ulaştırıldı.Kavaklı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yardım toplama merkezinde görevlilerce tasnif edilen 1000 tır yardımın ise dağıtımı sürüyor.- "Yaklaşık 3 bin tır yardımı vatandaşlarımıza ulaştırdık"Koordinatör olarak görev yapan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AA muhabirine, Türkiye'nin büyük felaketle karşı karşıya kaldığını söyledi.Depremler nedeniyle Türkiye'nin tek yürek olduğunu dile getiren Yavuz, Türk milletinin büyüklüğüne ve devletin gücüne bir kez daha şahitlik ettiklerini belirtti.Yavuz, depremlerin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla bölgeye gelerek göreve başladıklarını ifade ederek, "Ülkemizin her bir köşesinden kardeşlerimiz yardım yarışına girdiler. Allah'a hamdolsun ki hiçbir vatandaşımıza ulaşmayan yardım bırakmadık." diye konuştu.Bölgeye gelen yardımları süratle afetzedelere ulaştırdıklarını anlatan Yavuz, bu kapsamda 400 kişinin görev yaptığını kaydetti.Yavuz, şu ana kadar 4 bin tır yardım malzemesinin kente ulaştığını bildirerek, "Özellikle battaniye, kuru gıda, çocuk bezi, diğer hijyen malzemeleri, yatak ve bir ailenin ihtiyacı olabilecek her türlü malzemeden bahsediyorum, tüpünden ısıtıcılara kadar her türlü bağış bu bölgeye geldi ve dağıtıldı. Yaklaşık 35 bin metrekarelik ana depomuz var." dedi.Uzun soluklu bir sürecin yaşandığına dikkati çeken Yavuz, şunları kaydetti:"Büyük bir felaketten bahsediyoruz. Özellikle yardımların devamının çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Su ihtiyacı hepimizin bildiği gibi devam ediyor. Her ne kadar şebeke suyunda ciddi sorun olmasa da su dağıtımına devam ediyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın bu kalemlerde bölgeye yardımları fevkalade önemli. Yaklaşık 3 bin tır yardımı vatandaşlarımıza ulaştırdık."

Konteyner kentlerin sağlık çalışanları afetzedelere 24 saat hizmet veriyor Haber

Konteyner kentlerin sağlık çalışanları afetzedelere 24 saat hizmet veriyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - CİHAN DEMİRCİ/ÖZGÜN TİRAN - Depremlerim merkez üssü Kahramanmaraş'ta kurulan konteyner kentlere Türkiye'nin dört bir yanından gelen sağlıkçılar, afetzedelere 24 saat hizmet veriyor."Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depremlerin ardından doktor, hemşire, diş hekimi, UMKE ve 112 Acil Sağlık ekipleri kente geldi. Gönüllü sağlık ekipleri, konteyner kentlerde kurulan aile sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden depremzedelerin yaralarını sarıyor.Gezici tarama aracıyla hizmet veren ağız ve diş sağlığı ekibi de vatandaşları tedavi ediyor.Bilecik 112 Acil Çağrı Merkezi Komuta Doktoru Hüseyin Emre Naslı ve ekibi, Kahramanmaraş'ın Karacasu mevkisindeki kurulan konteyner kentte hizmet veriyor.Naslı, AA muhabirine, Kahramanmaraş'taki ilk günü olduğunu ve 14 Mart Tıp Bayramı'nda burada göreve başlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.Tüm sağlık ekiplerinin depremin ilk gününden bu yana 11 ilde canla başla çalıştığını belirten Naslı, "Buradaki insanımız çok büyük travmalar yaşadı. Bende elimden geldiğince yardımcı olmaya, onların acılarını paylaşmaya çalışıyorum. Tabi şifa Allah'tan, depremzedelere biraz yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize." dedi.Bilecik'ten gelen ebe Fadime Yorulmaz da sağlık çalışanlarının depremzedelerin acılarını paylaştığını ifade ederek, "Allah yar ve yardımcımız olsun. İnşallah en kısa zamanda ayağa kalkacağımıza inanıyorum. Burada çalışarak insanlara faydalı olmak beni mutlu ediyor. Görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. İnsanların güler yüze bile ihtiyacı var." diye konuştu.- Onur duyuyorlarİstanbul'dan gelen diş hekimi Murat Erentuğ ise 14 Mart'ta deprem bölgesinde çalışmanın onur verici olduğunu anlattı.Depremzedelere katkı sağlayabilmek istediklerini anlatan Erentuğ, şunları kaydetti:"Vatandaşların acılarını azıcık merhemlersek bizim için en büyük mutluluk bu. İnsanların acısını hafifletmek bizim işimiz. Seyyar diş ünitemizde yapabileceğimiz kadar tedaviyi veriyoruz. Vatandaşımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Böyle bir dönemde hizmet vermek onur verici. Acılar zamanla hafifleyecek, bizler sağlık çalışanları her zaman onların yanındayız."Diş hekimi Serkan Yıldız ise depremzedelere bir nebze nefes olabilmek için bölgede görev yaptıklarını dile getirdi.Yaraların birlik beraberlik içinde sarılacağını vurgulayan Yıldız, sağlık çalışanı olarak 14 Mart'ta deprem bölgesinde görev yapmanın onur verici olduğunu kaydetti.

Sanatçı Yavuz Bingöl, depremzedelere moral etkinlikleri düzenliyor: Haber

Sanatçı Yavuz Bingöl, depremzedelere moral etkinlikleri düzenliyor:

KAHRAMANMARAŞ (AA) - ÖZGÜN TİRAN / CİHAN DEMİRCİ - Sanatçı Yavuz Bingöl, 6 Şubat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta afetzedelerin motivasyonlarının artırılması amacıyla etkinlikler düzenliyor."Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerde birçok yapı yıkıldı veya zarar gördü.Depremlerin ardından kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler, vatandaşlar ve birçok sanatçı depremzedelerin yardımına koştu.Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'a gelen sanatçı Yavuz Bingöl de Vali Saim Çotur Stadı'nda kurulan çadır kentte oluşturulan etkinlik alanında gün boyu çocuklar ve yetişkinlere yönelik etkinlikler gerçekleştiriyor.Çocuklara çadırdaki dev ekranlarda çizgi film ve kukla gösterileri, ailelerine de sinema filmleri izletiliyor.Zaman zaman çocuklara çeşitli hediyeler dağıtan Bingöl, günün çoğunluğunu yetişkinlerle sohbet ederek geçiriyor.- "Yaraları birlikte saracağız"Bingöl, AA muhabirine, çocukların depremin izlerinden uzak tutulması amacıyla etkinlikler düzenlediklerini söyledi.Çocukların tramvayı atlatmaları için sanatın bütün alanlarını kullandıklarını ifade eden Bingöl, etkinliklerle çocukların yüzlerinin güldüğünü kaydetti.Bingöl, çocukların tanıdık bir yüz gördüğünde gözlerinin pırıl pırıl olduğunu dile getirerek, "Etkinlikleri hiç kaçırmıyorlar. Çocuklar çizgi filmlerini, kukla gösterilerini izliyor. Akşam da anneleri, babaları, ablaları geliyor; onlara da sinema filmleri izletiyoruz. İnşallah bu yaraları hep birlikte el birliğiyle saracağız." ifadelerini kullandı.Deprem bölgesine gelen tüm sanatçılara teşekkür eden Bingöl, gelemeyenleri de bölgeye davet etti.Bingöl, çocuklarla çok güzel anılar biriktirdiğini anlatarak, "Çocuklar bazen 'ben seni bir yerden tanıyorum' diyor, beni çıkarabilmesi için ona ipuçları veriyorum. Bazıları hemen tanıyor, 'Sen bir dizide mi oynuyordun?' diyor. Çocuklar aslında anneleri, babaları, büyükleri gibi pek çok şeyin farkında değil ama anneleri, babaları onları bu travmadan ayrı tutmak, uzaklaştırmak için bu tür etkinlik çadırlarına getiriyorlar." dedi.Bir daha böyle felaketler yaşanmaması için dua ettiğini belirten Bingöl, şöyle devam etti:"Allah bir daha bizlere böyle acılar yaşatmasın. Vatandaşlarımız acılarını dile getiriyor. Sarılıp ağlıyorlar, insanlar kendi acılarına ağlayamamışlar. Ceylan, köyde 15 yaşında kızını kaybetmiş bir anne; 'kendi acıma ağlayamadım çünkü yan komşum 7 kişiyi kaybetmişti' diyor. İnsanlar böyle sevdiği sanatçıları, tanıdık yüzleri gördükleri zaman hem çok mutlu oluyorlar hem de sizle dertleşiyorlar. Devletimiz güçlü, milletimiz bu dayanışmayı her felakette gösteriyor. Emin olun böyle bir deprem Amerika'nın 11 eyaletinde olsa insanlar sokaklarda çığırırdı. Ama bizim milletimize özgü o dayanışma ruhunu her zaman görebiliyoruz."Çocuklardan Hacer Kel ise Yavuz Bingöl'ü gördüğü için çok mutlu olduğunu ve ilk kez bir sanatçıyla fotoğraf çektirdiğini söyledi.

Depremi yaşayan sağlık çalışanı çift, acılarını bir yana bırakıp yardıma koştu Haber

Depremi yaşayan sağlık çalışanı çift, acılarını bir yana bırakıp yardıma koştu

HATAY (AA) - AYKUT KARADAĞ/SEZGİN PANCAR - Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde Hatay'daki ağır hasar gören evlerinin penceresinden 6 yaşındaki kızlarıyla atlayarak çıkan sağlık çalışanı çift, afetin ilk dakikalarından bu yana insanlara yardım eli uzatıyor.İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanı 30 yaşındaki acil tıp teknisyeni Burak ve paramedik eşi Nedime ile 6 yaşındaki kızları Azra Yıldırım, depreme Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi'ndeki evlerinde uyurken yakalandı.Ağır hasar gören 7 katlı apartmanın birinci katındaki evlerinden pencereden atlayarak çıkan aile, ilk şoku atlatır atlatmaz çevredeki insanların yardımına koştu. Kızlarını yanlarına alarak vakalara müdahale eden çift, birçok kişinin yaşama tutunmasına katkı sağladı.Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesine kurulan sahra hastanesindeki çadırda kalan aile, hem buradaki yaralılara yardım ediyor hem de çocuklarıyla ilgileniyor.- Depremi Malatya'da da yaşadılarBurak Yıldırım, AA muhabirine, deprem gecesi gürültüye uyandıklarını söyledi.Daha önce Malatya'da yaşadıkları depremden çok daha korkunç bir afetin içinde kaldıklarını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:"Kızımı kucaklayıp, eşime işaret ettikten sonra evimizin çocuk oyun alanına bakan penceresinden dışarıya atladım. Oturduğumuz site, 4 binadan oluşuyor. Binalar iç içe olunca kaosu net şekilde görebiliyorduk. Binadan ilk çıkan bizdik. İnsanların feryadı, kaçışmaları, yardım çığlıkları vardı ama o an yardım edemiyorsun, kendini daha kurtaramamışsın. O an birinci kattaki karşı komşumuz 'Çocuğumu alın' diye bağırdı. Kızım kucağımdaydı, o an eşim döndü. Komşumuz 2,5-3 yaşındaki çocuğunu camdan eşimin kucağına attı. Karım çok şükür yakaladı."Yıldırım, kendilerine geldikten sonra eşinin görev yaptığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyonuna gittiklerini dile getirdi.Başka istasyonlardan mesai arkadaşlarıyla iletişime geçerek ambulans bulduklarını aktaran Yıldırım, "Eşimle sırayla vakalara bakmaya başladık. Ben çocuğumuza bakıyordum, karım vakaya gidiyordu. O gelip çocuğu alıyordu, sonra ben gidiyordum. Bunu 6-7 gün devam ettirdik. Elimizden geleni belki vicdanen yaptık ama yetemedik, yetişemedik." dedi.- En yakın çalışma arkadaşını kaybettiNedime Yıldırım da afetin şokunu yaşamaya devam ettiklerini vurguladı.Eşinin doğumu için gittikleri özel hastanede depreme yakalanarak enkaz altında kalan ve enkaz altından 261. saatte kurtarılan Mustafa Avcı'ya da müdahale ettiklerini bildiren Yıldırım, "Eşinin doğum yaptığını, bebeğini 15 dakika gördüğünü, sonrasından bilgisinin olmadığını anlattı. Sonradan öğrendik ki eşi, çocuğu iyiymiş. Bizden su istedi, dudağını ıslattık. Ona ve onun gibi birçok kişiye elimizden geldiğinde yardımcı olmaya çalıştık." ifadesini kullandı.Yıldırım, çocuğu iyi durumda olduğu için elinden geldiğince enkaz altında kalan insanlara yardım etmeye çalıştığını belirtti.Depremde yaşadıklarına değinen Yıldırım, şunları kaydetti:"Binamız yıkılmak üzereydi, yukarıdan seslenenlere yardım etmem gerektiğini düşündüm. Çocuğum şoktaydı, eşimi bırakmıyordu. Ben ayaktaydım ve yukarıdan atılan çocuk için koştum. Yukarıdan yatak atıp çocukları oraya atma planı kuranlar... O sırada deprem devam ediyordu ve inanılmaz derecede yağmur yağıyordu. Kuru hiçbir yerimiz yoktu, tamamen ıslanmıştık. Çocuklar 'Üşüyoruz, eve geçirin bizi' diyorlardı. Şoktalardı, depremi bilmiyorlardı. O sesler hala kulaklarımda. Eşim ve ben 112 personeli olduğumuz için çocuğumuzu bir yere bırakamadık. Sırayla vakalara çıkmaya başladık. İş yerime geldiğim zaman çalışabilecek, iyi durumdaki arkadaşlarımı aradım, durumlarını öğrenmek istedim. En yakın çalışma arkadaşım Gamze, eşi İlyas ve çocukları Çınar Akkaya'yı kaybettiğimizi öğrendim. Şu anda acılarımızı pek anlayamıyoruz çünkü hala çalışmaya devam ediyoruz. Acılarımızı herhalde bu süreç bittiğinde yaşayacağız."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.