TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

İLKHABER-Gazetesi - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bakan Göktaş'tan Mayıs ayı yaşlı ve engelli aylıkları müjdesi: 4,8 Milyar TL hesaplara yatırıldı! Haber

Bakan Göktaş'tan Mayıs ayı yaşlı ve engelli aylıkları müjdesi: 4,8 Milyar TL hesaplara yatırıldı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, milyonlarca hak sahibini sevindiren bir açıklama yaptı. Bakan Göktaş, Mayıs ayı yaşlı ve engelli aylıklarının hesaplara yatırıldığını duyurdu. Toplamda 4,8 milyar TL tutarındaki bu ödemeler, engelli ve yaşlı vatandaşların yüzünü güldürdü. Yaklaşık 2,6 milyar TL yaşlı aylığı ve 2,2 milyar TL engelli aylığı hak sahiplerine ulaştı. Bakan Göktaş, bu sayede engelli ve yaşlı vatandaşların refah seviyelerinin artmasına ve daha iyi bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti. Bakan Göktaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar: Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik her alanda destek sunulmaya devam ediyor. Eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata kadar her alanda yanlarında olmaya özen gösteriliyor. Engelli ve yaşlı vatandaşların toplumsal hayata tam ve etkin katılımları için çalışmalar yürütülüyor. Bağımsız bir şekilde yaşayabilmeleri için gereken imkanlar sağlanıyor. Mayıs ayı yaşlı ve engelli aylıkları için 4,8 milyar TL'lik kaynak ayrıldı. Bu ödemeler, hak sahiplerinin hesaplarına yatırıldı. Bakan Göktaş'ın bu müjdesi, engelli ve yaşlı vatandaşlar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Sosyal medyada Bakan Göktaş'a teşekkür yağdıran birçok kullanıcı, bu ödemelerin zor günlerden geçmelerine yardımcı olduğunu belirtti.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik sosyal yardım programlarını geliştirmeye ve genişletmeye devam edecek. Bakanlık, bu sayede tüm ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı ve yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefliyor.

Atika Teyze'nin hayali gerçek oldu: Arabada müzik dinleyerek gezdi! Haber

Atika Teyze'nin hayali gerçek oldu: Arabada müzik dinleyerek gezdi!

Ardahan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, huzurevinde kalan Atika Teyze'nin isteğini yerine getirerek onu mutlu etti. Atika Teyze, arabada müzik dinleyerek gezmek istediğini ifade etti. İl Müdürlüğü bu güzel talebi geri çevirmeyerek Atika Teyze'yi arabayla gezdirdi ve istediği müzikleri dinletti. ATİKA TEYZE'NİN HAYALİ GERÇEK OLDU Ardahan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, bu güzel anları "X" adlı sosyal medya uygulaması üzerinden paylaştı. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Huzurevimizde kalan çınarlarımızdan Atike Teyzemiz “Arabada müzik dinleyerek gezmek istiyorum” dedi. Bizler de isteğini yerine getirip onu mutlu etmek için, hem arabayla gezdik hem de istediği parçaları dinlettik." BAKAN GÖKTAŞ DA PAYLAŞIMI BEĞENDİ Ardahan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün paylaşımını gören Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da teyzenin mutluluğuna ortak oldu. Bakan Göktaş, teyzeye şu mesajla seslendi: "Atike teyzem ellerinden öperim. Gülümseyen yüzünle günümüz şen oldu. :) Yaşlılarımıza sadece şefkatli bir bakım vermekle kalmayıp isteklerini ve hayallerini yerine getirmeyi de vazifemiz olarak görüyoruz. Senin mutluluğun ve hayır duan bizim en büyük hazinemiz." SOSYAL MEDYADA BEĞENİ GELDİ Müdürlüğün paylaşımı kısa sürede çok sayıda beğeni ve yorum aldı. Kullanıcılar, Atika Teyze'nin mutluluğuna ortak oldu ve müdürlüğün bu güzel davranışını takdir etti.

Yaşlı Destek Programı'na (YADES 2024) başvurular başladı: 11 milyon 278 bin lira ödenek ayrıldı Haber

Yaşlı Destek Programı'na (YADES 2024) başvurular başladı: 11 milyon 278 bin lira ödenek ayrıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlıların korunması ve desteklenmesi için belediyeler tarafından hazırlanacak projelerin değerlendirileceği Yaşlı Destek Programı (YADES 2024) başvurularının başladığını duyurdu. Göktaş, bu yıl YADES için 11 milyon 278 bin lira ödenek ayırdıklarını belirtti. Türkiye'de yaşlı nüfus oranının yüzde 10,2’ye yükseldiğini belirten Bakan Göktaş, yaşlılara sunulan hizmetlerin sayısının artırılması ve ihtiyaçlara göre çeşitlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Göktaş, ayrıca yaşlılara yönelik hizmetlerin sunumunda kurum bakımı hizmetlerinin yanı sıra evde bakım, gündüz bakım gibi koruyucu önleyici alternatif hizmet modellerinin yaygınlaştırıldığını vurguladı. Bakan Göktaş, YADES programının 2016'da uygulanmaya başladığını ve genel bütçeden aktarılan kaynakla sürdürüldüğünü belirterek, yaşlılık alanında farkındalık oluşturmayı ve yaşlıların ev ortamlarında ve sosyal hayata katılımlarının desteklenmesini amaçladıklarını dile getirdi. 8 yılda toplam 45 milyon TL finansman desteği sağladıklarını ve 42 belediyede yürütülen 74 projeyle 87 bin 987 hanede 128 bin 691 yaşlıya ulaştıklarını aktardı. YADES 2024 kapsamında belediyelerin hazırlayacakları projelerin değerlendirileceğini ve bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslar kapsamında ödeneklerin kullanılacağını belirten Bakan Göktaş, proje tekliflerinin en geç 3 Haziran saat 17.00’ye kadar valiliklere teslim edilmesi gerektiğini bildirdi. Bu projelerin onaylanması ve uygulanmasının ardından denetimlerin valilikler aracılığıyla yapılacağını açıkladı.

O maaşlar tamamen değişti! e-Devlet’ten hemen kontrol edin: İşte yeni maaşlar Haber

O maaşlar tamamen değişti! e-Devlet’ten hemen kontrol edin: İşte yeni maaşlar

Türkiye’de yaşayan vatandaşlar için sevindirici bir gelişme yaşandı: Sosyal güvenlik kapsamındaki desteklerde büyük bir artış gerçekleşti. 2024 yılında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sosyal yardım alanlar için ödeneklerde ciddi bir iyileştirme yapıldı.  SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİNDE NE KADAR ARTIŞ SAĞLANDI? Yapılan bu iyileştirme ile birlikte, 65 yaş üstü vatandaşlara verilen aylık, engellilere sağlanan maaş ve evde bakım hizmeti alanlar için yapılan ödemelerde önemli oranda artış sağlandı.  Özellikle, yaşlılık aylığı 2,348 TL’den 3,504 TL’ye, evde bakım yardımı 5,095 TL’den 7,508 TL’ye ve engelli maaşı 874 TL’den 2,797 TL’ye yükseltildi. Bu artışlar, vatandaşların hayat standartlarında olumlu yönde bir değişiklik yaratmayı hedefliyor.  TEMMUZ AYINDA YİNE ZAM Ayrıca, Temmuz ayında beklenen ek enflasyon zammı ile birlikte, bu ödemeler daha da artacak ve altı ay boyunca yeni belirlenen miktarlar üzerinden gerçekleştirilecek. SOSYAL YARDIM BAŞVURULARI NASIL YAPILIYOR Türkiye’de sosyal yardım başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: • e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. Kimlik Kartı veya internet bankacılığı kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. • Aile Destek Programı başvuruları da e-Devlet Kapısı üzerinden veya ikametgâh adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir. KİMLER BAŞVURUDA BULUNAMAZ? • Başvuru sırasında, Türk vatandaşı olmayanlar, Mavi Kart sahipleri, yurt dışında ikamet edenler, 18 yaşından küçükler, hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan veya özel sandıklar kapsamında olan kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmamaktadır. • Ayrıca, cezaevi ve tutukevinde bulunanlar, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, bakım kurumunda bulunan kişiler ve zorunlu askerlik görevini ifa edenlerin başvuruları da değerlendirmeye alınmamaktadır. Başvuru işlemleri ve detayları için e-Devlet Kapısı’nı ziyaret edebilir veya ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile iletişime geçebilirsiniz. Başvuru sonuçları genellikle başvurudan kısa bir süre sonra e-Devlet üzerinden kontrol edilebilir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan çocuklara söz hakkı! "Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk" Temalı Çocuk Zirvesi 25-26 Nisan'da Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan çocuklara söz hakkı! "Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk" Temalı Çocuk Zirvesi 25-26 Nisan'da

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ‘Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk’ temasıyla ilk kez Çocuk Zirvesi düzenleyecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuk politikalarının ve uygulamalarının çocuk merkezli oluşturulması ve istişare mekanizmalarının aktif olarak çalıştırılması anlayışından yola çıkılarak hazırlanan Çocuk Zirvesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının himayelerinde 25-26 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Zirvede çok sayıda politikacı, akademisyenler, uzmanlar, çocuklar ve gençler yer alacak. TEMA: “GELECEĞİN DÜNYASINDA ÇOCUK VE ÇOCUKLUK” İlk kez yapılacak olan Çocuk Zirvesi’nin geleneksel bir program hüviyeti kazanması hedeflenirken, bu yılki teması “Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk” olarak belirlendi. Çocuklar ile ilgili yürütülen güncel çalışmaların takip edilerek, gelişen teknoloji ile dijitalleşen uygulamalar arasında çocukluk kavramının yeniden tartışmaya açılacağı zirvede geleceğe dair çocuk politikalarının oluşturulması için zemin hazırlanacak. Buna ek olarak çocuk alanında etkili bilgi paylaşımının yapılması, çocukların güvenli bir geleceğe hazırlanması, toplumun bu konudaki farkındalığının artırılması, ulusal platformda yapılan çalışmalar hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımının da Çocuk Zirvesi’nin kazanımlarının arasında yer alması planlanıyor. AKADEMİSYENLER OTURUMU GERÇEKLEŞTİRİLECEK Farklı başlıklarda panellerin ve konuşmaların yer alacağı “Geleceğin Dünyasında Çocuk” temalı zirvede alanında uzman kişilerin moderatörlüğünde paneller düzenlenecek, açılış oturumunda “İnsani Krizlerden Etkilenen Çocuklar” konusu tartışılacak. Bu oturumda “Göçmen Çocukların Eğitimi”, “Göçmen Ailelerin İç Dinamikleri, Aile İçindeki Destek Sistemleri” ve “İnsani Krizlerin Psikososyal Etkileri” ele alınacak. MEDYA VE ÇOCUK OTURUMU Medya ve Çocuk temalı oturumda; “Medyanın Çocuk Üzerindeki Etkileri”, “Medyanın Çocuklara Yönelik Sorumlulukları”, “Çocuklar Açısından Medyanın Sağladığı Fırsatları Arttırmak için Yapabileceklerimiz”, “Çocukların Bilinçli Medya Kullanımında Ailelerin ve Eğitimcilerin Rolü” ve “Çocuklara İlişkin Medyadaki Haberlerin Çocuklar ve Toplum Üzerindeki Etkisi” gibi birçok konu görüşülecek. “Çocuk ve Gençlerin Geleceğe Dair Beklentileri” temalı oturumda; “Toplumsal Katılım ve Sorumluluk”, “Çevresel Bilinç ve Sürdürülebilirlik”, “Dijital Dünyada Güvenlik ve Bilinçlilik” ile “Eğitim ve Kariyer Beklentileri” konuları ele alınacak. Öte yandan çocuk konusunda uzmanların, akademisyenlerin, çocuk politikalarının üretilmesinde rol oynayan kişilerin de katılım sağlayacağı zirvenin çıktıları rapor olarak hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılacak.

Sosyal yardımlarda yeni rakamlar çılgına döndürecek! Vatandaşın cebi balya balya para görecek Haber

Sosyal yardımlarda yeni rakamlar çılgına döndürecek! Vatandaşın cebi balya balya para görecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 65 yaş maaşı, engelli aylığı ve evde bakım yardımı ödemelerinde önemli artışlar gerçekleştirdi. Binlerce vatandaşı ilgilendiren sosyal destekler, ekonomik koşullara göre yeniden düzenlendi. İşte detaylar… 65 YAŞ MAAŞI, ENGELLİ AYLIĞI, EVDE BAKIM YARDIMI NE KADAR OLDU? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal destek ödemeleri kapsamında birçok farklı kategoride ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım sağlıyor. 2024’e girerken asgari ücrette ve memur maaşlarında yapılan zamlarla birlikte, sosyal destek ödemelerinde de artışlar yaşandı. 65 YAŞ AYLIKLARI 2024 RAKAMLARI AÇIKLANDI Bakanlık tarafından yürütülen 65 yaş maaşı, 2023 yılının aralık ayında 2 bin 348 TL olarak ödeniyordu. Ocak 2024’te yapılan zamla birlikte bu tutar 3 bin 504 TL’ye kadar yükseldi. Yaşanan artışlar, yaşlı vatandaşların ekonomik koşullara uyum sağlamasına yardımcı olmayı amaçlıyor. ENGELLİ AYLIĞI 2024 MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Engelli aylığı alanlar için de zam haberi geldi. Yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşlara verilen sosyal destek, 874 TL’den 2 bin 797 TL’ye çıkarıldı. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporuna sahip olanlara verilen destek ise 2 bin 811 TL’den 4 bin 196 TL’ye yükseldi. Maaşlardaki artışlar, engelli vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. EVDE BAKIM YARDIMI ÜCRETLERİNE YENİ ZAM Evde bakım yardımı, 2023 yılının ikinci yarısında 5 bin 98 TL olarak hesaplara yatırılırken, Ocak 2024’te bu tutar 7 bin 508 TL’ye yükseltildi. Evde bakım yardımı, engelli veya yaşlı aile bireylerine bakmak zorunda olanların mali yükünü hafifletmek amacıyla sağlanıyor. SOSYAL YARDIMLARDA YÜZDE 50 ARTIŞ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal destek ödemelerinde yapılan artışların, memur maaş katsayısı doğrultusunda hesaplandığını belirtti. Bu kapsamda yüzde 50’ye yakın bir artış oranı uygulanarak, sosyal desteklerin daha da güçlendirildiğini açıkladı. Sosyal yardımlardaki artışlar, özellikle sabit gelirli yaşlılar, engelliler ve evde bakım hizmeti sağlayanlar için önemli bir destek sağlıyor. Bu kapsamda, 2024 yılında daha fazla vatandaşın bu desteklerden faydalanması bekleniyor.

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede yeni adım: "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024" projesi başladı! Haber

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelede yeni adım: "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024" projesi başladı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 2008 ve 2014 yıllarında yürütülen araştırmaların ardından başlatılacak bu proje, şiddetle mücadele alanındaki politika ve hizmetlere önemli bir temel oluşturacak. Bakanlık ile TÜBİTAK iş birliğinde yürütülecek olan Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2024 Projesi için başvurular kabul edilmeye başlandı. Proje kapsamında, Türkiye genelinde kapsamlı bir saha araştırması yapılacak ve kadına yönelik şiddetin sosyodemografik özelliklerine göre incelenecek. Toplanacak veriler, önceki araştırmaların sonuçlarıyla birleştirilerek kadına yönelik şiddetle mücadelede kullanılmak üzere "veri ambarı" oluşturulacak. Bu "veri ambarı" sayesinde, şiddetle mücadelede risk analizleri ve önleyici çalışmalar için yapay zekâ algoritmaları kullanılacak. Proje ayrıca, şiddet mağdurları ve hizmet sunucularla yapılan nitel görüşmelerle psikososyal ihtiyaçları belirleyerek bir psikososyal destek modeli geliştirecek. Bu model, şiddet mağdurlarına psikolojik ve sosyal işlevselliği artırmak için sistematik, bütüncül ve etkili müdahaleler sunmayı amaçlıyor. Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsü, kadınların yaşadığı şiddetin boyutlarını, etkilerini ve nedenlerini anlamak için önemli bir adım olarak görülüyor. Projenin sonuçları, kadına yönelik şiddetle mücadelede daha etkin politika ve hizmetlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Bakan Göktaş: Ulusal Vefa Programı bütçesi 2,8 milyar TL'ye yükseltildi! Haber

Bakan Göktaş: Ulusal Vefa Programı bütçesi 2,8 milyar TL'ye yükseltildi!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ulusal Vefa Programı’nın daha etkin ve kapsamlı yürütülebilmesi için bu yılki bütçesini 2,8 milyar TL’ye yükselttiklerini açıkladı. Bakan Göktaş, Ulusal Vefa Programı ile ihtiyaç sahibi olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve kendi öz bakımını yerine getiremeyen yaşlı, engelli ve ağır kronik hastalığı bulunan vatandaşları yalnız bırakmadıklarını bildirdi. Bakanlık olarak, yaşlı ve engelli vatandaşların sağlıklı ve aktif hayat sürmeleri için çalıştıklarını belirten Bakan Göktaş, “Sosyal hizmet modellerimizi vatandaşlarımızın ihtiyaçları ve günün koşulları doğrultusunda iyileştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. BAKAN GÖKTAŞ: YAŞLI VE ENGELLİ VATANDAŞLARI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ! Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Ulusal Vefa Programı’na yaşlı ve engelli vatandaşın temel ve zaruri ihtiyaçlarının karşılanması için 1,6 milyar TL kaynak aktardıklarını hatırlatan Bakan Göktaş, “Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın aile bütünlüklerini muhafaza edecek şekilde bakımlarının evde yapılmasını önemli buluyoruz. Bu doğrultuda Ulusal Vefa Programı’nın daha etkin ve kapsamlı yürütülebilmesi için bu yılki bütçesini 2,8 milyar TL’ye yükselttik” diye konuştu. Ekiplerin engelli ve yaşlı vatandaşların hanelerini düzenli bir şekilde ziyaret ederek, ev ve kişisel temizliklerini sağlayacaklarının altını çizen Bakan Göktaş, ulusal program haline dönüştürülen ve ülke genelinde uygulanan destek için belirli periyotlarla olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bu kaynağın aktarılacağını bildirdi. ULUSAL VEFA PROGRAMI İLE 128 BİN KİŞİYE ULAŞILDI! Ulusal Vefa Programı aracılığıyla ihtiyaç sahibi olup kişisel bakımlarıyla temel ve zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlı, engelli vatandaşlar ile ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi öz bakımını yerine getiremeyen vatandaşların ev ve kişisel temizliklerini sağladıklarını kaydeden Bakan Göktaş, “2022 yılının Ağustos ayında ulusal program haline getirdiğimiz Ulusal Vefa Programından şimdiye kadar yaklaşık 128 bin vatandaşımız yararlandı” ifadelerini kullandı. Yaşlı ve engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımını artırmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için hizmetlerini sürdürdüklerini belirten Bakan Göktaş, “Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın hak ettikleri yaşam standartlarını korumak üzere farkındalık çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Her türlü ihtiyaçlarının karşılanması yönünde de her zaman yanlarında olacağız” diye konuştu.

Evde Bakım Pilot Uygulaması ile Adana dahil 3 ilde 3.407 vatandaşa hizmet! Haber

Evde Bakım Pilot Uygulaması ile Adana dahil 3 ilde 3.407 vatandaşa hizmet!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, geçtiğimiz yıl Adana, Ankara ve İzmir'de başlatılan Evde Bakıma Destek Pilot Uygulaması kapsamında toplam 3 bin 407 vatandaşa hizmet verdiklerini belirtti. Engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerinin aile odaklı sosyal hizmet politikası doğrultusunda geliştirilip çeşitlendirildiğini vurgulayan Bakan Göktaş, kurumsal bakımın yanı sıra engelli ve yaşlı bireylerin kendi sosyal çevrelerinden ayrılmadan bakılmasını sağlayan birey odaklı hizmet modellerine ağırlık verdiklerini ifade etti. Kurumsal bakımın yanı sıra evde bakım yardımı, sosyal yardım ve gündüzlü bakım hizmetlerini birbirini tamamlayıcı şekilde bütünleşik olarak sunduklarını ifade eden Göktaş,"Evlerinde bakılan tam bağımlı engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin artırılması ve ailelerinin desteklenerek güçlendirilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl Adana, Ankara ve İzmir’de Evde Bakıma Destek Pilot Uygulamasını başlattık. Kurumsal bakıma olan ihtiyacı azaltmak ve toplum temelli bakım hizmetlerini geliştirmek üzere yürüttüğümüz uygulamadan Evde Bakım Yardımı faydalanıcısı aileler yararlanıyor" şeklinde konuştu. PROFESYONEL EKİPLERLE DESTEKLENEN EVDE BAKIM Uygulama kapsamında istihdam edilen bakım personelinin, hemşirelerden sosyal çalışmacılara ve psikologlara kadar farklı branşlardan oluşan bir ekip olduğunu belirten Bakan Göktaş, bu ekibe Bakanlık uzmanları ve akademisyenler tarafından eğitim verildiğini kaydetti. Ziyaret edilen hanelerde ihtiyaç analizlerinin yapıldığını vurguladı. Bakan Göktaş, "3 pilot ilde Evde Bakım Yardımı’ndan faydalanan ilk aşamada toplam 1.100 haneye anket uyguladık. Hizmete ihtiyacı bulunan yaklaşık 600 engelli bireye bakım planı oluşturarak, ailelerin eğitim ve psiko-sosyal destek ihtiyacını tespit ettik." açıklamasında bulundu. Belirlenen haneler, farklı branşlardan oluşan ekipler tarafından ziyaret edilerek hemşireler gözetiminde engelli bireylerin kişisel bakımları yapıldı. Bakım veren ailelere yönelik eğitim, danışmanlık ve psiko-sosyal destek hizmetleri ise hemşireler, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından sağlandı. Bakan Göktaş, evde bakım hizmetlerinin engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmasına katkı sağladığını ifade ederek, hizmet modelini ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu sayede Evde Bakım Yardımı programıyla desteklenen ailelerin sosyal açıdan güçlenmesine ve "güçlü aile, güçlü toplum" hedeflerine katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.