TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#AKAMİB

İLKHABER-Gazetesi - AKAMİB haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, AKAMİB haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ruslar, mobilyada Türkiye'yi tercih ediyor Haber

Ruslar, mobilyada Türkiye'yi tercih ediyor

AKAMİB Yönetim Kurulu Başkanı R. Onur Kılıçer, Rusya’ya olan mobilya ihracatının artarak devam ettiğini bildirdi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) çatısı altındaki Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), üye firmaların ihracatını ve iş birliklerini geliştirecek çalışmalarına devam ediyor. Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla AKAMİB tarafından gerçekleşen Hatay Mobilya ve Aksesuarları URGE Yurt Dışı Pazarlama Faaliyeti & AKAMİB Rusya Sektörel Ticaret Heyeti 20-24 Kasım’da düzenlendi. Hatay Mobilya ve Aksesuarları URGE faaliyetine 8 firma, sektörel ticaret heyetine 15 firma katılırken, toplam 35 ithalatçı firma ise B2B faaliyetini ziyaret etti. Program kapsamında 34’ncü Mebel Uluslararası Mobilya, Dizayn ve Dekorasyon Fuarı da ziyaret edildi. Rusya’ya hem miktar hem de değer bazında ihracat artışı Rusya pazarı hakkında bilgi veren AKAMİB Yönetim Kurulu Başkanı R. Onur Kılıçer, şunları kaydetti: “Rusya’ya olan ihracatımızda artış devam ediyor. Özellikle küresel pazarların daraldığı bir ortamda böyle büyük pazarların büyümesi yaşadığımız kayıpları telafi etmemize yardımcı oluyor. Ocak-Ekim döneminde yüzde 11,5 büyüme kaydettiğimiz Rusya’ya sektör ihracatımız 180 milyon dolar oldu. Miktar bazında ise yüzde 14,1’lik artışımız var. Rusya çok büyük bir pazar ve ihracat rakamlarımızı daha yukarılara taşıyabiliriz. İhracatımızda 10’ncu sırada yer alan ülkenin ithalatından aldığımız payı artırmak istiyoruz. Bu kapsamda Anadolu’da yer alan firmalarımızın Rusya pazarını iyi tanımalarını, iş birlikleri kurmalarını ve burada büyümelerini istiyoruz. Hatay’dan gelen firmalarımız da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Firmalarımızın kısa ve orta vadede bu ilişkilerin meyvelerini alacaklarını düşünüyoruz”

Türk mobilyacılar, ABD'de yeni iş kapıları aralayacak Haber

Türk mobilyacılar, ABD'de yeni iş kapıları aralayacak

(İLKHABER) - KOBİ’lerin ihracatını artırmak ve mobilya sektörünün en büyük pazarı olan ABD’de kalıcı olarak yer edinmek isteyen Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), bu kapsamda URGE faaliyetlerini hızlandırdı. Geçen yıl Adana Mobilya URGE ve Hatay Mobilya ve Aksesuarları URGE projesi kapsamında dünyanın en prestijli mobilya fuarlarının başında gelen ABD High Point Market’e çıkarma yapan AKAMİB, bu kez de Kayseri Mobilya ve Mobilya Yan Sanayi URGE projesi kapsamında fuara katılarak sektör firmalarına yeni iş birliklerinin yolunu açtı. 12-18 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenen fuar kapsamında firmalar, ABD pazarına güçlü bir adım atarken, önemli iş birlikleri de sağladı. Heyet ziyaretinde firmalar, en güncel mobilya trendlerini yakından inceleme şansı elde ederken, sektörün önde gelen firmalarıyla da tanışma fırsatı yakaladı.  Sektör, ABD’den aldığı payı artırmak istiyor ABD pazarının mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü için stratejik pazarların başında geldiğinin altını çizen AKAMİB Başkanı R. Onur Kılıçer, “Eylül ayında ABD’ye ihracatımız yüzde 2,7 artışla 28,3 milyon dolar olurken, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 12,2’lik düşüşle 230 milyon dolar oldu. Bu düşüşte küresel mal talebindeki daralmanın etkisi büyük. ABD’de son tüketicinin kullandığı ürünlerde kısmi bir yavaşlama da söz konusu. Ancak ABD hala dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda ve biz de potansiyelimizin oldukça altındayız. Uzun süredir bu pazara yönelik çalışmalar yapıyoruz. ABD, bizim hedef pazarımız. Küresel talebin daraldığı noktada bu pazardan alacağımız pay, sektörümüze ciddi katkı sağlayacaktır. Bu nedenle URGE projelerimizi önemsiyor, tüm üretici-ihracatçı firmalarımızın ABD’de yeni iş birlikleri sağlamalarını, trendleri yakından takip etmelerini amaçlıyoruz” dedi. “Türk mobilyasını tanıtmayı sürdüreceğiz” Mobilya sektörünün ABD’ye yılda 1 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyeli olduğuna dikkat çeken Kılıçer, “Bunu sağlamak için firmalarımızın bu pazarın ihtiyacına göre üretim yapması, markalaşması, bu pazarda kalıcı olması gerek. Biz de AKAMİB olarak bunu sağlamaya gayret ediyoruz. Ur-Ge projelerine bu nedenle ayrı bir önem veriyoruz. Bu pazarda edineceğimiz güç, bize Amerika kıtasının da kapılarını açacaktır. Bu pazar özelinde yaptığımız çalışmaları artırmayı, Türk mobilyasını tanıtmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Akdenizli ihracatçılara UR-GE desteği Haber

Akdenizli ihracatçılara UR-GE desteği

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), Çukurova Bölgesi'ndeki üyelerinin dünya pazarındaki ihracat paylarının arttırılmasının sağlanması ve ihracata başlamamış olan firmaların teşvik edilmesi amacıyla, "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi UR-GE Projesi" başlatacak. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) internet sitesinde yer alan duyuruda, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda Türkiye'nin ihracat hedeflerini daha üst seviyelere taşımak amacıyla, Çukurova'daki kağıt–karton sektöründe hâlihazırda ihracat faaliyetlerine devam eden üyelerine yönelik proje geliştirildiği belirtildi.  Türkiye'de kağıt ve karton sektörünün yurt dışı pazarlarında etkinliğinin arttırılması ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilebilmesinin önemli olduğu ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi: "AKAMİB tarafından yürütülecek proje kapsamında bir araya gelecek olan firmalar, uluslararası pazarlara girmek ve rekabet güçlerini artırmak için uzman ve danışmanlar eşliğinde ihtiyaçlarını belirleyerek, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda aşama aşama ihtiyaç analizi, danışmanlık, eğitim ve yurt dışı faaliyetlerine yönelik harcamalarının destek kapsamında değerlendirilmesi imkânı bulacaklar. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Proje Desteğine İlişkin Genelge çerçevesinde düzenlenecek olan projeye katılan firmalar, her bir organizasyon maliyetinin yüzde 75'i oranında devlet desteğinden prefinansman olarak yararlanabilecekler."  

Mobilya sektöründen Güney Kore'de iş birlikleri Haber

Mobilya sektöründen Güney Kore'de iş birlikleri

(Haber Merkezi) -  Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), Ticaret Bakanlığı’nın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ kapsamında yer alan ülkelerden Güney Kore’ye sektörel ticaret heyeti düzenledi. Aralarında Samsung gibi dev şirketlerin de bulunduğu 25 ithalatçı firma ile ikili görüşmelerin yanı sıra program kapsamında AKAMİB ile Kore Mobilya Endüstrisi Kooperatifleri Federasyonu (Korea Federation of Furniture Industry Cooperatives) arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi için görüşmeler de yapıldı. Türkiye ile Güney Kore karşılıklı ticareti geliştirmek için 2012’den bu yana yoğun çabalar gösterirken, iki ülke arasında “Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma”, “Mal Ticareti Anlaşması”, “Yatırım Anlaşması” ve “Hizmet Ticareti Anlaşması” gibi adımlarla ticaret hacminin gelişmesi hedeflendi. Ayrıca iki ülkenin merkez bankaları arasındaki SWAP anlaşması ile de bankacılık sistemleri kolaylaştırıldı. Bunların neticesinde 2020 yılında Türkiye ve Güney Kore’nin ticaret hacmi 6,8 milyar dolar, 2021’de 8,6 milyar dolar, 2022 yılında 10 milyar dolar olurken bu yılın ilk yarısında ise 5 milyar doları buldu. AKAMİB heyetinin, henüz Güney Kore’ye gerçek potansiyelini yansıtamamış olan mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatını geliştirme amacıyla Korea Federation of Furniture Industry Cooperatives ile yaptığı görüşmelerin olumlu geçmesi ile bu ülkeye sektör ihracatının artması bekleniyor. Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü geçen yıl Güney Kore’ye yaptığı ihracatını yüzde 8,4 artırarak 8 milyon doların üzerine çıkarmayı başardı. İhracatının 6 milyon dolarlık kısmını orman tali ürünleri oluşturdu. Bu yıl gerek lojistik maliyetlerin artması gerek küresel talebin düşük olması nedeniyle ihracatta yılın ilk yarısında yüzde 54,6 kayıp olsa da yılın ikinci yarısıyla birlikte siparişlerin hızla artması ve ihracat rakamlarına yansıması bekleniyor.

Mobilya sektöründe ihracatı artıracak proje Haber

Mobilya sektöründe ihracatı artıracak proje

ALİ GÜRELİ ADANA (İLKHABER) - Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), üyelerinin dünya pazarındaki ihracat paylarının arttırılmasının sağlanması ve ihracata başlamamış olan firmaların teşvik edilmesi amacıyla UR-GE projesi başlatacak. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) internet sitesinde yer alan duyuruda, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda Türkiye'nin ihracat hedeflerini daha üst seviyelere taşımak amacıyla, Kayseri’de mobilya ve mobilya yan sanayi sektöründe hâli hazırda ihracat faaliyetlerine devam eden AKAMİB üyelerine yönelik proje geliştirildiği belirtildi. Mobilya sektöründe, dünya pazarındaki ihracat paylarının arttırılmasının sağlanması ve ihracata başlamamış olan firmaların ihracata teşvik edilmesinin büyük önem arz ettiği ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi: "Ülkemiz mobilya ve mobilya yan sanayi sektörünün yurt dışı pazarlarında etkinliğinin arttırılması ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilebilmesi amacıyla, Ticaret Bakanlığının 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' kapsamında, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından yeni bir proje başlatılacaktır. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince yürütülecek bu proje kapsamında bir araya gelecek olan firmalar, uluslararası pazarlara girmek ve rekabet güçlerini artırmak için uzman ve danışmanlar eşliğinde ihtiyaçlarını belirleyerek, bu belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda, aşama aşama ihtiyaç analizi, danışmanlık-eğitim ve yurt dışı faaliyetlere yönelik harcamalarının destek kapsamında değerlendirilmesi imkânı bulacaklardır. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Proje Desteğine İlişkin Genelge çerçevesinde düzenlenecek olan bu projeye katılan firmalar, her bir organizasyon maliyetinin yüzde 75'i oranında devlet desteğinden prefinansman olarak yararlanabileceklerdir."

Mobilya sektörü ihracatta vites artırdı Haber

Mobilya sektörü ihracatta vites artırdı

ADANA (İLKHABER)- Türkiye’nin mayıs ayı ihracatı nisan ayındaki çift haneli düşüşü telafi ederek yüzde 14,4’lük artışla 21,7 milyar dolara ulaştı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü de benzer bir büyüme kaydederek mayıs ayını yüzde 19,3’lük artışla 730 milyon 588 bin dolarlık ihracatla tamamladı. Sektör, Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payı da yüzde 3,4’e yükseltti. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin (AKAMİB) mayıs ayı ihracatı sektör ihracat ortalamasının üzerinde büyüyerek yüzde 24,5’lik artış sağladı. AKAMİB’den yapılan ihracat tutarı 78 milyon 240 bin dolar olurken, birlik sektör ihracatının yüzde 10,7’sini üstlendi. Fas’taki artış dikkat çekti Sektörün mayıs ayında Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı pazar 106,6 milyon dolarla Irak oldu. Irak’ı sırasıyla; Birleşik Krallık, İsrail, İran ve Almanya izledi. Ay genelinde ilk 10 pazar içinde en dikkat çekici artışlar yüzde 75,5 ile İran ve yüzde 75,3 ile Fas pazarlarında gerçekleşti. AKAMİB’in mayıs ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. 14,3 milyon dolar ihracat yapılan Irak’ı sırasıyla; Almanya, İsrail, Romanya ve Fransa takip etti. İlk 10 pazar arasında en dikkat çekici artışlar ise yüzde 155 ile Fas, yüzde 94,6 ile Suriye, yüzde 87,4 ile Romanya’ya yapılan ihracatta görüldü. “Kurdaki hareketlilik rekabet avantajını geri kazandırır” İhracatta mayıs itibariyle toparlanmaya geçildiğini belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, yılbaşından bu yana yaşanan sorunlara rağmen ihracatçıların büyük kararlılık ve fedakarlıklar neticesinde başarılı olduğunun altını çizdi. Yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ile özellikle ekonomide yeni adımların atılacağını ifade eden Kılıçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçı firmaların uzun süredir önemli beklentileri var. En önemlisi enflasyona paralel bir kurun olması. Seçimlerin ardından kurun yukarı yönlü hareketliliği ihracatçıların kaybettiği rekabet avantajını geri kazandıracaktır. Bir diğer konu ise finansmana ulaşım. Bu noktada ihracatçı firmalarımızın gerek işletme, gerekse ihracat kredileri noktasında desteklenmesini, kaynakların bu ölçüde artırılmasını talep ediyoruz. Yeni kabine ile birlikte, yeni politikaların devreye girmesini, ülke ihracatına dinamizm kazandıracak adımların atılmasını bekliyoruz. Bu vesileyle, başta yeni Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat olmak üzere kabinede görev alan tüm bakanlarımıza başarılar dileriz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.