TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

İLKHABER-Gazetesi - Akdeniz Üniversitesi Hastanesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi çapraz organ nakilleriyle öne çıkıyor Haber

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi çapraz organ nakilleriyle öne çıkıyor

Kadavradan ilk rahim, çift kol, kalp, karaciğer, böbrek, kemik iliği, kornea nakilleri başta olmak üzere birçok operasyonun başarılı şekilde yapıldığı hastanede, her yıl çok sayıda hasta yaşama tutunuyor. Yurt dışından ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen bazı hastalar da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezinde nakil oluyor. Kadavradan bağışlar düşük olduğundan çok sayıda hasta yakınlarının bağışladığı karaciğer dokusu ya da böbreğiyle hayata bağlanıyor. Donörüyle (canlı verici) dokuları uyumlu çıkmayan ve kadavradan bağışı bekleme durumu olmayan hastalar için de merkezde çapraz nakil havuzu oluşturuldu. Havuz sayesinde nakil olacak başka hastaların vericileriyle eşleşmesi sağlanıyor. Yılda 30 civarında gerçekleşen eşleşme sayesinde hastalar yapılan çapraz nakillerle sağlığına kavuşuyor. İkisi verici 4 kişinin aynı anda ameliyata alındığı ikili çapraz nakillerin, üçlü, dörtlü olarak da yapılabilmesi için merkezde hazırlıklar sürüyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, AA muhabirine, Organ Nakli Merkezinde 42 yıldır önemli çalışmaların yapıldığını söyledi. Merkezde 10 ayda 180'nin üzerinde böbrek, 40 civarında karaciğer naklettiklerini belirten Aydınlı, yıl sonuna kadar yaklaşık 50 karaciğer ve 220 böbrek nakli yapmayı hedeflediklerini kaydetti. - "Havuzda hastaları eşleştirip donörlerini değiştiriyoruz" Bağışlar düşük olduğundan bazı nakilleri canlı vericili yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Aydınlı, organ bağışı olduğunda karaciğeri bölerek iki çocuğa, bazen rahatsızlığı bulunan çocuktan çıkardıkları karaciğeri ise domino nakille başka hastaya nakledebildiklerini vurguladı. Vericisi uyumlu çıkmayan hastalar için çapraz nakil havuzlarının olduğunu ifade eden Aydınlı, şöyle konuştu: "Donörüyle kan grubu uyumsuzluğu olan hastalar bize müracaat ettiklerinde bunları havuza alıp eşleştirip, nakiller yapıyoruz. Yeter ki müracaat etsinler. Organ naklinde kan grubu çok önemli. Sıfır grubu donör herkese verebilir. AB grubu herkesten alabilir. Pozitif ya da negatifliğin önemi yoktur. Ama örneğin vericiniz B, siz A iseniz nakil yapılamıyor. O zaman vericisi A kendisi B olan bir grupla bunları havuzda eşleştirip donörlerini değiştiriyoruz. Burada birçok kriter var. Yaş uygunluğu, böbreğin kalitesinin uygun olması gibi. Bunların hepsi detaylıca incelenip, konseyimizden olur çıktığında çapraz nakiller yapıyoruz." Aydınlı, vericinin akraba olmadığı nakillerde etik kurulun onayının gerektiğini ancak çapraz nakillerde onaya ihtiyaç duyulmadığını anlattı. Bu durumun kolaylık sağladığını vurgulayan Aydınlı, "Organ bekleyen çok sayıda hasta çapraz nakilden fayda görüyor. Donörleri aynı anda uyutup ameliyata alıyoruz, peşinden alıcılarına çapraz organ naklini gerçekleştiriyoruz. Çapraz nakilde 4 kişi aynı anda ameliyat ediliyor." dedi. Aydınlı, e-devlet üzerinden de organ bağışının yapılabildiğine dikkati çekerek, her bağışın hayat kurtardığını sözlerine ekledi.

Lisede aynı sırayı paylaştığı 43 yıllık eşinin böbreği ile hayata tutundu Haber

Lisede aynı sırayı paylaştığı 43 yıllık eşinin böbreği ile hayata tutundu

ANTALYA (AA) - AYŞE YILDIZ - Antalya'da, 63 yaşındaki Hamdi Aras, lise yıllarında aynı sırayı paylaştığı ve 43 yıl hayat arkadaşlığı yaptığı eşinden nakledilen böbrekle yaşama tutundu.Lisede aynı sınıfta eğitim gördükleri Sıdıka Aras ile mezun olduktan sonra evlenen Hamdi Aras'a, 10 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.Sıkı diyet ve ilaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Aras, üç yıl önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezinde kadavradan organ nakli sırasına alındı.Hastalığı ilerlemesine rağmen bağış çıkmayınca Aras'ın eşi, 43 yıllık hayat arkadaşına böbreğini vermek için gönüllü oldu. Hastanede yapılan tetkiklerde dokular uyumlu çıkınca Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip, Sıdıka Aras'ın böbreğinin birini eşine nakletti.Aynı hastane odasında tedavileri süren ve birbirlerine destek olan Aras çiftçi, organ bekleyen hastaların yaşama tutunabilmesi için bağış çağrısında bulundu.- "Bağışlar artık yaygınlaşsın istiyorum"Hamdi Aras, AA muhabirine, böbrek rahatsızlıkları nedeniyle hayatının zor olduğunu söyledi.Böbreğini vererek büyük fedakarlık yaptığı için eşine minnettar olduğunu dile getiren Aras, "Daha önce bir rahatsızlığım onun sayesinde tespit edilip, kurtulmuştum. İkinci kez hayatımı kurtardı. Lisede tanıştık, sınıf ve sıra arkadaşı olduk. Nakilden sonra kendimi çok iyi hissediyorum, eşimin emanetini taşıyorum. Onu çok seviyorum, benim her şeyim. Biz hayatta her şeyimizi paylaştık, eşim böbreğiyle bana ikinci yaşam şansı verdi, can oldu." diye konuştu.Organ bağışı çağrısında bulunan Aras, "Her bağış bir hayat demek. Yakınlarının ölümü acı ama organlarını bağışlamak çok yüce bir şey. Bağışlar artık yaygınlaşsın istiyorum." dedi.- "Kimse benim başıma gelmez demesin"Sıdıka Aras ise şikayetlerine rağmen doktora gitmek istemeyen eşini zorla hastaneye götürdüğünü söyledi.Eşinin hastalığının ilerlememesi için çok dikkat ettiklerini anlatan Aras, "Son günlerde biraz kötüleşti hemen böbreğimi vermek istedim. Güzel de oldu, ameliyat başarılı geçti. Hep güzel düşündük, sonuç da güzel oldu." dedi.Kalan ömürlerini sağlıklı geçirmek istediklerini ifade eden Aras, şöyle konuştu:"Hastayken eşimin yorulmaması gerekiyordu, hep halsizdi. Yapamadığımız şeyleri yapmak, görmediğimiz yerleri gezmek istiyoruz. Uzun yıllardır eşimle oturup karşılıklı kahve içemedik. Bunun özlemini gidereceğiz. Lisede karşılaştık, tanıştık aşık olduk. Eşim böbrek hastası olunca hiç düşünmeden böbreğimi verdim. İkimiz de sağlıklıyız. Tek böbrekle de yaşayabiliyorum, hiç eksiklik hissetmiyorum, yaşamım devam ediyor. Herkes çekinmeden organını bağışlayabilir. Kimse benim başıma gelmez demesin."

Yeni yıla zamanla yarıştıkları organ nakillerinde girdiler Haber

Yeni yıla zamanla yarıştıkları organ nakillerinde girdiler

ANTALYA (AA) - Antalya'da 13 yaşında hayatını kaybeden ve ailesi tarafından bağışlanan bir kız çocuğunun organları, organ nakli bekleyen hastalara yeni yılda umut oldu.Antalya'da yaşayan Zeynep Sükeyna Fidancı, ani kalp durması sonucu vefat etti. Çocuğun acılı ailesi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Uğur Genç ile görüşmeleri sonucu kızlarının organlarının bağışlanmasına karar verdi. Bunun üzerine 2022 yılının son saatlerinde Fidancı'dan alınan kalp ile akciğer, nakli uygun bulunan hastalara nakledilmek üzere Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Ankara'ya gönderildi.Fidancı'nın iki böbreği, karaciğeri ve kornealarının ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde nakil bekleyen hastalara nakledilmesi kararlaştırıldı.Antalya'daki organ nakilleri için yeni yılın ilk saatlerinde Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ekipleri; merkez müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ile cerrah hekimler Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, Prof. Dr. Abdullah Kısaoğlu ve Öğretim Görevlisi Dr. Ali Avanaz'ın yönettiği operasyonlarda zamanla yarıştı.Fidancı'nın böbreğinin biri Konya'dan gelen 6 yaşındaki çocuğa, diğer böbreği Gaziantepli 16 yaşındaki çocuğa nakledildi.Karaciğerin ise 11 yaşındaki bir çocuğa nakli gerçekleştirildi. Korneaları ise görmeyen iki hastaya ışık oldu.- "Domino nakil" başarısıAkdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, yaptığı açıklamada, Fidancı ailesinin örnek davranışının organ nakli bekleyen hastaların yeni yıla umutla girmesine vesile olduğunu söyledi.Vefat eden çocuğun karaciğerinin nakledildiği bir çeşit genetik rahatsızlık olan MSUD (Maple Syrup Urine Disease: Akçaağaç şurubu idrar hastalığı) hastası 11 yaşındaki çocuktan alınan karaciğerin 61 yaşındaki kanserli hastaya nakledildiğini belirten Aydınlı, "Buna 'domino nakil' deniyor. Dünyada nadir yapılan domino nakil de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Yüce gönüllü ailemizin örnek davranışı, organ bağışının geleceği için hepimizi ümitlendirdi." dedi.Aydınlı, 2022 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 213 böbrek, 54 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini kaydetti.Organ nakillerinde görev alan Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz da vefat eden çocuğun ailesinin organ bağışı kararının çok anlamlı olduğunu ifade etti.Bağışla, organ bekleyen birçok hastanın umutlandığını dile getiren Demiryılmaz, "Allah ailemizden razı olsun. Kızlarının organlarını bağışlayarak birçok hastaya umut oldular. 2022'nin son, yeni yılın ilk saatlerinde organ nakli bekleyen hastaların şifa bulması için çalışıyoruz. Bütün hastalarımıza faydamızın olmasını diliyorum." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.