TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Antalya Serbest Bölge

İLKHABER-Gazetesi - Antalya Serbest Bölge haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antalya Serbest Bölge haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yatırımcıdan gelen taleple Antalya'da ikinci serbest bölge açılacak Haber

Yatırımcıdan gelen taleple Antalya'da ikinci serbest bölge açılacak

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Antalya'da yerli ve yabancı çok sayıda firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgenin yeni yatırımcıların taleplerine karşılık veremez duruma gelmesi, kentte ikinci bir serbest bölgenin kurulması çalışmalarını hızlandırdı.Elektronikten medikale, tekstilden tarım sektörüne kadar 30'u yabancı sermayeli 88 firmanın bulunduğu Antalya Serbest Bölge'de, ihracata yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.Almanya, Hollanda ağırlıklı olmak üzere ABD, İtalya, İsviçre ortaklı firmaların yer aldığı bölgede, yat sektörü önemli bir potansiyel oluşturuyor. Özellikle bölgede geçen yıl hizmete giren 560 ton taşıma kapasiteli vinç, Antalya'nın Akdeniz çanağında en çok tercih edilen tersanelerden biri olmasını sağladı.İtalya'dan İngiltere'ye, ABD'den Rusya'ya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar dünyanın birçok yerinden lüks yat siparişinin artması, başta yat olmak üzere diğer sektörlerde de yatırımcı taleplerini hareketlendirdi.- Bölge, geçen yılı 1 milyar 129 milyon dolarlık ticaret hacmi ile kapattıAntalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, AA muhabirine, bölge olarak ülke ekonomisine üretim, istihdam ve ihracatta önemli katkılar sağlamaya devam ettiklerini söyledi.Verimli bir yıl geçirdiklerini belirten Gürses, "2021'de 996 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2022'de 1 milyar 129 milyon dolara ulaştı. Yüzde 13'lük bir artış gerçekleşti. Bu artış ağırlıklı olarak bölgemizdeki yat, medikal, elektrik ve elektronik sektörlerinde kaydedildi." dedi.Geçen yıl 87 yatın tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini anlatan Gürses, özellikle yat ve elektronik sektörlerinin hızlı büyüme kaydettiğini vurguladı.İstihdamda da ciddi artış yaşandığını aktaran Gürses, 2021'de 5 bin 750 kişinin çalıştığı bölgenin, geçen yıl 6 bin 500 kişiye istihdam sağladığını bildirdi.- İkinci serbest bölge talebiAntalya Serbest Bölge'ye yurt içinden ve yurt dışından çok ciddi talep olduğunu dile getiren Gürses, yer bulma noktasında sıkıntı yaşandığını kaydetti.Yatırımcıların önünü açmak için önemli yatırımlar yaptıklarını, bunun da bölgeyi cazip hale getirdiğini ifade eden Gürses, şunları söyledi:"Gerek altyapı hizmetleri gerekse kentin coğrafi konumu yat sektörü başta olmak üzere yerli ve yabancı yatırımcıları bölgemize çekiyor. Neredeyse her hafta 2-3 yeni yatırımcı ile görüşme halindeyiz. Antalya'da ikinci bir serbest bölge açılması konusunda Ticaret Bakanlığına dosya sunduk, bu konuda çalışmalarımız var. İnşallah kısa süre içinde ikinci serbest bölgeyi Antalya'ya kazandıracağız."Gürses, her sektörden talep aldıklarını, seçici davrandıklarını ve katma değeri yüksek sektörleri bölgeye kazandırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Geçen yıl mavi sulara indirilen 87 yatta "Antalya" imzası Haber

Geçen yıl mavi sulara indirilen 87 yatta "Antalya" imzası

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Türkiye'nin yat sektöründe önemli potansiyele sahip olmasında büyük rol üstlenen Antalya Serbest Bölge'de geçen yıl 87 yatla rekor üretim gerçekleşti.Tarımdan elektroniğe, medikalden tekstile kadar 30'u yabancı sermayeli 88 firmanın faaliyet gösterdiği bölgede, yat üretimi her geçen yıl artıyor.Yerli ve yabancı 21 yat firmasında, Türk mühendislerin tasarımı ve işçilerin de emeğiyle 10 metreden 90 metre uzunluğa kadar lüks yatlar inşa ediliyor.Yatların büyük bir bölümünü yurt dışına satan firmalar, onlarca ülkeden iş insanları, sporcular, kraliyet ailesi üyelerinin de aralarında bulunduğu ünlü isimlerden sipariş alıyor.- "87 yattan 130 milyon dolarlık satış oldu"Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, AA muhabirine, 2022'nin çok verimli geçtiğini ve bölgede yoğun üretim gerçekleştiğini söyledi.Önceki yıl hizmete giren 2 bin ton kaldırma kapasiteli gemi asansörü ile 560 ton kaldırma kapasiteli vinç yatırımının bölgenin cazibesini artırdığını vurgulayan Gürses, Akdeniz çanağında önemli bir misyon üstlendiklerini belirtti.Bölgede inşa edilen yatların boyutunun 90 metreye kadar çıkmasının yanında savunma sanayisi alanında küçük bot üretiminin arttığını aktaran Gürses, "Geçen yıl gerek adet gerekse toplam metraj olarak rekor kırdık. 87 yat üretilerek, sahiplerine teslim edildi. 87 yattan 130 milyon dolar civarında bir satış gerçekleşti. 2021'de 35 yat teslim edilmişti." dedi.- Bölgede 22 yılda 601 yat üretildiAntalya Serbest Bölge'de 2000'den bu yana yat üretimi yapıldığını anımsatan Gürses, bugüne kadarki toplam üretimin 601 yat olduğunu ve satış değerinin 1 milyar 540 milyon dolara ulaştığını kaydetti.Zeki Gürses, bakım ve onarım faaliyetlerinin de önemli ölçüde arttığını, bu alanda da 110 milyon dolarlık bir işlem hacmi gerçekleştiğini vurguladı.Bölgede modern ve gelişmiş bir altyapı hizmeti sunulduğunu dile getiren Gürses, siparişlere göre bu yılki üretimin daha da artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.Antalya Serbest Bölge'nin Türkiye'de rol model olmaya başladığını ifade eden Gürses, Ege bölgesi başta olmak üzere bazı bölgelerde de yeni yatırımların yapıldığını, bu durumun Türkiye'nin cazibesini daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Eski NBA yıldızı Tony Parker'ın lüks yatı denize indirildi Haber

Eski NBA yıldızı Tony Parker'ın lüks yatı denize indirildi

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Antalya'da faaliyet gösteren Ava Yachts tarafından yapılan, NBA efsanelerinden Tony Parker'ın yaklaşık 10 milyon avro değerindeki lüks yatı, denize indirildi.Antalya Serbest Bölge'de 2018'de yapımına başlanılan 35 metre uzunluğundaki yat, tamamlanarak denizle buluşturuldu.Parker'ın 9 numaralı formasını simgeleyen "Infinity Nine (Sonsuz dokuz)" ismini taşıyan yatın test sürüşleri de başarıyla tamamlandı.NBA'de San Antonio Spurs tarafından forması "emekli edilen" Fransız eski basketbolcu Parker, aynı zamanda bir deniz tutkunu.Yat, 40 yaşındaki eski NBA yıldızına teslim edilmek üzere gelecek hafta Antalya'dan ayrılacak.- 4 güverteli yatta 9 kamara bulunuyorAva Yachts Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Küçükdiker, AA muhabirine, Türkiye'nin dünyada yat sektöründe önemli bir aşamaya geldiğini söyledi.Türk mühendisler tarafından tasarlanan yatların ünlü isimler tarafından tercih edildiğini dile getiren Küçükdiker, "İlk lüks yatımızı ABD'li bir iş insanı için yaptık ve 2019'da denize indirdik. Tekne almak isteyen Tony Parker'a bu teknenin görselleri gönderildi. Parker da birçok örnek arasından bizim tasarımımızı beğendi ve bizi seçti." dedi.Tekneyi sipariş aldıktan sonra 2 yılda teslim etmek üzere hızlı bir şekilde yapımına başladıklarını anlatan Küçükdiker, ancak küresel salgın nedeniyle yurt dışından ekipmanların geç gelmesi nedeniyle yatı bu yıl tamamlayabildiklerini kaydetti.Yatın çelik gövde ve alüminyum üst yapı ile inşa edildiğini belirten Küçükdiker, "Yatın tasarımı tamamen bana ait. 4 güverteli, 6 misafir kamarası, 3 mürettebat için kamarası var. Bu teknede yaklaşık 20 kişi yaşayabiliyor. Uzun menzilli bir tekne olduğu için yakıt kapasitesi yüksek." diye konuştu.Küçükdiker, yatın yaklaşık 10 milyon avro değerinde olduğunu ifade etti.- Parker, yatın son halini Monako'da görecekYatın yapımı sırasında ünlü yıldız Parker'ın iki kez Antalya'ya gelerek tekneyi incelediğini ancak son halini henüz görmediğini dile getiren Küçükdiker, "Yat, önümüzdeki hafta Monako'ya doğru yola çıkacak ve Tony Parker'a teslim edilecek. Kendisi orada görecek, biz de inşallah orada olacağız. Şu ana kadar Tony Parker'ın çalışmalardan memnun olduğunu söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.Firma olarak üçüncü yata başlayacaklarını belirten Küçükdiker, dünya çapında bir marka olma hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.