TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#ATSO

İLKHABER-Gazetesi - ATSO haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, ATSO haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antalya'ya "çevreci" OSB Haber

Antalya'ya "çevreci" OSB

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Antalya'ya 1 milyon 200 bin metrekarelik alana elektrik enerjisini kendisi üreten, sıfır atık için güçlü altyapıya ve arıtma sistemine sahip Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşa ediliyor.Korkuteli ilçesinde daha önce mermer sektörüne yönelik planlanan ancak talep üzerine bütün sektörlere cevap verebilecek niteliğe dönüştürülen OSB için çalışmalara başlandı.Yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda sanayi parselleri belirlenen ve gelecek yıl açılması planlanan OSB için yerli ve yabancı firmalardan talepler gelmeye başladı.Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, mevcut Antalya OSB'nin yüzde 100 doluluğa ulaşması nedeniyle yeni bir üretim üssüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.Kentin sahil kesimindeki ilçelerinde ekonominin tarım ve turizmle canlandığını belirten Bahar, yüksek kesimlerdeki Elmalı, Akseki, Gündoğmuş, Korkuteli ilçelerinde de istihdam oluşturabilmek amacıyla yeni OSB planlandığını kaydetti.Yeni OSB için gerekli altyapı çalışmalarını yaptıklarını anlatan Bahar, "Buradan yaklaşık 770 bin metrekarelik bir sanayi parseli çıkacak. Şu anda 3 katı bir taleple karşı karşıya kaldık. 95 fabrika olacak, bölgeye çok büyük katma değer sağlayacak." dedi.Hemen hemen her sektörden talep aldıklarını ifade eden Bahar, ağırlıklı olarak gıda, mobilya, gübre, tekstil alanlarında yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.Yeni OSB'de yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydeden Bahar, bu üretim üssünün bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ve kırsal kesimden göçü de engelleyeceğini vurguladı.- Çevreci kriterlere uyan firmalara öncelik tanınacakBahar, bu OSB'nin altyapısı ve özellikleriyle diğerlerinden farklı olacağına dikkati çekti.Kuruluş protokolü ve vizyonları gereğince tamamen "yeşil bir OSB" oluşturacaklarını aktaran Bahar, şunları söyledi:"Bütün çatılar GES ile donatılacak, GES yatırımı yapmayan firmaya ruhsat verilmeyecek. OSB, kendi elektriğini kendisi üretecek. Sıfır atık için güçlü bir altyapıya, kendi arıtma sistemine sahip olacak. Karbon ayak izi ve yeşil dönüşümle ilgili bütün şartları yerine getireceğiz, örnek bir OSB olacak. Bölgeye ciddi talep var. Tahsiste çevre dostu olacak, fabrikasını en hızlı şekilde hayata geçirecek, daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanıyacağız."

12. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 2 Kasım'da Antalya'da açılacak Haber

12. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 2 Kasım'da Antalya'da açılacak

ANTALYA (İLKHABER) - Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Borsa'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin yöresel ürünlerini bu fuarda bir araya getirdiklerini söyledi. Fuarın coğrafi işaretli ürün sayısının artmasında etkin rol oynadığını vurgulayan Çandır, "15 yıllık dönemde ülkemizdeki coğrafi işaretli tescilli ürün sayısı 109'dan 1481'e ulaştı. 605 ürünümüz de başvuru aşamasında yer alıyor. YÖREX başladığında AB'de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu, TOBB'un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi, 7 ürünümüz de askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz de başvuru aşamasında." diye konuştu. Çandır, coğrafi işaret tescilinin ürüne ciddi katma değer sağladığını, bu açıdan her ürünün coğrafi işaretli olmasını önemsediklerini bildirdi. YÖREX'e ilk olarak 4 bin 500 metrekarelik bir alanla başladıklarını, yıllar içinde bu alanın 10 bin metrekareye yükseldiğini aktaran Çandır, her geçen yıl gerek katılımcı gerekse ziyaretçi sayılarında önemli ölçüde artışlar yaşandığını kaydetti. Fuarla üreticilere ve firmalara e-ticaret siteleri, ulusal marketler ve restoranlar zincirleri temsilcileriyle yüz yüze görüşme imkanı sağlayacaklarını anlatan Çandır, sektörlere dair paneller de düzenleyeceklerini söyledi. Fuara 700'ün üzerinde katılımcı beklediklerini dile getiren Çandır, 4 gün sürecek fuara herkesi davet etti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar da fuarların kentteki turizmin 12 aya yayılmasına önemli katkı sağladığını belirtti. Fuarların gelişen teknolojiyle değişim yaşaması ve geliştirilmesi gerektiğini aktaran Bahar, YÖREX'in yöresel ürünlerin getirildiği, gösterildiği fuar olmanın dışında kendini her zaman geliştirdiğini ifade etti.

Antalya'da 9 ayda 666 yabancı ortaklı şirket kuruldu Haber

Antalya'da 9 ayda 666 yabancı ortaklı şirket kuruldu

Ziyaretçi sayısında, en fazla turistin ağırlandığı 2019'u aşan kent, son yıllarda bilişim, tarım, emlak ve inşaat gibi alanlarda yatırım yapan yabancıların da gözdesi haline geldi. Küresel salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yabancıların yoğun ilgi gösterdiği kentte, Antalya Ticaret ve Sanayi Odasına (ATSO) kayıtlı yabancı ortaklı şirket sayısı da arttı. Antalya'da geçen yıl 5 bin 695 olan yabancı sermayeli şirket sayısı, bu sene 9 ayda 6 bin 108'e yükseldi. - En çok Ruslar şirket kurdu ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, kentte turizmin dışında tarım, sanayi ve ticarette de önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Odaya kayıtlı 35 bin faal firma bulunduğunu belirten Bahar, bunun 6 bin 108'inin yabancı ortaklı şirket olduğunu kaydetti. Geçen yıla göre yabancı ortaklı şirket sayısının arttığına işaret eden Bahar, "En çok yabancı ortaklı şirket kurulan illerden birisi haline geldik, İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız. 1224 şirket ile Rusya ilk sırada yer alıyor. Rusya'yı 751 ile Almanya, 676 ile İran ve 302 ile Azerbaycan takip ediyor. Listenin 5'inci sırasında ise 270 şirket ile Ukrayna bulunuyor." diye konuştu. - "Yatırımların daha da artacağını öngörüyoruz" Yılın 9 ayında 666 yeni yabancı ortaklı şirket kurulduğunu belirten Bahar, daha önce kurulan 253 şirketin ise faaliyetine ara verdiğini bildirdi. Hemen hemen her sektörde yabancı ortaklı şirket görmeye başladıklarını anlatan Bahar, "Yabancıların daha çok ilgi gösterdiği şirket iştigallerin başında bilişim, tarım, emlak ve inşaat geliyor." dedi. Yatırımların ekonomi politikalarında önemli yer tuttuğunu vurgulayan Bahar, "Yabancılar fiyat istikrarının olduğu bir ortam görmek istiyor. Bu açıdan Türkiye'ye ve Antalya'ya ilginin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Yatırımların daha da artacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ATSO Başkanı Ali Bahar: "OVP’yi yüzde 100 destekliyoruz" Haber

ATSO Başkanı Ali Bahar: "OVP’yi yüzde 100 destekliyoruz"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Orta Vadeli Programı desteklediklerini bildirdi.ATSO'dan yapılan açıklamaya göre, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneğinin (ANSİAD) düzenlediği toplantıya katılan Bahar, birlik ve beraberlik içinde hareket etmek gerektiğini belirtti.ABD ve batı ülkelerinin Çin'den yaptıkları tedariği başka ülkelere kaydırmaya çalıştıklarını, bu ülkelerden birisinin de Türkiye olduğuna dikkati çeken Bahar, bu durumun yatırımcılara fırsat sunduğunu vurguladı.Türkiye ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdüğünü kaydeden Bahar, "Bizim ülke olarak sanayi öncülüğünde büyümeye ihtiyacımız var. Aylardır hepimiz yüksek sesle diyoruz ki, finansman. Enerji ve işgücü maliyetleri kat kat arttı. Bunu fiyatlarımıza tam olarak yansıtamadık. Buna karşılık sürekli olarak finansman ihtiyacından bahsettik. Neyse ki, son aylarda sanayicinin sesi duyuldu ve finansman kanalları yeniden açılmaya başladı, KGF limitleri ve krediler artırıldı." ifadelerini kullandı.Hükümetin açıkladığı olduğu Orta Vadeli Programı (OVP) önemsediklerinin altını çizen Bahar, şunları kaydetti:"OVP, istişare ile gerçekleştirildi. Türkiye’nin bütün coğrafyasını yansıtacak şekilde dile getirildi. Bu yüzden OVP’yi şu anki açıklamış haliyle yüzde 100 destekliyoruz. Tarım ve gıda konusunu sanayi gibi stratejik buluyoruz. Bunun disiplinle uygulanması konusunda da tüm odalar olarak bir irade koymamız gerektiğinin farkındayız. Biz ATSO olarak bu iradeyi muhakkak yerine getiriyoruz."

ATSO Hackathon başlıyor Haber

ATSO Hackathon başlıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Tarım Teknolojileri Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi projesi çerçevesinde iki gün sürecek olan ATSO Hackathon için başvurular başladı. ATSO tarafından hayata geçirilen ATSO Tarım Teknolojileri Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi projesi çerçevesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2022 yılı Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı tarafından desteklenen ATSO Hackathon, 11-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. 36 saat sürecek ATSO Hackathon’una son başvuru tarihi 6 Nisan olarak belirlendi. Genç yazılımcı ve tasarımcıları bir araya getirecek olan bir etkinliğe imza attıklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Yarışmaya katılacak olan ekiplerimiz, yenilikçi ürün ve hizmet konusunda, bitkisel üretim alanında veri işleme ve bunların kullanılabilmesinde sürdürülebilir çalışmaları hayata geçirebilecekler. İnovatif fikirlerin projelendirileceği yarışmamıza katılacak olan takımlarımıza başarılar diliyorum” dedi. 10 takım katılabilecek ATSO Hackathon organizasyonunda hayata geçirilen çözümlerin uzman bir jüri tarafından değerlendirileceğini belirten Bahar, “ATSO Tarım Teknolojileri Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi içinde yer alan dikey tarım ünitelerinden alınacak verilerin işlenmesi, optimum verim için gerekli parametrelerin belirlenmesi ve raporlanmasına yönelik yazılım geliştirmeleri beklenen hackathon, üniversite öğrencilerinin, yeni mezunların ve yazılım ile uğraşan tüm bireylerin katılımına açık olacak. Takımların en az 2, en fazla 3 kişiden oluşması gereken etkinliğe en fazla 10 takım kabul edilecek. Hackathon, ATSO Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek” diye konuştu. Toplam ödül 25 bin TL Tarım dünyasının geleceğine katkı sağlamak isteyen gençleri etkinliğe davet ettiklerini dile getiren Bahar, “ATSO Hackathonu ile yenilikçi projeleri ödüllendirmeye hazırlanıyoruz. Yarışmanın sonucunda birinciye 15 bin TL, ikinciye 6 bin TL, üçüncüye ise 4 bin TL olmak üzere toplamda 25 bin TL para ödülü vereceğiz” dedi.

3. Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi Antalya'da başladı Haber

3. Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi Antalya'da başladı

ANTALYA (AA) - Türkiye'nin gastronomi turizminde markalaşması için destinasyon çekicilik unsurunun ön plana çıkarılmasına odaklanan ve bu yıl 3. kez düzenlenen "Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi- FSUMMIT" başladı.İki gün boyunca devam edecek etkinlik, başta Antalya olmak üzere Türkiye'yi dünyada bir turizm destinasyonu ve gastronomi markası haline getirme hedefiyle, Sözen Organizasyon tarafından Nest Convention Center'da gerçekleştiriliyor.Açılışta konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, gastronominin sihirli bir kavram olduğunun altını çizerek, yemek ile kültür arasında var olan ilişkiye işaret etti.Binlerce yıllık tarihe sahip Antalya'nın gastronomi destinasyonlarının içerisinde yer almasını istediklerini belirten Bahar, "Biz turizm kapasitemiz nedeniyle Antalya'yı Türkiye'nin vitrini olarak görüyoruz. Her yıl ağırladığımız on milyonlarca turiste ülkemizin tüm zenginliklerini gösterme, layıkıyla sunma sorumluluğunu da taşıdığımızı düşünüyorum. ATSO olarak Antalya'nın, ülke ekonomisinin gelişmesi dolayısıyla refah arttırması için tarımdan turizme, sanayiden ticarete çok sayıda başlık üzerinde çalışmak zorundayız." dedi.Bahar, geçen yıl turizm gelirlerinde rekor kırdıklarını aktararak, şöyle devam etti:"Turizm katma değerinin arttırılması için çeşitlenme ve turizmi, kent merkeziyle sokaklara çekmek gerekmektedir. Bunun için de kent merkezini, yürüyüş rotalarıyla, esnaf kültürüyle, ulaşım imkanıyla, gastronomisiyle bir üst seviyeye taşımalıyız. Bunu yaparsanız turist otelden çıkabilir. Turistleri, şehri keşfetmek, yöresel lezzetlerinden tatmak ve alışveriş yapmak için şehir merkezine indirebiliriz. Antalya'nın turizmde olduğu kadar tarımda da çok yüksek katma değer yaratan bir kent olduğu malumunuzdur. Şehrimiz tarımın başkenti olduğu için, birçok tarımsal ürünün de ilk çıkış noktası olmak gibi önemli bir misyonu üstlenmiştir. Ürünlerimiz yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da birçok noktaya ulaşmaktadır. Yıllık yaklaşık 600 milyon dolarlık yaş meyve, sebze ihracatı ile ülkenin cari açığına pozitif katkı sağlamaktayız. Manavgat ilçemizde ananas, papaya, ejder meyvesi, altın çilek gibi dokuz farklı tropikal meyve üretimi gerçekleştirilmekte ve bu ürünlerimiz ekonomimize gastronomi çeşitleriyle de ciddi oranda katkı sağlamaktadır."- "Rota Antalya" yakın zamanda hayata geçirilecekATSO olarak coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttırmaya çalıştıklarına da dikkati çeken Bahar, "Bu hedef doğrultusunda kabak tatlısı, pilav, serpme börek, turunç ve bergamot kabuğu reçelimize coğrafi işaret tescilini aldık. Halihazırda arkadaşlarımız yeni ürünlerin başvurusunu yapmak için de yoğun mesai harcamaktadır. Çünkü biz biliyoruz ki, coğrafi işaretli ürünler bir kentin gastronomi merkezi olmasında büyük bir potansiyele sahiptir ve bu ürünler dünyanın her tarafında ilgi çekmektedir." diye konuştu.Ali Bahar, "Rota Antalya" uygulamasını da yakın zamanda hayata geçireceklerini aktararak, "Uygulamada kent restoranlarını ve önemli gastronomi noktalarını revize ettik. Şehrimize gelen özellikle yabancı misafirlerimize Antalya'nın restoran ve yemek kültürünün tanıtılmasına da katkı sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.Turizmin sadece kendini değil, birçok sektörü geliştiren bir alan olduğunun altını çizen Bahar, "Turizm, ülkeye kazandıran, hatta ihracat olanaklarımızı sağlayan, bu vesileyle cari açığımızı kapatan çok önemli bir sektördür. Turizmi sadece kendi başına düşünmememiz gerekmektedir." değerlendirmesini yaptı.- "Gault & Millau'yu da Türkiye'ye kazandırdık"Sözen Group CEO'su Gökmen Sözen ise etkinliğe destek veren tüm STK ve kurumlara teşekkür ederek, şunları kaydetti:"Dünyada iki tane restoranların derecelendirildiği katalog var. Bunlardan biri Michelin; Türkiye'ye geldi. Türkiye için çok önemli. Türkiye'nin restoran ve şef pazarlaması adına çok önemli. Ama dünyanın en iyi ikinci kataloğu Gault & Millau'yu da Türkiye'ye kazandırdık. Sadece İstanbul değil, dört destinasyon dedik. Marmara Bölgesi, Ege bunun yanında Akdeniz'i de ekledik. Çünkü Akdeniz turizm potansiyeli çok yüksek bir kent. Bunun yanı sıra tabii ki tarih turizmine de önem verdik. Antakya çok önemliydi. Gaziantep çok önemliydi. Bunu da yaptık. Yani dünyanın 18 ülkesinde yer alan Gault & Millau'yu Türkiye'ye getirdik. Buradan da onun müjdesini vereyim. Depremde, Gaziantep'te ve Antakya'da birçok mekan yıkıldı. Biz onları yine derecelendirmeye sokacağız. Geçmişten aldığımız bilgiyle bunları yapacağız."Zirveye dünyanın farklı yerlerinden 10'a yakın usta şefin geldiğini belirten Sözen, bunların sayılarını da arttırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.Açılışta ayrıca Coca-Cola İçecek Tüketim Kanalı Satış Direktörü Şehnaz Gökaslan, PINAR Ev Dışı Tüketim Direktörü Ali Yiğit Tavaslıoğlu, Unilever Food Solutions Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ile Poleks Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz konuşma yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.