Avrupa Kuş Gözlem Günü’nde binlerce kuş gözlemlendi
Doğa Derneği tarafından organize edilen Avrupa Kuş Gözlem Günü etkinlikleri bu yıl Ankara, İzmir, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, Birecik, Kırklareli, Muğla, Manisa, Konya ve Aksaray’da gerçekleştirildi.
Avrupa Kuş Gözlem Günü kapsamında Avrupa ve Orta Asya’da çok sayıda etkinlik gerçekleştirildiğini bildiren Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, kuşlar için önemli göç rotalarına ve yaşam alanlarına sahip Türkiye’nin de dahil olduğu farklı ülkelerde yapılacak tüm etkinliklerde elde edilecek verilerin, kayıt altına alınacağını söyledi.
Türkiye’de de gözlemlenen türlerin önemli bir kısmını göçmen kuşların oluşturduğunu kaydeden, "Türkiye ortağı olduğumuz Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) düzenlediği Avrupa Kuş Gözlem Günü, Türkiye’de 12 ilde 17 farklı noktada gerçekleştirildi. Etkinliklerde 272 katılımcı, 150 farklı kuş türünden 21 bin 733 kuş gözlemledi" dedi.
Bu yıl 32'nci kez düzenlenen etkinliklerin, göçmen kuşların zorlu yolculuklarına ve karşılaştıkları tehditlere dikkat çektiğini dile getiren Kılıç "En çok gözlemlenen türler arasında çamurcun, sakarmeke ve ak pelikan yer alırken, çizgili ishakkuşu ve Irak yedikardeşi gibi daha nadir kuş türü de kayıt altına alındı" ifadelerini kullandı.