TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aydem Yenilenebilir Enerji

İLKHABER-Gazetesi - Aydem Yenilenebilir Enerji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aydem Yenilenebilir Enerji haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aydem Yenilenebilir Enerji, Uşak'ta rüzgar enerjisi kurulu gücünü iki katına çıkardı Haber

Aydem Yenilenebilir Enerji, Uşak'ta rüzgar enerjisi kurulu gücünü iki katına çıkardı

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten Türkiye'nin en büyük şirketi Aydem Yenilenebilir Enerji, Uşak'ta rüzgar kapasite artışı yatırımları kapsamında 11 yeni rüzgar türbinini üretime dahil etti. Açıklamada görüşlerine yer verilen Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Serdar Marangoz, yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi: "Kapasite artış yatırımımız kapsamında, Uşak RES’te (Rüzgar Enerjisi Santrali) planladığımız 17 rüzgar türbinini, geçtiğimiz yıl aralık ayında sahaya taşımaya başladık. 165 metre rotor çapına ve 6 megavat güce sahip, dünyanın en büyük mor kanatlı 11 türbininin kurulumunu 8 ay gibi kısa sürede tamamladık. Ağustos ayındaki Bakanlık kabulünün ardından da temiz enerji üretimine başladık. Yeni türbinlerin üretime dahil olmasıyla, toplam 52 türbinin yer aldığı Uşak RES ile ülkemizin temiz enerji arzına ve sürdürülebilirliğine katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. Proje kapsamında 6 türbinimiz için de çalışmalarımız devam ediyor." Uşak RES'te mevcut kurulu gücün devreye alınan yeni türbinlerle 61,5 megavattan 127,5 megavata ulaştığının altını çizen Marangoz, "Devreye alınan türbinlerle birlikte şirketimizin toplam kurulu gücü de 1168 megavata yükseldi. Uşak RES, portföyümüzdeki 3 rüzgar santralimiz içindeki en büyük kurulu güce sahip santralimiz olma özelliğini de taşıyor." ifadelerini kullandı. - 88 mor kanatlı türbinle sorumlu üretim yapılıyor Doğa ile uyumlu üretim anlayışını temel prensip olarak benimsediklerini hatırlatan Marangoz, şunları kaydetti: "Mor renk, kuşların beslendiği canlıların dikkatini en az çeken renk. Yeni türbinlerimizin kanatlarını da sahadaki diğer türbinlerimizin kanatları gibi mor renge boyadık. Böylece kuşların beslenmek için kanatlara yaklaşmasını ve çarpmasını engelliyoruz. Sorumlu enerji üretim anlayışıyla 2013 yılında bilimsel araştırmalar neticesinde başlattığımız Mor Kanat Projemiz ile Uşak ve Yalova’daki rüzgar santrallerimizde 88 türbinimizin kanatları mor renge sahip. Dünyada tek mor kanatlı rüzgar türbinlerine sahip şirket olarak, enerji üretimimizde doğayla uyum içinde sorumlu üretim anlayışını sürdürmeye özen gösteriyoruz."

Aydem Yenilenebilir Enerji, ilk yarıda kurulu gücünü artırdı Haber

Aydem Yenilenebilir Enerji, ilk yarıda kurulu gücünü artırdı

İBRAHİM BAYSAL (İLKHABER) - Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji şirketlerinden Aydem Yenilenebilir Enerji, 2023 yılı ilk yarısında kurulu gücünü yüzde 13,3 artırarak 1.156 MW'a çıkardı. Şirket, bu dönemde 1 milyar 718 milyon TL faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılık (FAVÖK) elde etti ve varlık büyüklüğü 37,1 milyar TL'ye yükseldi. Aydem Yenilenebilir Enerji, yılın ilk yarısında hibrit GES ve rüzgâr kapasite artışı projeleri kapsamında 9 türbini devreye aldı. Şirket, bu yatırımlar ile birlikte mevcut kurulu gücünü 136,15 MW artırarak Türkiye'nin en büyük hibrit GES'ini ve Türkiye'nin en büyük mor kanatlı 9 türbinini Uşak'ta faaliyete geçirdi. Şirket, yılın ikinci yarısında peyderpey devreye almayı planladığı 60 MW kurulu güce sahip rüzgâr kapasite artışı projeleriyle birlikte üretimini daha da artırmayı hedefliyor. Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, "Katma değer odaklı yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Toplam aktiflerimiz yılın ilk yarısında 37,1 milyar TL'ye ulaştı. Santrallerimizde koruduğumuz yüksek emreamadelik seviyemizin yanı sıra etkin portföy yönetimimiz ile birlikte yılın ilk yarısında FAVÖK'te, 1,7 milyar TL'ye ulaştık" dedi. Keha, "Yılın ikinci yarısında devreye alacağımız yatırımlarımızla üretimimizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, borçluluğumuzu azaltmak için Eurobond geri alımlarına devam ediyoruz. Bugüne kadar 70 milyon ABD Doları nominal değerde Eurobond geri alımı gerçekleştirdik ve şirket borçluluğunu ve faiz yükünü azalttık. 2025-2027 yıllarında ödenecek anapara ödemelerimizin de bugünden azaltılması açısından yaptığımız Eurobond geri alımlarımız oldukça stratejik bir önem taşıyor. Borçluluğumuzun daha da azaltılması amacıyla yılın geri kalanında da Eurobond geri alımlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz" diye konuştu. Şirketin elde ettiği gelirlerin büyük kısmının dolar bazlı olduğunun altını çizen Keha, "Eurobond anapara ödemelerinin Şubat 2025 - Şubat 2027 dönemleri arasında gerçekleşecek olması ve ilgili periyot içerisinde elde etmeyi planladığımız döviz gelirleri sayesinde, TL'deki değer kaybının operasyonel nakit akışımıza olumsuz etkisinin olmayacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

AYDEM yenilenebilir enerji BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Haber

AYDEM yenilenebilir enerji BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

ADANA(İLKHABER)-Türkiye’nin yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten en büyük şirketi Aydem Yenilenebilir Enerji, uluslararası sürdürülebilirlik performanslarının değerlendirildiği BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde işlem görmeye başladı.  Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) katılımcısı ve Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin (Science-Based Targets initiative, SBTi) imzacısı olarak, tüm yatırım ve faaliyetlerinde sürdürülebilirliği gözeten Aydem Yenilenebilir Enerji, bu alanda gösterdiği başarılı performansı ile BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil oldu.  Aydem Yenilenebilir Enerji'nin BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer almasının şirketin sürdürülebilirlik alanındaki liderliğini ve taahhütlerini bir kez daha kanıtlar nitelikte olduğuna işaret eden Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, 4 yıldır titizlikle ve şeffaflıkla sürdürülebilirlik raporlarını yayınladıklarına dikkat çekerek; “Global Report Initiative (GRI) onaylı raporlamalarımız sayesinde, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s / Vigeo Eiris’in dünya çapında yaptığı ESG derecelendirmesinde ‘A1 İleri Düzey’ derecesini aldık. Aldığımız derece ile Türkiye’de lider ve dünyada ise gelişmekte olan pazarlarda birinci şirket olduk. CDP 2022’de İklim değişikliği ve Su Güvenliği Programlarında, aldığımız ‘A Liderlik’ derecesi ile Türkiye’de enerji sektörü içerisinde küresel liderler arasına giren tek şirket olma başarısını gösterdik. Tüm bu başarılarımızın yanında, kurulu gücümüzü iki katına çıkarma hedefimiz doğrultusunda yenilenebilir enerji üretiminde yatırımlarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Uşak’ta, Türkiye’nin en büyük hibrit güneş enerji santralini devreye aldık, rüzgâr enerjisinde kapasite artışı çalışmalarımızı sürdürerek 9 yeni türbinimiz ile üretime başladık. Ayrıca çok önemli odak noktalarımızdan biri olan enerji üretiminde verimlilik çalışmalarımız kapsamında, Türkiye’nin 4 farklı bölgesinde yer alan tüm santrallerimizde emreamadelik oranlarımızı yüzde 99,6 gibi başarılı bir orana çıkardık. Bu çalışmalarımızın neticesinde BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yerimizi almaktan dolayı gururluyuz. Yeni yatırımlarımızla ülkemizin enerji arzına katkı sağlamaya ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızı daha ileriye taşımaya devam edeceğiz” dedi.

Aydem Yenilenebilir Enerji'ye uluslararası iş güvenliğinde "üstün başarı" ödülü Haber

Aydem Yenilenebilir Enerji'ye uluslararası iş güvenliğinde "üstün başarı" ödülü

ANKARA (AA) - Aydem Yenilenebilir Enerji, British Safety Council tarafından düzenlenen Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri'nde en üst derece olan "üstün başarı" ödülüne layık görüldü.Şirketten yapılan açıklamaya göre, iş sağlığı ve güvenliği konusunda dünyanın en saygın kurumlarından olan İngiltere merkezli British Safety Council'ın her yıl düzenlediği Uluslararası İş Güvenliği Ödül Töreni, Londra'da gerçekleştirildi.Aydem Yenilenebilir Enerji, ilk kez katıldığı Uluslararası İş Güvenliği Ödül değerlendirmesinde 51 puanla en yüksek seviye olan "Üstün Başarı" derecesini elde etti. Türkiye'den 250'yi aşkın şirketin katıldığı organizasyonda Aydem Yenilenebilir Enerji, Türkiye'de enerji sektöründe "üstün başarı" ödülü alan tek şirket oldu.Törende şirket adına ödül, Aydem Enerji SEÇ ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Çelebi'ye takdim edildi.Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelebi, "Çalışanlarımızın güvenliği ve sağlığı için riskleri minimize etmeyi hedefleyen bir yaklaşımla ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi'ni uyguluyoruz. Bu bakış açımız ve beraberindeki faaliyetlerimizle ilk kez katıldığımız British Safety Council'ın Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri'nde üstün başarı ödülü aldığımız için son derece gururluyuz. Bu alandaki başarılarımızın devam etmesi adına ekip olarak daha da gayret göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.