TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Aydın

İLKHABER-Gazetesi - Aydın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Aydın haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Aydın'ın unutulmaz Başpehlivanlarından Akif Dağdeviren, toprağa veriliyor Haber

Aydın'ın unutulmaz Başpehlivanlarından Akif Dağdeviren, toprağa veriliyor

1937 yılında Makedonya’da doğan ve daha sonra Aydın’ın Söke ilçesine göç eden Akif Dağdeviren, pek çok genci yetiştirip Türk güreşine kazandıran isim olarak biliniyor. 609. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde kürsüye çıkan tek isim olmuştu. Çalışma hayatı ve güreş yaptığı yıllardan sonra Söke’de mütevazı bir yaşantıyla hayatını sürdüren Akif Dağdeviren, yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görüyordu. Akif Dağdeviren’in ismi 1970 yılında yapılan 609. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin finalinden sonra daha çok meşhur olmuştu. Kaynaklara göre; O sene Aydın Demir, devrin en büyük isimlerinden İzmirli ‘Kara’ Ali Çelik’le karşılaştı. İki pehlivan gün batımına kadar mücadele etmelerine rağmen yenişemediler. Böylece final pazartesi gününe kaldı. Pazartesi günü saat 09.00’da iki finalist yeniden çayıra çıktı, tutuştular. Karşılıklı oyunlara rağmen yine neticeye gidemedi. Aydın ve Kara Ali tam 4 saat güreş tuttu. Kule son bir uzatma verdi. O gün saat 14.00’e kadar davul zurnalar çalacaktı. O süre içinde pes etme ya da yenişme olmazsa başpehlivan ilan edilmeyecekti. Kura çekimine de izin yoktu. Kara Ali ve Aydın Demir ise karşılaşmaya sınır konulmasını istemiyorlardı. Akşama kadar güreşe devam etmek niyetineydiler. Kule bunu kabul etmeyince iki finalist çayırı terk etti. Tüm ikna çabalarına rağmen geri dönmediler. Böyle olunca hakem heyeti 1970 yılı Kırkpınar başpehlivanını belirleyemedi, ikincilik de olmadı. Kürsüye çıkan tek isim, Aydın Demir’in bir alt turda yendiği ve bu nedenle üçüncü ilan edilen Akif Dağdeviren idi. Anıları ve sakin kişiliği ile tanınan Akif Dağdeviren bugün sabah saatlerinde Söke’deki evinde hayatını kaybetti.

Aydın’ın İhracatında Kuru Meyve Sektörü Zirveye Çıktı Haber

Aydın’ın İhracatında Kuru Meyve Sektörü Zirveye Çıktı

Aydın’ın İhracatında Kuru Meyve Sektörü Zirveye Çıkıyor! Son dönemde Aydın’ın ihracatındaki yükseliş göz kamaştırıcı bir hızla devam ediyor. Özellikle kuru meyve sektörü, Şubat ayında elde ettiği 88 milyon dolarlık performansla adeta zirveye çıktı. Peki, Aydın'ın bu başarısının sırrı ne? Hangi kuru meyveler öne çıkıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar. Aydın, tarım ve ihracat potansiyeliyle adından sıkça söz ettiren bir bölge olma özelliğini koruyor. Son verilere göre, kuru meyve sektörü bu bölgede adeta zirveye tırmanıyor. Özellikle Şubat ayındaki performansıyla dikkat çeken Aydın, kuru meyve ihracatında önemli bir paya sahip. Kuru İncir ve Kuru Üzümde Önemli Başarılar Dünya çapında en kaliteli incirlerin yetiştiği Aydın, kuru incir ihracatında da güçlü bir konuma sahip. Ege Bölgesi'nde kuru meyve ihracatında öne çıkan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı gibi ürünler, toplam ihracatın yüzde 94'ünü oluşturuyor. Aydın, Şubat ayındaki performansıyla 16 milyon dolarlık bir başarı elde ederek sektörde zirveye yerleşti. İhracat Rakamlarında Artış Aydın'ın ihracatındaki artış dikkat çekici. Ocak ayında 73,1 milyon dolar olan ihracat rakamı, Şubat ayında 88,1 milyon dolara yükseldi. Bu başarıda kuru meyve sektörünün etkisi büyük. Ayrıca madencilik sektörü 15 milyon dolarlık ve otomotiv endüstrisi ise 12 milyon dolarlık ihracatla katkı sağladı. Zeytinyağı İhracatında Beklenen Düşüş Gerçekleşmedi Geçtiğimiz yıllarda her ay rekorlar kıran zeytin ve zeytinyağı ihracatında 2024 yılında düşüş bekleniyordu. Ancak, Şubat ayında 62,3 milyon dolarlık bir ihracat rakamı elde edilerek beklenen düşüş öngörülerini yüzde 11,5 oranında tutmayı başardı. Bu durum, Aydın'ın tarım ve ihracat potansiyelinin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.