TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#bahçe

İLKHABER-Gazetesi - bahçe haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, bahçe haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Doğan: "Türkiye'de tarımın başkenti Adana" Haber

Doğan: "Türkiye'de tarımın başkenti Adana"

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Adana 16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı başladı. Fuarda yer alan stantlardan biri olan  Yüreğir Ziraat Odası'nın Başkanı Mehmet Akın Doğan, ""Türkiye'de tarımın başkenti Adana" dedi. Adana 16. Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP Fuar alanınında düzenlenen fuara birçok firma katıldı. Fuarda Yüreğir Ziraat Odası'da yer aldı. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan'la konuştuk. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, her yıl Tarım Fuarı'na katıldıklarını ve yetiştirdikleri ürünleri yurt içinden ve yurt dışından gelen tüm ziyaretçilere tanıttıklarını söyledi. "Fuarlar aynı zamanda bölgemizde yetişen ürünleri dünya pazarlarındaki alıcısına tanıtmak açısından çok da faydalı" Başkan Doğan, "Adana, Türkiye'de tarımın başkenti. Yılın 365 günü ekim, dikim ve hasat durmadan devam ediyor. Aslında fualar bizim için çok önemli. Tarımda yeni gelişen bilgi ve teknolojilerin çiftçilerimize aktarılması, daha verimli ve etkin kullanılması için fuar organizasyonunun önemi çok büyüktür. Fuarlar aynı zamanda bölgemizde yetişen ürünleri dünya pazarlarındaki alıcısına tanıtmak açısından çok da faydalı. Genelde geniş alanda kurulan bu fuarda hayvancılık ekipmanlarından bitki besleme ürünlerine kadar her şeyi sergiliyoruz" dedi. "ADANA OLARAK ŞU AN TÜRKİYE'DE 5 ÜRÜNDE BİRİNCİYİZ" Fuarların kendileri için olmazsa olmaz olduğundan bahseden Doğan, "Çünkü biz bu ürünleri burada tanıtmazsak kimse Adana'da hangi ürünün yetiştiğini tam olarak bilemez. Fuar alanında standımız kısıtlı bir alanda olduğu için çoğu ürünümüzü de sergileyemedik" diye konuştu. "Adana olarak şu an Türkiye'de 5 üründe birinciyiz. Narenciye üretiminin yüzde 40'ını tek başımıza karşılıyoruz. Bu yıl Adana'da 3 milyon 200 bin ton rekolte var. Karpuz üretiminin yüzde 20-25'ini tek başımıza üretiyoruz" idyen Doğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Yer fıstığının yüzde 60'ını, soyanın yüzde 60'ını üretiyoruz ve hurmada da şu an birinci oldu. Türkiye'de Adana beş üründe birinci. Adana Allah'ın bize bahşettiği güzel bir ova. Dünyada en güzel ovadan biri. Türkiye'de ova denilince akla Çukurova geliyor. Çukurova denilince de akla Adana geliyor. İçerisinde Seyhan ve Ceyhan Nehirleri'nin geçtiği, Allah'ın bize bahşettiği güzel bir ovada yılın 365 günü mevsimlik tarım işçisi bulmakta zorlanıyor. Ürün o kadar çok ki yaz-kış demeden çalışmak gerekiyor." "EĞER YÜZDE 20-30 DAHA İŞÇİ OLSA BU NARENCİYE AĞAÇTA KALMAYACAK" İşçinin yetersizliğinden ve işçi bulamadıklarından da bahseden Doğan, konuşmasına şöyle son verdi: "Eğer yüzde 20-30 daha işçi olsa bu narenciye ağaçta kalmayacak. Adana iklimiyle, toprağıyla, verimli arazisiyle çok değerli bir şehir. Adana tüm ürünlerin yetişmesine elverişli bir yer. Bizim burada tek amacımız tanıtım. Standımızda satış yapmıyoruz, eğer insanlar tatmak isterse sadece tadına bakmaları için kesip bir dilim veriyoruz."

16. Uluslararası Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı açıldı Haber

16. Uluslararası Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı açıldı

CANSU ERSOY ADANA (İLKHABER) - Bu yıl 16.'sı düzenlenen Uluslararası Tarım Sera ve Bahçe Fuarı açılışı TÜYAP Fuar Alanı'nda yapıldı. Açılışa Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ATO Başkanı Yücel Bayram ve birçok kişi katıldı. Açılışta konuşan Vali Köşger, "Bugün Adana Tarım Fuarının açılışı için buradayız. Türkiye'nin en büyük fuarlarından birisi burada gerçekleşiyor. Adana'ya yakışan da bu. Adana tarımın başkentlerinden bir tanesi." dedi. TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de yaptığı konuşmada, "Adana Uluslararası Tarım Fuarı, Türk tarım sektörünün en önemli buluşmalarından bir tanesi. Fuar 16. kez kapılarını ziyarete açtı. Kendi alanında sektörün en önemli üreticileri, ihracatçı markaları, dünya markaları, Adana Uluslararası Fuar Merkezi'nde bir araya geldi. Fuarın ziyarete açıldığı ilk saatlerden itibaren çok yoğun bir talep aldığını gördük. Bu da çok güzel. Türkiye'nin çok farklı coğrafyalarından burada birçok insan dolaşıyor. Yurt dışından ziyaretçilerimiz de var. Özellikle İran'dan, Irak'tan, Azerbaycan'dan, ziyaretçilerimiz var. Fuarın sonuna kadar ziyaretçiyilerimizi ağırlamaya getirdik. Fuarda toplam 150 kurum iştirak ediyor ve geçtiğimiz seneyle kıyasladığımızda da yüzde 20'lik bir büyümeyle kapıyı açtı. Bu da çok önemli bir oran. Bu bölgenin tarımsal havzasının güçlü olması, tarımsal zenginliğin, tarıma dayalı sanayinin güçlü olmasının en önemli göstergesi bu fuarın büyümesi" dedi.  Ersözlü, fuarın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi başta Adanalı üreticiler olmak üzere tüm Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz'in, İç Anadolu'nun, Ege'nin bölge ziyaretçisi çiftçilerinin buluşma noktası olduğunu söyledi.  Ersözlü, konuşmasını fuara destek veren herkese teşekkürlerini ileterek sonlandırdı. Konuşmanın ardından açılış kurdelesi kesildi.

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde afetzede esnafa yapılan 95 prefabrikten 65'i tamamlandı Haber

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde afetzede esnafa yapılan 95 prefabrikten 65'i tamamlandı

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde, 6 Şubat'taki depremlerde işletmeleri yıkılan veya hasar gören esnaf için planlanan 95 prefabrik iş yerinden tamamlanan 65'inin teslimine başlandı. Kahramanmaraş merkezli afette dükkanları kullanılamaz halen gelen esnafın, yeniden işiyle buluşabilmesi için AFAD ve Osmaniye Valiliği koordinasyonunda, Bahçe Kaymakamlığı ile Bahçe Belediyesince başlatılan çalışmalar sürüyor.Bu kapsamda İslam, Yeni ve Bahçelievler mahallelerindeki 4 bölgede yapımına başlanan 95 prefabrik iş yerinden 65'i tamamlandı.Her biri 24 metrekare tasarlanan geçici işletmelerin anahtarları, hak sahiplerine veriliyor.- "Esnafımızın tepkisi çok olumlu"Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz, AA muhabirine, boyanan prefabriklerin elektrik ve su tesisatlarının kurulması ve klima takılmasının ardından teslim edildiğini söyledi.Dükkanların önündeki yollara sıcak asfalt dökülmesi için ihaleye çıktıklarını dile getiren Baz, "Hak sahipleri yavaş yavaş dükkanlarına yerleşmeye başladı. Esnafımızın tepkisi çok olumlu. Ticari faaliyetlerine başlayan esnafımız, evlerine ekmek götürmenin, hayata tekrar tutunmanın mutluluğunu yaşıyor." diye konuştu.Baz, 6 Şubat'taki depremlerde ilçede 1500 konutun yıkıldığını, çok sayıda yapının da zarar gördüğünü hatırlattı.Kalan geçici iş yerlerinin yapımı ile bitenlerin tesliminin hızla sürdüğünü belirten Baz, "Milletimizle bir ve beraber olarak, devletimizin verdiği destek ve kendi imkanlarımızla buraları tekrardan ayağa kaldırmaya çalışıyoruz." dedi.Baz, prefabriklerin yanı sıra yapımına başladıkları 50 betonarme iş yerinden 15'inin tamamlandığını ve hak sahiplerine teslim edildiğini sözlerine ekledi.- "Çalışmak bizi dinç ve ayakta tutuyor"Yeri yerinde işinin başına geçen çiğ köfteci Musap Mükremin Güler, projeden memnun olduğunu ifade ederek "Ağır hasarlı olması nedeniyle işletmemin yıkımına karar verildi. Birkaç ay içerisinde de çok şükür dükkanımız yapıldı. Mağduriyetimiz yok, sağ olsunlar her konuda yardımcı olundu. Hepsine teşekkür ediyorum. Çok şükür işimize, para kazanmaya başladık." değerlendirmesinde bulundu.Afette kuaför dükkanı yıkılan Aysel Kaya da eski düzenini kurmaya çalıştığını belirterek şunları kaydetti:"Tekrar hayata dönmek, bir yerden başlamak lazım. Çalışmak bizi dinç ve ayakta tutuyor. Depremde kayıplarımız oldu, psikolojik olarak da kötüydük. Şimdi çalışmak iyi gelecek. Birçok şeyi unutamayacağız ama bu zorlukları elbet atlatacağız."

Fay hattının ortadan ikiye ayırdığı bahçede tedirgin eden hasat başladı Haber

Fay hattının ortadan ikiye ayırdığı bahçede tedirgin eden hasat başladı

HATAY(İLKHABER)- Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi’ndeki 33 dönümlük zeytin bahçesi ortadan ikiye ayrılmıştı. Devasa yarığın oluştuğu bahçede 2 uçtaki ağaçların arasında neredeyse 300 metrelik mesafe oluştu ve 200 ağaçta yarık içerisinde kalarak heba oldu. Depremin 9. ayında depremzede çiftçiler, fay hattının ikiye ayırdığı tarlada zeytin hasadına başladı. Tedirginlik içerisinde süren hasatta depremzede vatandaşlar, karşı taraftaki ürünlerini nasıl taşıyacaklarını düşünüyor. “Eskiden güle oynaya çalışıyorduk malımızda, bugün korkuyla topluyoruz” Deprem öncesi ailesiyle birlikte güle oynaya hasat yaptıkları bahçede bu güntedirgin içerisinde çalıştıklarını dile getiren Ahmet Genç, “Altınözü Tepehan Mahallesi’nde oturuyoruz. Depremden dolayı böyle bir yarık oluştu. Çok aşırı bir korkumuz var. Buralarda toplamaktan, buralarda çalışmaktan bayağı tedirgin oluyoruz. Burada bizim tarlamızın dönümü 33 dönüm civarındaydı. Yani en az bizde iki yüz ağaca yakın yarığa gitti. Şu karşı olan taraflar bana ait. Karşı yani üç yüz metre aşağı yukarı ara mesafemiz var. Oraya nasıl gideceğimi ben de bilmiyorum. Bir yol var diyorlar ama bizim tarlaya çıkar mı geçer mi bilmiyorum. Pat patlar gitmiş, Traktörle gitme şansımız var mı onu da bilmiyoruz. Çok zor yani çocuklarla birlikte oraya gitmek, yani buralarda toplamak. Yani ne zaman ne olacağını da bilmez olduk artık. Bu şartlar içinde çalışmak tabii ki çok üzücü. Eskiden güle oynaya çalışıyorduk malımızda, bugün korkuyla topluyoruz. Yani çocuklarımızı getirmekle de bile tedirginiz buraya” dedi. “Birçok ağacımız telef oldu, tarlamızın alt tarafına gitmek de güçlük çekiyoruz” Yarık ortasında kalan onlarca ağacın heba olduğunu dile getiren İbrahim Elmacıoğlu, “Hatay Altınözü’nde, Tepehan Mahallesi’nde ikamet ediyoruz. Buraya zeytin toplamaya geldik. Deprem böyle bir yarık oluşturdu burada. Hala korkuyoruz, şu an zeytin topladığımız esnada bile korku içerisindeyiz. Yine artçı depremler devam ediyor. Gördüğünüz gibi birçok ağacımız telef oldu, tarlamızın alt tarafına gitmekte güçlük çekiyoruz. Araçlar, traktörler gidemiyor o tarafa. Mecburen elimizle gidip toplayıp getiriyoruz. Yani bizim için ağaçlardan zeytin toplamak çok zor. Dün de yine topladığımız esnada bir artçı deprem oldu, ufak tefek hissettik. Yine çocuklarımız ve ailemiz korkuyoruz yani. Bu yıl hasat geçen yıla göre daha iyi. Ama hasadımız iyi olmasına rağmen ağaçlarımız telef oldu” ifadelerini kullandı. “Korkuyorum, kaç metre yükseklik aşağılık görünmüyor” Zeytin hasadına korku içerisinde geldiğini ifade eden Yasemin Elmacıoğlu, “Yarığa doğru gidemiyorum, korkuyorum. İlk kez geliyorum buraya. Gelsek bile korku içinde geliyorum. Bulunduğum yerden ileri gidemiyorum. Korkuyorum, bak hele kaç metre yükseklik aşağılık görünmüyor. Çok tedirginim hem de çok” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.