TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Balon Balığı

İLKHABER-Gazetesi - Balon Balığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Balon Balığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Doğu Akdeniz'deki balıkçılar, balon balığı destek ödemelerinin artmasından memnun Haber

Doğu Akdeniz'deki balıkçılar, balon balığı destek ödemelerinin artmasından memnun

Adana Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Akdeniz kıyılarında popülasyonu artan balon balıklarının, balıkçılığa doğrudan zarar vererek ekonomik kayıplara neden olduğunu söyledi. Balon balıklarının vücutlarında bulunan toksin nedeniyle tüketilmesi halinde ölümcül sonuçlara da sebep olduğunu ve halk sağlığını tehdit ettiğini anlatan Kökçüoğlu, Bakanlığın balon balığına karşı etkin mücadele sürdürdüğünü belirtti. Kökçüoğlu, Bakanlığın, istilacı balon balıklarının mevcut popülasyonlarının ve stoka katılım oranlarının düşürülmesi, ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararın azaltılması için çalışmalarını devam ettirdiğini bildirdi. Bu kapsamda balon balığı avcılığına verilen desteklemelerin arttırıldığına dikkati çeken Kökçüoğlu, son çıkarılan tebliğle benekli balon balığında destekleme fiyatının yüzde 100 artırılarak 12,5 liradan 25 liraya, diğer balon balığı türlerinde de yüzde 400 artırılarak 2,5 liradan 10 liraya çıkarıldığını hatırlattı. Balıkçıların destekleme tutarı artan balon balığını avlamak için çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Kökçüoğlu, şöyle devam etti: "Akdeniz'in en büyük balıkçılık filosuna sahip olan ilimizde 22 Nisan'dan itibaren balon balığı avlayan balıkçılarımızdan alımlar başladı. Karataş ve Yumurtalık balıkçı barınaklarında haftada 2 gün teknik personelimiz balon balığı alımı yapmaktadır. Doğu Akdeniz'i balon balığı istilasından kurtarmak için balıkçılarımızı bu balığı avlamaya davet ediyoruz." "Balon balığı destekleme fiyatları iyi" Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu da 300 üyelerinin bulunduğunu ve ilçede balıkçılığın önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. İstilacı balon balığı nedeniyle balıkçıların sıkıntı yaşadığını dile getiren Safsoylu, "Bu yılki balon balığı destekleme fiyatları iyi. Bu destek, balon balığı avını balıkçılarımız için cazip hale getirdi. Şu anda fiyatlar 10 ve 25 lira olarak belirlendi ama bunun 3 yıl devam etmesini istemiyoruz. Daha cazip olması adına yıllık olarak fiyatların güncellenmesi gerekiyor. " dedi. Mevcut durumda avda balon balığı yakalayan balıkçının balığı getirmesiyle destek aldığını anlatan Safsoylu, bunun yanı sıra özel olarak balon balığı avcılığına yönelik bir düzenleme ve destek oluşturulmasının mücadeleyi daha da etkinleştireceğini söyledi.  "Balıkçıların ilgisinin artacağını düşünüyorum" İlçede 35 yıldır balıkçılık yapan Cengiz Kumlu, balon balığını ilk olarak 6 yıl önce gördüğünü, geçen zamanla daha sık rastladıklarını söyledi. Balon balığı için verilen desteğin geçen 3 yılda biraz düşük kaldığını ifade eden Kumlu, "Şu an fiyatlar güzel. Devlet iyi fiyat verdi. Herkesin bu teşvikten faydalanmasını istiyorum. Bu uygulama balıkçı açısından daha iyi. Bu fiyatla balıkçıların ilgisinin daha da artacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Balon Balığı İstilası: Avladıkça Sayısı Artıyor! Haber

Balon Balığı İstilası: Avladıkça Sayısı Artıyor!

Balon balıkları, Türkiye'nin denizlerindeki ekosistemi tehdit eden ve insan sağlığını riske atan bir istilacı tür olarak biliniyor. Son aylarda artan balon balığı popülasyonuna karşı alınan önlemler kapsamında, avcılara verilen destek miktarı ciddi bir artışla güncellendi. Artık balon balıklarını avlayanlar, her bir balık için 25 lira ödeme alacaklar. Bu yeni düzenleme hem balıkçıları desteklemeyi hem de balon balığı istilasının kontrol altına alınmasını hedefliyor. Detaylar haberimizde... Kuyruğunu Getirene 25 Lira İstilacı tür olarak nitelendirilen balon balıklarıyla mücadele kapsamında alınan yeni kararlar, balıkçıları desteklemeyi amaçlıyor. Resmî Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, balon balıklarını avlayanlara verilen destek miktarı artırıldı. Artık avcılar, her bir balon balığı için 25 lira ödeme alacaklar. Bu kararın altında yatan sebep, son aylarda artan balon balığı popülasyonunun kontrol altına alınması ve ekosisteme zarar veren bu istilacı türün yayılmasının engellenmesi. Balon balığı avlama destek miktarının 12,5 liradan 25 liraya yükseltilmesi, bu balıkların kontrolsüz bir şekilde yayılmasının ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Ayrıca, diğer türler için avlanan balıkçılara verilen destek miktarı da 10 liraya çıkarıldı. Bu yeni kararlar, 2024, 2025 ve 2026 yılları boyunca geçerli olacak ve ödemeler Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak. Balon balıkları son yıllarda Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı ciddi bir sorun haline geldi. Akdeniz ve Ege Denizleri'nde hızla çoğalan bu balıklar, sadece ekosisteme zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda insan sağlığını da tehdit ediyor. Bugüne kadar Türkiye'de 5'e yakın kişinin balon balığı tüketimi sonucu hayatını kaybettiği biliniyor. Bilimsel adı Lagocephalus sceleratus olan balon balıkları, zehirli etleriyle biliniyor ve tüketildiğinde ölümcül olabiliyor. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yaşayan balon balıkları, özellikle taşlık ve yosunlu bölgelerde bulunuyor. Halk arasında "balon balığı" olarak da bilinen bu tür, genellikle dip bölgelerinde avlanıyor ve avcılar için ciddi bir tehlike oluşturabiliyor. Balon balıklarının kontrolsüz bir şekilde çoğalmasının önlenmesi ve ekosistemin korunması adına alınan bu yeni kararlar, balıkçıları destekleyerek bu sorunun üstesinden gelmeyi amaçlıyor.

Bakan Yumaklı : balon balığı destekleme fiyatlarında artış Haber

Bakan Yumaklı : balon balığı destekleme fiyatlarında artış

2020 yılında başlatılan ve 2021-2023 yılları arasında da devam eden balon balığı avcılığı desteklemesiyle ilk kez aynı anda hem sucul biyolojik çeşitliliğin korunması hem de balıkçıların desteklenmesi sağlanıyor. Destekleme ile yabancı istilacı bir tür olan balon balığı üzerinde av baskısı oluşturulup stok katılım oranı azaltılarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir, rasyonel kullanımı ve balon balığının balıkçıların av araçlarına verdiği zararın azaltılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'e yerleşen balon balıklarının, Ege ve Marmara'dan sonra yayılım alanlarını genişletip Karadeniz’e kadar ulaşmalarının öngörüldüğünü bildirerek, Bakanlığın balon balığı avcılığının teşviki için 2020 yılında bir pilot çalışma başlattığını hatırlattı. Yumaklı, pilot çalışmanın başarılı olması, toplum ve balıkçılar nezdinde ilgi uyandırması ve desteklemenin devamı için duyulan gereklilik üzerine Cumhurbaşkanı Kararı ile 2024, 2025 ve 2026 yıllarını kapsayan “Balon Balığı Avcılığının Desteklenme Kararı’nın” yürürlüğe girdiğine dikkati çekti. “Benekli balon balığında destekleme fiyatı yüzde 100 arttırıldı” İstilacı olan bu balığın stok katılım oranını düşürmek ve üzerindeki av baskısının devam etmesi için 2024-2026 yıllarında da balon balığı avlayan balıkçılara, kuyruk adedi başına doğrudan desteklemede bulunacaklarını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Daha büyük tehlike arz eden ve daha sık rastlanan benekli balon balığında destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 12,5 TL’den 25 TL’ye, diğer balon balığı türlerinde de yüzde 400 artırılarak 2,5 TL’den 10 TL’ye çıkarıldı” diye konuştu. Bakan Yumaklı, desteklemenin başladığı tarihten itibaren toplam 183 bin 974 adet balon balığının yakalandığını ifade ederek, avlanan balon balıkları sayesinde yaklaşık 14 milyon adet yeni balon balığının ekosisteme girişinin engellendiğinin altını çizdi. Balon Balığı Avcılığının Desteklenme Tebliği ile ayrıca balon balıklarının ilaç, deri, tekstil gibi sanayi kollarında değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması yönünde düzenlemeler yapıldığının altını çizen Yumaklı, şunları kaydetti: “Bu kapsamda, yakalanan balon balıklarının girişimcilere ücretsiz verilmesi sağlandı. Ayrıca, Ar-Ge çalışmaları için balon balığı derisinin çanta, ayakkabı ve cüzdan olarak işlenmesi talebi kabul edilerek yaklaşık 12 ton balık bu sektörde ekonomiye kazandırıldı. Toksin düzeylerinin belirlenmesi ve ilaç sanayiinde bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere de bir firmanın Türkiye'deki temsilcisi aracılığıyla toplam bin 600 kilogram balon balığı alımı gerçekleştirildi. Akdeniz Bölgesinde emsal teşkil eden desteklememize ilişkin Cumhurbaşkanı Kararının ardından ivedilikle Tebliğini de yayımlayarak balon balığı alımlarına başlayacağız. Sucul biyoçeşitliliğimizin ve su ürünleri kaynaklarımızın korunması amacıyla istilacı türlere karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecek.”

Doç. Dr. Ali Rıza Köşker: "Balon balığı yiyerek hayatınızla ‘Rus ruleti’ oynamayın” Haber

Doç. Dr. Ali Rıza Köşker: "Balon balığı yiyerek hayatınızla ‘Rus ruleti’ oynamayın”

İskenderun’da 2 Ocak günü amatör balıkçı motor tamircisi Müfit Arslan, tuttuğu balon balığını ailesiyle birlikte tüketince kendisiyle birlikte 7 kişi zehirlendi. Adana'da ki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edilen 7 kişiden sağlık durumu ciddi olan Arslan'ın tedavisi sürerken aile fertleri taburcu edildi. “Balon balıklarının büyük bir kısmı zehir içermektedir” Köşker, balon balığının çok tehlikeli bir tür olduğunu söyledi. Köşker, balon balıklarının Akdeniz’de istilacı bir tür olduğunu vurgulayarak, “Balon balıkları Yunanistan, İspanya, İtalya ve bütün Akdeniz’e yayılmış durumdalar. Balon balıklarını bu kadar popüler yapan şey diş yapıları. Fakat en tehlikeli yönleri içlerinde bulunan zehir. Balon balıklarında dünyada bulunan en güçlü zehirlerden olan morfin ve siyanürden daha da güçlü bir zehir vardır. Balon balıklarının büyük bir kısmı zehir içermektedir” dedi. “Bu balığı Japonya’da sadece restoranlarda lisanslı şefler hazırlayabilir” 200 farklı balon balığı türü olduğunu ülkemizde yaşamayan bazı türlerin Japonya'da tüketildiğini aktaran Köşker, “Bu türleri Japonya’da sadece restoranlarda lisanslı şefler hazırlayabilir. Buna izin verilmektedir. Ülkemiz kıyılarında da bulunan benekli balon balıklarının Japonya’da da tüketilmesi yasaktır. Balıkların sadece etinde değil, ciğerinde, bağırsaklarında ve derilerinde dahi yüksek miktarda zehir olabilir. Balon balıklarının türlerine göre toksin miktarı değişebilmektedir” ifadelerini kullandı. “Hayatınızla Rus ruleti oynamayın” Sosyal medyada bazı vatandaşların ‘Ben balon balığını iyi temizleyip yiyorum’ açıklamalarına değinen Köşker, “Balon balıkları denizlerimizin bir gerçeği. Onları denizlerimizden atma gibi bir imkânımız maalesef yok. Okyanus kıyısındaki vatandaşlar binlerce yıldır balon balıkları gibi zehirli türlerle yaşamayı öğrenmişken bizlerde bu balıklarla yaşamayı öğreneceğiz. Toplumun bilinç düzeyinin artması çok önemli. Balon balıkları zehirlidir, tüketmeyin uyarısını herkesin duyması lazım. Balon balığı yiyerek hayatınızla ‘Rus ruleti’ oynamayın” diye konuştu.

Yoğun bakım hastası balon balığının ciğerini yemiş Haber

Yoğun bakım hastası balon balığının ciğerini yemiş

Balon balığı yedikten sonra fenalaşıp kaldırıldığı hastanede entübe edilen Müfit Arslan’ın hastanedeki tedavisi sürüyor. Yaşlı adamın balon balığının ciğerini yediği öğrenildi. İskenderun’da 2 Ocak günü amatör balıkçı motor tamircisi Müfit Arslan, tuttuğu balon balığını ailesiyle birlikte tüketince kendisiyle birlikte 7 kişi zehirlendi. Adana'da ki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edilen 7 kişiden sağlık durumu ciddi olan Arslan'ın tedavisi sürerken aile fertleri taburcu edildi. "Bu duruma özel bir tedavi yöntemi maalesef yok" İhlas Haber Ajansı’na konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kaniye Aydın, Müfit Aslan’ın durumunun iyiye gittiğini söyledi. Aydın, “Entübe edilen Müfit Arslan dün öğle saatlerinde solunum cihazından ayrıldı. Bilinci açık ve durumu geldiğine göre daha iyi. 2-3 gün içerisinde taburcu edilmesi bekleniyor. Bu duruma özel bir tedavi yöntemi maalesef yok. Bu balık siyanürden daha zehirli. Buna yönelik zehri ortadan kaldırabilen bir antidot yok maalesef. Hastamız tedaviye yanıt verdi” ifadelerini kullandı. İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kaniye Aydın: "Solunum cihazından ayrıldı, 2-3 gün sonra taburcu edilecek" "Hasta balığın ciğerini yemiş"  "Bu zehir ölüme kadar yol açıyor" Dr. Aydın, Müfit Aslan'ın balığın ciğerini yediğini belirterek, "Bu zehir oldukça ölümcül maalesef. Yedikten sonra aile bu balığın resmini çekmiş. Bunun ölümcül bir balık türü olduğunu anlamışlar. Hastamız balığın ciğerini yemiş. Özellikle zehir iç organlarında ve bazen deride bulunabiliyor. Bu zehir ölüme kadar yol açıyor. Balığın türünün bilinmesi tanıda çok yardımcı oldu” dedi. Vatandaşların bilmedikleri deniz ürünlerini tüketmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Aydın, "Vatandaşlar bilmedikleri deniz ürünlerini tüketmemeli. Hastamız bu balığın fotoğraflarını çekmiş ve erken tanı onun hayatını kurtardı. Hastamız taburcu edikten sonrada takip edilecek. Kalıcı bir hasarın kalması beklenmiyor" ifadelerini kullandı.

Uzmandan uyarı, ''Balon balığı siyanür kadar tehlikelidir'' Haber

Uzmandan uyarı, ''Balon balığı siyanür kadar tehlikelidir''

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Hatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı tüketen 2'si çocuk 7 kişinin zehirlenmesi olayını değerlendirdi. "Vatandaşlarımız, ‘Biz yedik bize bir şey olmadı’ şeklinde yaklaşıyorlar. İnsanın bu toksini belli bir seviyeye kadar tolere etme durumu var, o seviyeyi geçerseniz sizi bu toksin zehirliyor. İskenderun tarafında yaşanan olay da bu olabilir" dedi. "2 tür çok zehirli" Gökoğlu, Türkiye’de 7 yıldır 7 tür balon balığının yer aldığını söyledi. Bu türleri hepsinin Kızıldeniz orijinli olduğunun altını çizen Gökoğlu, "Yapılan çalışmalarda kıyılarımızdaki 2 türün etinin daha zehirli olduğu belirtildi. Bunlardan ilki, en zehirlisi, çok küçük bir balon balığı var. Sarı balon balığı olarak adlandırdığımız kum renginde, bunun etinde tetrodotoksinin daha çok olduğu belirtiliyor. Lagocephalus sceleratus isimli büyük türde de zehir daha fazladır. Tüm balon balıklarında zehir var ama bu iki türde daha fazla yer alıyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana kıyılarımızda balon balıkları balıkçılarımız tarafından yakalanıyor" diye konuştu. "Vücudun kaldırabileceği sınır aşıldı" Dalış yaptıkları esnada etraflarının hep küçük balon balıkları ile kaplı olduğunu dile getiren Gökoğlu, "Popülasyon azalmadı, artış devam ediyor. Balon balığının tüketilmemesiyle ilgili sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı da uyarı yapıyor, bu balığın karaya çıkarılması yasak, sadece kuyruğu getirilebilir. Ancak vatandaşlarımız, ‘Biz iyilik bize bir şey olmadı’ şeklinde yaklaşıyorlar. İnsanın bu toksini belli bir seviyeye kadar tolere etme durumu var. O seviyeyi geçerseniz, sizi bu toksin zehirliyor. Zannediyorum İskenderun tarafında yaşanan olay da bu. O büyük olan türü yakaladılar. Temizlediler ve yediler. O toksin vücudun kaldırabileceği sınırı aştı. Öyle bir olay olduğunu tahmin ediyorum” değerlendirmesinde bulundu. Gökoğlu, balon balığını tüketmede dozun ayarlanamayacağını ve en iyi yolun tüketilmemesi olduğunu bildirdi. "İşlem uygulansa da zehir etkili oluyor" Bu ayarlamamanın yapılamaması halinde böyle üzücü durumların yaşanabileceğinin altını çizen Gökoğlu, "Biz vatandaşlarımızı uyarıyoruz, balon balığını yemeyin diye. Ancak kimse bu bizim uyarılarımıza dikkat etmiyor. Zaman zaman bizim bu bölgede, 'Biz yedik bize bir ley olmadı' şeklinde yaklaşımlar oluyor. Bu bir anlık olaydır, olduğu anda zaten olay bitmiştir. En iyisi hiçbir şekilde yememek. O küçük balon balığındaki toksinin daha yüksek olduğu belirtilmiş. Bayatlamaya yaklaştığı zaman zehir organlarına dağılır. O zaman balık en tehlikeli duruma gelebilir. Toksin, protein kökenli olmadığı için hiçbir şekilde bozulmuyor. Toksin çok tehlikelidir. Bunlara ne kadar işlem uygularsanız uygulayın, zehirlenme vakaları yaşanıyor" açıklamasında bulundu.

İstilacı balon balığı yayılmayı sürdürüyor Haber

İstilacı balon balığı yayılmayı sürdürüyor

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsünce yapılan araştırmada, istilacı tür balon balığının yayılımının devam ettiği, uyum kabiliyeti yüksek olan balığın daha az tuzlu sulara da geçmeye başladığı belirlendi. "Araştırma 1 Gemisi" ile mavi vatanda ve uluslararası sularda deniz türlerini araştıran, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı enstitü, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımları ile Kızıldeniz'de yaşayan, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e giren balon balığını mercek altına aldı.Mücadele yöntemlerinin belirlenmesi için ekosistem ve balıkçılık açısından tehdit oluşturan balon balığının yoğunluğu, üremesi ve göç rotaları izlenmeye başlandı.Enstitü Müdürü Serkan Erkan, AA muhabirine, ilk olarak 2008'de Akdeniz'de görülen balon balıklarını yaklaşık 14 yıldır izlediklerini söyledi.Balığın davranışlarını, üreme dönemlerini gözlemlediklerini anlatan Erkan, balığın çene yapısının çok güçlü olması nedeniyle her türlü maddeyi tüketebildiğini ve kısa sürede istila ettiği bölgede hakimiyet kurabildiğini kaydetti.Bu türün, balıkçı ağlarına verdiği zarar nedeniyle avcılığı olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Erkan, zehirli olduğu için balon balığının asla tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.Erkan, ölümlere neden olan balon balığının satışının yasak olduğunu da anımsattı.- "Adaptasyon kabiliyeti çok yüksek"Balon balığının Çanakkale bölgesinde de görülmeye başlandığını belirten Erkan, şunları söyledi:"Balon balığı bir dönem artış göstererek yayıldı. Şu anda belirlediğimiz pilot bölgelerde artış görmüyoruz. Sayı sabit ama yayılış devam ediyor, başka bölgelere de göç ediyor. Balon balığının adaptasyon kabiliyeti çok yüksek, adapte oldukça daha az tuzlu sulara da geçmeye başladı. Tuzluluğu Akdeniz'e göre çok düşük olduğu için şu anda Karadeniz'de görülmüyor ama bir süre sonra tahmin ediyoruz ki adapte olup Karadeniz'e de gidecektir, Marmara'ya kadar gitti."Balığın popülasyonunu azaltmak amacıyla etkin mücadele çalışmaları yürütüldüğünü, Tarım ve Orman Bakanlığınca kuyruk başına belli bir ücret ödeme karşılığı balon balığı avcılığının teşvik edildiğini aktaran Erkan, bu uygulamanın önemli bir farkındalık oluşturduğunu söyledi.Balığın derisinin işlenmesine yönelik de bir çalışma başlatıldığını anlatan Erkan, balon balığı derisinden cüzdan, süs eşyası, çanta gibi ürünler yapılabildiğini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.