TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#buzdolabı

İLKHABER-Gazetesi - buzdolabı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, buzdolabı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Toroslar'daki Çimi Yaylası'nda süt ürünleri sıcaktan obruklarda korunuyor Haber

Toroslar'daki Çimi Yaylası'nda süt ürünleri sıcaktan obruklarda korunuyor

ANTALYA (AA) - MUSTAFA HATİPOĞLU - Sıcak yaz aylarını Antalya'nın Akseki ilçesi sınırlarındaki 1900 metre yüksekliğe sahip Çimi Yaylası'nda geçirenler, derinliği 50 metreyi bulan obrukları buzdolabı gibi kullanıyor. Havaların ısınmasıyla Çimi Yaylası'na çıkan yöre halkı, kış ayları gelinceye kadar yaşamlarını bölgede kurdukları barakalarda sürdürüyor. Burada kimi yaylacılar hayvancılık ve arıcılıkla uğraşırken kimileri ise yüksek rakımda doğanın ve temiz havanın keyfini çıkarıyor. Yaylacılar elektriğin olmadığı bu noktada gıdalarını sıcaklığın sıfır ile 5 derece arasında değiştiği derin obruklarda saklıyor. Geçmişte inilip çıkılması oldukça zor olan bu noktalara, artık yöre halkının kendi imkanlarıyla yaptırdığı merdivenlerden ulaşılıyor. Yaylalar, yaz sıcağının kavurucu etkisinin en fazla hissedildiği zamanlarda oldukça serin olan havası dolayısıyla tercih ediliyor. Bölgede yaşamını sürdürenler peynir, yoğurt ve tereyağı gibi gıdaları doğal serinliğin olduğu obruklarda aylarca bozulmadan muhafaza ediyor. Çimi Yaylası Kuyu mevkisindeki obrukların en büyüğünün derinliği 50 metreyi buluyor. Kış aylarında yağan kar, yazın kavurucu sıcaklarında bile obruklardan kalkmıyor. Yaylada hayvanlarını otlatan çobanlar da yaylaya gelen vatandaşlara et ve süt ürünleri satıyor. Bu ürünleri alanlar, obrukları soğuk hava deposu gibi kullanıyor. Yaylada yaşamını sürdüren Hasan Arıcı, AA muhabirine, obrukların doğal buzdolabı olduğunu söyledi. Bölge sakinlerinin yiyeceklerini obruklarda muhafaza ettiğini anlatan Arıcı, "Burada elektriğimiz olmadığından gıdalarımızı buzdolabındaymış gibi obruklarda koruyoruz. Doğal soğuk hava deposunda bekleyen meşhur peynirimizin tadını hiçbir yerde bulamazsınız. Buzdolabına girmemiş, rafta beklememiş ürünler çok doğal. Buraya merdiven yaptırdık. Daha önceleri çok zordu. Ürünleri ipe bağlayıp çekiyorduk. Burası bizim doğal soğuk hava depomuzdur." dedi. Mevlüt Arıcı da obrukların doğal buzdolabı olduğunu ifade ederek "Elektrik ve enerji masrafı olmadan burada peynirimizi, çökeleğimizi, keşimizi ve buna benzer gıdalarımızı saklıyoruz. İhtiyacımız olduğu zaman da evimize götürüp tüketiyoruz. Burası çok organik bir ortam ve sıcak havalarda bile üşüyoruz." diye konuştu.

Adana'da iş yerine giren hırsızların mutfakta yemek yemesi güvenlik kamerasında Haber

Adana'da iş yerine giren hırsızların mutfakta yemek yemesi güvenlik kamerasında

ADANA (AA) - Adana'da oto tamirhanesine giren 2 şüphelinin, yedek parça ve elektronik malzeme çalması ile mutfakta yemek yemesi güvenlik kamerasınca kaydedildi. Mesut Taşkın ve ortaklarının, merkez Seyhan ilçesi Fevzipaşa Mahallesi'ndeki tamirhanesine 24 Temmuz gece saatlerinde hırsız girdi. Güvenlik alarmının çalması üzerine polis ve iş yeri sahipleri tamirhaneye gitti. Taşkın, işletmedeki 90 bin lira ile yaklaşık 800 bin lira değerindeki yedek parça ve elektronik malzemenin çalındığını fark etti. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, 2 kişi oldukları görülen şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. - İşletmedeki otomobili de çalmaya çalıştılar Mesut Taşkın, AA muhabirine, güvenlik alarmının geç devreye girmesi nedeniyle hırsızların rahat hareket ettiğini söyledi. Zanlıların, iş yerindeki bir otomobili de götürmeye çalıştığını belirten Taşkın, şöyle konuştu: "Şüpheliler, aracı çalmaya çalışırken alarm devreye girince kaçıyor. Yaklaşık 2,5 dakika sonra da polisler iş yerimize geliyor. Alarm sistemi sağlıklı çalışsaydı müşterilerimin araçları için siparişle aldığım yedek parçalar, elektronik malzemeler ve paramız çalınmazdı. Dişimizden tırnağımızdan artırdıklarımızla yaklaşık 9 ay önce bu iş yerini açmıştık. Bu olay bizi maddi manevi çok yıprattı. Zanlıların bir an önce yakalanmasını umut ediyoruz." Güvenlik kamerası kaydına göre, zanlılar, tamirhanedeki malzemeleri aldıktan sonra mutfağa yöneliyor. Buzdolabındaki yiyecekleri birbirleriyle paylaşan şüpheliler, buradaki otomobili de çalmak isterken alarm devreye girince bisikletlere yöneliyor. Zanlılardan biri kaçarken düşünce, aldığı bisikleti bırakıp işletmeden uzaklaşıyor.

Önce buzdolabı dağıtıldı, sonra güneş enerji paneli ve aküsü verildi Haber

Önce buzdolabı dağıtıldı, sonra güneş enerji paneli ve aküsü verildi

ADANA (İLKHABER)-Adana'da ilçelerde hayvancılık yapan 197 aileye güneş enerji paneli ve aküsü desteği verildi. Adana’da 5 ilçede göçer hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve daha önce yaşam çadırı ile buzdolabı desteği verilen ailelere bu kez elektrik ihtiyaçlarını gidermeleri için güneş paneli dağıtıldı. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanlarda yaşayan küçük ölçekli çiftçilerin refahını artırma çalışmaları devam ediyor. ÇADIR VE BUZ DOLABI VERİLMİŞTİ Göçer hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve daha önce yaşam çadırı ile buzdolabı desteği verilen ailelere elektrik ihtiyaçlarını gidermeleri için güneş paneli dağıtıldı. Projenin uygulandığı Adana ilinin Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan ve Pozantı ilçelerinde, küçükbaş hayvancılık yapan 197 üreticiye hayvanlarını otlatmak üzere göç ettikleri yerde kurmaları için yaşam çadırı dağıtıldı. Söz konusu ailelerin hayvanlarından elde ettikleri sütü peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerine dönüştürdüklerini ancak bunları soğuk ortamda muhafaza edemediklerini ifade etmelerinin ardından ailelere süt ürünlerini pazarlayana kadar muhafaza etmeleri için buzdolabı dağıtımı yapıldı. 197 AİLEYE VERİLDİ Göçer hayvancıların konakladıkları yerde gerek buzdolaplarını çalıştırabilmeleri gerekse cep telefonu ile kesintisiz iletişim sağlayabilmeleri için 197 aileye son olarak güneş enerji paneli ve aküsü dağıtıldı. Kozanda panel dağıtımında konuşan Çok Paydaşlı Platform Sözcüsü Üretici Selahattin Özcan, dağıtılan güneş enerjisi panellerinin kendilerinin büyük bir eksikliğini giderdiğini ifade etti. Özcan, “Kırsalda ürettiğimiz süt ürünlerini bozulmadan muhafaza edebilmek için buzdolabı ve panele ihtiyaç vardı. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.