TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Dayanışma Obası

İLKHABER-Gazetesi - Dayanışma Obası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dayanışma Obası haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Göksun'a Kırgız çadırları ile "Dayanışma Obası" kuruldu Haber

Göksun'a Kırgız çadırları ile "Dayanışma Obası" kuruldu

KAHRAMANMARAŞ (AA) - DURMUŞ GENÇ - Güngören Belediyesi ve Dünya Etnospor Konfederasyonu iş birliğinde Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine depremzedeler için geleneksel Kırgız çadırlarından oluşan "Dayanışma Obası" kuruldu.Yeni Mahalle'de belirlenen alana kurulan 88 Kırgız çadırında depremzedelerin rahat etmesi için bütün detaylar düşünüldü. Çadırların içerisine ısıtıcı, lavabo ve duş kabini de konuldu.Aileler, ramazan ayının ilk gününden itibaren çadırlara yerleşmeye başlayacak.Yağmur ve güneşten etkilenmeyen Kırgız çadırlarının içi kışın sıcak, yazın da serin oluyor. Çadırların üst kapakları açılabiliyor.Obada ayrıca sıcak yemek imkanı ve aileler için kültürel faaliyet alanı da oluşturuldu.Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Ali Furkan Sevinç, AA muhabirine, depremin ilk haftasından itibaren Göksun'u kardeş şehir ilan ettiklerini söyledi.Bölgede ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalara başladıklarını belirten Sevinç, ilk etapta Ericek'te 24 konteyner kurduklarını ve alt yapılarını tamamladıklarını ifade etti.Karaömer Mahallesi ile Aslanbey Çiftliğine konteyner kurduklarını anlatan Sevinç, şunları kaydetti:"Akabinde de Etnosspor ile buraya Kırgız çadırları kurmak için harekete geçtik. Yaklaşık bir aydır buranın altyapısı ve çadırların kurulumuyla ilgileniyoruz. 45 kişilik ekibimizle beraber çalıştık. Belediye Başkanımız 35 gün buradaydı, çalışmaları hep takip etti. Kırgız çadırlarıyla depremzedeler için güzel bir yaşam alanı oluşturduk."- "Konforlu bir yaşam sunmak istedik"Sevinç, yaklaşık bir ay süren çalışmanın ardından Kırgız çadırlarından oluşan "Dayanışma Obası"nın depremzedeleri ağırlamaya başlayacağını dile getirdi.Alanda 88 Kırgız çadırın yanında 2 de etkinlik çadırı kurduklarını anlatan Sevinç, "Obada yaklaşık 600 kişi olacak. Ayrıca etkinlik çadırlarında ramazan boyunca belediye olarak tiyatro faaliyetleri ve kukla gösterileri sunulacak. Burada çocukların hem etkinlik yapacakları hem de bu durumun psikolojisinden bir nebze çıkabilecekleri bir yaşantı sunmak istiyoruz. Depremzedelere bu çadırlarda o psikolojiyi bir nebze unutturmak için konforlu bir yaşam sunmak istedik. Tüm çabamız bu yönde oldu." diye konuştu.Sevinç, çadırlara ilk etapta depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralılar ve onların aileleri ile daha sonra depremden etkilenen engelliler, hamileler ile küçük bebeği olanların yerleştirileceğini aktardı.Ramazan ayında alanda geniş çaplı bir etkinlik yapacaklarını vurgulayan Sevinç, "Güngören Belediyesi olarak buraya 150 konteyner daha getireceğiz. Bunları da belirlediğimiz kırsal köylere 24'lü gruplar halinde kurup oradaki yaşantıyı da sağlamak istiyoruz. İnşallah Göksun'da yaraları çok hızlı saracağız. Birlikte olursak her şeyi aşarız. Çok şükür zor gününde Göksun'un yanındayız. Bölge kışın sert bir iklime sahip ama kıl çadırların kışın sıcak yazın serin olma özelliği bulunuyor. Bu kıl çadırlar bizim kadim geleneğimizin bir ürünü. Bugün de bu çadırlarda depremzede kardeşlerimiz yaşayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kahramanmaraşlı depremzede öğrenciler çadır sınıflarda eğitimden geri kalmıyor Haber

Kahramanmaraşlı depremzede öğrenciler çadır sınıflarda eğitimden geri kalmıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - SERHAT ZAFER / İZZET MAZI - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen öğrenciler, çadırlarda oluşturulan sınıflarda eğitimlerine devam ediyor.Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Kılavuzlu Millet Bahçesi'nde kıl çadırlardan kurulan Dayanışma Obası, depremzede ailelere barınma olanağı sağlarken, çeşitli sosyal alanlarıyla da çocukları ve gençleri ağırlıyor.Etkinlikler ve psikososyal destek ekiplerinin ilgisiyle afetin olumsuz etkisinden uzaklaşmaya çalışan öğrenciler gönüllü öğretmenler tarafından çadırlarda verilen eğitimle uzak kaldıkları okul ortamına da kavuşmanın heyecanını yaşıyor.İl Milli Müdürlüğünce çadır kent eğitim sorumlusu olarak görevlendirilen Kılavuzlu Abdülgani Seyithanoğlu Ortaokulu Müdürü Mehmet Şaşmaz, AA muhabirine, çadır kentte eğitimlere 2 hafta önce başladıklarını söyledi.Gönüllü öğretmenlerin ilkokul öğrencilerine eğitim verdiğini dile getiren Şaşmaz, "Ayrıca 8'inci sınıflara yönelik kurs açtık. 8 kişiyle başladık, 38 kişiye ulaştık. 12'nci sınıflara ise YKS kursu açtık, etüt çalışması ve deneme sınavları yapıyoruz." dedi.- 15 öğretmenle 200 öğrenciye eğitim olanağıŞaşmaz, Dayanışma Obası'nda 15 öğretmenle 200 öğrenciye eğitim verdiklerini anlatarak, amaçlarının öğrencilerin eğitimlerine katkı sunmak, okul ortamından uzaklaşmalarını engellemek olduğunu ifade etti.Gönüllü kuruluşların çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik de yaptığını belirten Şaşmaz, "Sınıf ortamında ders yapıyoruz. Amacımız çocukların eğitimden kopmaması. Bu yönde elimizden geldiğince çalışıyoruz. Psikolojik ve rehberlik anlamında da ekiplerimizle koordineli şekilde destek veriliyor. Velilerimize yönelik toplantı yapacağız ve gönüllü arkadaşlarımız psikolojik destek verecek." diye konuştu.Çadır kente yurdun dört bir tarafından yardımlar da gönderildiğini ifade eden Şaşmaz, Samsun 100. Yıl İlkokulu 3-C sınıfı öğrencilerinin depremzede öğrencilere moral için atkı ve bere gönderdiğini, bu hediyelerin içinden öğrencilerin yazdığı duygu dolu mektupların da çıktığını kaydetti.Şaşmaz, bu mektupların çocukları çok mutlu ettiğini anlatarak, "Burada kardeşlik ortamının olduğunu gördük. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Yurdun dört bir yanından gerek yardımlarıyla, duygularıyla, dualarıyla bizlere destek veren herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

Kahramanmaraş'ta kurulan Dayanışma Obası depremzedeleri ağırlamaya başlıyor Haber

Kahramanmaraş'ta kurulan Dayanışma Obası depremzedeleri ağırlamaya başlıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta Kılavuzlu Millet Bahçesi içerisinde Dünya Etnospor Konfederasyonunca oluşturulan Dayanışma Obası'nın depremzede aileleri bugünden itibaren ağırlamaya başlayacağı belirtildi.Dünya Etnospor Konfederasyonu Organizasyon Yöneticisi Salih Aksu, AA muhabirine, Kırgızistan'dan gelen 118 çadırın kurulumunun tamamlandığını, Kazakistan'dan gelen ve konfederasyonun temin edeceği 100'e yakın çadırın da kurulumunun devam ettiğini belirtti.Etnospor olarak çeşitli aktivitelerde kullandıkları çadırların depremzedelere yuva olabileceğini düşündüklerini vurgulayan Aksu, "Hem soğuğa dayanıklı olması hem de yazın serin olabilmesi vesilesiyle depremzedeler için biraz daha kendilerini evlerinde hissedebilecekleri bir ortam oluşturabiliriz diye düşündük. Bu vesileyle Kırgızistan ve Kazakistan ile temaslarda bulunduk." dedi.Çadırların kurulumu için Kırgızistan'dan bir ekibin geldiğini belirten Aksu, aynı zamanda Van'daki Ulupamir köyünde yaşayan Kırgızların da kuruluma katkı yaptığını aktardı.Oba içerisinde sosyal alanların da olacağının altını çizen Aksu, şu ifadeleri kullandı:"Burada sadece çadır kurmuyoruz, bir sosyal alan da oluşturmaya çalışıyoruz. Çocuklar için oyun atölyeleri olacak. Çocukların eğitimiyle ilgili programların yanı sıra havalar iyileştikçe at getirip çocuklara binicilik dersleri vereceğiz. Geleneksel oyunlarla ilgili aktiviteler yapacağız. Burada çocuklara depremi unutturabilecek, onların gelişimine faydalı olabilecek çalışmalar da yürüteceğiz.”Çalışmaları AFAD koordinasyonunda yaptıklarını dile getiren Aksu, "Bu akşam itibariyle 20-25 aileyi içeri alacağız. Her gün bitirdikçe yavaş yavaş içeri alacağız. Ağır hasarlı, evi yıkılmış olan aileler öncelikli alınıyor." dedi.Obada 3-4 farklı çeşitte çadır bulunduğunu, elektrik hattının da çekildiğini dile getiren Aksu, "Kışın ısınmayla ilgili bir problemleri olmayacak. Tüm çadırların zeminlerini tahta yaptık. Onların üzerine şilte, halıfleks döşedik, çadırların etrafını köpükledik. Olabildiğince rahat bir alan oluşturmak için gayret ediyoruz." diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta yaraların sarılması için "Dayanışma Obası" kuruluyor Haber

Kahramanmaraş'ta yaraların sarılması için "Dayanışma Obası" kuruluyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - AYKUT YILMAZ - Kahramanmaraş'ta depremlerin yaralarının sarılması amacıyla Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından "Dayanışma Obası" kuruluyor.Kılavuzlu Millet Bahçesi'ndeki alan, Etnospor Kültür Festivali'nde kullanılan geleneksel çadırların yanı sıra Kırgızistan ve Kazakistan'dan gelen çadırlarla oluşturulacak.Obada kurulacak aşeviyle depremzedelere sıcak yemek imkanı sağlanacak. Diğer illerden gelen psikologlar her hafta çocuklar başta olmak üzere ailelere psikolojik destek verecek.Dayanışma Obası'nda çocuklar için oyun oynanacak ve çizgi film gösterimi yapılacak çadırlar da kurulacak.Kırgızistan Acil Durumlar Bakanı Boobek Ajikeev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev ile beraber otağ kurulumu çalışmalarını inceledi.Bakan Ajikeev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinin afet haberini aldıktan sonra yaraları sarmak için çalışmalara başladığını belirterek, "127 Kırgız çadırı kurduk, 20 normal çadır getirdik. Bir de hastane, tıbbi alan oluşturacağız." dedi.Arama kurtarma için Kırgızistan'dan 167 kişilik ekibin geldiğini kaydeden Ajikeev, ekibin dün enkaz altından bir kişiyi 180 saat sonra çıkardığını, büyük sevinç yaşadıklarını dile getirdi.Kırgız çadırlarını kurmanın kolay olduğunu anlatan Ajikeev, "Sıcak tutar, hava sirkülasyonu da kolay. İçerisinde odun, kömür yakılabiliyor. Türk vatandaşlarımıza bir süre barınma sağlayacağına inanıyorum." diye konuştu.- "Daima birlikteyiz"Kazakistan'dan getirilen otağların kurulumundan sorumlu olan Sıpatayev Beregen Dauletbakoğlu da acı zamanda, dost ve kardeş ülke Türkiye'yi yalnız bırakmamak için yola çıktıklarını ifade etti.Bu seferberliği birlikte yürüteceklerini vurgulayan Dauletbakoğlu, "Ülkemizden gelmek isteyen çok gönüllü arkadaş vardı ama zaman, imkan kısıtından dolayı gelen arkadaş sayısı 15. Bu 15 kişi seçilmiş olanlar. Arkamızda Kazakistan halkı var. Türkiye'nin yanındayız. Sonuna kadar, daima birlikteyiz. Çadırlar geniş, soğuğa ve depreme karşı dayanıklı. Bu dayanıklılığı onun özel kuruluşundan kaynaklı." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.