TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Denetim

İLKHABER-Gazetesi - Denetim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denetim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Beyoğlu'nda restoran ve kafelerin menü denetimi Haber

Beyoğlu'nda restoran ve kafelerin menü denetimi

Ticaret Bakanlığı tarafından 1 Ocak’tan itibaren yönetmelik değişikliği ile birlikte menülerin işletme girişinde bulundurulması ve içeride müşterinin rahatlıkla görebileceği noktalarda bulundurulması zorunluluğu getirilmişti. Buna yönelik İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yerli ve yabancı turistlerin en yoğun olduğu yerlerin başında gelen Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde denetim gerçekleştirildi. Denetime İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe de katıldı. Bugün gerçekleştirilen denetimlerde işletmelerin kurallara uydukları belirlendi. Toplamda 8 milyon 297 bin 868 TL’lik idari işlem uygulandı Denetim sırasında ekipler tarafından eksik ya da hatalı menü bulunduran işletmelere 2 bin 172 lira cezai işlem uygulanıyor. İstanbul genelinde 1 Ocak - 16 Nisan 2024 tarihleri arasında toplamda 2 bin 72 işletme denetlenirken, denetim sırasında 3 bin 819 aykırılık tespit edildi. Aykırılık tespit edilen işletmelere ise toplamda 8 milyon 297 bin 868 TL’lik idari işlem uygulandı. “Tabelalarda, menülerde Türkçe mutlaka kullanılmalı” Denetimler sırasında gazetecilerin soruların yanıtlayan İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, “19 Aralık'ta resmi gazetede fiyat etiketi yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik kapsamında restoran, kafe, pastane gibi yiyecek içecek hizmeti sunan sektörlerde sundukları hizmetin fiyatlarının belirlendiği levhaların menülerinin giriş kapılarında, içeride self servisi sunan hizmet yerlerinde ayrı, masaya hizmet sunan yerlerinde belli bir takım farkları olmakla birlikte bunlara bir zorunluluk getirildi. Bu zorunluluklara uyulup uyulmadığının kontrol için bugün burada denetimlerimize devam ediyoruz. Burada aslolan şey mutlaka sunulan hizmetin listelerinin kapıya asılması ve içeride menü sunulduğunda da menüyle dışarıdaki listenin aynı olması. Yani hizmete sunulmayan bir ürünün menüde olmaması gerekir. İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü olarak bugüne kadar 2 binin üzerinde firmayı denetledik. Bu çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugün aynı anda Zeytinburnu, Başakşehir, Kadıköy ve Beyoğlu ilçelerimizde restoranlarımızı, kafelerimizi, pastanelerimizi bu yönetmeliğe uyulup uyulmadığı konusunda denetliyoruz. Bu denetimlerimiz devam edecek. Yani burada aslolan şey tabelalarda, menülerde, Türkçe mutlaka kullanılmalı. Tabii ki diğer yabancı diller de kullanılabilir ama her şeyden önce Türkçemizin kullanılması zorunludur. Buna da dikkat etmeleri gerekir” dedi.

Ulaştırma Bakanı: Otobüs işletmecilerine fahiş fiyat ve usulsüzlükler için 5 milyon TL ceza Haber

Ulaştırma Bakanı: Otobüs işletmecilerine fahiş fiyat ve usulsüzlükler için 5 milyon TL ceza

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili nedeniyle yolcu taşımacılığına ilişkin denetimler yapıldığını açıkladı. Ramazan Bayramı öncesi bakanlık olarak aldıkları sıkı tedbirler sayesinde bir çok vatandaşa fahiş fiyattan bilet satılmasının önüne geçtiklerinin altını çizen Uraloğlu, “Bayram tatillerinde şehirlerarası otobüs seyahatlerinde büyük bir yoğunluklar yaşanmaktadır. 5 Nisan 2024 Cuma gününden bugüne kadar 80 bin 195 adet otobüs seferi gerçekleştirilmiş ve bu seferlerde 2 milyon 759 bin 818 adet yolcu taşınmıştır. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları adına biz de bu sürede denetimlerimizi hızlandırdık. Bu süre zarfında yurt genelinde 4 bin 810 otobüs denetlenmiştir. Denetimlerimizde fahiş fiyatlı bilet satışı ve usulsüzlükler yapan otobüs işletmecilerine 5 milyon 321 bin 223 lira idari para cezası uygulanmıştır” ifadelerini kullandı. “Fahiş fiyattan bilet satan işletmeciler tek tek incelendi” Ramazan Bayram tatilinde otobüs biletlerinin fahiş fiyatlı satışlarının önlenmesine yönelik denetimlerin büyük bir titizlikle yürütüldüğünün altını çizen Bakan Uraloğlu, Bakanlığa bildirilen ücret tarifelerine uymayan işletmecilerin tek tek incelenip gerekli idari para cezalarının uygulandığını ifade etti. Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilinde şehirlerarası otobüs seyahatlerinde büyük bir yoğunluk yaşandığını kaydederek, “5 Nisan 2024 Cuma gününden bugüne kadar 80 bin 195 adet otobüs seferi gerçekleştirilmiş ve bu seferlerde 2 milyon 759 bin 818 adet yolcu taşınmıştır” ifadelerini kullandı. “4 bin 810 otobüs denetlendi” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ekipleri ve kolluk kuvvetleri ile birlikte işbirliği içerisinde hareket ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Şehirlerarası otobüs seyahatlerine yönelik U-ETDS sistemi üzerinden elektronik olarak yapılan denetimlere ilave olarak, yolcu terminallerinde, yol kenarlarında ve karayolları denetim istasyonlarında öncelikli olarak fahiş fiyatlarla bilet satışının engellenmesi ile korsan taşımacılığın önüne geçilmesi amacıyla 4 bin 810 otobüs denetlenmiştir” açıklamalarında bulundu. “Diğer usulsüzlükler nedeniyle 1 milyon 269 bin lira para cezası kesildi” Yapılan denetimler kapsamında Karayolu Taşıma Kanunu’na aykırı bir şekilde ücret tarifesi uygulayan ve fahiş fiyatlı bilet satışı gerçekleştiren otobüs işletmecilerine 5 milyon 321 bin 223 lira İdari Para Cezası uygulandığını vurgulayan Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca, korsan taşımacılık yapan ve izinli olmayan noktalarda yolcu alan/indiren veya tespit ettiğimiz diğer usulsüzlükler nedeniyle otobüs işletmecilerine 1 milyon 269 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. Vatandaşımızın bu yoğunluk süresince rahat bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilmeleri için ekiplerimiz görevini icra etmektedir. Öncelikle fahiş fiyatlarla bilet satışının önüne geçilmesi ve yolcu taşımacılığında düzenin sağlanması için, yurt genelinde bu yöndeki otobüs denetimlerimiz etkin bir şekilde devam etmektedir.”

Bayram tatilinde trafik kazalarının trajik bilançosu Haber

Bayram tatilinde trafik kazalarının trajik bilançosu

Kamuda çalışanlar için 9 günü kapsayan Ramazan Bayramı tatilinde yola çıkan vatandaşların dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu neden olduğu trafik kazaları bilançosu ağır oldu.  Bayram tatilinin ilk 3 gününde 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 912 kişinin de yaralandığı kazalara, 4. günde yenileri eklendi. 9 günlük bayram tatili boyunca trafik denetimleri 24 saat esasına göre devam ediyor. Radarla geceleri de yapılan hız denetimlerinde kuralları ihlal eden sürücüler tespit ediliyor. Yetkililerin her bayram tatili öncesinde yaptığı uyalara rağmen yollar onlarca trafik kazası sonucu kana bulanıyor. Bayram tatilinin ilk 3 gününde bin 838 trafik kazası meydana geldi. 19 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 192 kişi yaralandı.  Bayram tatilinin 4. gününde de acı haberler peş peşe geldi. Ankara, Kastamonu, Osmaniye, Gaziantep, Samsun, Diyarbakır, Muğla, Malatya, Manisa, Düzce, Denizli, Çorum ve İstanbul'da meydana gelen kazalarda 14 kişi yaşamını yitirirken 45 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerin isimlerinin İlhan Araç,  Ökkeş Kırık, Zeynep Kırık, Nermin K., Emin Coşkun, Ayşe Şen, Hilmi Arbatun, Nazime Arbatun, Merve Arbatun, Bilge Zer, Mehmet Fışkınlı, Yusuf Yusmak, Yavuz Yamuç ve Evren Yılmaz olduğu, yaralı vatandaşların tedavilerinin ise sürdüğü bildirildi. Bakan Yerlikaya uyardı  Sürücüleri uyaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Denetimlerimizin tek amacı var. Bayram tatiline giden vatandaşlarımızın sağ salim ailelerine kavuşması. Onlara sarılması. Lütfen aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda da otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim. Trafik kurallarına uyalım. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil. Lütfen aklımızdan çıkartmayalım; hayatla yarışılmaz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.