TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#dış satım

İLKHABER-Gazetesi - dış satım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, dış satım haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye'den yılın ilk yarısında 452,8 milyon dolarlık turunçgil ihraç edildi Haber

Türkiye'den yılın ilk yarısında 452,8 milyon dolarlık turunçgil ihraç edildi

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'nin yılın ilk yarısındaki turunçgil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik artışla 452 milyon 782 bin dolara yükseldi. AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, bu yılın ocak-haziran döneminde 793 bin 41 ton turunçgil ihraç edildi. Sektörün geçen yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 407 milyon 875 bin dolarlık dış satım, bu yılın 6 aylık döneminde yüzde 11 artarak 452 milyon 782 bin dolar oldu. - En fazla ihracatı yapılan ürün mandalina Sektörün yılın ilk yarısında en çok ihraç ettiği ürün, yüzde 35 artışla 228 milyon 488 bin dolar gelir sağlanan mandalina oldu. Mandalinayı, 153 milyon 468 bin dolarla limon, 35 milyon 805 bin dolarla greyfurt ve 34 milyon 815 bin dolarla portakal takip etti. Türkiye'nin bu dönemde en çok turunçgil gönderdiği ülkeler 181 milyon 470 bin dolarla Rusya, 41 milyon 180 bin dolarla Ukrayna, 32 milyon 210 bin dolarla Polonya, 25 milyon 974 bin dolarla Romanya, 25 milyon 199 bin dolarla Irak oldu. - "Kalitede herhangi bir sorun yaşamıyoruz" Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, bu yılın ilk yarısınnda yaş sebze meyve ihracatında turunçgilin önemli paya sahip olduğunu söyledi. Sektörün yılın ilk yarısında ülke ekonomisine önemli katkı sunduğunu dile getiren Kaçmaz, "Dünya standartlarında turunçgil üretimi yapıyoruz. Kalitede herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Gelecek süreçte de kalite açısından sorun yaşamayacağız." diye konuştu. - "Yeni pazarlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor" Kaçmaz, ülkede üretilen turunçgilin dış pazarda beğenildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Yeni pazarlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yaşanan pandemi süreci bunu biraz aksatmıştı. Bu sürecin bitmesiyle Uzak Doğu ülkelerine ihracatımızın artması için, özellikle zirai karantina anlaşması olmayan ülkelerle ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu çalışmalar sona erdiğinde yeni pazarlara Türk narenciyesini göndermiş olacağız. Ülkemizde yeni alınan ekonomik kararlar ve tedbirlerle ihracatımızın daha da artmasını bekliyoruz. Artık yeni sezona hazırlanıyoruz. Rekolte tahminleri yapıyoruz. Sektör paydaşlarıyla görüşme halindeyiz, gereken tedbirleri alacağız. İhracatın artması noktasında bütün kararlar sezon öncesi alınmış olacak."

Mersin, yaş meyve sebze ihracatında liderliğini sürdürdü Haber

Mersin, yaş meyve sebze ihracatında liderliğini sürdürdü

MERSİN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Türkiye'de geçen yıl yapılan 2 milyar 951 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 703 milyon 857 bin dolarlık kısmını gerçekleştiren Mersin, sektörde en fazla dış satım yapan kent unvanını korudu.AA muhabirinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, yaş meyve ve sebze ihracatında 2019, 2020 ve 2021'i zirvede tamamlayan Mersin, 2022'de kayıtlara geçen 703 milyon 857 bin dolarlık dış satımla bu alanda en fazla döviz girdisi sağlayan iller sıralamasındaki liderliğini sürdürdü.Söz konusu dönemde ihracatını değer bazında yüzde 6 artıran kentin 1 milyon 182 bin ton ürünü dış piyasada değerlendirildi.Türkiye'nin geçen yılki 2 milyar 951 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatının yüzde 24'ünü tek başına gerçekleştiren Mersin'i ihracat gelirinde sırasıyla Antalya, Hatay ve Trabzon takip etti.Akdeniz kenti, muz, limon, yenidünya, çilek, erik, kabak, keçiboynuzu ve badem üretimindeki birinciliğini de devam ettirdi.- Kentte 12 ay tarım yapılıyor"İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, AA muhabirine, Mersin'in elverişli iklim yapısıyla ülke tarımında öne çıktığını söyledi.Ürün çeşitliliğinin, dış satımda başarı getirdiğini belirten Abalı, şöyle devam etti:"Tarımsal üretimde birinci sıradayız. Bunun en büyük nedenleri Mersin'de 12 ay tarım yapılıyor olması ve çiftçilerin yıl boyunca durmadan çalışması. Bu kadar çok üretimin olduğu kentte ihracat birinciliği doğal bir sonuç olarak ortaya çıkıyor. Mersin çiftçisi pandemi döneminde olduğu gibi geçen yıl da hiç durmadı, yeri geldi bir tarlada 3 kez ekerek çalıştı. Üreticilerimize ve ihracatçılarımıza teşekkür ederiz."Abalı, çiftçilere yönelik saha çalışmalarının sektöre katkı sağladığını işaret ederek, 2023'te de üreticiler için birçok projelerinin olduğunu anlattı.- Tarımsal üretimde dünya kentiYaş meyve sebze dış satımında liderliği gelecek dönemlerde de sürdürmeyi istediklerini ifade eden Abalı, şunları kaydetti:"İklim şartları iyi gittiği sürece çiftçilerimiz Türkiye'de birincilikler elde etmeye devam edecektir. Mersin 321 kilometre sahili olan bir kent. Sıfır rakımda su ürünleri ve balıkçılık, 2000 rakımda hayvancılık yapılıyor. Toroslar ve Akdeniz'in ortasında büyük bir üretim gerçekleşiyor. Mersin, ülkemizi beslerken aynı zamanda da birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Tarımsal üretimde bir dünya kenti."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.