TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# El Sanatları

İLKHABER-Gazetesi - El Sanatları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, El Sanatları haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Hatay depreminden etkilenen kadınlar, el sanatları eğitmeni rehberliğinde rölyef tablolar oluşturuyor Haber

Hatay depreminden etkilenen kadınlar, el sanatları eğitmeni rehberliğinde rölyef tablolar oluşturuyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşanan Hatay’da afetzede vatandaşların hayata tutunması için çeşitli eğitimler veriliyor. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depreme İskenderun ilçesi İsmet İnönü Mahallesi’nde yakalanan 42 yaşındaki Çiğdem Fakı’nın, depremde evi ve el sanatları atölyesi ağır hasar almıştı. Fakı, İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi'nde dayanışma gönüllüleri çadırında 33 afetzede kadın, kirpi okuyla rölyef tablo yapma eğitimi veriyor. Kısa sürede ilgi odağı olan kursta afetzede kadınlar, unutulmaya yüz tutan kirpi okuyla rölyef tablo yapımını gün yüzüne çıkıyor. “Rölyef sanatı, ince bir işçilik ve motiflerin birleştirildiği bir üslup içerir” Rölyef sanatının Osmanlı dönemine dayandığını belirten eğitmen Fakı, “Rölyef sanatı Osmanlı'ya dayanmaktadır. İnce bir işçilik ve motiflerin birleştirildiği bir üslup içerir. Rölyef sanatı çok kıymetli bir sanattır. Biz rölyef sanatını günümüzde kirpi okuyla yapıyoruz. Kirpi okunun özelliği ise hattatta kullanılır, hattatta mürekkebi tutmaması ve dayanıklı olması ince bir ayrıntıdır” dedi. Kirpi okuyla rölyef tablo yapımının unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Fakı, “Kirpi oku döküm rölyefi kullanırken, ahşap üzerine 9 kat tutkalla, ince bir işçilikle, sabırla ilerliyoruz. Biz kirpi oklarını doğadan, kirpilere hiçbir zarar vermeden elde ediyoruz. Kirpilerin doğaya attığı okları çiftçilerin ve köylülerin yardımıyla kirpilerin okları bize ulaşıyor. Kirpi oku, döküm rölyef sanatı unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımız arasındadır. Gelenekli ustalar tarafından yapılır. Ben kendim de gelenekli bir ustayım. Ustalardan öğrenip kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. “Rölyef sanatı, bana çok huzur veriyor ve mutlu hissettiriyor” Rölyef sanatının kendisine huzur verdiğini ve mutlu hissettirdiğini söyleyen 66 yaşındaki afetzede Atiye Elmas “Deprem sonrası yaşadığımız sıkıntıları bertaraf etmek için halk eğitimin açmış olduğu el sanatları kursunda Çiğdem Fakı hocamızın kirpi okuyla rölyef sanatına katıldım. Bu kirpi oku, rölyef sanatı gerçekten çok hassas, ince bir sanattır. İnsana derinlik katıyor ve huzur veriyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olması da beni cezbetti. Bu rölyefin ahşap, kağıt, metal aksamı üzerine yapılanı var ama içlerinde en zor olanı kirpi okuyla yapılan rölyeftir. Bu çalışma bana çok huzur veriyor ve mutlu hissettiriyor” ifadelerini kullandı.

Adana'da tarihi okul  el sanatları merkezi oldu Haber

Adana'da tarihi okul el sanatları merkezi oldu

Adana'da 144 yıl önce inşa edilen ve 1998 Ceyhan depreminden sonra boşaltılan bina, restorasyonun ardından unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatıldığı merkez haline geldi.Tepebağ Mahallesi’ndeki doğu bölümü 1880, batı bölümü de 1914 yılında inşa edilen bina, Ceyhan depremine kadar aktif olarak kullanıldı. Restorasyonun ardından Adana Olgunlaşma Enstitüsüne tahsis edilen yapıda, el sanatları atölyeleri açıldı. Bir bölümü müze haline getirilen binada, kursiyerlerin Adana'nın tarihi dokusundan esinlenerek yaptığı ürünler sergilenerek ziyaretçilere tanıtılıyor.  "Geçmişle gelecek arasında köprü kuruyoruz” Tarihi binadaki müzede görevli arkeolog Lamia Dağlı,  binanın hem eğitim hem de kültür-sanat merkezi olarak hizmet verdiğini söyledi.Merkezdeki atölyelerde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yanı sıra kentin kültürünü yansıtan ürünlerin de yapıldığını anlatan Dağlı, "Bulunduğumuz binada 1927 yılından itibaren eğitim-öğretim vardı, ortaokul olarak kullanıldı. Biz de 2022'de burayı devralarak kültür sanat merkezine çevirdik. Tarihi dokularımızdan örnekler alarak ürünlerimizi sergiliyoruz. Hem üretim yapıyoruz hem de eğitim veriyoruz. Bu şekilde ürünler sergilenerek gelecek kuşaklarla geçmiş arasında köprü halinde çalışmaya devam ediyoruz." diye konuştu.Merkezde görevli ahşap oyma ustası Ayhan Kara da isteyen herkese sanatını öğretmeye ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştığını belirtti. Merkezi ziyaret eden 10. sınıf öğrencisi Ayşenur Şahin ise tarihi binadaki el sanatları atölyesini ve burada yapılan ürünlerin yer aldığı müzeyi çok beğendiğini ve birçok ürünü ilk kez gördüğünü söyledi. ​​​​​​

Konteyner kentlerde açılan el sanatları kursları depremzede kadınlara terapi oluyor Haber

Konteyner kentlerde açılan el sanatları kursları depremzede kadınlara terapi oluyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından Afşin'de kurulan ve 3 bin 940 afetzedeye ev sahipliği yapan Çekmeköy Belediyesi ve Fidanlık konteyner kentlerinde açılan giyim, nakış, el sanatları, kuaförlük ve müzik kurslarına katılan afetzede kadınlar hem zamanlarını değerlendiriyor hem de depremin bıraktığı izleri silmeye çalışıyor. İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Tarkan Koç, hayata geçirilen kurslarla afetzedelerin, depremin olumsuz etkilerinden uzaklaştığını söyledi. Depremin hemen ardından kurulan çadır kentlerde değişik kurslar açtıklarını anlatan Koç, sonrasında kursların konteyner kentlere taşındığını anlatarak "Kursiyerlerimizin gerçekten de bu tarz etkinliklere ihtiyaçları var, depremden psikolojik olarak çok etkilendiler. Deprem nedeniyle evlerini, mahalle ortamını kaybeden kadınlar, el sanatları kurslarında hem psikolojik olarak rahatlıyor hem de kendileri için ürünler tasarlıyor." dedi. Tarkan Koç, hedeflerinin, kadınların boş zamanlarını değerlendirerek kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak olduğunu belirterek "Konteyner kentlerimizde giyim, nakış, el sanatları, kuaförlük ve müzik kursları açtık. Çocuklar, gençler ve kadınlar için açılan kurslarımıza ilgi yoğun oldu. Konteyner kent dışında depremden etkilenen mahallelerimizde de açtığımız kurlarımız faaliyetlerine devam ediyor." diye konuştu. Çekmeköy Belediyesi Konteyner Kenti'ndeki nakış kursunda usta öğreticilik yapan Rabia Akyar da kursların, özellikle kadınların psikolojisinin düzelmesinde önemli rol oynadığını ifade etti. Kuaförlük kursu usta öğreticisi Fatma Özdemir ise açılan kursta kursiyerlerin el becerilerini geliştirdiklerini belirterek konteyner kentteki kadınlara bakım gibi hizmetler de verdiklerini kaydetti. Kursiyerlerden Elif Palta, belgesini aldıktan sonra kuaförlük yapmayı ve kendi iş yerinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz hizmet vermeyi hedeflediğini dile getirdi.

Osmaniyeli kadınlar depremin travmasını el işiyle atlatmaya çalışıyor Haber

Osmaniyeli kadınlar depremin travmasını el işiyle atlatmaya çalışıyor

OSMANİYE (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL/MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Osmaniye'de kadınlar, afet travmasını atlatmak için çadır kentte açılan el sanatları kurslarına katılıyor.Osmaniye Halk Eğitimi Merkezinin kursuna gelen kadınlar usta öğreticilerin yardımıyla el işi ürünler yapıyor.Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ayhan Uyar, AA muhabirine, depremlerin ardından merkez olarak aktif çalıştıklarını söyledi.Sahadaki tüm işlere merkezde çalışanların destekte bulunduğunu belirten Uyar, süreç içinde çadır kentlerde depremin psikolojik etkilerinin azaltılması amacıyla bazı faaliyetler yürüttüklerini anlattı.Açtıkları kursların depremzedelere iyi geldiğini aktaran Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:"Çalışanlarımız depremin yıkıcı etkisinin olduğu her yerde gerek insani gerek vicdani olarak koordineli şekilde çalışmalara başladı. Çadır kentlerde kadınlara yönelik el sanatları kursu açtık. Onları depremin psikolojik durumundan uzaklaştıracak, rehabilite edecek birtakım çalışmalara başladık. Bulduğumuz her malzemeyi kullanmaya çalıştık. İnsanları tanıyoruz. Nelerin onları rahatlatacağını biliyoruz. Halkımızın geri dönüşü bizi mutlu ediyor. Biz karşılıksız yapıyoruz. Onları rahatlattığımızı biliyoruz."Uyar, süreç içinde depremzedelere yönelik çalışmaların artarak devam edeceğini dile getirdi.- "Kursta bilmediklerimizi öğrenmeye çalışıyoruz"Kursa katılan afetzedelerden Özlem Binici de depremde evlerinin ağır hasar gördüğünü anlattı.El işiyle uğraşarak depremin olumsuz etkilerini atlatmaya çalıştığını ifade eden Binici, "Burada seccade yapıyorum. Kendime uğraş buldum ve bu şekilde süreci atlatmaya çalışıyorum. El işimizi yapıyoruz, bu bize iyi geliyor." dedi.Zehra Boztaş da kursta yaşadıklarını unutmaya çalıştığını belirtti. Zamanını verimli geçirmek için kursa geldiğini kaydeden Boztaş, "Depremin etkisini üzerimden atmaya çalışıyorum ve bu bana moral oluyor. Bizim için güzel aktivite oluyor. Daha önce de kursa gidiyordum. Deprem nedeniyle bir süre gidemedik. Şimdi de buradayız. Kursta bilmediklerimizi öğrenmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.Saniye Işık Öztürk ise evi depremde zarar gördüğü için yurda yerleştirildiklerini bildirdi.Yaşadıklarını unutmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Daha önce de kurslara gidiyordum. Burada bohça yapıyorum. Büyük bir felaketti. Yurtta düzenli yemeklerimiz veriliyor. İhtiyaçlarımız karşılanıyor. Burada olduğumuz sürece kurslara devam edeceğim." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.