TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#elektrik

İLKHABER-Gazetesi - elektrik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, elektrik haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Antalya OSB'de tüketilen elektriğin yüzde 10'u GES'ten Haber

Antalya OSB'de tüketilen elektriğin yüzde 10'u GES'ten

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) 332 fabrikadan 65'inin çatısına güneş enerji sistemi (GES) kurularak tüketilen elektrikten yüzde 10 tasarruf sağlandı. Antalya OSB'de 5 yıl kadar önce başlatılan "Çatılara Özgürlük" projesiyle, fabrikaların çatıları GES ile donatılıyor. Çatısı panellerle kaplanan fabrikalar, enerjisini güneşten alıyor, ihtiyaç fazlası elektriği ise satıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve OSB Başkanı Ali Bahar, AA muhabirine, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla sanayiciler olarak GES yatırımına yöneldiklerini söyledi. Özellikle bu yıl GES ile tanışan fabrika sayısında önemli bir artış yaşandığını belirten Bahar, "65 sanayi kuruluşumuz çatılarını GES'le donattı. Bu yaklaşık 53 milyon kilovatsaate tekabül ediyor. OSB'nin 500 milyon kilovatsaat elektrik kullanımının yüzde 10'u güneş enerjisinden sağlanıyor." dedi. Sanayiciden gelen talep doğrultusunda TEİAŞ ile görüşerek bölgenin güneş enerji sistemi kapasitesini 80 megavattan 160 megavata çıkardıklarını kaydeden Bahar, en kısa zamanda bölgedeki tüm fabrikaların çatısının panellerle kapanmasını temenni etti. Antalya'nın çevreci bir OSB'ye sahip olduğunu ifade eden Bahar, "Yeşil dönüşümü konuşuyoruz, karbon ayak izi diyoruz, bu açıdan yenilenebilir enerji kaynakları son derece önemli. Ayrıca maliyetlerimizi düşürerek rekabet gücümüzü de artırıyoruz." diye konuştu. - Yatırımcılar GES'ten memnun Antalya OSB'de çelik yapılar üzerine faaliyet gösteren firmanın sahibi Fatih İnci ise yaklaşık bir yıl araştırma yaptıktan sonra 3 ay önce GES yatırımını hayata geçirdiklerini söyledi. Önemli bir tasarruf sağladıklarını dile getiren İnci, "Tükettiğimiz enerjinin tamamını karşılıyoruz, fazlasını da satarak gelir elde ediyoruz. Çok avantajlı." dedi. İnci, alternatif enerji kaynaklarını kullanarak doğaya zarar vermedikleri için de memnun olduklarını kaydetti. OSB'de fiber optik aydınlatma sistemleri üzerine faaliyet gösteren bir firmanın yönetim kurulu başkanı Cengiz Şentürk de GES'i 2020'den itibaren kullandıklarını belirtti. Enerji verimliliği üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Şentürk, "GES, enerji tasarrufunda önemli bir yatırım. Yaklaşık enerji kullanımımızın yüzde 80'ini güneşten sağlıyoruz. Maliyetlerimiz son 2 yıldır düştü." diye konuştu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde öncelik uzun süreli ve güvenli enerji üretimi Haber

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde öncelik uzun süreli ve güvenli enerji üretimi

Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) uzun süreli ve güvenli çalışması için ilk ünitenin devreye alınması aşamasında tüm ekipmanların kontrol edileceğini belirtti. Romanets, yapımı Mersin'in Gülnar ilçesinde devam eden Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralinde gelinen aşamayı ve yürütülen çalışmaları AA muhabirine anlattı. Akkuyu NGS'nin, dünyanın en büyük nükleer inşaat sahası olduğunu dile getiren Romanets, "Santralde 4 güç ünitesini aynı anda kuruyoruz. Neredeyse 30 bin kişi çalışıyor. Çalışmalarımıza 7 gün 24 saat şeklinde devam ediyoruz." dedi. Romanets, santralin birinci ünitesindeki çalışmaların hızla sürdüğünü belirterek, "Birinci ünitede şu an genel inşaat çalışmaları bitmek üzere. 'Devreye alma çalışmaları' dediğimiz aşamaya geçiyoruz. Bu aşamada bütün unsurları ve ekipmanları kontrol edeceğiz. Bunun sayesinde santralimiz uzun ve güvenli şekilde çalışıyor olacak." diye konuştu. Santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün 20 yıl uzatılma imkanı olduğunu ifade eden Romanets, "Ana önceliğimiz güvenlik. 2025'te ilk üniteyi tamamen ticari işletmeye almak durumundayız. Elektrik satın alma sözleşmesi kapsamında, ilk elektriği 2025'in temmuz ayında vermemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. Romanets, santralin diğer ünitelerindeki çalışmaların da planlanan takvime uygun ilerlediği bilgisini verdi. - "Akkuyu NGS dünyanın en iyisi" Projenin, 27 Nisan'daki İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni ile "nükleer tesis" statüsüne kavuştuğunu anımsatan Romanets, şunları kaydetti: "Dış görünüşü ve turistik potansiyeli açısından çok görkemli ve modern bir santral olacak. Akkuyu NGS dünyanın en iyisi diyebilirim. Nükleer santral sadece bir nükleer sanayi tesis değil aynı zamanda yeni istihdam, piyasalara çıkış, Akkuyu projesi için ürünlerin temin edilebilmesi gibi çok sayıda imkan veriyor. Türkiye sanayisinde yeni bir sektör açıldı diyebilirim. O kadar büyük önemi var." - Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı sürdürülen Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörden oluşuyor. Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan santralin, tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılaması öngörülüyor.

Isparta'da soğuk hava deposunun elektriği GES'ten karşılanıyor Haber

Isparta'da soğuk hava deposunun elektriği GES'ten karşılanıyor

Isparta'da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) alınan destekle kurulan güneş paneli sistemi sayesinde tarım kooperatifinin soğuk hava deposu kendi elektriğini üretmeye başladı. Anadolu Ajansının (AA) tarımda yenilenebilir enerji kullanımının ele alındığı "Tarımda Yenilenebilir Enerji Atağı" başlıklı dosya haberinin üçüncü bölümünde AA muhabirleri, Isparta'da TKDK'den alan destekle soğuk hava deposunun çatısına güneş enerjisi sistemi (GES) kurulan S.S. Yukarıgökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Müdürü İsmail Savaş ile görüştü. Türkiye'deki elma üretiminin yaklaşık 4'te birinin gerçekleştirildiği Isparta'da yılda 1 milyon 250 bin tona yakın rekolte elde ediliyor. Coğrafi işaretle tescillenen Isparta elmasının en fazla yetiştirildiği ilçelerin arasında Eğirdir de bulunuyor. Elma üreticilerinin en önemli masraf kalemlerinden birisini ise soğuk hava deposu giderleri oluşturuyor. İlçeye bağlı Yukarıgökdere köyündeki çiftçilerin bir araya gelerek kurdukları kooperatifin soğuk hava deposunun elektrik maliyetinin en aza indirilmesi için çalışma yapıldı. 2022'de TKDK'ye sunulan ve 2023'te tamamlanan projeyle deponun çatısı panellerle kaplanarak güneşten elektrik üretilmeye başlandı. - "8 bin ton saklama kapasitesine sahip" Kooperatif müdürü İsmail Savaş, AA muhabirine, üye sayılarının 185 olduğunu söyledi. Kooperatifin 1993'ten bu zamana faaliyetini sürdürdüğünü belirten Savaş, "Kooperatifimiz kurulduğu günden bugüne ortaklarının kazançlarını artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor. 8 bin ton saklama kapasitesine sahip soğuk hava deposunda köyümüzde üretilen elmaları muhafaza ediyoruz." dedi. Soğuk hava depoculuğunda en fazla giderin elektrik olduğuna dikkati çeken Savaş, "Artan enerji maliyetleri nedeniyle deponun çatısına GES kurmaya ve tükettiğimiz enerjiyi kendimiz karşılamaya karar verdik. 7,8 milyon liralık yatırımın 4,3 milyonunu TKDK'den hibe aldık. Tesisin 7 bin metrekarelik çatısına proje kapsamında 1674 panel döşenerek 765 kW'lık yenilenebilir enerji sistemi kuruldu. Artık depomuz ihtiyacı olan elektriği kendisi karşılıyor." diye konuştu.

Fide üretilen tesise kurulan GES, enerji giderini yüzde 60 azalttı Haber

Fide üretilen tesise kurulan GES, enerji giderini yüzde 60 azalttı

 Mersin'in Tarsus ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle fide üretim tesisine kurulan güneş enerjisi santrali (GES), işletmenin enerji maliyetinin yarısından fazlasını karşılar hale geldi. Anadolu Ajansının (AA), tarımda yenilenebilir enerji kullanımının ele alındığı "Tarımda Yenilenebilir Enerji Atağı" başlıklı dosya haberin ikinci bölümünde AA muhabirleri, Mersin'de TKDK'den alınan destekle fide üretim tesisine GES kurulan Açı Fide Tarım Ticaret Limited Şirketi'nin yöneticileriyle görüştü. Şirketin yöneticileri, 2020'de ticari faaliyetlerine başlayan işletmelerinde üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltabilecekleri seçenekleri araştırdı. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki Mersin'de güneşin enerjiye dönüşümünü değerlendirmek isteyen şirketin idarecileri, hazırladıkları projeyle TKDK'ye başvurdu. Projenin kabul edilmesi üzerine yaklaşık 4,6 milyon liralık hibe desteği sağlanan şirket, Reşadiye Mahallesi'ndeki 77 bin metrekarelik tesiste yönetim binasının üzerine 1860 güneş paneli kurdu. Kurulumla yılın başında 11 serada üretim mesaisinin başladığı tesiste, 760 kilovatsaat kapasiteli GES sayesinde elektrik giderinde yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağlandı. - "Elektrik giderleri maliyetlerimiz açısından son derece önemli" Şirketin genel müdür yardımcısı Yıldıray Hacıoğlu, AA muhabirine, üretime geçmeden önce enerji maliyetlerini azaltmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Türkiye'nin her yeri için üretim yapmayı hedeflediklerini dile getiren Hacıoğlu, şöyle devam etti: "Enerji giderlerimiz büyük bir yer tutuyor. Dolayısıyla maliyetleri düşürme adına bir yenilenebilir enerji kaynağının işletmemizde olmasını istedik. Bunun çalışmalarına 2022'de hız verdik. Daha sonra TKDK ile temasa geçerek aldığımız destekle 2023'de 1860 panelden oluşan 760 kilovatsaatlik güneş enerjisi santralini işletmemize konumlandırmış olduk." - "GES, bizim olmazsa olmazımızdı" Tesislerinde GES'in avantajlarını yaşamaya başladıklarını aktaran Hacıoğlu, "GES, bizim olmazsa olmazımızdı. Şu anda onun güzelliklerini yaşamaya başladık. İşletmemizi, enerji maliyetlerinin yüzde 60 daha az olmasıyla piyasaya daha uygun şartlarda fide arz edebilmek gibi bir özelliğe kavuşturmuş olduk." diye konuştu. Yeni bir şirket olduklarını ve şu anda tam kapasitelerini kullanamadıklarını vurgulayan Hacıoğlu, hedeflerinin Türkiye'nin her yerine kaliteli, kullanılabilir, verim özellikleri yüksek fideler göndermek olduğunu söyledi. - "120 milyon fide üretimi hedefliyoruz" İşletme müdürü Hakan Uçar da seralarda normal ve aşılı tüm sebze fidelerini yetiştirdiklerini aktardı. Bu yılın başında deneme tohumlarını topraklarla buluşturduklarını belirten Uçar, "Son teknolojiyle üretim yapmayı hedefliyoruz. Yurt dışından aldığımız bağlantılar sayesinde son sistem kullanılarak kurulumu tamamlanmış bir işletmeye sahip olduk. 2023 için şu ana kadar yaklaşık 50 milyon fide üretimi gerçekleştirdik. 2023 bizim başlangıç yılımız. Asıl hedefimiz 2024 ve sonrası. 2024'teki hedefimiz 20 milyonu aşılı olmak üzere 120 milyon fide üretimi hedefliyoruz." ifadesini kullandı. Uçar, şu anda tesislerinde 100'ü kadın 140 kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayarak, 2024 ve sonrası için 220'si kadın 300 kişilik istihdam hedeflediklerini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.