TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Engel

İLKHABER-Gazetesi - Engel haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Engel haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Alıcı: Görme engellilerin Adana sokaklarında dolaşması imkansız Haber

Alıcı: Görme engellilerin Adana sokaklarında dolaşması imkansız

7-14 Ocak tarihleri arasını kapsayan "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası"yla ve görme engellilerin sorunlarıyla ilgili Altı Nokta Körler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Osman Alıcı bilgiler verdi. Tüm engelli vatandaşların sorunları olduğunu dile getiren Alıcı, bu sorunları yaşayanların başında görme engelliler geldiğini söyledi. ALICI: DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ? BU DÖNEMDE HENÜZ OTOBÜSLERİMİZDE SESLİ SİSTEMİMİZ YOK Yaklaşık 40 yıldır engelli aktvisti olduğunun altını çizen Alıcı, “Türkiye'de kanuni yönden yazılı olarak birçok şeyimiz var. Ama önemli olan o kanunları çıkartmak, kabul etmek değil. O kanunları uygulayabilmek önemli. Mesela Adana gibi bir şehirde, zamanında Türkiye'nin 4. büyük şehriydi. Bugün herhalde 16’ya düşmüş. Adana'da engellilerle ilgili hemen hemen hiçbir şey yok diyebilirim. Düşünebiliyor musunuz? Bu dönemde henüz otobüslerimizde sesli sistemimiz yok. Işıklarımızda birkaç nokta hariç sesli sinyalizasyon sistemi yok. Duraklarımız engellilerin araçlara inip binmesi için hiç uygun değil” dedi. ALICI: HALK OTOBÜSLERİMİZ BAŞIMIZIN BELASI. BÜTÜN ENGELLİLERE ZORLUK ÇIKARIYORLAR, ALMIYORLAR, BEDAVACILAR DİYE AŞAĞILIYORLAR, DURAKLARDA GÖRDÜKLERİ ZAMAN GELİP GEÇİYORLAR Görme engelli vatandaşların Adana sokaklarında dolaşamayacağını kaydeden Alıcı, “Girin bir pazarlar caddesine, çarşı tarafına bırak körü gören insan düzgün dolaşamıyor” diye vurguladı. Bugün Adana’da en bilinen, herkesin mutlaka geçtiği yerin Atatürk Caddesi olduğunu bildiren Alıcı, konuşmasının devamını şöyle sürdürdü: “Atatürk Caddesi'nde 1-2 yere göstermelik olarak sarı çizgiler çekilmişti. Onlar da sökülmüş. Çünkü Adana'da yapıştırma sarı çizgiler tutmuyor. Bunun yerine taşlarla imal edilmiş çizgileme işlerinin yapılması lazım. Zaten halk otobüslerimiz başımızın belası. Bütün engellilere zorluk çıkarıyorlar. Almıyorlar. Bedavacılar diye aşağılıyorlar. Duraklarda gördükleri zaman gelip geçiyorlar.” ALICI: BİZİMLE İLGİLİ KARARLARI BİZLERİN ALMASI LAZIM Alıcı, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Adana gibi bir şehirde bize rağmen kararlar alınıyor. Oysa bizimle ilgili kararları bizlerin alması lazım. Engelliler Şubesi’ne müdür atanıyor Adana'da. Hiçbir engelli kuruluşunun haberi yok. Hiçbir engelli örgütünün haberi yok. Bize sorulan bir şey yok, sahayla ilgili bir şey bilmezler. Dolayısıyla biz kendi sorunlarımızla kendimiz boğuşuyoruz. Engelli örgütleri arasında da bir dayanışma. Engelli örgütleri de nerede bir çuval erzak var, nerede bir çuval koli var, onun peşine düşmüş gidiyorlar. Gerçek anlamda bir engelli örgütü de mücadelesi de yok.”

Özel çocuklar engelleri kulaç atarak aşıyor Haber

Özel çocuklar engelleri kulaç atarak aşıyor

KOCAELİ (AA) - CEM ALİ KUŞ - Kocaeli'de özel gereksinimli çocukların sosyalleşmesine ve rehabilitasyon süreçlerine destek olmak amacıyla ücretsiz yüzme eğitimi veriliyor. Gebze Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne bağlı olimpik yüzme havuzunda 8 yıl önce, otistik ve down sendromlu ile çeşitli bedensel engelleri bulunan çocuklara yönelik okul dönemini kapsayan 9 aylık süreçte belirlenen günlerde 1,5 saatlik yüzme eğitimi programı başlatıldı. Özel gereksinimli bireylerin sosyalleşmelerini sağlamak ve rehabilitasyon süreçlerine destek olmak amacıyla ücretsiz verilen yüzme eğitimden bu güne kadar yaklaşık 4 bin 500 çocuk faydalandı. Ailelerden gelen talep üzerine 12 aya yayılan eğitimlere katılan çocuklarda antrenörlerin doktor tavsiyesine uygun yaptığı program sayesinde hem fiziksel hem de ruhsal iyileşme sağlandığı görüldü. İlk başlarda suya girmeye çekinen, zaman içinde suya alışarak gelişim gösteren çocuklardan bazıları ise müsabakalara hazırlanıyor. - Özmen: "Çocukların rahatsızlıklarını iyileştirmeye çalışıyoruz" Gebze Olimpik Yüzme Havuzu Tesis Amiri Şehmuz Özmen, AA muhabirine, özel gereksinimli çocukları kategorilere ayırarak yüzme eğitimi verildiğini söyledi. Çalışmaların doktor tavsiyesi doğrultusunda yürütüldüğünü dile getiren Özmen, "Bu şekilde çocuklarımıza eğitim vererek onların rahatsızlıklarını iyileştirmeye çalışıyoruz." dedi. Özmen, 8 yılda yaklaşık 4 bin 500 özel gereksinimli çocuğun yüzme eğitimi aldığını aktararak, "Bazı özel çocuklarımız burada müsabakaya hazırlandı ve derece yaptı. İlk geldiklerinde bazı çocuklarımız ayaklarını suya bile sokamıyordu. İlk etapta çocuklarımızda bir ön yargı oluşuyor. Antrenörlerimiz sayesinde bu durumu kısa sürede aşabiliyoruz. Çocukların buraya daha rahat bir şekilde girmelerini sağlıyoruz." diye konuştu. Yüzme antrenörü Emrah Tatoğlu da velilerden olumlu geri dönüş almalarının ardından eğitimleri 12 aya yaydıklarını kaydetti. Tatoğlu, yüzmenin çocuklar için faydalı olduğuna değinerek, şöyle devam etti: "Çocuğun kendini güvende hissetmesini, suyla uyum sağlamasını hedefliyoruz. Bunun sonucunda da özel gereksinimli çocuklarımızın arasından seçtiklerimizi müsabakalara hazırlıyoruz. Yüzme yer çekimine karşı yapılan bir spor olduğu için, yürümesinde, duruşunda sıkıntı olan çocukların kendini inanılmaz toparladığını, mental olarak da kendini daha iyi hissettiğini gördük." Mental retardasyon (zeka geriliği) ve bedensel rahatsızlığı bulunan Baran Çabuk'un babası Mehmet Turan Çabuk ise oğlunun doktor tavsiyesiyle yüzmeye başladığını anlattı. Yüzmenin oğluna olumlu katkıları olduğunu dile getiren Çubuk, "Eskiden kamburdu, şu anda dik yürüyor. Sosyalleşme durumu da var. Öğretmenlerine ve arkadaşlarına karşı oldukça saygılı. Sevdiği kişilere farklı yaklaşıyor. Bütün velilerimiz duyarlı olsun, çocuklar için yüzmek mükemmeldir." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.