TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Engelli bireyler

İLKHABER-Gazetesi - Engelli bireyler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Engelli bireyler haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bedensel engelliler için 'Mavi Sularda Engelsiz Mutluluk' projesi Haber

Bedensel engelliler için 'Mavi Sularda Engelsiz Mutluluk' projesi

Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Mavi Sularda Engelsiz Mutluluk" projesi başarıyla tamamlandı. Avrupa Birliği ülkelerindeki başarılı spor politikalarını inceleyerek hazırlanan proje, ülkemizde bedensel engelli bireylerin spor yoluyla sosyalleşmelerini sağlamayı ve toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında, 8-14 Mart 2024 tarihleri arasında Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden yedi katılımcı, Almanya'nın Leipzig şehrinde bulunan SV HALLE Spor kulübünü ziyaret etti. Kulübün faaliyet gösterdiği branşlardaki etkinlikleri yerinde izleyen ekip üyeleri, tesisler hakkında detaylı bilgi sahibi oldu. Spor kulübünün tesislerinde gerçekleştirilen çalışmalar, Türkiye'de bedensel engelli bireyler için gerçekleştirilebilecek faaliyetler hakkında önemli bir fikir platformu sağladı. Proje ortakları arasında yer alan ve farklı ülkelerden gelen sporcular, özellikle Para Kano ve Para Kürek branşlarıyla ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaştılar. Projenin katkılarıyla Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye'de henüz yaygınlaşmamış bu iki branşı ülkemize kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, Kano, Kürek ve Bedensel Engelliler Federasyonları ile işbirliği içinde antrenör yetiştirme kursları açılması planlanıyor. Sonrasında, bu branşların önce Adana'da, ardından ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

‘Engelsiz Meclis’ 3. kez eski TBMM’de toplandı Haber

‘Engelsiz Meclis’ 3. kez eski TBMM’de toplandı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında 3. kez eski TBMM binasında ‘Engelsiz Meclis Toplanıyor’ etkinliği gerçekleştirildi. Özel Özel Eğitim Konfederasyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Ulus’taki 2. Meclis Binası’nda ’3. Engelsiz Meclis Toplanıyor’ etkinliği düzenlendi. Cumhuriyetin ilan edildiği tarihi binadaki etkinliğe 400 engelli öğrenci ve ailelerinin katıldığı temsili mecliste, özel gereksinimli bireylerin yaşadığı sorunlara ilişkin kanun teklifi verildi. Engelli bireylerden oluşan milletvekillerince konuya ilişkin sıkıntılar temsili meclisin gündemine getirildi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamın ‘Engelsiz Meclis Toplantısı’ planladıklarını belirten Özel Özel Eğitim Konfederasyonu Başkanı Yunus Kılıç, 400 özel öğrencinin katılım sağladığını ifade etti. Türkiye’de engelsiz 3 Aralık kutlanması için bu etkinliği organize ettiklerinin altını çizen Kılıç, “Amacımız Türkiye’de artık engelsiz 3 Aralık kutlamak istiyoruz. Bunu bir motto olarak söylüyorum, bizim temel amacımız 3 bin 250 kurum, 569 bin öğrenciye hizmet veren bir yapımız var. Biz istiyoruz ki bu 569 bin çocuğun mutlu olduğu eğitimlerinin sorunsuz aldığı bir politika geliştirilmesi. Sosyal hayatın içerisinde onurlu eşit bir paylaşım edilmeleri. Bu anlamda çalışmalarımızın üçüncüsü olarak düzenlendi. Bu faaliyet inşallah bu yıl burada oylanacak şeylerle çocuklarımızın hakları gerçek meclise taşınır ve orda da oylanarak geçer. Umudumuz bu. Özel eğitimin temel sorunlarından bir tanesi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bir çocuklarımıza ödenen ücretlerin düşük olması. Bunun asgari ücrete bağlanması talebindeyiz. Çünkü çocuklarımız nitelikli bir eğitim alabilmesi için öğretmenlerimizin özlük haklarının edinilmesi, mutlu bir öğretmen, mutlu aile, mutlu kurumlar sloganıyla çalışma. Bunun yapılması için de Maliye Bakanlığı özel eğitim alanındaki tasarruf tedbirini kaldırıp bu anlamda güçlü bir destek sunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitimle engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırıyorlar Haber

Eğitimle engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırıyorlar

ANTALYA (İLKHABER) - Konfederasyon tarafından bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Özel Eğitimde Rehabilitasyon Merkezlerinin Rolü ve Eğitim Niteliklerinin Artırılması Türkiye Buluşmaları", Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirildi. Konfederasyon Başkanı Kılıç, AA muhabirine, sivil toplum örgütü olarak 20 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını söyledi. Görme, işitme, fiziksel her türlü engel grubuna hitap ettiklerini dile getiren Kılıç, "55 bin çalışanla 525 bin öğrenciye hizmet veriyoruz. Büyük bir aileyiz. Bugüne kadar 1 milyon 200 bin çocuğumuz eğitim hizmetlerinden geçti, sosyal hayatın içerisinde yer aldı." dedi. Kılıç, Antalya'da gerçekleştirdikleri 3 günlük programda sorunları, çözüm önerilerini değerlendirdiklerini belirterek, çocukların hayatlarını kolaylaştırmaya, aileleri daha da rahatlatmaya, öğretmenlerin güven içerisinde daha huzuru ve ekonomik açıdan daha iyi, özveriyle çalışabilecekleri bir alan oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. - Çocukların ve öğretmenlerin talepleri Bakanlığa sunulacak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in kendilerine çok destek olduğunu vurgulayan Kılıç, toplantıdan çıkacak sonuç bildirgesini de Bakan Tekin ile paylaşacaklarını kaydetti. Kılıç, Bakanlıkla işbirliği içinde çalıştıklarına işaret ederek, şunları söyledi: "Yoğunlaştırılmış eğitimle ilgili Bakanlığın ciddi bir çalışması var. Çocuğun küçükken daha fazla eğitim alması, yaşı büyüdükçe eğitimin azalmasıyla ilgili bir çalışma. Bu aileleri mutlu edecek. Erken ve yoğun eğitimle çocuklarımız uzun soluklu eğitime değil de bir an önce örgün eğitime dahil olabilecekler. Öğretmenlerimize yönelik de eşit pasaport hakkı, atama hakkı gibi çalışmalar yürütülüyor. Sonuç alacağımızı ümit ediyoruz." - Özel eğitim okullarında kota uygulaması Öte yandan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin yurt sathında dengeli olarak dağılmasını temin etmek amacıyla merkezlere yönelik bir kota uygulaması getirildiğini aktaran Kılıç, özel eğitim okulunun il ve ilçedeki konuma göre açılacağını bildirdi. İl ve ilçede yeterli sayıda okul olduğu takdirde açılmasına izin verilmeyeceğini kaydeden Kılıç, "Bugüne kadar kurumlarımızda kota uygulaması olmadığı için sürekli kurumlar açılıyor ve bu niteliği düşürüyordu. Şimdi artık kota çıktı, bu da kurumların kalitesini artıracak." diye konuştu. - Engelli bireylerin başarıları gururlandırıyor Kılıç, hem devletin destekleriyle hem de konfederasyon olarak yaptıkları çalışmalarla engelli bireylerin daha fazla sosyal hayatın içinde olduğunu söyledi. Engelli bireylerin kendilerini gururlandıran başarılara imza attığını anlatan Kılıç, "Dünya çapında başarılar elde eden çocuklarımız var. Spordan sanata, bilime kadar her alanda çok ciddi başarı hikayeleri oluşturuyorlar. İmkan verildiğinde neleri başarabildiklerini görmek çok güzel." ifadelerini kullandı.

Engelsiz yaşam parkı ikinci evleri oldu Haber

Engelsiz yaşam parkı ikinci evleri oldu

ADANA(İLKHABER)- Engelli bireyler haftanın 5 günü bocce, körling, dekoratif el sanatları, drama, halk dansları ve beden eğitimi dersleri alırken, anneleri de dekoratif el sanatlarından pilatese, işaret dilinden nefes terapisine varıncaya kadar pek çok derse katılabiliyor. “Özel bireylerin aileleri ile nefes seansları düzenliyoruz”  Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde engelsiz yaşam parkı sorumlusu ve aynı zamanda nefes koçluğu yapan Betül Demir, “Burada özel bireylerin aileleri ile birlikte nefes seansları düzenliyoruz. Diyafram nefesi, bedenimizin oksijenlenmesini ve yaşamda daha kolaylıkla yol almamızı sağlayan en doğru nefes şekillerinden bir tanesi. Bu nefesi hayatımızın odak noktası haline getirdiğimizde, kanımızın oksijenlenmesi, bedenimizin daha sağlıklı bir şekilde yol alması, bunun yanında yaşam içinde yol alırken yaşadığımız stres, kaygı, öfke gibi negatif enerjilerden daha sakin bir şekilde uzaklaşmamızı sağlıyor. Her Çarşamba 10.30 ile 11.30 saatleri arasında nefes seanslarını yürütüyoruz. Her ay programımızı düzenli olarak güncelliyoruz. Dışarıdan katılmak isteyen bireylerimiz olursa, onlara da seçenekler sunuyoruz” dedi. Programın yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydeden Demir, “Seanslara katılan velilerimiz, bedensel olarak farkındalıklarının çok yükseldiğini ifade ediyorlar. Aylık programlarımızda iletişim numaralarımız var. Buradan bizlere ulaşarak, kayıt oluşturarak programın yoğunluğuna ve katılımcı sayısına göre her ay programımızı güncelleyip, güzel ve keyifli bir yolculuk yapıyoruz” şeklinde konuştu. “Çocuklarımız keyifli zaman geçirirken, biz de bu aktivitelere katılıyoruz” Kursa başladığından beri devam ettiğini ve çok memnun olduğunu kaydeden Zübeyde Yılmaz, “Programda çok faydalı şeyler var. Çocuklarımız burada eğlenirken, biz de bu etkinlikten faydalanıyoruz. Nefes egzersizi bana çok iyi geliyor ve rahatlatıyor. Güzel bir arkadaş ortamında burada toplanıyoruz. Ayrıca kursun ücretsiz olması da çok güzel. Büyükşehir belediyesi çok güzel işler yapıyor” ifadelerini kullandı. “Burası artık bizim evimiz oldu” Kızı derslere girerken, kendisinin de veliler için düzenlenen etkinliklere katıldığı ifade eden Berrin Tulumbacı ise “Bu aktiviteler ruhumuzu dinlendiriyor. Burası artık bizim evimiz oldu. Buradaki yetkililer ve öğretmenler, herhangi bir sıkıntımızda yanımızdalar. 6 ay önce yaşadığım sorunumu, burada aldığım meditasyonla atlattım. Bundan daha güzel ne olabilir? Vahap Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Adana'ya modern bir dokunuş: Engelsiz Yaşam Merkezi Yüreğir’de açılıyor Haber

Adana'ya modern bir dokunuş: Engelsiz Yaşam Merkezi Yüreğir’de açılıyor

NİLGÜN TAZE ADANA (İLKHABER) - Adana'da Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Yüreğir Belediyesi Engelsiz Yaşam ve Gelişim Merkezi'ni incelemek üzere ziyarette bulundu. Başkan Kocaispir, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Adana'nın en nitelikli engelsiz yaşam merkezini çok yakında Yüreğir'de hizmete sunacağız" dedi. Yüreğir Belediyesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı destekleriyle engelli bireylerin hayata bağlanmasını sağlayacak Yüreğir Engelsiz Yaşam ve Gelişim Merkezi'ni kuruyor. Bu merkez, mesleki eğitim, hobi, sosyal aktivite çalışmalarına katılmak isteyen ortopedik, görme, işitme engelli, eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel engelli bireylerin ve ailelerinin hizmetine sunulacak. Engelli bireyler, merkezde kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle sosyal hayata katılma fırsatı bulacaklar. Merkez, Köprülü Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Kültürevi'nde faaliyete geçiriliyor ve içerisinde hobi ve mesleki eğitim atölyeleri, müzik ve sanat eğitim atölyeleri, öfke odası, sosyal alan ünitesi, akülü sandalye tamir atölyesi, şarj istasyonu ve engelsiz park gibi birimleri barındırıyor. Ayrıca, arızalanan veya kırılan engelli araçlarının tamir ve bakım işlemleri de merkezde ücretsiz olarak yapılacak. Başkan Kocaispir, ziyaret sırasında merkezde devam eden çalışmaları yerinde inceledi ve "Adana'nın en nitelikli engelsiz yaşam merkezini çok yakında Yüreğir'de hizmete sunacağız. Engelli bireylerimizin bilimsel, sosyal ve kültürel aktivitelerle sosyal hayata katılımını sağlamak, bilgi ve becerilerini artırmak ve karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak için hayata geçireceğimiz merkezimiz engelli kardeşlerimiz ve onların ailelerine yönelik üreteceği önemli hizmet potansiyeli ile Yüreğir için son derece önemli bir merkez olacak. Yüreğir'e hayırlı olsun" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.