TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#enkaz kaldırma

İLKHABER-Gazetesi - enkaz kaldırma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, enkaz kaldırma haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yer kaymasının en fazla yaşandığı Ekinözü'nde depremin yaraları sarılıyor Haber

Yer kaymasının en fazla yaşandığı Ekinözü'nde depremin yaraları sarılıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - DURMUŞ GENÇ - Kahramanmaraş merkezli depremlerde 4,7 metre yatay yer değiştirmenin tespit edildiği Ekinözü ilçesinde yürütülen çalışmalarla yaralar sarılıyor.Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden Ekinözü ilçesi de etkilendi. Depremler, ilçeye bağlı bazı mahallelerde hasara neden oldu. Yukarı ve Aşağı İçme Mahallesi'nde bulunan iş yerleri ve bazı oteller ile hamam çöktü. Ağır hasar raporu verilen evlerden bazıları yıkılarak enkazlar kaldırılıyor.Gelen yardımların depremzedelere ulaştırılması için 4 noktada sosyal market kurulan ilçede, ramazan dolayısıyla oluşturulan çadırlarda ise depremzedelere sıcak yemek ikramı yapılıyor.Kırsal mahallelerde yaşayanlara yakacak yardımı ile hazırlanan gıda kolileri de evlere ulaştırılıyor.İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) akademisyenlerince hazırlanan ön inceleme raporuna göre 4,7 metre yatay yer değiştirmenin yaşandığı Ekinözü ilçesinde bazı alanlarda ağaçların köklerinden sökülerek devrildiği görüldü.Asfalt ve içme suyu boru hattının parçalandığı Kırkgöz mevkisinde de çalışmalar tamamlandı. Fay hattının geçtiği bölgedeki içme suyu boruları tamir edilerek halka temiz su verilmeye başlandı.Ekinözü Belediye Başkanı Bilal Eker, AA muhabirine, depremin ilçede büyük hasara neden olduğunu söyledi.Şu ana kadar 2500 çadır ve 30 konteyner kurulumunun yapıldığını dile getiren Eker, "Devletimiz ilk andan itibaren yaraların sarılması için tüm gücüyle ilçemizde çalışma yürüttü. İlçeden ayrılan vatandaşlar da yavaş yavaş geri dönmeye başladı." diye konuştu.Depremin ardından yapılan ön incelemede evlerin yüzde 70'inde ağır hasar kaydı oluştuğunu hatırlatan Eker, yıkılan 150 evin enkazının kaldırıldığını, 21 mahalle ve 77 mezradaki herkese ulaşarak ihtiyaçların giderilmesi için çalıştıklarını vurguladı.Eker, TOKİ tarafından ilçede inşa edilecek konutlar için zemin etüdü yapıldığını aktararak "En kısa sürede ilçemize 1250 konut yapılacak. Keçiören ve Ekinözü Belediyeleri olarak her gün 1000 kişiye iftar vermeye başladık." diye konuştu.Ekinözü'ne toplam 18 sosyal marketin kurulacağını vurgulayan Eker, bunlardan 4'ünü açtıklarını, diğerlerinin ise gelecek hafta merkez ve kırsal mahallelerde hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

Hatay'da yıkım ve enkaz kaldırma mesaisi gece de sürüyor Haber

Hatay'da yıkım ve enkaz kaldırma mesaisi gece de sürüyor

HATAY (AA) - ŞAHİN OKTAY/İBRAHİM AKTAŞ - Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen Hatay'da, yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri gece gündüz sürüyor."Asrın felaketi" olarak nitelenen 6 Şubat'taki depremlerin ardından Hatay'da çok sayıda kişi hayatını kaybetti, birçok bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bölgede arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlatılan enkaz kaldırma ve yıkım işlemleri ise aralıksız devam ediyor.Yapılan planlamalar çerçevesinde kentin hangi mahallelerinde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları yapılacağı Hatay Valiliğinden duyuruluyor.Bina sakinlerinin de enkaz kaldırma çalışmalarına refakat edebildiği, güvenlik güçlerinin gözetemindeki çalışmalar, "asrın felaketi"nden etkilenen kentin birçok noktasında gece de sürüyor. Aynı anda çok sayıda iş makinesinin çalıştığı enkaz alanlarında, uzun erişimli ekskavatörlerle binaların yıkım işlemi yapılırken, kırıcı ve delici makinelerle de molozlar parçalara ayrılıyor.İş makineleriyle kamyonlara yüklenen molozlar, belirlenen döküm sahalarına götürülüyor.- "Kolluk kuvvetleri eşliğinde çalışıyoruz"Defne ilçesinin Elektrik Mahallesi'nde çalışma gerçekleştiren firma sahibi Tolga Taş, AA muhabirine, çalışmaları iki vardiya halinde sürdürdüklerini söyledi.İlk vardiyanın 08.00-18.00, ikinci vardiyanın da 19.00-00.00 saatleri arasında gerçekleştirildiğini belirten Taş, "Bölgede üç döküm sahası ilan edildi. Herkesin ayrı alanı var. Bu alanlara kontrollü şekilde döküyoruz. Gece gündüz demeden yıkımlar devam ediyor." dedi.Taş, ellerinde 30 ve 22 metrelik yıkım ekskavatörleri olduğunu, 2 kattan yüksek binaları bunlarla yıktıklarını dile getirdi.Yıkımın ardından enkaz kaldırma işlemini yaptıklarını aktaran Taş, çıkan molozları döküm sahasına götürdükten sonra geri dönüştürülecek malzemeleri ayırdıklarını söyledi.Çalışmalar sırasında bazen vatandaşların kıymetli ziynet eşyalarının da çıktığını belirten Taş, "Kolluk kuvvetleri eşliğinde çalışıyoruz. Enkazdan çıkan ziynet eşyaları kolluk kuvvetlerine teslim ediliyor. Onlar da kime ait olduğunu tespit ederse tutanak eşliğinde vatandaşa teslim ediyor." diye konuştu.Yıkım ekiplerine eşlik eden Elektrik Mahallesi Muhtarı Nihat Derviş de depremden mahallelerinin çok fazla etkilendiğini söyledi.Mahallede hafif ve orta hasarlı 18 bina olduğunu, geriye kalan tüm binaların yıkılacağını aktaran Derviş, "Yıkım çalışmaları 12 günden beri devam ediyor. Hummalı bir çalışma var." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.