TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eşya

İLKHABER-Gazetesi - Eşya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eşya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremde yıkılan binanın enkazında bulunan eşyaların teslim edildiği genç kadın duygusal anlar yaşadı Haber

Depremde yıkılan binanın enkazında bulunan eşyaların teslim edildiği genç kadın duygusal anlar yaşadı

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Salköprü Mahallesi’nde depremde yıkılan Bayrak Apartmanı’nda yaşayan Tuba Yaşar ve ailesinin enkazdan çıkarılan düğün fotoğrafları, bir miktar parası, kimlikleri ve telefonları Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Mustafa Katipoğlu tarafından Yaşar ailesine teslim edildi. Yaşar, eşyaları teslim alırken duygusal anlar yaşadı. İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Katipoğlu, “Salköprü Mahallesi Bayrak Apartmanı’nda yanlış hatırlamıyorsam yaşanan 6 Şubat depreminde 16-17 canımızı kaybetmiştik. Tabii bunlar çok üzücü hadiseler. Biz Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak 04.17’de meydana gelen ilk depremden hemen sonra hızlıca sahaya çıkmıştık. İlk depremde Malatya’da yıkılan bina sayısı 130-135 civarındaydı. Sadece İtfaiye Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler değil, diğer birimlerdeki personeller ile çok hızlı bir şekilde organize olduk. Saat 13.00 civarında iken yaklaşık 100 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyordu. İkinci depremin olmasıyla birlikte enkaz altında kalan ekiplerimiz oldu. Tuba Hanım da depremde enkaz altında kalan vatandaşlarımızdan birisidir. Tuba Hanım ve ailesi Bayrak Apartmanı’nın en üst katında oturdukları için üst katın tam çökmemesinden dolayı kendi imkânlarıyla enkazdan çıkmayı başarabilmişler. Bizim arkadaşlarımız da Bayrak Apartmanı’ndaki diğer vatandaşları kurtarmaya çalışırken buldukları kıymetli eşyaları, o an orada bir kolluk kuvveti varsa onlara teslim ederlerdi. Eğer herhangi bir kolluk kuvvetine rastlamazlarsa kıymetli eşyaları güvenli bir şekilde muhafaza ederiz ve daha sonra sahibine ulaşmaya çalışırız. Eğer sahibine ulaşamazsak emniyete veya jandarma bölgesinde ise jandarmaya teslim ederiz. Bayrak Apartmanı’nda da itfaiyeci arkadaşlarımız bazı özel eşyalar bulmuşlardı. Eşyaların Tuba Hanım’a ait olduğunu öğrendikten sonra eşyalarını kendilerine teslim edebilmek adına ulaştık. Kendileri de sağ olsunlar itfaiye binamıza kadar geldiler. Tabii buradaki en mutlu olay Tuba Hanım ve ailesinin sağ olmasıdır. Bir kez daha kendilerine geçmiş olsun diyoruz. İtfaiye ekipleri cansiperane fedakarca çalıştı. Kendilerinin de bir depremzede olduklarını unutarak yardıma ihtiyacı olan canlara ulaşmak için canhıraş çalıştılar. Ben bir kez daha İtfaiye Dairesine bağlı çalışan ekiplerimize teşekkür ederim” dedi. İtfaiye ekiplerine teşekkürlerini ifade eden depremzede Tuba Yaşar ise, “İtfaiye ekiplerinin bize ait eşyaları bulup getirmesi çok kıymetli, çünkü evimiz yıkıldı ve buradan bir küçük eşya bile çıkarıp bulmam benim için çok önemliydi. O yüzden Malatya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerine çok teşekkür ederim. Onlar da depremzede olmalarına rağmen her enkazın başında bulundukları için ayrı ayrı teşekkür ederim. Hepsinden Allah razı olsun” diye konuştu.

Depremde evleri yıkılan çift, zihinsel engelli çocukları ile çadırda yaşıyor Haber

Depremde evleri yıkılan çift, zihinsel engelli çocukları ile çadırda yaşıyor

HATAY (AA) - ŞAHİN OKTAY/İBRAHİM AKTAŞ - Hatay'ın Defne ilçesinde yaşayan zihinsel engelli 2 çocuk sahibi çift, depremde yıkılan evlerinin yanında kurdukları çadırda hayata tutunmaya çalışıyor.Yeşilpınar Mahallesi'nde engelli evlatları Ali (34) ve Dilay'la (28) yaşayan 59 yaşındaki Selva ile 62 yaşındaki Nihat Genç çiftine ait iki katlı ev, 20 Şubat'ta meydana gelen Defne merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremde yıkıldı.Bahçede kurdukları çadırda zor şartlarda yaşamlarını sürdüren çift, zihinsel engelli çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösteriyor.Evlerindeki tüm eşyaları enkaz altında kalan depremzede aile, çocuklarının daha güvenli ortamda kalabilmesi için konteyner, bir de çamaşır makinesi istiyor.Anne Selva Genç, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli ilk depremde evde olduklarını, balkondan atlayarak dışarıya çıktıklarını söyledi.Evlerinin, çadırda bulundukları sırada Defne merkezli depremde yıkıldığını anlatan Genç, "Kızım yanımdaydı. Oğlum dışardaydı, enkaz altında kaldı sandım. Çok korktum. Sonra yanıma geldi. Allah'a şükürler olsun kurtardım çocuklarımı. Öleceklerini sandı canlarım. 'Anne' diye bağırıyorlar, beni bırakamıyorlar. Korkuyorlar, 'Niye sallanıyoruz?' diyorlar. 'Oğlum besmele çek' diyorum, 'Anne çekiyorum ama durmuyor.' diyor." ifadelerini kullandı.- "Çocuklar ilgi bekliyor"Eşyalarının enkaz altında kaldığını ve çamaşır yıkamanın kendisini çok zorladığını vurgulayan Genç, "Çamaşır beni çok yoruyor. Yemek yapıyorum, bulaşık yıkıyorum, yetiştiremiyorum. Çocuklar ilgi bekliyor. Sadece derin dondurucu aşağıdaydı, onu kurtarabildim. Geri kalan eşyalarım enkazda kaldı." dedi.Baba Nihat Genç de tek dileklerinin çocuklarının mutluluğu olduğunu dile getirdi.Evlatlarının depremde çok korktuğunu aktaran Genç, "Sürekli 'Baba bizim evimiz nerede, ne zaman ev yapacaksın?' diyorlar. Çadıra alışamadılar, tek isteğimiz bir konteyner, bir de çamaşır makinesi. Bütün eşyalarımız enkaz altında kaldı." diye konuştu.

Antakya'da geriye doğru yıkılan binanın enkazından ilkokuldaki "anı kitabı"nı çıkardı Haber

Antakya'da geriye doğru yıkılan binanın enkazından ilkokuldaki "anı kitabı"nı çıkardı

HATAY (AA) - SERKAN AVCI/MEHMET BAYRAK - Hatay'ın Antakya ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Furkan Buğra Dikmen, depremlerin etkisiyle geriye doğru yıkılan apartmanın enkazında ilkokulda kendisi için hazırlanan çocukluk fotoğrafının da olduğu anı kitabı ve bazı eşyalarını buldu.Cebrail Mahallesi'nde 5 yıl önce inşa edilen ve 22 ailenin yaşadığı 6 katlı Işık Apartmanı, Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde kaydı, Hatay merkezli 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki sarsıntıların ardından ise geriye doğru yıkıldı.Can kaybı olmayan binada ailesiyle yaşayan lise öğrencisi Dikmen, enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü bölgedeki apartmanda eşyalarını aradı.Bir süre molozların arasında gezen Dikmen, çocukluk fotoğrafının da bulunduğu ilkokulda kendisi için hazırlanan anı kitabı ile "asrın felaketi"nin yaşandığı gece uyuduğu yatağındaki yastığı, bazı kıyafetleri, defterleri ve biriktirdiği bir miktar parasına ulaştı.Depremlerde yıkılan Antakya Lisesinin 4'üncü sınıf öğrencisi Furkan Buğra Dikmen, AA muhabirine, hayatı boyunca unutamayacağı bir olaya şahitlik ettiğini söyledi.Kahramanmaraş merkezli ilk deprem anında yaşadıklarını anlatan Dikmen, "Bizim binamız ilk depremlerde yıkılmadı. Binada sıkışanlar oldu. Onların kapılarını açıp çıkarttım. Çoğunluklu olarak yaşlılar vardı. Apartmanımız Hatay'daki 6,4 depreminde tamamen geriye yattı. Ondan sonra bu hale geldi." diye konuştu.Dikmen, depremlerde yıkılan binada can kaybı yaşanmadığını ama geçmişe ait her şeyin gittiğini belirtti.Enkazda eşyalarını aradığı sırada odasını görünce hüzünlendiğini aktaran Dikmen, şunları kaydetti:"Fotoğraflarım, kitaplarım, defterlerim, yatağım, yastığım... İşte hayatım buradaydı. Her şey 2 dakikada elimizden kaydı gitti. Anılarım, geçmişim, çocukluğum... Çıkardığım kutuda ufak bir birikimim ve fotoğraflarım vardı. Zaten önemliydiler şimdi daha da önemliler. Enkaza girme sebebim geçmişimi ve hatıralarımı çıkartabilmekti. Ufak tefek bir şeyleri alabildim."

Osmaniye'de 335 binanın acil yıkım işlemi sürüyor Haber

Osmaniye'de 335 binanın acil yıkım işlemi sürüyor

OSMANİYE (AA) - TAHİR TURAN EROĞLU/FİKRET KAVĞALI - Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Osmaniye'de acil yıkım kararı verilen 335 binada çalışmalar devam ediyor.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca alınan kararın ardından yıkılacak binaların çevresinde güvenlik önlemleri alan ekipler, makaslı iş makineleriyle kolon ve kirişleri kestikten sonra "çökertme" yöntemiyle yıkımları gerçekleştiriyor.Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, AA muhabirine, bu afetten ders çıkararak, bundan sonra neler yapılabileceğine dair herkesin çalışması gerektiğini belirtti.Osmaniye'de tehlike arz ettiği belirlenen 335 binada yıkım çalışmalarının sürdüğünü aktaran Demirtaş, "Şu ana kadar 70 bin binanın hasar tespitini yaptık. 4 bine yakın ağır hasarlı çıktı. İtiraz sürecinin ardından onların da yıkımı yapılacak." dedi.Demirtaş, vatandaşların hasarsız binalara geri dönmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.Hayatın normalleşmesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, "Bu travmayı atlatmamız, herkesin normal yaşamına dönmesi için gereken ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca kalıcı olarak 4 bin konutluk konteyner alanı planladık. Konteynerler gelmeye başladı. Ağır hasarlı konutu olan depremzede hemşehrilerimizi konteynerlere alacağız, uzun süre çadırda olmaması gerekiyor." diye konuştu.- "Acil yıkım kararı bulunan binalara girilmesin" uyarısıHasarsız evlere dönüşlerden dolayı çadır kentlerdeki yoğunlukta azalma yaşandığını söyleyen Demirtaş, taşınmayla ilgili genelgeler yayımlandığını ve duyurular yapıldığını anımsattı.Vatandaşların, hasarlı binalarından taşınabilir ve kıymetli eşyalarını kontrollü şekilde alması için koordinasyon çalışması gerçekleştirildiğini anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:"Ne olur, acil yıkılması gereken binalara eşya almak için gelmesinler. Bir binada rastladık, acil yıkılacak binadan eşya boşaltılırken gördük. İnsanlar, depremin travması geçtikçe haklı olarak eşyalarını almak için geliyorlar. Ne olur izin alsınlar ve muhakkak sahadaki hasar tespit heyetimizden görüş alsınlar. Mutlaka eşya almaları gerekiyorsa polis nezaretinde almalarına yardımcı olalım. Kendi başlarına binalara girmesinler."Demirtaş, kentte iş yerlerinin açılmaya başladığını ve insanların evlerine geçtiğini ifade ederek, devlet millet kaynaşmasıyla sıkıntılı günlerin en kısa zamanda aşılacağına inancının tam olduğunu sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.