TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fas

İLKHABER-Gazetesi - Fas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fas haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Fas'ta daha öncede ciddi depremler yaşanmış Haber

Fas'ta daha öncede ciddi depremler yaşanmış

İbrahim Baysal (İLKHABER)- Fas'ın yakın tarihindeki yaşadığı en kötü deprem , Mart 1960'ta yaklaşık 12.000 kişinin ölümüne ve 12.000 kişinin de yaralanmasına yol açan 5,8 büyüklüğündeki depremdi. Sahil kasabası olan Agadir, depremin şiddetiyle yerle bir oldu. Nüfusunun yaklaşık üçte biri yok oldu. Restoranlar, mağazalar ve merkez çarşı yerle bir edildi. Binlerce insan betonun altına gömüldü. Şubat 2004'te Fas'ın kuzeyinde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 630 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmış ve 15.000 kişi evsiz kalmıştı. Akdeniz'in liman kenti Al Hoceima'da meydana gelen deprem, kerpiç evleri yıktı ve uyuyan sakinleri molozların altına gömdü. Yakındaki bir köyde evler karton kutular gibi yerle bir edilmişti. Ertesi gün, depremden sağ kurtulan düzinelerce kişi, devlet yardımının eksikliğini protesto ederek protestoda bulundu. CNN'in o dönemde bildirdiğine göre, o gün protestocularla Fas ordusu arasında çıkan çatışmada çok sayıda kişi yaralanmıştı. Cuma günü meydana gelen deprem, sismik açıdan aktif olan Afrika-Avrasya levha sınırının yaklaşık 340 mil güneyindeki Afrika Levhası'nda meydana geldi. Fas'taki diğer büyük depremlerde ise daha az can kaybı yaşandı. Mart 1969'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem yaklaşık bir düzine kişinin ölümüne neden oldu. Ocak 2016'da Fas ve İspanya'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde bir kişi hayatını kaybetmişti. Deprem, bölgeyi bir asırdan fazla süredir vuran en güçlü depremdi. Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Kurumu, Cuma günü geç saatlerde Fas'ı vuran 6,8 büyüklüğündeki depremin bölgede son 123 yılın en güçlü depremi olduğunu söyledi. USGS Cumartesi günü erken saatlerde yayınladığı ön raporda, depremin derinliğinin yaklaşık 18 kilometre olduğunu ve merkez üssünün Fas'ın popüler kayak merkezi Oukaimeden'in 30 mil batısında olduğunu söyledi. Yakınında ve 800.000'den fazla insanın yaşadığı Marakeş'in yaklaşık 80 mil güneydoğusunda yer alıyor. USGS'ye göre, Marakeş'in karayoluyla yaklaşık 240 kilometre güneybatısındaki bir kıyı kenti olan Agadir'in nüfusu yaklaşık 700.000'dir. USGS, bölgede bu kadar büyük depremlerin "nadir ama beklenmedik olmadığını" ve 1900'den beri bölgede 6 büyüklüğünde veya daha büyük deprem yaşanmadığını söyledi. Bölgedeki savunmasız binaların çoğunun kerpiç bloklardan ve takviyesiz tuğlalardan yapıldığı da belirtildi.

Murat Yıldırım Kızına düğün yaptı Haber

Murat Yıldırım Kızına düğün yaptı

(Haber Merkezi)- Oyuncu Murat Yıldırım ve Faslı eşi Iman Elbani, geçtiğimiz sene dünyaya gelen kızları Miray için Fas'ta geleneklere uygun bir eğlence düzenledi. Düğünde Elbani yöresel kıyafetleriyle taht içinde mekana gelirken oyuncu da danslarıyla ona eşlik etti.  Murat Yıldırım, 2016 yılında Faslı oyuncu Iman Elbani ile nikâh masasına oturmuştu. Mutlu bir evlilik sürdüren çift, Ekim 2022'de Miray adını verdikleri kızlarının doğumuyla mutluluklarını ikiye katlamıştı. İlk kez anne-baba olma heyecanı yaşan çift Fas'a gitti. Uzun süredir Türkiye'de yaşayan Elbani, kızı için Fas geleneklerine uygun bir düğün organize etti. Aile yakınlarını ve dostlarını törene davet eden Elbani, yöresel kıyafetleriyle taht içinde mekana giriş yaptı. Beyaz bir takım elbiseyle eşini karşılayan Murat Yıldırım dansıyla ona eşlik etti. Görkemli düğünden görüntü ve fotoğraf paylaşan Yıldırım, 'Fas’ta bebeğiniz olduğu zaman “Sobo3” (subuh) adı verilen geleneksel düğün yapılır… Miray’ımız için yapılan düğünden' ifadelerini kullandı. BU DUYGUYU ANLATMAK İMKANSIZ! 8 Ekim 2022'de dünyaya gelen kızı Miray'la ilk kez baba olma sevincini yaşayan Murat Yıldırım, "Baba olmak dünyanın en güzel hislerinden biri. Bu duyguyu anlatmak için ne desem az gelir. Kız çocuğu olduğu için aramızda ayrı bir duygusal bağ oldu" ifadelerini kullanmıştı. BEBEKLERİNİN YÜZÜNÜ GÖSTERMİYORLAR Yaklaşık sekiz ay önce kızları Miray'a kavuşan çift bebeklerinin yüzünü göstermeyi henüz tercih etmiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.