TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fidan dikimi

İLKHABER-Gazetesi - Fidan dikimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fidan dikimi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yeşil vatan için 2023 yılında 500 milyon fidan dikildi Haber

Yeşil vatan için 2023 yılında 500 milyon fidan dikildi

İlkhaber'den Bayram Bulut'un haberine göre; Orman yangınları ve zararlı böcekler nedeniyle ormanlık alanlarda ki ağaçları büyük bölümü yok oldu. Bir bölümü ise zarar gördü. Yaşanan bu durum karşında yeni yeni fideler ormanlık alanlara ekildi. Ekilen fideler büyümeye devam ederken gerekli yerlere fidanlar ekilip ormanlık alanlar kurulmaya devam etti. ÜRETİMLER 137 FİDANLIKTA GERÇEKLEŞTİ Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklarda Türkiye genelinde ormanların oluşturulması için fidanlar üretilmeye de devam ediyor. Ülke genelindeki 32 orman fidanlık müdürlüğüne bağlı 137 fidanlıkta, 2023 yılında toplam 260 milyon adet fidan üretildi. Üretilen fidanlar yurdun dört bir yanında toprakla buluştu. 22 YILDA 7 MİLYAR AĞAÇ DİKİLDİ Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen fidan ekimi sayısı ise tam 500 milyon oldu. Geleceğe Nefes Olsun ve Yeşil Vatan sloganları ise dikilen fidanlar gelecek nesile miras bırakıldı. 22 yılda ise toplam 7 milyar fidanın toprakla buluşturulduğu öğrenildi.  DİKİM VE ÜRETİM ÇALIŞMALARI SÜRECEK 2024 yılında da orman bölge müdürlüğünde fidan üretim ve dikim çalışmalarının gerçekleşeceği öğrenildi. ZARARLI ORMAN BÖCEKLERİ Öte yandan, ormanlarda bulunan zararlı böceklerden Akdeniz orman bahçıvanı (Tomicus destruens) ile mücadele çalışmaları sürüyor. Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Osmaniye, Düziçi, Kadirli, Karaisalı ve Pos Orman İşletme Müdürlüğü’nde, Akdeniz orman bahçıvanı (Tomicus destruens) ile mekanik mücadele kapsamında zarar gören kızılçam sahalarına kurulan tuzak odunlarının kabuklarını soyma çalışmaları devam ediyor.  İMHA EDİLİYORLAR Bu çalışma sayesinde sürgünlerden gövdelere üremek amacıyla giren kabuk böceğinin larvaları yeni generasyonunu oluşturmaması için imha çalışmaları yapılıyor. Ormanların sağlığının korunması için süren çalışmalarında hız kesmeden devam edeceği öğrenildi.

Kumluca'da deprem şehitleri adına fidan dikildi Haber

Kumluca'da deprem şehitleri adına fidan dikildi

ANTALYA (AA) -Antalya'nın Kumluca ilçesinde, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla deprem şehitleri adına fidan dikimi gerçekleştirildi.Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü düzenlenen fidan dikim törenine, Kumluca Kaymakamı vekili Finike Kaymakamı Musa Kazım Çelik, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mehmet Demir, Orman İşletme Müdürü Cengiz Okudan, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, mahalle muhtarları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.Kaymakam Çelik, yaptığı konuşmada, ülkede bugünün anısına orman, doğa ve yeşil sevgisinin pekiştirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediğini söyledi.Bu yılki ormancılık gününün anlamının diğer yıllardan farklı olduğunu ifade eden Çelik, "Yakın zamanda asrın felaketi dediğimiz bir depremi yaşadık. Bugün düzenlediğimiz etkinliklerde deprem şehitlerimiz adına fidan dikimlerini gerçekleştiriyoruz. Deprem şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, geride kalanlara sabırlar niyaz ediyorum. İnşallah bu fidanlar büyüdükçe birliğimiz, dirliğimiz, beraberliğimiz ilelebet devam eder." dedi.Kumluca Orman İşletme Müdürü Cengiz Okudan ise Orman Genel Müdürlüğü'nce her yıl kutlanan 21 Mart Ormancılık Günü'nün bu yıl yakın zamanda yaşanan deprem felaketinde yaşamlarını yitiren deprem şehitlerinin aziz hatıralarını yaşatmak adına fidan dikimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.Kumluca Müftüsü Süleyman Çoban'ın okuduğu duanın ardından, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan alana protokol üyeleri ve öğrenciler fidan dikti.

Enerjisa Üretim'den Çanakkale Zaferi'nin 108. yılına özel fidan dikimi Haber

Enerjisa Üretim'den Çanakkale Zaferi'nin 108. yılına özel fidan dikimi

ÇANAKKALE (AA) - Türkiye'nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim, "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi"nin 108. yıl dönümü dolayısıyla şehitleri anmak üzere Çanakkale'de 54 bin fidanı toprakla buluşturdu.Çanakkale Orman Bölge Müdür Yardımcısı Önder Terzi, Çanakkale Ağaçlandırma Şube Müdürü Mehmet Ali Çelebi ile Enerjisa Üretim Yönetici ve ekiplerinin katılımı ile merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde oluşturulan alanda fidan dikim töreni gerçekleştirildi. Enerjisa Üretim tarafından bu yıl dördüncü hatıra ormanı oluşturma çalışmaları başlatılarak, şehre tören kapsamında 54 bin, bu zamana kadar da yaklaşık 300 bin fidan armağan edildi.Her yıl, en az yaşının 10 bin katı kadar fidanı toprakla buluşturma hedefi olan şirket, 2023 yılında da Türkiye genelinde 270 bin fidan dikim hedefi ile çalışmalarına devam etti.Enerjisa Üretim Sürdürülebilirlik Mentoru Mehmet Evren Eynehan, şirket olarak başlattıkları fidan dikim çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla kentte bulunduklarını ifade eden Eynehan, şunları kaydetti:"Bu dördüncü ormanımız. Biz her fidan bir umut projemiz kapsamında 2020, 2021 ve 2022 yılları itibariyle 300 bin yani aşkın fidanı toprakla buluşturduk. Bugün de yine bu proje çerçevesinde birlikteyiz. 2023’te de 270 bin yetmiş bin fidanı yine tüm Türkiye'de toprakla buluşturacağız. Çanakkale'de ise 54 bin fidanı 2023 yılında toprakla buluşturacağız. Bizim bu çalışmalarımızın arkasında sürdürebilirlik vizyonu yer almakta. Sürdürülebilirlik vizyonumuz çerçevesinde topluma, çevreye değer katma perspektifiyle hareket ediyoruz. Ve yaptığımız tüm çalışmaları bu perspektif çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Yine bunların en önemli göstergelerinden bir tanesi de karbon ayak izi azaltma hedeflerimiz, 2032 yılında başa baş olmayı, 2045 yılında ise net sıfır olmayı planlıyoruz. Bulunduğumuz tüm bölgelerde değer yaratarak çalışmalarımıza devam etmeyi arzu ediyoruz."

Hatay'da yangınlardan etkilenen ormanlık alanlar ağaçlandırmayla yeşerdi Haber

Hatay'da yangınlardan etkilenen ormanlık alanlar ağaçlandırmayla yeşerdi

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay'da orman yangınlarında zarar gören 9 bin hektarlık alan, dikilen fidanların büyümesiyle yeniden yeşil görüntüye kavuşmaya başladı.Antakya, İskenderun, Hassa, Kırıkhan, Altınözü, Samandağ, Belen, Defne ve Dörtyol ilçelerinde 2012'den 2022'ye kadar çıkan yangınlardan etkilenen 9 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışmaları yürütüldü.Bölgelerde temizlik ve teraslama işlemi yapan Hatay Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, küle dönen doğanın tekrar canlanması için çok sayıda kızılçam, zeytin, badem, ceviz, fıstık çamı ile defne fidanını toprakla buluşturdu.Ekiplerin, alevlerin izlerinin silinmesi için yürüttüğü çalışmalar sonucunda ormanlık alanlar dikilen fidanlarla yeniden yeşerdi, bazı fidanların boyu 1 metreyi geçti.- "Amanoslar biyoçeşitlilik açısından önemli bir bölge"Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, AA muhabirine, kentin zengin doğaya ve ekosisteme sahip olduğunu söyledi.Yangınlardan etkilenen bölgelerden Amanos Dağları'nın kent için önemine işaret eden Özdemir, "Amanoslar biyoçeşitlilik açısından önemli bir bölge. Burası, yüzde 25'i endemik tür olan 1250'ye yakın bitki çeşitliliğini barındırıyor." dedi.Özdemir, sorumluluk sahalarında daha fazla alanın yeşile kavuşması için çalıştıklarını belirterek, bunun için Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğünde fidan üretimi yaptıklarını anlattı.Orman yangınlarında zarar gören 9 bin hektarın da arasında olduğu 15 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapıldığını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:"Kentte 2012'den 2022'ye kadar çok büyük orman yangınları oldu. Bu 9 bin hektarlık alanın tamamı şu an ağaçlandırılmış durumda. Kentte yanan alanlarla birlikte 15 bin hektarlık alan komple ağaçlandırılarak yeşillendirildi. Geçen yıl bin 180 hektar alanda 1 milyon 177 bin fidan dikimi gerçekleştirdik. Bu yıl inşallah geçmiş yıllardaki performansımızın üzerine çıkacağız ve çok daha büyük alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapacağız."Özdemir, yüksek kesimlere kızılçam, yerleşim yerlerine yakın bölgelere de ekonomik değer olması için zeytin, badem ve ceviz gibi fidanlar diktiklerini belirterek, sözlerini "Bölgemizde daha fazla alanın yeşillenmesi için mücadelemiz kararlılıkla devam edecek." diye tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.