TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#fırıncı

İLKHABER-Gazetesi - fırıncı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, fırıncı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Samsunlu fırıncılar ekmeğin 10 TL olmasını istiyor Haber

Samsunlu fırıncılar ekmeğin 10 TL olmasını istiyor

Fırıncı esnafı önceki gün SESOB’da ekmek zammı gündemi ile toplandı. Zam gündemiyle toplanan komisyonda ticaret odası temsilcisi fırıncıların talebini makul görmeyerek ‘uygun değildir’ görüşünü bildirdi. Bugün tekrar toplanan fırıncı esnafı, kısa süre önce 520 TL’den aldıkları unun çuvalının 700 TL’ye satıldığını, asgari ücret artışı ve diğer maliyetlerle birlikte ekmeği artık 7,5 TL’ye satmalarının imkânsız olduğunu duyurdu. “250 gram ekmeğin 10 TL olmasını talep ettik” Esnaf adına konuşan SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, maliyetler nedeniyle zam yapmak istediklerini ifade ederek, “Samsun genelinde 220 gram ekmek 7,5 TL’den satılıyor. Kilosu 34 TL’ye geliyor. Asgari ücret, yakıt, un, maya ve diğer girdilerin fiyatı oldukça arttı. 520 TL'ye aldığımız un şu anda 680 TL ve 700 TL isteyenler var. Çevremizdeki birçok il bizden önce zam kararı aldı ve ekmeğin fiyatını 10 TL’ye çıkarttı. Bahsettiğim nedenlerden dolayı biz de mecburen bu fiyatları arttırmak mecburiyetindeyiz. Bizim talebimiz, dünkü taleple aynı. Gram arttırarak, 220 gramı 250 gram ekmek yaparak 10 TL olmasını talep ettik. Gramaj düşürüp, ekmeği 8 TL de yapabilirdik ama halkımızın talebi doğrultusunda gramaj artırımına gittik. Halkımız bunu bilmeli. Uncular un fiyatını indirsinler, mayacılar da maya fiyatını indirsinler, o zaman biz de teklifi aşağı çekeriz veya mevcut fiyattan devam ederiz” dedi. "Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit de talep ettikleri fiyatın maliyetin altında olduğunu iddia ederek, “Şu anda tüm masraflarımızı işin içine kattığımızda 250 gram ekmeğin 12,5 TL’den satılması gerekiyor. Bizler pandemide, selde ve depremde üzerimize düşen görevi yaptık. Bölgelere milyonlarca ekmeği ücretsiz gönderdik. Artık biz de emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” diye konuştu. Ekmek zammı talebinin Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve Ticaret Bakanlığı'na iletildiği ifade edildi.

Adana’da 63 yaşındaki fırıncı yanında çalışan kız çocuğunu taciz etti Haber

Adana’da 63 yaşındaki fırıncı yanında çalışan kız çocuğunu taciz etti

ADANA (İLKHABER) - Adana’da 63 yaşındaki fırıncı, annesi ve babası ayrı olduğu için dedesinin yanında yaşayan ve okul harçlığını çıkarmak için fırında çalışmaya başlayan 16 yaşındaki kız çocuğuna “cinsel organın” göstererek taciz ettiği iddiasıyla tutuklandı. Kız çocuğu o anlar cep telefonuyla görüntüledi. Edinilen bilgiye göre, olay, Yüreğir ilçesinde 28 Ekim günü meydana geldi. İddiaya göre, anne ve babası ayrı olduğu için dedesinin yanında yaşayan 16 yaşındaki lise 3. sınıf öğrencisi E.A. bundan 3 ay önce okul harçlığını çıkarmak için bir fırında kasiyer olarak işe başladı. İlk başlarda her şey normal giderken, son bir haftada iş yeri sahibi 63 yaşındaki 3’ü kız 4 çocuk babası R.A. kız çocuğunu elle ve sözle taciz etmeye başladı. Kız çocuğunun fırın sahibini ittirmesine ve terslemesine rağmen bu devam etmeye başladı. 27 Ekim günü de kimse yokken bu kez fırın sahibi pantolonunu yırtıp kız çocuğuna cinsel organını gösterdi. 28 Ekim günü de fırın sahibi yine cinsel organını kız çocuğuna gösterince bu kez E.A. bu anları cep telefonuyla görüntüleyip polis merkezine giderek fırıncıdan şikayetçi oldu. Bunun üzerine polis fırına gelip yaşlı adamı gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen yaşlı adam “çocuğa cinsel istismar girişiminden” tutuklandı.

Sıcak hava dalgası fırıncı esnafını vurdu Haber

Sıcak hava dalgası fırıncı esnafını vurdu

ADANA (İLKHABER) - Adana’nın Kozan ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve gün içinde 50 dereceyi geçen sıcaklar fırıncı esnafına zor anlar yaşatıyor. Günde 10 havlu değiştiren ve 7-8 litre su içerek serinlemeye çalışan lahmacun ve fırın ustaları sıcaktan halüsinasyon gördüklerini söyledi. Kozan ilçesine bağlı Şevkiye mahallesinde kuşaktan kuşağa ata mesleği fırın ve lahmacun ustalığı yapan Karaarslan ailesi sıcaklar nedeni ile fırın başında zorlu ekmek mücadelesini sürdürüyor. İlçede gün içinde 50 derece hissedilen sıcaklar 200 derecelik fırının başında çalışan ustalara zor anlar yaşatıyor. Geçmiş yıllarda bu denli zorlu sıcak yaşamadıklarını kaydeden lahmacun ustası Erhan Karaaslan “Bu sene çok sıcak bu iş bizim atamızdan gelen iş sıcaklardan dolayı zorlanıyoruz. Bizim bu sıcaklarda durumumuz hiç iyi değil. Aşırı sıcaktan halüsinasyon görüyoruz artık. 60-65 derecede çalışıyorum ne klima ne vantilatör fayda etmiyor. Sabah 7 de fırını yakıyorum akşama kadar lahmacun, börek pişirmeyle devam ediyoruz. Günlük 500 paket 600 kişilik ortalama işimiz oluyor"dedi. 4.kuşak fırıncı olduğunu ve böyle bir sıcak yaşamadığını anlatan Karaaslan" Günden güne daha sıcak oluyor. Günlük 10-15 havlu değiştiriyorum. 4-5 kez kafamı hortumla yıkıyorum yine fayda etmiyor. Mevsim derecelerinden çok yukarda seyrediyor daha da artacak ne yapacağımızı şaşırdık bizde zor durumda ekmeğimizin peşindeyiz”diye konuştu.

Askerliğini yaptığı Hatay'da arkadaşlarıyla depremzedeler için ekmek üretiyor Haber

Askerliğini yaptığı Hatay'da arkadaşlarıyla depremzedeler için ekmek üretiyor

HATAY (AA) - HALİL FİDAN - Vatani görevini Hatay'ın İskenderun ilçesinde yapan Rizeli fırıncı Abdullah Çerman, depremden etkilenen ilçede 5 meslektaşıyla kurduğu sahra fırınında afetzedeler için ekmek, simit ve poğaça üretiyor.İstanbul'da fırıncılık yapan Çerman, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından, hemşehrileri ve meslektaşları Halit Balcı, Ali Kemal Kazdal, Murat Yalçın, Yasin Karadaş ve Hakan Kumbasar ile görüşerek, yardım için İskenderun'a gelmeye karar verdi.Gerekli ekipmanı temin eden Rizeli fırıncılar, depremin 3'üncü gününde İskenderun'a ulaştı.Sahra fırını kurarak çalışmaya başlayan ekip, depremzedeler için ekmek, simit ve poğaça üretiyor.Hayırseverler ve İstanbul Ticaret Borsasının desteğiyle çalışmalarını sürdüren Rizeli fırıncılar, ürettikleri ekmekleri aşevleri aracılığıyla afetzedelere ulaştırıyor.Abdullah Çerman, AA muhabirine, depremin ardından yetkili birimlerle görüşerek arkadaşlarıyla ilçeye geldiklerini söyledi.Çerman, "Depremin 3'üncü günü buradaydık. 5-6 saat içerisinde makinelerimizi kurduk ve üretime başladık. Burada günde 24 saat esasıyla çift vardiya çalışıyoruz. Yaklaşık 55-60 bin ekmek üretiyoruz. Zaman zaman poğaça, açma, simit gibi spesiyal ürünler de yapıyoruz. Bunları çocuklara ikram ediyoruz, çok mutlu oluyorlar." diye konuştu.Çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini, kentteki 110 aşevinin kendilerinden ekmek aldığını dile getiren Çerman, "Bize ne zaman ihtiyaç duyulmazsa o zamana kadar buradayız. Hem ben hem bir arkadaşım burada askerlik yaptık. Bundan 34 sene önce askerlik görevi için buraya gelmiştim. Nasip böyle bir gönüllü görev için buraya geldik. Burada çok iyi çalışıyoruz. Morallerimiz yüksek, vatandaşımızla kol kolayız." dedi.- "Malzememiz bol, hayırseverler gönderiyor"Halit Balcı da geçmişte vatani görevini burada yaptığını ve depremle birlikte büyük üzüntü yaşadığını belirtti.Bölge halkına destek olmak için ekmek yaptıklarını anlatan Balcı, "Malzememiz bol, hayırseverler gönderiyor. Günlük 55-60 bin ekmek çıkarıyoruz. Şu an hiç boş durmadan çift vardiya çalışıyoruz." dedi.Ekmek yapan ustalardan Güngören Fırıncılar Derneği Başkanı Ali Kemal Kazdal ise her afette sosyal yardım organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.Depremzedelere destek vermekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kazdal, ihtiyaç olduğu sürece üretime devam edeceklerini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.