TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Habib-i Neccar Camisi

İLKHABER-Gazetesi - Habib-i Neccar Camisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Habib-i Neccar Camisi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar kurtarma çalışmasıyla ayağa kalkacak Haber

Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar kurtarma çalışmasıyla ayağa kalkacak

HATAY (AA) - SERKAN AVCI/KORAY KILIÇ - Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkisiyle yıkılan Hatay'ın Antakya ilçesindeki tarihi Habib-i Neccar Camisi'nde kurtarma çalışması başlattı.Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen tarihi cami, 6 Şubat'taki Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde yıkıldı.Avlusunda Hazreti İsa'nın üç elçisinin mezarının bulunması sebebiyle Müslümanlar kadar Hristiyanlar için de önemli merkezler arasında yer alan Habib-i Neccar Camisi'nde, sanat tarihçileri devreye girdi.Anadolu'da inşa edilen ilk cami olarak bilinen tarihi yapının ayağa kaldırılması için yürütülen kurtarma çalışmalarına, Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı bünyesinde 9 üniversiteden 16 bilim insanı ve 21 öğrenci katılıyor.Ekipler, hoşgörü, kardeşlik ve huzurun sembolü olan caminin nitelikli eserlerini moloz yığınına dönüşen alandan kurtarmaya çalışıyor.Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığında titizlikle yürütülen çalışmalarla caminin yeniden ayağa kaldırılması hedefleniyor.Kazı başkanı Muhammet Arslan, depremlerin kentin simgelerinden Habib-i Neccar Camisi'nde büyük yıkıma yol açtığını belirterek, "Maalesef harimin üzerini kapatan üst örtüsü tamamen içeriye göçmüş, son cemaat yeri yıkılmış, minaresi de tamamen yıkılarak avluyu enkaz haline getirmiş." dedi.- "İlk hedefimiz, kitabelere sağlıklı şekilde ulaşmak"Arslan, tescilli yapının enkazındaki değerli kültür varlıklarını kurtarmak için büyük çaba gösterdiklerini dile getirdi.Kurtarma çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü aktaran Arslan, şunları kaydetti:"Caminin giriş taç kapısında, minaresinde ve minberinde önemli kitabeler bulunuyor. İlk hedefimiz, bu kitabelere sağlıklı şekilde ulaşmak. Bunun haricinde harime geçit veren taç kapıda özgün olarak ahşap kapı kanatlarımız var. Minberin de kapı kanatları özgün. Bir diğer amacımız da bunları sağlam şekilde çıkarabilmek. Özellikle son cemaat yerinde mukarnaslı ve devşirme malzeme kullanılmış sütun başlıkları var. Taç kapıda renkli taş işçiliği var. Camideki tüm nitelikli malzemeye sağlıklı bir şekilde ulaşıp koruma altına almayı hedefliyoruz. Başta Habib-i Neccar Camisi olmak üzere tüm tarihi yapılarımızın yeniden Antakya'nın kadim kültürüne hizmet edecek hale getirileceğini ümit ediyoruz."

Minyatürünü yaptığı Habib-i Neccar Camisi'nin yıkıldığını görünce gözyaşlarını tutamadı Haber

Minyatürünü yaptığı Habib-i Neccar Camisi'nin yıkıldığını görünce gözyaşlarını tutamadı

HATAY (AA) - SERKAN AVCI/MEHMET BAYRAK - Hatay'ın Antakya ilçesindeki Habib-i Neccar Camisi'nin ahşap minyatürünü önceden yapan 63 yaşındaki emekli berber Hasan Bedi Belli, tarihi yapının 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıldığını görünce gözyaşlarına hakim olamadı.Kovid-19 nedeniyle 3 yıl önce emekliye ayrılan ve atölyeye çevirdiği evinde 5 aylık çalışmayla Habib-i Neccar Camisi'nin ahşap minyatürünü yapan Hasan Bedi Belli, 90 santimetre uzunluğundaki 10 kilogramlık minyatürle depremde yıkılan tarihi yapının önüne gitti.Caminin yıkıldığını gören Belli, gözyaşlarını tutamadı.- "O kadar duygulandım ki sanki dünya başıma yıkıldı"Belli, AA muhabirine, Habib-i Neccar Camisi'nin yıkıldığını görünce hüzünlendiğini söyledi.Caminin kendisi için özel bir yere sahip olduğunu anlatan Belli, "İlk gördüğüm anda o kadar duygulandım ki sanki dünya başıma yıkıldı. Anadolu'nun ilk camilerinden biri olan Habib-i Neccar Camisi, her kültüre ev sahipliği yapan bir cami. Bizim için çok değerli." dedi.Belli, tarihi yapının minyatürünün kendisi için artık daha anlamlı bir yere sahip olduğunu belirtti.Eserini gözü gibi koruyacağını ifade eden Belli, şunları kaydetti:"Minyatürünü büyük bir zevk ve keyifle yapmıştım. Nerden bilecektim ki yıkılacağını... Çok üzüldüm. Yıkıldığına inanamadım. Onu türkü, şarkı dinleyerek yapardım. Minyatürü tamamlamak 5 ayımı aldı. Sözün bittiği yerdeyim. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. Kelimeler boğazımıza düğümleniyor. Sanki aileden biri gibi bunlar benim için. Büyük bir sabırla tekrar onaracağız Hatay'ımızı, Antakya'mızı, bu değerli camilerimizi. Hepsini yapacağız inşallah. Buranın eskisi gibi tekrar ayağa kalkmasını isterim. Hatay için büyük bir değerdir. İçinde çok hikayeler var."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.