#Hatay Çocuk Oyunları

İLKHABER-Gazetesi - Hatay Çocuk Oyunları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hatay Çocuk Oyunları haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ortodoks bayramları Hatay’ın tarihiyle beyazperdeye taşınıyor Haber

Ortodoks bayramları Hatay’ın tarihiyle beyazperdeye taşınıyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hatay belgesellerinin yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, yeni bir projeyle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Daha önce Hatay temalı belgeselere imza atan Prof. Dr. Cereci’nin yaklaşık 1,5 yıldır Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tülay Atay ile birlikte yürütülen projede, Antakya’da kutlanan Ortodoks bayramları kentin tarihsel ve dinsel kimliğiyle birlikte ele alınıyor. Belgeselde, Noel ve Paskalya yortularının yanı sıra Aya Tekla, Aziz Piyer ve Aziz Pavlus, Aziz Antonios, Aziz Aleksion, Aziz Trifon, Elçi Yuhanna ve Aziz Georgios’u anma günleri gibi Ortodoks takviminde önemli yere sahip özel günler yer alıyor. Çekimleri Antakya başta olmak üzere Samandağ, Arsuz, İskenderun ve Altınözü ilçelerinde gerçekleştirilen belgeselde, Ortodoks yortularında düzenlenen ayinler, ritüeller, dualar ve ilahiler ayrıntılı biçimde kayıt altına alınıyor. İsa Peygamber’e inananların ilk kez “Hristiyan” adını aldığı ve ilk Hristiyan kilisesinin açıldığı kent olarak bilinen Antakya’nın, Hristiyanlık tarihindeki önemi de belgeselde vurgulanıyor. “Antakya’nın Aziz Yortuları” adıyla hazırlanan çalışmanın, Antakya’da yaşayan Ortodoks cemaatinin bayramlarını görünür kılmasının yanı sıra, Türkiye’deki azınlıkların kültürel zenginliğini tanımak açısından da önemli bir belge niteliği taşıdığı ifade edildi. Belgeselin danışmanlığını Ortodoks cemaatinden İbrahim Krayt Gülenay üstlenirken, kurgusunun Prof. Dr. Cereci’nin asistanı Melis Sabahoğlu tarafından yapıldığı öğrenildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin daha önce Hatay’ın inanç kültürünü ele alan “İnsanları İnsanlığa Çağıranlar”, Hatay mutfağının kültürel tarihini konu edinen “Tennûrdan Diste Hatay Mutfağı”, “Hatay Çocuk Oyunları”, Hatay’ın binlerce yıllık geleneği haahaları anlatan “Hatay Haahaları” ve 6 Şubat 2023 depremini konu alan “6 Şubat 4.17” adlı belgeselleri çektiği belirtildi. 1992 yılında İstanbul’da ilk belgeselini çeken Prof. Dr. Cereci’nin, çalışmalarıyla 90’dan fazla ülkede düzenlenen film festivallerine katıldığı ve çok sayıda ödül aldığı kaydedildi. Cereci’nin Hatay belgeselleri nedeniyle New York Film Festivali, Kosova Sanat Günleri ve Tayland Bangkok Film Festivali’nde onur ödülüne layık görüldüğü de bildirildi. Prof. Dr. Sedat Cereci, son belgesel çalışmasının Hatay’ın çok katmanlı inanç mirasını görünür kılmayı amaçladığını belirterek, “Antakya, Hristiyanlık tarihinde çok özel bir yere sahip. Bu belgeselle, Ortodoks cemaatin yüzyıllardır sürdürdüğü bayramları, ayinleri ve ritüelleri sadece bir inanç pratiği olarak değil, kentin kültürel hafızasının ayrılmaz bir parçası olarak ele aldık. Amacımız, Antakya’nın birlikte yaşama kültürünü ve inanç zenginliğini gelecek kuşaklara kalıcı bir belgeyle aktarmak” dedi.

Bir belgesel, bir şehir, bir hafıza: Hatay Çocuk Oyunları Kassel Dokfest’te Haber

Bir belgesel, bir şehir, bir hafıza: Hatay Çocuk Oyunları Kassel Dokfest’te

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve belgesel yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci, Hatay’ın geleneksel çocuk oyunlarını konu alan yeni belgeseliyle bir kez daha uluslararası sahnede. "Hatay Çocuk Oyunları" adlı yapım, 18-23 Kasım 2025 tarihleri arasında Almanya'nın Kassel şehrinde düzenlenecek olan 42. Kassel Dokfest kapsamında gösterilecek. Belgesel, yalnızca oyunları değil, aynı zamanda yok olma riski taşıyan kültürel belleği de kayıt altına alıyor. Gülle, miştek, beştaş, çizgi, fırfır, anteri ve saklambaç gibi geleneksel oyunlara yer verilen yapımda, çocukların oyuncaklarını kendi elleriyle yapmaları da dikkat çekici bir tema olarak öne çıkıyor. Kültürel mirası yaşatmak için 2 yıllık emek Hatay’ın köylerinde çekilen belgeselin yapım süreci yaklaşık iki yıl sürdü. Çekimler, geleneksel oyunların hâlâ yaşatıldığı bölgelerde gerçekleştirildi. Belgeselde Hatay’ın tanınmış simaları Jozef Naseh, Haron Mehmet Abdülhayoğlu, Selvâ Sıkar, Damiyen Yakuboğlu ve daha birçok isim yer aldı. Sadece belgesel değil, dayanışmanın da hikâyesi Belgeselin çekimleri sırasında yalnızca kültürel bir kayıt değil, aynı zamanda duygusal anılar da biriktirildi. Ekip, geleneksel çocuk oyunlarının oynandığı köylerde çekim yaparken, yerel halkla güçlü bağlar kurdu. Kamera arkasında geçen dostça sohbetlerin ardından, çocuklar ve aileleriyle birlikte çekilen hatıra fotoğrafları, projenin sadece bir belgesel değil, aynı zamanda bir dayanışma ve belleği birlikte yaşatma hikâyesi olduğunu da gözler önüne serdi. Akademik kadrosuyla dikkat çeken projede; Prof. Dr. Osman Biçer, Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay, Cafer Yaylacı veTalip Köleoğlu koordinatörlük görevini üstlenirken, Doç. Dr. Gönül Reyhanoğlu ise pedagojik danışmanlık yaptı. Belgeselin kurgusu ise Murat Çam imzası taşıyor. Uluslararası başarılarıyla tanınan bir isim: Prof. Dr. Sedat Cereci Kültürel bellek üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci, daha önce de Hatay’ın dini kültürünü anlatan "İnsanları İnsanlığa Çağıranlar", gastronomi belgeseli "Tennûrdan Diste Hatay Mutfağı", mani geleneğini ele alan "Hatay Haahaları", hırisi yemeğini tanıtan "Birin Aşı" ve 6 Şubat depremini konu alan "6 Şubat 4:17" adlı çalışmalara imza attı. Çok dilli belgesel projeleriyle de dikkat çeken Cereci, Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Süryanice ve Kürtçe yapımlar üretiyor. Son olarak, 6 Şubat 4:17 adlı deprem belgeseliyle New York Film Festivali’nde onur ödülüne layık görülmüştü.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.