TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hıv

İLKHABER-Gazetesi - Hıv haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hıv haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Karabük Üniversitesi'ne Destek: HIV ve HPV iddialarına karşı STK'lardan açıklama geldi Haber

Karabük Üniversitesi'ne Destek: HIV ve HPV iddialarına karşı STK'lardan açıklama geldi

Altınsafran Uluslararası Öğrenci Derneği, Karabük İmam Hatipliler Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Karabük Şubesi, Genç Memur-Sen, Sultan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı Karabük Şubesi ve Safranbolu Yağmur Yardımlaşma Derneği tarafından ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye’nin dört bir yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunan sivil toplum kuruluşları olarak, son dönemde medyada yer alan yanıltıcı haberlere karşı ortak bir duruş sergileme gereği hasıl olduğu belirtildi. Karabük Üniversitesi ve diğer eğitim kurumlar hakkında yapılan asılsız suçlamaların, toplumun huzurunu bozma amacı taşıdığına inanıldığı aktarılan açıklamada, “Türkiye’nin Afrika ve diğer bölgelerdeki ticaret, savunma, eğitim ve kültür alanlarında gösterdiği iş birliği ve dayanışma çabalarını destekliyoruz. Ülkemizin Türkiye’nin bu alanlarda Avrupa ve diğer küresel otoritelere kıyasla yakaladığı yüksek ivme, bazı çevreler tarafından engellenmeye çalışılsa da, bizler bu tür algı operasyonlarına karşı dik duruşumuzu sürdüreceğiz. Bizler, tüm insanların eşit doğduğuna ve eşit haklara sahip olduğuna inanıyoruz. Irkçılık, ayrımcılık ve nefret suçları, toplumumuzun temel değerleriyle uzlaşmayan, asla kabul edilemez davranışlardır. Bu tür kavramlar üzerinden iftira ve karalama kampanyası yürüterek halkımızı provoke etmeye çalışan şer odaklarına geçit vermeyeceğimizi önemle vurguluyoruz. Karabük İl Sağlık Müdürlüğü’nün ve Karabük Üniversitesinin son açıklamaları, şehrimizdeki sağlık kuruluşlarına yönelik herhangi bir olağandışı başvuru artışı olmadığını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, Karabük’ün güvenliğinin ve öğrencilerimizin eğitimlerine imkân tanıyan huzurlu ortamının altını çizmek isteriz. Üniversitelerimizin, dünya genelinden seçkin öğrencileri ağırlayarak onlara Türkçe ve Türk kültürünü öğretme misyonu, ülkemizin kültürel zenginliğini ve misafirperverliğini göstermektedir. Bu öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye’nin kültürel elçileri olarak kendi ülkelerine dönmektedirler. Son olarak, öğrencilerimiz ve Karabük halkı hakkında yapılan asılsız iddiaların, toplumsal huzurumuza zarar verdiğini ve bu tür iddialara itibar edilmemesi gerektiğini, kamuoyuna saygıyla hatırlatmak isteriz" denildi.

Karabük Üniversitesinden HIV iddialarına yalanlama Haber

Karabük Üniversitesinden HIV iddialarına yalanlama

KBÜ’den yapılan yazılı açıklamada, sosyal medya başta olmak üzere çeşitli medya araçlarında birçok üniversite ile birlikte Karabük Üniversitesine ilişkin de gerçek dışı paylaşımlar yapıldığı belirtilerek, Karabük İl Sağlık Müdürlüğünün de açıkladığı üzere şehirde hastanelere HPV ve HIV şüphesiyle başvuran sayısında bir artışın yaşanmadığı kaydedildi. Yapılan açıklamada, "Ayrıca asayiş açısından da Karabük ili son derece güvenli bir şehirdir. Öğrencilerimiz Karabük’te eğitim-öğretimlerine huzurlu bir şekilde devam etmektedir. Son günlerde ortaya atılan iddiaların gerçekle ilgisi olmayıp, tamamen asılsız ve uydurmadır. Söz konusu paylaşımların içeriklerinin üniversitemiz öğrencileri ve Karabüklü vatandaşlarımızı rencide edici duruma ulaşması kabul edilemez bir durumdur. Karabük Üniversitesi, kurulduğu günden bugüne akademik çalışmalar başta olmak üzere araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve uluslararası çalışmaları ile dünyadaki üniversiteler arasında saygın bir konuma yükselmiştir. Öğrencilerimiz de akademik gelişimleri ve girdikleri pek çok yarışmada elde ettikleri başarıları ile Türkiye ve dünya çapında öne çıkmaktadır" denildi. Karabük Üniversitesinin Türkiye yükseköğretiminin uluslararasılaşma politikasına uygun şekilde hareket ederek uluslararası bir üniversite olma başarısı gösterdiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu kapsamda Amerika'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Türk Devletleri'ne, Ortadoğu’dan Uzakdoğu’ya dünyanın her tarafından 104 ülkeden en başarılı öğrenciler seçilerek üniversitemizde okumaları sağlanmaktadır. Bu öğrencilerimiz Türkçe öğrenmekte, Türk kültürünü öğrenmekte, Türkiye'nin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönmektedir. Karabük Üniversitesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimize, devletimize, insanlığa faydalı hizmetler üretmeye, ülkemizi bilimde öncü kılacak çalışmalar yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz.” Paylaşım yapanlar hakkında yasal süreç başlatıldı Yapılan paylaşımlarla ilgili yasal sürecin başlatıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Üniversitemiz, öğrencilerimiz, üniversite personelimiz ve huzur kenti Karabük ile ilgili yapılan paylaşımlarda gerekli hassasiyetin gösterilmesi, bilgi ve belgeye dayanmayan iddialara itibar edilmemesi, ayrıca bu asılsız paylaşımları yapan failler hakkında ‘halkı yanıltıcı bilgileri alenen yayma suçu’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçları’ gibi adli suçlar kapsamında gerekli cezai ve idari yaptırım süreçleri başlatılmış olup, bu süreçlerin takipçisi olacağımız hususu kamuoyunun takdirlerine saygı ile duyurulur.”

AIDS (HIV) Belirtileri ve Bulaşma Yolları Haber

AIDS (HIV) Belirtileri ve Bulaşma Yolları

AIDS, HIV virüsünün sebep olduğu bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hastalık vücuda girdikten sonra uzun yıllar boyunca herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak, virüsün ilerlemesiyle birlikte belirtiler ortaya çıkar ve genellikle şu şekilde gelişir: AIDS (HIV) Belirtileri Nelerdir? Yorgunluk ve halsizlik Aralıklı ishal Ağızda beyaz lekeler veya plaklar Sık sık hastalanma Hastalık ilerledikçe şu belirtiler de meydana gelebilir: İstem dışı hızlı kilo kaybı Uzun süreli ishal Gece terlemeleri Sık tekrarlayan ateş Ağız içinde derin beyaz yaralar Vücudun değişik bölgelerinde pembe, kırmızı veya mor lekeler Çeşitli solunum yolu hastalıkları Unutkanlık AIDS (HIV) Nasıl Bulaşır? AIDS, HIV virüsünün vücuda bulaşmasıyla oluşur. Bulaşma yolları şunlardır: Korunmasız cinsel ilişki: En yaygın bulaşma yolu %80-85 oranında korunmasız cinsel ilişkidir. Kan yoluyla bulaşma: Enfekte olmuş kişinin kanıyla temas etme veya enfekte olmuş kanın deri veya mukoza sıvılarıyla temas etme sonucunda bulaşabilir. Anneden bebeğe bulaşma: Virüs, enfekte annenin gebelik, doğum veya emzirme sırasında bebeğine bulaşabilir. AIDS (HIV) Tanısı ve Tedavisi HIV/AIDS tanısı, kanda bulunan antikorlar veya virüsün bir parçası olarak sayılabilen antijenlerin tespitiyle konur. Tanı işlemi için ELISA testi kullanılır. Pozitif sonuç alınması durumunda testler tekrarlanır ve doğrulama testleri yapılır. Tanı konulmasıyla birlikte tedaviye başlanır. Tedavi, virüsün vücuda girişiyle birlikte azalan bağışıklık sistemi hücrelerinin azalmasını engellemeyi amaçlar. En az üç farklı ilaç uygulaması gerekebilir ve ilaç seçimi, virüsün ilaca karşı gösterdiği dirence göre belirlenir. Hasta, doktorun belirlediği ilaç rejimini düzenli olarak uygularsa HIV/AIDS hastalığının kontrol altına alınması mümkündür.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.