TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

# Iğdır

İLKHABER-Gazetesi - Iğdır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iğdır haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Urartulardan kalma mezar tarihe ışık tutuyor Haber

Urartulardan kalma mezar tarihe ışık tutuyor

Kültürel varlık yönünden zengin olan Iğdır, barındırdığı tarihi yapıları ile de tarihe ışık tutuyor. Şehrin birçok yerinde bulunan fakat İl Kültür Müdürlüğü tarafından korunmayan ve restorasyona alınmayan yapılar gün geçtikçe yok olmaya devam ediyor. Urartular döneminden kaldığı ve Demir Çağı'nın özelliğini barındırdığı söylenen Urartu Mezarlığı köylüler tarafından şans eseri bulundu. Köylüler tarafından tespit edilen boşlukta araştırmacıların çalışması sonucu alanın Urartulardan kalma bir mezar olduğu tespit edildi. Mezar odasının ön kısmının toprak kayması sonucu büyük ölçüde tahrip olduğu biliniyor. Bu alan daha sonra cami olarak kullanıldığı dönemde düzeltilerek genişletildi. Mezarlık içinde üç niş bulunurken, bu nişlerden biri mescit olarak kullanıldığı dönemde genişletilerek mihrap olarak kullanıldı. Mezarlığın içinde giriş kapıları bulunmayan iki oda yer alıyor. Bu iki odayı birbirinden ayıran bir genişlik yer alırken, ileriye doğru genişleyen bir bölme de bulunuyor. Ayrıca burası vatandaşlar tarafından dilek dileme alanı olarak da kabul gördü. İnanışa göre; mağara içinde düşen taşları tekrar duvara yapıştırılıyor, bir dilek tutuluyor ve eğer taş duvara yapışırsa dilek kabul oluyor. Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada mezarlık ile ilgili mimari özellikler kayıt altına alınırken, arkeolojik bir veri elde edilemedi. Mezarlığın bir köylü tarafından hayvan otlatılırken bir hayvanın boşluktan düşmesi sonucu şans eseri bulunduğunu belirten köylülerden Çetin Şengül, "Zamanında köylüler buranın üzerinde hayvan otlatırken hayvanlardan biri aşağı düşüyor. Vatandaşlar hayvanı kurtarmaya çalışırken burayı keşfediyorlar. Köylüler buranın kapısını yapıp elektrik döşediler, daha sonra burayı ibadethane olarak kullandılar. Burasının bir özelliği yazın serin kışın ise sıcak oluyor. Vatandaşlarımızı buraya bekliyoruz. Buranın bir diğer özelliği ise vatandaşlar tarafından dilek dileme yeri olarak kabul görmesidir. Vatandaşlar burada bulunan taşları bir dilek tutarak tekrar duvara yapıştırıyorlar. Eğer taş duvarda asılı kalırsa dilenen dile kabul görür, taş düşerse dilenen dilek kabul olmuyor" dedi. Mağarayı merak ettiği için görmeye gittiğini söyleyen Erdal Karataş ise "Ben burayı önceden bilmiyordum. Gelip gördüm mutlu oldum. Herkesi burayı görmeye bekliyorum. Ben burayı normal bir ibadethane biliyordum, ama mağara şeklinde görünce çok şaşırdım. Çok güzel bir yer" dedi.

Iğdırlı kardeşlerinden depremzede çocuklara oyuncaklı destek Haber

Iğdırlı kardeşlerinden depremzede çocuklara oyuncaklı destek

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Depremlerin ardından Kahramanmaraş'taki depremzedelere destek için Iğdır'ın Tuzluca ilçesinden toplanan yardım malzemeleri bölgeye ulaştırılmaya devam ediyor.Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, Kahramanmaraş Fuar Alanı'nda kurulan çadır kentte AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente depremlerin ardından gelen ilk yardım ekiplerinden olduklarını, 7 Şubat'ta ilçede topladıkları malzemeleri aynı gün bölgeye ulaştırdıklarını söyledi.Yaklaşık 1000 çadırın bulunduğu bölgede 13 gündür saat 22.00'ye kadar sıcak yemek dağıttıklarını dile getiren Türkan, depremzedeler için 650 odun sobası ile 2 tır odun getirdiklerini anlattı.Sadece belediye ve kurumlar olarak değil tüm ilçe halkı olarak yardımlar için seferber olduklarını aktaran Türkan, Tuzluca Çalışkan Kadınlar Kooperatifinin toplam 40 bin tandır ekmeği pişirdiğini, bugün de 80 bidon kavurmanın depremzedelere ikram edildiğini dile getirdi.Türkan, ilçede çocukların da oyuncak hediyeleriyle kardeşlerine destek olmaya çalıştığına işaret etti.Öte yandan ilçeden gönderilen yardım kolilerine oyuncak koyan bazı çocukların akranlarına gönderdikleri notlar da dikkati çekti."Elimden geleni yaptım" başlıklı not yazan 10 yaşındaki Zehra Merziye, "Sizin arkanızdayım, korkmayın. Allah yardımcınız olsun." mesajını iletirken Azra isimli çocuk da "Depremde evlerinizin yıkıldığını duyduk. Çok geçmiş olsun. Size bir hediye hazırladık umarım beğenirsiniz." sözleriyle duygularını paylaştı.

Doğu Anadolu'da kar ve soğuk hava etkili oluyor Haber

Doğu Anadolu'da kar ve soğuk hava etkili oluyor

ERZURUM (AA) - Erzurum, Tunceli, Ardahan, Kars, Iğdır ve Ağrı'da kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor.Kar yağışıyla kent merkezinin beyaza büründüğü Erzurum'da, cadde ve sokaklar, park halindeki araçlar karla kaplandı.Palandöken Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 103 santimetre ölçüldü.- TunceliTunceli'de de iki gündür aralıklarla etkili olan kar ile cadde ve sokaklar beyaza büründü.Kar kalınlığının yer yer 50 santimetreye ulaştığı kentte, vatandaşlar evlerinin önünde biriken karları temizledi.Bölgedeki besiciler de kar altından çıkardıkları yonca ve samanlarla keçi ve koyunlarını beslemeye çalıştı.Karla mücadele ekipleri ise ulaşımın aksamaması için köy ve mahalle yollarında çalışmalarını sürdürdü.- ArdahanArdahan'da da kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor.Kentte kısa süreliğine yağan karın ardından belediye ekipleri karla mücadele çalışması başlattı.- KarsKars'ta dün başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışının ardından Belediye ekipleri karla mücadele çalışmasını sürdürüyor. Bazı yollarda buzlanma nedeniyle araçlar çıkmakta güçlük çekti, belediye ekipleri de buralarda tuzlama yaptı.Kar ve soğuk hava nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban ördekler buzla kaplı Kars Çayı'nda yiyecek ararken görüntülendi.Sarıkamış ilçesinde de kar etkili oldu.Bina çatıları ile ağaçlar dallarında buz sarkıtları oluşurken, bazı vatandaşlar ev ve iş yerlerinin önünde biriken karları temizledi.Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü Sarıkamış Şube Şefliği ekipleri de kar küreme ve tuzlama çalışması gerçekleştirdi.- IğdırIğdır'da da geceden başlayan kar sabah saatlerine kadar etkisini sürdürdü.Cadde ve sokaklar karla kaplanırken yollarda da buzlanma oluştu.Iğdır Belediyesi ekipleri sabahın erken saatlerinde kar temizleme çalışması başlattı, kaldırımlardaki karlar temizlendi.Iğdır Ağrı, Nahçıvan ve Kars kara yollarında da Karayolları 184. Şube Müdürlüğü ekiplerinin temizlik çalışmaları sürüyor.- AğrıAğrı'da da kar yağışı aralıklarla etkili oluyor.Karayolları, belediye ve İl Özel İdaresi ekipleri, sorumluluk alanındaki yollarda karla mücadele çalışması yürütüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.