SON DAKİKA
Hava Durumu

# Internet Siteleri

İLKHABER-Gazetesi - Internet Siteleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Internet Siteleri haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye, Dünyaca Ünlü içki markalarının sitelerine erişimi engelledi Haber

Türkiye, Dünyaca Ünlü içki markalarının sitelerine erişimi engelledi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda, Türkiye'de altı büyük uluslararası alkollü içki markasının internet sitelerine erişim engellendi. Bu karar, alkol reklamı yasağının daha kapsamlı bir şekilde uygulanması amacıyla alınmış olabilir. Erişim engellenen markalar Türkiye'deki mahkeme kararları ile Chivas Regal, Jameson, Jack Daniel’s, Ballantine’s, Martini ve Bacardi gibi dünyaca ünlü markaların küresel web siteleri artık erişime kapalı. Bu siteler, sadece Türkiye’ye özgü değil, dünya çapında hizmet veren markaların ana platformlarıydı. Alkol tüketimi üzerindeki kısıtlamalar ve yüksek vergiler Türkiye, alkol tüketimine karşı ciddi bir kültürel tutum sergileyerek, yüksek vergiler ve kısıtlamalarla alkollü içki pazarını şekillendiriyor. Rakı ve viski gibi yüksek alkollü içecekler üzerindeki vergiler, perakende fiyatlarının yüzde 60’ını oluşturuyor. Ayrıca gece satışlarına getirilen kısıtlamalar, alkol satan işletmeler için önemli mali yükler yaratıyor. Gece satışlarına getirilen kısıtlamalar Gece saat 22:00’den sonra alkol satışı yapan işletmeler, ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bu durum, küçük işletmeleri alkol satışına karşı çekingen hale getirebiliyor.Türkiye'de alkol reklamına yönelik uygulanan bu yasakların, internet ortamında daha sıkı bir şekilde hayata geçirilmesi amacı taşıdığı belirtiliyor.

Burhanettin Bulut, bağımsız medyanın kapanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti Haber

Burhanettin Bulut, bağımsız medyanın kapanma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma Önergesinde, Türkiye’de bağımsız ve özgür gazeteciliğin, bir yandan baskılardan diğer yandan ekonomik koşullar nedeniyle her geçen gün zorlaştığında dikkat çekti. Türkiye’de hali hazırda zor şartlarda yayın yapan bağımsız medya kuruluşlarının Google’ın okur trafiğine uyguladığı ambargo nedeniyle kapanma tehdidiyle karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Bulut, ulusal internet sitelerinden yerel internet sitelerine birçok mecra için tehlike çanlarının çaldığını belirtti. Bulut, Google’ın haber sitelerinin trafik kaybına yol açtığını ileri sürdü CHP’li Bulut, “Google’ın ‘Keşfet’ ve ‘Haberler’ araçları üzerinden yönlendirilen okur trafiklerinin yüzde 98’i, çok sayıda haber sitesi için ortadan kaldırılmıştır. Bazı haber sitelerinin “Keşfet” trafiği tamamen sıfırlanırken, Google’ın medya kuruluşlarına yönelik trafik akışını nasıl yönlendirdiği ve bu süreçte hangi kriterleri esas aldığı bilinmemektedir. Google’ın algoritma güncellemeleri yapması, internet haberciliği yapan yayın organlarının trafik kayıplarına neden olmuştur. Basın İlan Kurumu’nun Google algoritmasını baz alması nedeniyle varlığını devam ettirmeleri reklamlara bağlı olan haber sitelerinin reklam gelirleri azalmış, internet siteleri kapanma, küçülme ya da yayın durdurma gibi tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır” dedi. “Düşünce ve ifade özgürlüğü, demokrasinin temelidir” Burhanettin Bulut, “Demokrasinin geliştirilmesinin ve korunmasının en önemli unsurlarından biri düşünce ve ifade özgürlüğüdür. Halkın doğru haber almasını sağlayan, kamuoyunun vicdanı olan, gerçeklere ayna tutan medya ne kadar özgürse, o ülkenin demokrasisi de o kadar güçlüdür.  Sayıları bir elin parmağını geçmeyen, gazeteciliğin evrensel ilkelerine uygun davranan bağımsız mecraların kapanması, bağımsız ve özgür gazeteciliğin yok olması basını tek sesli hale getirecek, demokrasimize darbe vuracak, halkın haber alma hakkını elinden alacak, halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasını engelleyecektir” diye ifade etti. “İnternet haber sitelerinin ayakta kalabilmesi için yasal düzenlemeler şart” Bulut, “Ülkemizde internet haber sitelerinin ekonomik olarak ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiği ve yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu açıktır. Google’ın rekabeti ihlal eden, medya bağımsızlığına darbe vuran algoritma güncellemeleri nedeniyle internet sitelerinin yaşadığı sorunların araştırılması, bağımsız ve özgür mecraların kapanmasını önlemek için alınacak önlemlerin belirlenmesi, düşük ücretlere ve güvencesizliğe mahkûm edilen yazılı, görsel ve dijital basın emekçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıların tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmalıdır” şeklinde konuştu.

Balıkesir'de sahte ilanlarla 3 milyon lira dolandıran şebekeye operasyon Haber

Balıkesir'de sahte ilanlarla 3 milyon lira dolandıran şebekeye operasyon

Balıkesir Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, internet siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden sahte ilanlarla mağdur vatandaşları dolandıran bir şebekeye yönelik operasyon düzenledi. Erdek Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde ve Asayiş Daire Başkanlığı'nın desteğiyle yürütülen projeli soruşturma kapsamında, 14 Ocak 2025 sabahı 07.00'de 5 ilde eş zamanlı baskın yapıldı. Sahte ilanlarla dolandırıcılık operasyonu Şüphelilerin, sahte hesaplar aracılığıyla kahve makinesi, mobilya ve dron gibi ürünler için satış ilanları yayınladıkları ve bu yolla 89 kişiyi toplamda 3 milyon Türk Lirası dolandırdıkları tespit edildi. Operasyonlar Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Ankara ve Adana illerinde eş zamanlı olarak düzenlendi. 29 hedef şüpheliye yönelik gerçekleştirilen baskınlarda, 25 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan şüphelilerle ilgili adli süreçte 13 kişi tutuklanırken, 12 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yapılan aramalarda ise dolandırıcılık suçunda kullanıldığı değerlendirilen çok sayıda delil ele geçirildi: Yapılan aramalarda; 22 adet akıllı telefon, 15 adet sim kart, 1 adet sim kart muhafazası, 1 adet banka kartı, 1 adet 7.65 mm çapında tabanca, 2 tabanca şarjörü, 5 adet 9 mm fişek ve 19 adet 7.65 mm fişek ele geçirildi. 3 milyon liralık vurgun Yakalanan şüpheliler, "TCK Madde 158 Bilişim Sistemleri Vasıtasıyla Nitelikli Dolandırıcılık" suçu kapsamında Erdek İlçe Adliyesi'ne sevk edilmek üzere Balıkesir Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Adli işlemler devam ederken olayla ilgili soruşturma sürüyor.

İstanbul'da madde satışına yönelik eş zamanlı operasyonda 142 gözaltı Haber

İstanbul'da madde satışına yönelik eş zamanlı operasyonda 142 gözaltı

İnternet siteleri, sosyal medya platformları ve bu platformlarda oluşturulan sohbet odaları, anlık mesajlaşma uygulamalarında yer alan iletişim gruplarında madde satışı yaptıkları belirlenen 142 kişi, İstanbul genelinde yapılan eş zamanlı operasyonlarda yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce, “ Madde İmal ve Ticareti” suçu ile ilgili sanal devriye çalışmaları neticesinde, şüphelilerin yakalanmasına yönelik belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Gaziosmanpaşa ve Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılıkları koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, internet siteleri, sosyal medya platformları ve bu platformlarda oluşturulan sohbet odaları, anlık mesajlaşma uygulamalarında yer alan iletişim gruplarında madde satışında bulunulduğu tespit edildi. Eş zamanlı operasyon detayları 155 şüphelinin yakalanmasına yönelik İstanbul genelinde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Saat 05.00’da düzenlenen operasyonlarda 142 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise; 2 kilo 647 gram madde 39 adet LSD maddesi, 34 gram madde, 2.55 gram sihirli mantar tozu maddesi, 850 gram kimyasal katkı maddesi, 287 gram aseton, 3 hassas terazi, 5 tabanca, 1 kurusıkı tabanca, 2 av tüfeği, 18 fişek, 179 bin 860 lira 4 bin 20 dolar ele geçirildi. Yakalanan şüphelilerin işlemlerine devam edildiği öğrenildi.

İnternetten yemek siparişi yaparken dolandırıcılara dikkat Haber

İnternetten yemek siparişi yaparken dolandırıcılara dikkat

Son dönemde gelişen teknoloji ve getirdiği kolaylıklarla beraber internet üzerinden yemek siparişleri de artmaya devam ediyor. Uzmanlar bu kolaylığı fırsata çevirmeye çalışanlara karşı uyarılarda bulunarak, verilmeyen bir sipariş üzerine gelen linklere tıklanmaması ve istenen kodların paylaşılmamasına dikkat çekiyor. İnternet siteleri ve uygulamalar üzerinden dolandırıcılık faaliyetleri her geçen gün artıyor. Yemek uygulamaları üzerinden vatandaşları kandırmak isteyen dolandırıcılar, yemek siparişi vermemesine rağmen verilmiş gibi vatandaşlara gönderdikleri mesajların içerisindeki 'Size bir kod gönderdik. Bu kodu bize söyleyin yemek siparişinizi iptal edelim' şeklinde konuşarak ‘yanlışlık' havasında iletişime geçtikleri kişileri ağlarına düşürmeye çalışıyor. Dolandırıcılar, bu kod sayesinde vatandaşların telefonunun bazı uygulamalarına erişim sağlayarak dolandırıyor. "Kimse sizin adınıza bir yemek siparişi vermez" Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman, "Son zamanlarda dolandırıcıların yeni yöntemlerinden biri olan yemek sipariş uygulamaları üzerinden vatandaşlar aranarak adreslerine yemek sipariş edildiği, yemek siparişinin akabinde kendilerine bir kod gönderildiği, eğer yemek siparişini kendisi vermediyse bu kodu kendilerine iletmelerini veya mesaj içeriği içerisine gönderilen dolandırıcıların açmış olduğu internet sitesine tıklamalarını, buradan herhangi bir iptal işlemi yapılmasını gerekli bilgiler girerek talep ediyorlar. Vatandaşlar tabii ki bu mesajlara direkt yemek sipariş uygulamaları adıyla geldiği için haliyle inanmak durumunda kalıyorlar ve bu tarz dolandırıcılık yöntemlerine, dolandırıcıların tuzağına düşmüş oluyorlar. Bizim burada yapmamız gereken zaten kendimiz bir yemek sipariş verip vermediğimizi biliriz. Onun haricinde kimse sizin adınıza bir yemek siparişi vermez. Siz bu zamanlarda eğer yemek siparişi vermediğinizi bildiğiniz halde herhangi bir şekilde yemek firması, yemek sipariş firmaları üzerinden arandığımızda ve size bir kod geleceği veya bir internet sitesi adresi geleceği, bunun üzerinden gerekli bilgiler girilerek iptal edilebileceği söylendiğinde bunlara itibar edilmemesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. "İnternet sitelerinin yönlendirdiği herhangi bir adrese tıklamayalım" Aranılan numaraların, dolandırıcıların numaraları olduğunu belirten Emre Akman, "Bu nedenle bilgiler de girildiğinde vatandaşların bilgileri ifşa olmakta. Aynı zamanda bu durum daha sonrasında kredi kartından para çekme, kendilerine kredi kullandırılma gibi dolandırıcılık yöntemlerine evrilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımız bu tarz bir durumla karşılaştıklarında kesinlikle ilk önce yemek sipariş uygulamaları varsa bir yemek siparişi verip vermediklerini doğrulasınlar. Eğer bir yemek siparişi verilmediyse de bunlar dolandırıcıdır. Bunlara itibar edilmemesi gerekir. Bu nedenle vatandaş adresi tıkladıysa ve karşısında bir bilgi ekranı geldiyse kendi bilgilerini isteyen bir ekran geldiyse veyahut herhangi bir başka internet sitesine yönlendirmeye çalışıyorsa kesinlikle o internet sitesini kapatıp bir daha girmemelerini öneriyoruz. Çünkü oraya girilen bilgiler dolandırıcıların eline geçiyor veya diğer internet adresi tıklandığında bilgisayara zararlı yazılım yüklenme ihtimali doğmaktadır. Dediğimiz gibi daha vahim olaylara yol açar. Hiçbir şekilde bu internet sitelerine bir bilgi yazmayalım. İnternet sitelerinin yönlendirdikleri herhangi bir adrese de tıklamayalım" dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.