TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

İLKHABER-Gazetesi - Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Isparta'da çam kese böcekleriyle mücadele için dron geliştirildi Haber

Isparta'da çam kese böcekleriyle mücadele için dron geliştirildi

ISPARTA (AA) - ENES YAPALIKAN - Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) tarafından çam kese böceğiyle mücadele için yuvaları tespit ederek ilaçlama yapabilen dron geliştirildi. Ormanlarda özellikle kızılçam ağaçlarına yuva yaparak zarar veren çam kese böceklerini yok etmek ve ekolojik dengenin korunması için geliştirilen dronla, tespit edilen yuva ilaçlanıyor. Derin öğrenme temelli çalışan ve yarı otonom olan dron, her uçuşta 10 kadar yuvayı ilaçlayabiliyor. ISUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, AA muhabirine, bu böcekle mücadele kapsamında ürettikleri ilaçları geliştirilen dron yardımıyla doğaya zarar vermeden uyguladıklarını söyledi. Projede İngiltere'nin Swansea Üniversitesi bünyesindeki "Biyokontrol ve Doğal Ürünler Grubu" ile ortak çalışma yürüttüklerini aktaran Karaca, "Üniversitemiz tarafından tasarlanan dron yardımıyla ormanlık alanlara zarar veren çam kese böceklerini doğrudan tespit ederek sadece o kısmı ilaçlıyoruz. Proje sayesinde çam kese yuvalarını doğrudan tespit ettiğimiz için doğanın dengesini bozmandan hedef odaklı çalışıyoruz." dedi. - "Hedef odaklı hassas ilaçlama sistemi" ISUBÜ Teknoloji Fakültesi Araştırma Görevlisi Fatih Gençtürk ise söz konusu böceklerin orman yangınları kadar zararlı olduğu için bu projeyi geliştirdiklerini belirtti. Dron yardımıyla hedef odaklı hassas ilaçlama sistemi geliştirdiklerini anlatan Gençtürk, "Çam kese böcekleri çam türlerinin gelişimini yüzde 60'a varan oranda, çamdan elde edilen ürünlerde de yüzde 40'a kadar zarar veriyor. Ayrıca ağaçlarda tutulan karbon oranlarının yüzde 20 azalmasına neden oluyor." diye konuştu. Geleneksel ilaçlama yöntemlerinin zararlı olduğunu belirten Gençtürk, projenin amacının doğanın dengesini sağlamak olduğunu dile getirdi. İlaçlama yönetimini derin öğrenme tekniğiyle 6 aylık çalışmayla geliştirdiklerini bildiren Gençtürk "Proje sayesinde çamların yapraklarında yer alan kese böcekleri dron tarafından tespit ediliyor ve böylece sadece yuvayı ilaçlamış oluyoruz." ifadesini kullandı. Gençtürk, dronun motoru dışındaki tüm parçalarının Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümünde yapıldığını, daha sonra geliştirilen sistemin drona entegre edilerek kullanıma sunulduğunu sözlerine ekledi.

Depremzede öğrencilere ve kamu personeline zor şartlarda doğada kalma eğitimi Haber

Depremzede öğrencilere ve kamu personeline zor şartlarda doğada kalma eğitimi

ISPARTA (AA) - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek Bilecik'in Osmaneli ilçesine getirilen afetzede öğrenciler ile bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan bazı kamu personeli zor şartlarda doğada hayatta kalma kursu alıyor.Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan "Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri" kursu Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesisi'nde başladı.Eğitimlere "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremde etkilenen yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanı sıra öğretmenler ve kamu personeli ile yardım faaliyetlerine katılan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli katıldı.TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, 6 üniversiteden alanında uzman 10 akademik personel, 20 kursiyere eğitim veriyor.- "Zehirli ve zehirsiz bitkiler konusunda da eğitim veriliyor"Proje koordinatörü Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, gazetecilere, projenin 2015'ten beri uygulandığını söyledi.Eğitimlerde ilk yardım tekniklerinin de işlendiğini dile getiren Ünal, "Katılımcılara doğada ateş yakma, su bulma, doğal şartlarda barınak yapma, harita ve yön bulma eğitimleri veriliyor. Zehirli ve zehirsiz bitkiler konusunda da gerek teorik gerekse uygulamalı olarak kursiyerler eğitiliyor. Etkinlik sonucunda katılımcılarımız TÜBİTAK tarafından verilen sertifikaya sahip oluyor. Bu gece çadırda konaklama yapacağız. Ülkemizin yaşadığı afet sorasında çadır ve kampçılığın, doğada hayatta kalmanın önemini projeyle elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Coğrafya Bölümü doktora öğrencisi Tuğrul Avcı da 6 Şubat'ta büyük bir deprem yaşadıklarını belirterek "Maalesef birçok yakınımızı ve sevdiğimizi kaybettik. Biz şehrimizi kaybettik, bu süreçte tarifi olmayan acılar yaşadık. Depremde doğada yaşamayı bilmenin çok önemli olduğunun farkına vardım." ifadesini kullandı.UMKE personeli uzman hemşire Emine Aktaş da daha önce deprem bölgesinde görev yaptığını, proje kapsamında aldıkları eğitimin bölgede görevli personelin işini kolaylaştıracağını aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.