Dadaloğlu Anadolu Lisesi’nin “Kahve Telvesiyle Geri Dönüşüm” projesi bilim fuarına damga vurdu
Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen TÜBİTAK 4006-C Yüreğir Bilim Fuarları Festivali, bilim, teknoloji ve yenilik temalı projelere ev sahipliği yaptı. Öğrencilerin hazırladığı projelerin yoğun ilgi gördüğü festivalde, Dadaloğlu Anadolu Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni Zeynep Topçupğlu ve öğrencilerinin hazırladığı “Kahve Telvesiyle Geri Dönüşüm: Atık Kahveden Çevre Dostu Tekstil Boyası Eldesi ve Kalıcılığının Araştırılması” adlı proje dikkat çekti. Kahve telvesinden elde edilen doğal boyalarla hazırlanan, başta Yeşilçam temalı eserler olmak üzere çok sayıda çalışma ziyaretçilerin beğenisini topladı.
“KAHVE BAZLI BOYA DOĞAL KUMAŞLARDA DAHA ETKİLİ”
Zeynep Topçupğlu, “Yaptığımız çalışmalarda kahveden elde edilen boyanın doğal elyaflı kumaşlarda, sentetik kumaşlara göre daha iyi tutunduğunu gördük. Boyama öncesinde kullandığımız doğal sabitleyicilerin de boyanın kalıcılığını artırdığını gözlemledik. Deney grubundaki örnekler, kontrol grubundaki örneklere göre rengi daha iyi korudu. Bu özelliğin ileride farklı projelerde daha ayrıntılı şekilde ele alınabileceğini ve yeni çalışmalara ilham verebileceğini düşünüyoruz. Çünkü bir atık olarak görülen kahve telvesinin, endüstriyel boyalara alternatif olabilecek bir kaynak olduğu ortaya çıktı. Projemizin disiplinler arası yapısı sayesinde elde edilen boyanın sanatsal çalışmalarda da kullanılabileceğini gördük. Bu da hem yaratıcılığı hem de çevre bilincini destekleyen önemli bir sonuç oldu” şeklinde konuştu.
“TÜRK KAHVESİNİN BİLİMSEL YÖNÜNÜ DENEMEK İSTEDİK”
Topçupğlu, Türk kahvesinin bilimsel yönünü denemek istediklerini belirterek, “Tuz, sirke gibi ürünlerin kâğıt üzerindeki kalıcılığını denedik. Boyaların kimyasal maddelerden uzak olmasıyla birlikte kumaştaki kalıcılık etkisi de çok güzel oldu. Yıkama sonrasında da kalıcılığın devam ettiğini gözlemledik. Çok hızlı kuruyor. Şap kullanıldığında boyanın kalıcılığı daha da artıyor. Resimlerimizde manzara, hayvan ve insan figürlerini deniyoruz. Yeşilçam temalı resimler yapma sebebimiz ise bilindiği üzere ‘Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır’ sözünü Yeşilçam’a uyarlamak istememizdir” ifadelerini kullandı.