TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kapadokya

İLKHABER-Gazetesi - Kapadokya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kapadokya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kapadokya'da sıcak hava balonları, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla havalandı Haber

Kapadokya'da sıcak hava balonları, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla havalandı

UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'ndeki Kapadokya'da turistlerin Kapadokya’yı kuşbakışı izlemesine imkân sunan sıcak hava balonları, gün doğumundan önce tur için hazırlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için görevlilerce sepetlerine Türk Bayrakları ve Atatürk posterleri asılan balonlar, güneşin yüzünü göstermesiyle peş peşe gökyüzüne havalandı. Balon pilotu İbrahim Daşdeler, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan’ı Türk Bayrakları ile gökyüzünde kutlayacağız. Umarım coşkuyla kutladığımız bu gelenek her yıl devam eder” şeklinde konuştu. Kapadokya tatili için Eskişehir’den gelen Seval Çıraklı yaptığı açıklamada, “Görsel bir şölen var. Bu nedenle çok heyecanlıyız. Bugün 23 Nisan olması da çok önemli” dedi. Kardelen Çıraklı da “Bugün 23 Nisan, Kapadokya’ya geldik ve balonları izliyoruz. Hem bizim için çok coşkulu bir gün, benim için de heyecanlı bir gün. Burası çok güzel. Gelmek isteyen varsa mutlaka öneriyorum” ifadelerini kullandı. 10 yaşındaki Mahmut Emin Özacar “Bugünü iyi ki yapmışlar. Çünkü biz eğleniyoruz. Benim en mutlu olduğum gün 23 Nisan. Atatürk’e teşekkür ederim, bugünü bize armağan ettiği için” şeklinde konuştu. Öğretmen Berivan Tilki de yaptığı açıklamada “Kapadokya’yı görmek için Adana’dan geliyorum. Ben de bir öğretmenim. Güzel nesiller yetiştirmek bizlerin görevi. Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı kutlu olsun” dedi.

Balon turları Kapadokya'da turizmin lokomotifi oluyor Haber

Balon turları Kapadokya'da turizmin lokomotifi oluyor

Kapadokya'da balon turuna 2020'de 120 bin 917, 2021'de 388 bin 833, 2022'de 662 bin 443, geçen yıl ise 615 bin 63 turist katıldı. Anadolu Sıcak Hava Balon İşletmecileri Derneği Başkanı Mehmet Halis Aydoğan, Kapadokya'da 30 sıcak hava balon firmasının günde yaklaşık 4 bin kişiyi gökyüzünde taşıma kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Geniş coğrafi zenginlikleriyle Kapadokya'nın dünyada en çok sıcak hava balon uçuşu yapılan bölge konumunda olduğunu ifade eden Aydoğan, şöyle konuştu: "Sıcak hava balonu Kapadokya'nın büyük bir marka değeri olmuştur. Eskiden sadece peribacalarını görmek için gelen turistlerin çoğu günümüzde sıcak hava balon turizminin de etkisiyle gelmektedir. Balon sektörü özellikle son yıllarda sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla hızla büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Dünyada sıcak hava balonuyla en fazla yolcu uçuşu Kapadokya'da yapılmakta, daha sonra sırasıyla Mısır, Meksika ve Tanzanya gelmekte. Dünyadaki balon turuna katılanların yüzde 40'ı Kapadokya'da uçmakta." "Sırf balon turuna katılmak için bölgeye gelen turistler var" Balon turlarının bölgede istihdama katkı sağladığını vurgulayan Aydoğan, "Bu firmalarda 3 bin personel çalışmakta, servis gibi ek hizmetlerle yaklaşık 5 bin kişiye istidam sunuluyor. Turizm bacasız fabrikadır, balon sektörünü ise ek olarak bacasız uçan fabrika olarak adlandırabiliriz. Sırf balon turuna katılmak için bölgeye gelen turistler var." dedi. Aydoğan, sıcak hava balon turu aktivitelerinin çoğunlukla gün doğumu yapılmasından dolayı bölgedeki konaklama gün sayısının artmasını sağladığını sözlerine ekledi. Balon turu düzenleyen bir firmanın işletme müdürü Filiz Karatut ise bölgede uçuşların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirildiğini, turlara ilginin günden güne arttığını ifade etti. Hava koşulları elverdiği ölçüde yılda ortalama 220 gün uçuş yapılabildiğini kaydeden Karatut, sözlerini şöyle tamamladı: "Balon turları, Kapadokya bölgesini daha cazip hale getiren, turistlerin bölgeyi gökyüzünden görmesini sağlayan ve Kapadokya'ya marka değeri katan bir aktivitedir. Yılda ortalama yarım milyondan fazla yerli ve yabancı turist bölgeyi gökyüzünden keşfetme imkanı buluyor. Hava şartları müsaade ettiği müddetçe tur yapılmaktadır. İlk uçuşta 100, ikinci sortide 50 balon kalkış yapıyor. Bölgemizdeki balonlar 10, 20, 28 ve 32 kişilik."

Kapadokya'da önemli peribacalarında geniş çaplı yenileme çalışmaları başladı Haber

Kapadokya'da önemli peribacalarında geniş çaplı yenileme çalışmaları başladı

UNESCO’nun doğal ve kültürel Dünya Miras Listesinde yer alan Kapadokya bölgesinde acil önlem alınması gerekli peribacalarında yenileme ve konservasyon çalışmalarına başlandı. İlk etapta Göreme belde merkezinde bulunan ve acil önlem alınması gereken 4 peribacasında koruma amaçlı çalışmalar başladı. Başlatılan çalışmaları yerinde inceleyen Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede acil önlem alınması gereken peri bacalarında kapsamlı bir yenileme çalışması başlattıklarını söyledi. İnceciköz; "Acil önlem planı çerçevesinde başlattığımız çalışmalarda özellikle birinci etapta can ve mal tehlikesi oluşturan ve yok olmak üzere olan peri bacalarımız da birçok bilimsel yöntemi de kullanarak kapsamlı bir projelendirme çalışması yaptık. Kapadokya alan Başkanlığı olarak şu anda 4 peribacasında acil olarak kurtarma çalışmaları başlattık. Bu yıl sonuna kadar 9 tane peribacasını daha bu çalışmaya ilave ederek, bölgedeki bu özgün değeri, bu ana kaynak değerini gelecek nesillere aktarabilmek, ömürlerini uzatabilmek, can ve mal tehlikesi oluşturmaması adına yapılacak tüm bilimsel yöntemlerle belirlenmiş müdahaleleri yapacağız. Bölgenin doğal değerlerinin gelecek nesillere aktarması, görevi ve misyonumuz gereği bunu yapmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Yapılan yenileme çalışmaları tamamlandıktan sonra hem bölge insanının hem de bölgeyi gezmeye gelen turistlerin daha sağlıklı bir ortamda restorasyonu yapılmış, herhangi bir tehlikesi olmayan peri bacalarını rahatlıkla gezebileceklerini söyleyen İnceciköz; “Burada öncelikle bir belgeleme çalışması yaptık. Bu belgeleme çalışması sonrasında bu alanda yeni kaya mekanlar da ortaya çıktı. Çalışmalarda peribacaların içerisinde moloz dolguyla kapatılmış alanlar tespit ettik. Tüm bu yeni verilerle birlikte peri bacasının rölevesini çıkarttık. Çıkartılan yeni verilere göre yenileme projesi hazırladık ve peri bacasının sorunlarını tespit ettik. Peribacasında ciddi ayrılmalar vardı. Bunlara müdahale yöntemlerini de belirledik. Tespit etmiş olduğumuz sorunları bilimsel yöntemlerle nasıl geri döndürebiliriz, nasıl düzeltebiliriz diye uzman heyetimiz ile çalıştık. Şimdi onların uygulamasını yapıyoruz. Şu anda firmamız ve bilim ekibimiz öncelikle peribacasında acil güvenlik önlemlerini aldılar. Statik açıdan sıkıntılı onlara bir güçlendirme çalışması yaptık. Tabii bu biraz zahmetli bir süreç. Çünkü çalıştıkça yeni veriler ortaya çıkabiliyor. Bu yeni veriler doğrultusunda da biz gereken projelendirmeleri yaparak, dünyanın en ilginç yer oluşumlarından biri olan peribacalarının daha uzun ömürlü hale gelmesi için çaba harcıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Turizm Raporu: Ziyaretçi Sayıları ve Gelirlerde Artış Haber

Türkiye Turizm Raporu: Ziyaretçi Sayıları ve Gelirlerde Artış

Türkiye İstatistik Kurumu, 2023 turizm istatistiklerini açıkladı. Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre yüzde yüzde 11,1 artarak 57 milyon 77 bin 440 kişi oldu. Bu  ziyaretlerin yüzde 13,5'ini 7 milyon 730 bin 473 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. 2022'de Türkiye'nin turizm geliri bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artışla 46 milyar 284 milyon dolara ulaştı. Bu gelirin 34 milyar 477 milyon dolarını kişisel harcamalar, 11 milyar 807 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi Sayısı ve Harcamaların Detayları: Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2022'de %75 artarak 51 milyon 369 bin 26 kişiye yükseldi. Ziyaretçilerin geliş amaçlarında %67,1 ile "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" birinci sırada yer aldı. Geçen yıl paket tur harcamaları (ülkeye kalan pay) yüzde 125,2 artarken, spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 90,5 ve uluslararası ulaştırma harcaması yüzde 68,9 arttı. Geçen yıl turizm gideri, bir önceki yıla göre yüzde 65,3 artarak 7 milyar 68 milyon 901 bin dolara çıktı Türkiye'den çıkış yapan vatandaş sayısı 5,4 artarak 7 milyon 266 bin 773 kişi oldu. Turizm giderlerinde kişisel harcamalar 3 milyar 753 milyon dolar, paket tur harcamaları ise 523 milyon doları buldu. Turizm geliri, geçen yılın 4'üncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,8 artarak 12 milyar 272 milyon 673 bin dolar oldu.  2022'nin son çeyreğinde Türkiye'nin turizm geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,2 artarak 11 milyar 374 milyon 206 bin dolar oldu Söz konusu çeyrekte, ziyaretçiler Türkiye'yi en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" için tercih etti. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar, Türkiye'ye 70,4  ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Yurt Dışı Ziyaretlerinde Artış: yüzde 26,3 artarak 3 milyon 142 bin 263 kişi oldu Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 9,4 artarak 2 milyon 488 bin 855 kişi oldu Yurt dışını ziyaret eden vatandaşların turizm gideri 7,9 artarak 1 milyar 447 milyon 471 bin dolara ulaştı. Bu verilere göre, Türkiye turizminde önemli bir canlanma ve büyüme yaşanmıştır, gelecek dönemde de benzer başarıların devam etmesi beklenmektedir. Türkiye 2024'te Turizm'de patlama yaşayabilir Dünya Seyahat Pazarı'nın (WTM) ekonomi şirketi Turizm Ekonomisi tarafından yayınlanan Küresel Seyahat Raporu, Türkiye'nin turizmde muazzam bir yükselişte olduğunu kaydetti. Rapora göre 2024'te Türkiye'nin Avrupa ülkelerini geride bırakarak en çok ziyaret edilen ülke olması öngörülüyor. 2023 boyunca turizmde yaşanan patlama, Türkiye'nin ziyaretçi sayısını %70'in üzerinde artırdı. Avrupa genelinde toplam ziyaret sayısı 2019'dan 2023'e %3 düşerken, Türkiye bu dönemde %73'lük bir artış kaydetti. Bu performans, Türkiye'nin Fransa ve İspanya gibi Turizm potansiyeli yüksek olan ülkelerden daha iyi bir yerde olduğunu gösteriyor.  Türkiye'nin Turist Çekmesinin Nedenleri Türkiye'nin turizmdeki başarısını doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve ekonomik avantajları ile sağlıyor. Yurtdışından Ülkemize gele turistlerin en çok ziyaret ettiği iller İstanbul başta olmak üzere Antalya ve Nevşehir olarak biliniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre 2022 yılında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 44 milyon 564 bin olurken, İstanbul 16 milyon 18 binle en çok turistin geldiği şehir oldu. Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir ve Muğla'ya ise en çok ziyaret edilen şehirler olarak açıklandı. Bu şehirlerin gözde olmasının sebebi tarihi ve doğası ile ünlü olması. İstanbul'un etkileyici semtleri, Ege kıyısındaki tarihi Efes, Kapadokya'nın peri bacaları gibi turistleri çeken unsurlar olarak biliniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.