#Karayolları Trafik Yönetmeliği

İLKHABER-Gazetesi - Karayolları Trafik Yönetmeliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karayolları Trafik Yönetmeliği haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Trafik yönetmeliğinde yeni düzenleme! Motosiklet sürücülerini neler bekliyor? Haber

Trafik yönetmeliğinde yeni düzenleme! Motosiklet sürücülerini neler bekliyor?

İçişleri Bakanlığı’ndan son dakika düzenlemesi! Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan yeni değişiklikle motosiklet sürücüleri ve yolcuları için artık koruyucu eldiven takmak zorunlu hale getirildi. Peki, bu düzenleme hangi araçları kapsıyor ve sürücü verilerinin paylaşımı nasıl olacak? İşte detaylar… Koruyucu ekipman zorunluluğu genişletildi Yeni düzenlemeye göre, motosiklet ve bisiklet kullanıcılarına yönelik koruyucu ekipman kuralları genişletildi. Şu kurallar getirildi: Üç tekerlekli yük motosikletleri ile karoseri veya çerçeveyle korunan araçlar hariç, tüm motosiklet, motorlu bisiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücüleri kask ve gözlük takacak. 1 Ocak 2001 sonrası üretilen T3 kategorisindeki traktör sürücüleri de koruyucu başlık ve gözlük kullanacak. Yolcular da kask takmak ve bağlamak zorunda. Yeni eklenen düzenlemeyle motosiklet sürücüleri ve yolcularının koruyucu eldiven takması mecburi hale geldi. Araç ve sürücü verilerinin paylaşımında yenilik Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sürücü ve araç verilerinin paylaşımı da yeniden düzenlendi: Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücü ve araç sicillerini tutmak için teknik bilgileri elektronik ortamda kaydedebilecek. Bu işlemler, yetkilendirilen kamu kurumları, meslek kuruluşları veya özel hukuk tüzel kişileri tarafından da yapılabilecek. Sürücü belgesi ve araç tescil işlemlerine esas bilgiler, ilgili kurum ve kuruluşlardan elektronik ortamda temin edilebilecek. Usul ve esaslar, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili taraflar arasında yapılacak protokolle belirlenecek. Traktör ve bisikletlerde bulundurulacak teçhizat güncellendi Yeni düzenlemeyle birlikte bisiklet, elektrikli bisiklet, motorlu bisiklet, motosiklet ve belirli traktörlerde bulundurulması gereken teçhizat listesi güncellendi. Üç tekerlekli yük motosikletleri ve karoseriyle korunan araçlar ise kapsam dışında bırakıldı.

Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Takip, kamera ve acil durum butonu zorunlu hale geldi Haber

Araç sahiplerini ilgilendiriyor! Takip, kamera ve acil durum butonu zorunlu hale geldi

Türkiye’de milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, C hususiyetleri sınıfındaki araçlarda araç takip ve kamera sistemi, görüntü kayıt cihazı ile acil durum butonu bulundurulması zorunlu hale getirildi. Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme ile birlikte, yeni tescil edilecek araçlarda bu şartlar anında geçerli olacak, trafiğe daha önce çıkan araçlar için ise kademeli bir geçiş süreci uygulanacak. Yeni araçlarda zorunlu olacak İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk kez tescil edilecek araçlarda araç takip sistemi, kamera, kayıt cihazı ve acil durum butonunun bulunması şart koşuldu. Eski araçlara kademeli geçiş Daha önce trafiğe çıkan araçlar içinse kademeli bir geçiş takvimi belirlendi: 2025–2023 model araçlar için: 1 Ocak 2026’ya kadar muafiyet, 2022–2018 model araçlar için: 1 Ocak 2027’ye kadar muafiyet, 2017 ve öncesi model araçlar için: 1 Ocak 2028’e kadar muafiyet uygulanacak. Bu tarihlerden sonraki ilk muayeneden itibaren söz konusu cihaz ve sistemlerin araçlarda bulunması zorunlu olacak. Okul servislerinde özel düzenleme 18 Şubat 2025 ile 1 Ekim 2025 tarihleri arasında tescil edilmiş veya edilecek olan ve eski yönetmeliğe uygun kamera-kayıt cihazı bulunduran okul servislerinde ise farklı bir uygulama yapılacak. Bu araçlar için yeni şartlar, 31 Aralık 2027’den sonraki ilk muayeneye kadar aranmayacak. 30 gün süre verildi Araç sahipleri için getirilen yeni zorunlulukların uygulanması amacıyla 30 günlük bir süre tanındı. Bu süre içerisinde gerekli cihazların temin edilmesi ve araçlara monte edilmesi gerekiyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.