TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#kaya

İLKHABER-Gazetesi - kaya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kaya haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Depremden değil de ağırlıkları 2 tonu bulan kayalardan korkuyorlar Haber

Depremden değil de ağırlıkları 2 tonu bulan kayalardan korkuyorlar

Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi’nde dağ yamacında evleri bulunan vatandaşlar, her yağmur yağışında tedirginlik yaşadıklarını belirtti. Yağışla birlikte dağdan düşen ve ağırlıkları zaman zaman 2 tonu bulan devasa kayalar, evlere isabet ediyor. Bölge halkı yağış sonrası yaşanan tedirginlikle birlikte adeta deprem korkusunu unutmuş durumda. Afetzede vatandaşların tek isteği, yaşadıkları soruna bir çözüm bulunması. “Kendi evimizde huzurlu değiliz, korku içerisinde yaşıyoruz” Ağırlıkları 2 tonu bulan ve kaldırılmaları zor olan kayaları kırıcı ile parçalayarak taşıdıklarını belirten Nimet Altınöz, “Biz evimizi dağın yamacına inşa ettik. Her yağmur yağdığında, her fırtına olduğunda yağmur yerine taş yağıyor. Sürekli toprak kayması ve taşlar geliyor. Bazen 2 tonluk, 1 tonluk ve 500 kiloluk kayalar düşüyor. Taşları elektrikli kırıcılar ile parçalayıp kaldırıyoruz. Biz de tükendik, yetkililer sesimizi duysun. Buraya bir çare bulunsun. Kendi evimizde huzurlu değiliz, korku içerisinde yaşıyoruz. Bütün mahalle tedirgin, herkes aynı korkuyu yaşıyor” dedi. Bir taş düşse bile evde çok yüksek ses çıkarıyor Evlere isabet eden kayaların ikametlere zarar verdiğini belirten Ender Günay, “Burada depremden çok hava olaylarında dağlık alandan kayalar olsun birçok olumsuz etken evlerimize zarar veriyor. Büyük kayalar düşüyor, evlerin damları düşmüş durumda. Bir taş düşse bile evde çok yüksek ses çıkarıyor. Evler depremde zaten hasar görmüştü böyle daha çok hasar görüyor” ifadelerini kullandı.

Depremde yamaçtan kopan kayanın kamyonunu ikiye bölmesini unutamıyor Haber

Depremde yamaçtan kopan kayanın kamyonunu ikiye bölmesini unutamıyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - GÖKHAN ZOBAR / HAKAN ŞAHİN - Kahramanmaraş'ta deprem nedeniyle yamaçtan kopan kayaların kamyonuna ve evine isabet ettiği anları unutamayan afetzede, yaşadıklarını anlattı.Onikişubat ilçesine bağlı, yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Şahinkayası Mahallesi, 6 Şubat'taki Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilendi.Mahalleye adını veren ve yerleşim birimine hakim tepede bulunan Şahinkayası'nda "Kale" adı verilen mevkiden ikinci depremin ardından kopan kayalar, Selim Karasu'nun evi, kamyonu, traktörü ve ahırında hasara yol açtı. Ahırdaki çok sayıda küçükbaş hayvan, tavanının çökmesi sonucu telef oldu.Kayanın ikiye böldüğü kamyonun kasasında hasar oluşurken, çekici kısmı ise tamir edilmek üzere sanayiye götürüldü.Selim Karasu, AA muhabirine, depremde yaşadıklarını hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.Elbistan merkezli ikinci deprem sırasında arkadaşlarıyla dışarıda bulunduğunu anlatan Karasu, "Birden gürültüyle sallantı geldi. Kayanın geldiğini gördük ve o anda seyrettik, yapacak hiçbir şey yoktu. Taş 10 metre atladı, sekerek geldi. Yuvarlanarak gelse belki bu kadar olmazdı. Önce kamyona vurup ikiye böldü, sonra traktöre çarptı, oradan ahıra ve eve vurdu. O anda taşa sadece baktık." dedi.Evi, kamyonu, traktörü ve ahırının zarar gördüğünü belirten Karasu, ahırdaki 80 küçükbaş hayvanın telef olduğunu söyledi.Karasu'nun annesi Meryem Karasu ise tonlarca ağırlıktaki kayaların yerleşim alanına kadar gelmesi dolayısıyla endişe duyduklarını ifade etti.Depremin etkisiyle Şahinkayası'ndan kopan kayaların evine isabet ettiğini belirten Karasu, "Yukarıdan kaya geldi. Önce kamyona, ardından eve vurdu. Daha sonra ahırın üzerine düştü ve oradan da aşağıya yuvarlandı. Koyunlarımız telef oldu. Evimizde ağır hasar oluştu." diye konuştu.- "Kayalar nedeniyle korkuyu hepimiz yaşıyoruz"Mahalle muhtarı Hasan Şişman, kayaların kopması nedeniyle vatandaşların tedirgin olduğunu söyledi.Kayaların tekrar düşmesinden korkan vatandaşların çadırlarda yaşadığını dile getiren Şişman, "Kayalar nedeniyle korkuyu hepimiz yaşıyoruz. Kayalara yakın olan yoldan geçerken, kaya düşer endişesiyle hızla geçiyorum. Şu an dahi aralıklarla sallantılar oluyor." dedi.- Kaya düşmesine karşı kanal çalışması yapıldıŞişman, mahallede kaya düşme tehlikesine karşı kanal çalışması yaparak önlem alan yetkililere teşekkür etti.Afetzede Nuri Tut ise depremde evinde hasar oluştuğu için ailesiyle çadırda yaşadığını ifade etti.Zaman zaman sallantılar nedeniyle tedirgin olduklarını dile getiren Tut, şunları kaydetti:"Kayalar düşer diye çekiniyoruz. Bir müddet kayaların oluşturduğu risk nedeniyle yollar kapalı kalmıştı. Şimdi yollar açıldı ancak kayalardan tedirginiz. Allah böyle bir felaketi yaşatmasın."

Adana'da üzerine kaya düşen otomobilde ölen 4 öğretmenden 2'si daha defnedildi Haber

Adana'da üzerine kaya düşen otomobilde ölen 4 öğretmenden 2'si daha defnedildi

ADANA (AA) - Adana'nın Saimbeyli ilçesinde, heyelan nedeniyle otomobilin üstüne kaya devrilmesi nedeniyle vefat eden 4 öğretmenden Dilek Altıparmak ve Ümmühan Dilbilir'in cenazeleri de toprağa verildi. Feke ilçesi yolunda dün heyelan nedeniyle otomobilin üstüne kaya devrilmesi sonucu, beraberindeki meslektaşları Pınar Kılıç ve Rahime Topak ile yaşamını yitiren sınıf ögretmenleri Dilek Altıparmak ve Ümmühan Dilbilir'in cenazeleri, Kozan Devlet Hastanesi morgundan alındı. Sınıf öğretmenleri Altıparmak ve Dilbilir için Kozan Mezarlığı'nda cenaze töreni düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in de katıldığı törende, Dilek Altıparmak'ın tabutunun üstüne duvak konuldu. Dilek ve Ümmühan öğretmenlerin cenazesi, namazın kılınması ve helallik alınmasının ardından dualarla toprağa verildi. Törene, öğretmenlerin ailesi ve yakınlarının yanı sıra Adana Valisi Süleyman Elban, bazı milletvekilleri ile diğer yetkililer katıldı. - "Toplumun her türlü yardımına koşan insanlar" Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, törenin ardından gazetecilere, öğretmenlere son görevlerini yapmak için kente geldiklerini söyledi. Canlarını, çok kıymetli öğretmenlerini kaybettiklerini belirten Özer, şöyle devam etti: "Allah'tan rahmet diliyorum. Söylenecek çok fazla bir şey yok. Kederli ailesine, çalışma arkadaşlarına, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Öğretmenlerimiz, toplumda sadece eğitim veren insanlar değil. Aynı zamanda olağanüstü koşullarda da toplumun her türlü yardımına koşan insanlar. Bunu Kovid-19 salgınında da 6 Şubat depremleri sonrasında da gördük. Gerçekten öğretmenlerimiz bu toplumun en fedakar insanları. Böyle güzel 4 fedakar insanı kaybetmenin hüznü içerisindeyiz. Tüm Milli Eğitim camiamıza başsağlığı ve sabırlar diliyorum." Himmetli İlkokulu ve Ortaokulu'nda görevli öğretmenler Pınar Kılıç, Dilek Altıparmak, Ümmühan Dilbilir ve Rahime Topak, bulundukları otomobilin üzerine dün Feke yolunda heyelan nedeniyle kaya devrilmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Öğretmenlerden Pınar Kılıç da kentteki Sarıçam ilçesi Buruk Mezarlığı'na defnedilmişti.

Kahramanmaraş'ta buğday tarlalarına yuvarlanan kayalar depremlerin etkisini gösteriyor Haber

Kahramanmaraş'ta buğday tarlalarına yuvarlanan kayalar depremlerin etkisini gösteriyor

KAHRAMANMARAŞ (AA) - MESUT KARADUMAN - GÖKHAN BALCI - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler sonrası tepeden buğday tarlalarına yuvarlanan kayalar, afetin büyüklüğünü yansıtıyor.Depremlerden en fazla etkilenen yerleşim birimleri arasında yer alan, 6 Şubat'taki ilk depremin merkez üssü Pazarcık ilçesinin kırsal mahallelerinde de yıkım ve can kayıpları yaşandı.Mahallelerde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, Mehmet Emin Arıkoğlu Mahallesi'nde Atatan Tepesi'ndeki yamaçlardan koparak buğday tarlalarına yuvarlanan kayalar, sarsıntıların büyüklüğünü gözler önüne serdi.Yuvarlanan kayalardan bir bölümünün tarlanın yanındaki tren raylarına kadar ulaştığı görüldü.Tarlalardaki kayalar dron ile görüntülendi.- "Minibüs büyüklüğünde kayalar tarlaya yuvarlandı"Pazarcık ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Ali Şanlıdağ, AA muhabirine, daha önce böyle bir afet görmediğini söyledi.Şanlıdağ, depremin ilçede bazı mahallelerde çok büyük yıkıma neden olduğunu belirterek, "Depremden sonra neredeyse minibüs büyüklüğünde kayalar tarlaya yuvarlandı. Bunlar insan gücüyle tarladan atılacak gibi değil. Kepçe yardımıyla temizlenebilir ancak başka türlü kayaları tarladan temizlemek zor." dedi.Depremin izlerinin silinmeye çalışıldığını ifade eden Şanlıdağ, ilçede çiftçilerin de tarlalarını işlemeye başlayarak yaşanan acıyı unutmaya çalışacağını dile getirdi.- "Sanki dağ yürüdü"Şanlıdağ, kayaların tarlanın bazı yerlerinde küçük çukurlar oluşturduğunu ifade ederek, "Tarlada kayaları görenler şaşkınlık yaşadı. Bundan sonra tarla sahipleri birlikte çalışıp taşları kırarak temizleyecek. Kayalar tarlaların kenarlarındaki ceviz ağaçlarını da kökünden kopardı. Ben 70 yaşındayım, daha önce böyle bir afet görmedim." diye konuştu.Mahalle sakinlerinden Ramazan Şanlıdağ da depremden sonra tarlaya geldiklerinde kayaları görünce gözlerine inanamadıklarını dile getirdi.Şanlıdağ, tarlalardaki kayaların insan boyundan büyük olduğunu aktararak, "Allah kimseye bir daha böyle felaketler göstermesin. Çok zor bir gün yaşadık. Yer yerinden oynadı. Sanki dağ yürüdü. Ekinler hasat edildikten sonra kayalar kepçe yardımıyla kaldırılmaya çalışılacak." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.